Foto:

Bild

Upplagan ökar för tredje året i rad

ÅTT-koncernens vinst före skatt landar på 1,3 miljoner euro. Upplagan ökar för tredje året i rad. Dividenden föreslås bli 10 euro per aktie.

ÅTT-koncernen, som via moderbolaget bland annat ger ut Ålandstidningen, gör år 2017 en vinst före skatt på 1,3 miljoner. Utfallet ligger i linje med året innan då vinsten före skatt också landade på 1,3 miljoner euro.
–Det är ett av våra bästa resultat någonsin. Ett mycket fint arbete har gjorts av personalen, säger Niklas Lampi, vd och chefredaktör.
Ökande upplaga
En av förklaringarna är den ökande upplagan för Ålandstidningen. Den ökar nu för tredje året i rad.
–Vi gick medvetet in och satsade extra på att som enda tidning i landskapet erbjuda morgondistribution. Det gav högre distributionskostnader men togs väl emot av läsarna och gav därför den positiva effekt på intäktssidan vi hoppades på. Samtidigt har vi under året också haft en fortsatt stabil tillväxt av digitala abonnemang, säger Lampi.
Totalupplagan landar för helåret på 8.452, jämfört med 8.392 året innan. Siffran har reviderats av revisor Erika Sjölund vid Ernst & Young.
Bidrar till helheten
I ÅTT-koncernen ingår också Strax Kommunikation och Tidningstryckarna på Åland – båda dotterbolag bidrar enligt Lampi till helheten.
–Strax är framåt på webbsidan och har under året även släppt en ny tidning för turismbranschen Åland Travel Magazine. Tidningstryckarna lever i en tuff bransch med sänkta volymer och leverantörsvillkor som bestäms ute i världen, men har arbetat hårt med intern effektivitet.
Till resultatet på koncernnivå bidrar också en tillfällig extraintäkt på 150.000 euro från det svenska, likviderade dotterbolaget Södertörns Tryck Ab.
– Det handlar om återbetald tryckerimoms som endast utfaller 2017 och som alltså inte lyfter resultatet långsiktigt.
ÅTT:s bolagsstämma hålls den 13 april på Alandica.
Styrelsen föreslår att dividenden blir 10 euro per aktie, samma som i fjol.

Sandra Widing

Hittat fel i texten? Skriv till oss