Mariebad är i akut läge och riskerar stängning på grund av att vattenbehandlingen redan börjat haverera. Renovering måste senast ske 2019. Det skriver firman Projektengagemang i sin slutrapport om Mariebads tillstånd. Renoveringen beräknas ta sex månader och kosta drygt fyra miljoner euro.

Kommentarer

Likt hamnhärvan. Med

Likt hamnhärvan. Med politiskt tillsatta nämnder och styrleser finns det ej sakkunskap att driva verksamheten till fullo. Var har den tekniska kunskapen eller åtmistone ett försök till löpande underhåll varit?

Stabilitet i största

Stabilitet i största allmänhet, och förmåga att tänka längre än näsan är lång, det verkar inte vara de tydligaste kännetecknen för den politiska förmågan att värna om mariehamnare, precis. Bygglov i största allmänhet på fast mark, K-märkning av befintliga fastigheter, Ålandsvägen med sidospår, förvaltningen av stadens hamnar och ”bygglov” för Pommern. Och nu Mariebad, ”färdigställt” på en avstjälpningsplats (Rönnbergs torg) och i Slemmern. För all del, det finns ju en och annan med anspråk på att Mariehamn är en sjöstad. Väl värre är att tankesmedjan som ligger till grund för Landskapsregeringens försök att genomföra någon av sina exklusiva ”modifieringar” av allas vår kommunstruktur – den är huvudsakligen bemannad med samma folkvalda framtidsförvaltare som tycks hysa hopp om att lyckliggöra stadens befolkning.

Andelen lokalproducerad förnyelsebar elenergi som förbrukas på Åland är endast 4,5 procent, medan resten, ungefär 15 procent, exporteras. Det skriver Henrik Lindqvist, vd för Allwinds Ab, i ett pressmeddelande.

Ett åtal om grovt narkotikabrott har väckts, skriver landskapsåklagare Ina Johansson i ett pressmeddelande.

Livsmedelsbutiken Hugos i Hammarland testar e-handel med hemleverans av matvarorna, i samarbete med Åland post.
– Brevbäraren ställer kassen på trappan, säger handelsman Sture Andersson på Hugos.

Polisen mottog under söndagsnatten en anmälan om ett pågående försök till dråp.

2.328 hektar. Det är arealen på de områden som landskapet Åland via fastighetsverket arrenderar ut för jakt. För tillfället behandlas ansökningarna för jakträtten 
på stora delar av landskapets jaktmarker. Ålandstidningen har kartlagt områdena.

Polisen har nu avslutat sin tekniska undersökning av branden vid Godby hotell.
Nu går man vidare med förhör av misstänkta.

I barn- och familjeloppet i Hero Homerun är det samarbete som gäller. I en del av loppet ska man till exempel hålla bollar mellan allas händer. Men svårt är det inte, säger barnen som Ålandstidningen pratar med.
– Det var mer lätt, säger Juni Norrmén.

Arbetet med att samordna bolagen Mariehamns elnät och Mariehamns energi fortsätter.
Bolagsordningen för nya Enerexit Ab godkändes av stadsstyrelsen i torsdags. Enerexit ska först överta Mariehamns energis reservkraftsproduktion och sedan avveckla den.

Bror Gammals har just kommit hem från kyrkomötet i Åbo, vilket som väntat lät initiativet om att tillåta samkönade äktenskap förfalla. Kyrkomötet beslutade att be biskopsmötet att: ”främja en respektfull diskussion och fortsättningsvis utreda alternativ för att finna lösningar på den rådande oenigheten om äktenskapssynen som finns i kyrkan.”

Ålandstidningens familjedag lockade många barn och deras familjer till Strandgatan på lördagen. Här är fotografen Robert Janssons bilder från evenemanget.

Genom att arrangera skräpplockarvandringar längs den lettiska kusten väcker man människors intresse för miljön, städar stränderna och samlar in data som används vetenskapligt i miljöarbetet.
– Tanken är enkel. Genom att få människor att besöka kusten väcker vi en kärlek som skapar engagemang, säger Zane Rugeva från kampanjen Mana Jura.

Geta sätter den planerade sammanslagningen med Finström och Sund på paus. Nu ska kommunen utreda om arbetet med ett samgångsavtal ska avbrytas.
– För Getas del kan landskapsregeringens alternativ med fem kommuner enligt högstadiedistriktet vara bättre, säger fullmäktigeledamoten Anders Jansson.

En begagnad färja för 50 bilar är landskapsregeringen (LR) på jakt efter.
– Ejdern är ett fartyg som borde ersättas och som kanskre redan borde ha ersatts, säger trafik- och infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ).

Fler nyheter