Läget på de allmänna vägarna är stabilt efter stormen Alfrida. Men läget kan förvärras om det kommer stora mängder blötsnö, varnar landskapsregeringen.

Landskapsregeringen skriver i ett pressmeddelande att de allmänna vägarna (landsvägar, bygdevägar och kommunalvägar, till den del kommunerna inkommit med info) är stabilt, även om det finns faror i vägområdet och dess närhet.

Läget kan dock drastiskt ändras om det kommer stora mängder blötsnö.

Bitvis kan det vara halt. Eventuell snö och kallare temperaturer gör väglaget halare. LR uppmanar att man kör försiktigt.

Se också upp för hängande kablar. Dessa kan tyngas ned ytterligare av blötsnö.

Fortfarande är många arbetslag som både röjer och reparerar ledningar ute på vägarna. Kör försiktigt i närheten av dessa arbeten. Röjning av huvudvägarnas vägområden fortsätter och en inventering av lågt hängande kablar har gjorts.

Föräldrar uppmanas att fortsättningsvis följa sina barn till skolskjutsar eftersom det kan finnas kablar och träd vid uppsamlingsplatserna.

Kommunalvägarna

Mariehamn: Läget är stabilt. Alla vägar fungerar normalt. Röjningsarbete kan fortfarande pågå på gc-vägar samt på gång- och motionsstigar.

Jomala: Begränsad framkomlighet på Norra Möckelövägen på grund av nedfallna träd och ledningar. Det finns dessutom mindre gc-vägar och gångvägar som inte är röjda. Röjning pågår längs kommunalvägar, byggnadsplanevägar och gc-vägar.

Lemland och Lumparland: Samtliga vägar ska vara farbara. Vägsyner pågår.

Geta: Samtliga kommunalvägar är framkomliga, men se upp för eventuella lågt hängande elledningar och avsågade träd intill vägarna.

Hammarland: Vägsyner pågår.

Finström: Trafikhinder på Markusbölevägen. Ett träd är intrasslat i elledningarna. Detta påverkar skolskjutsen, så i stället för att köra längs Markusbölevägen till Breidan får bussen köra längs Svartsmaravägen, köra in till Breidan för att hämta upp elever och sedan vidare på Svartsmaravägen igen. Eleverna har samma uppsamlingsställe som vanligt. Vägsyner pågår.

Saltvik: Alla kommunalvägar är röjda och framkomliga, vägbelysningen fungerar i de områden det finns ström. Av säkerhetsskäl har två ordinarie upphämtningsställen för skolskjutsar organiserats om. Berörda är kontaktade.

Privata vägar

LR uppmanar privata väghållare att se till att deras vägar är framkomliga för snöröjningsfordon.

Skärgårdstrafiken

Skärgårdstrafiken trafikerar utan störningar.

Kommentarer

De åländska elbolagen Kraftnät Åland, Ålands elandelslag och Mariehamns Elnät har alla stora investeringsbehov, men de har de senaste åren även gjort vinster i miljonklassen. Genom stora överavskrivningar undgår de dessutom att betala skatt på vinsterna de gör.

Hammarlänningen Bengt-Owe Gustafsson är befälhavare på kryssningsfartyget Viking Sky som fick motorhaveri i Norge i lördags.
– Det är klart att det har varit oroliga timmar när man inte visste utgången, säger hans mamma Maj-Gun Gustafsson.
Norska regeringen ger besättningen beröm för hur man hanterade situationen.

Stadsstyrelsen vill inte minska antalet ledamöter i stadsfullmäktige.

Stormen Alfrida kommer att ha en inverkan på skogsbruket som syns i flera decennier, bedömer Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC).
Det är viktigt att alla aktörer fortsätter att dra åt samma håll för att så snabbt som möjligt rädda det som går av det stormskadade virket, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

Även papperslösa bör ha rätt till socialvård.
Det anser Emmaus Åland i sitt utlåtande över det nya lagförslaget om socialvård.

Åland United spelade 1-1 i ligapremiären borta mot TiPS på lördagen.

Arkeologer har hittat cirka 5.000 år gamla spannmålskorn på två platser på Åland. Fynden innebär att historien får skrivas om.
– De visar att den gropkeramiska kulturen spred jordbruket till helt nya platser, säger Santeri Vanhanen vid Helsingfors universitet.

Paf bötfälls med 100.000 kronor av Spelinspektionen i Sverige för att kunder som stängt av sig själva via Spelpaus.se ändå kunnat spela på bolagets sajt.
– Vi hade testat vårt system och var säkra på att det fungerade, men ändå fanns det en bugg som gjorde det möjligt att spela, säger kommunikationschef Ludvig Winberg.

På måndag ska lagtinget debattera näringspolitiken. De gör det mot bakgrund av en åländsk ekonomi som stagnerat.
– Vi ligger verkligen efter här på Åland, säger Ålands näringslivs vd Anders Ekström, som en av tre utredare utsedda av landskapsregeringen för att utreda företagens konkurrenskraft.

Staden borde placera en skylt på Lotsberget som välkomnar resenärer. Det föreslogs i en motion till stadsfullmäktige förra året.
Nu för stadsstyrelsen frågan till kultur- och fritidsnämnden, som man anser kan överväga en installation i sin framtida planering.

I går kväll bjöd grupperna DunderSmå och DunderLiten på en fartfylld dansshow i Alandica. Deltog gjorde också några showgrupper och en hiphop-grupp.
Här är fotograf Daniel Erikssons bildspel från showen.

Spelinspektionen har delat ut böter till två spelbolag. Ett av dem är Paf. Orsaken är att kunder kunnat spela på Paf:s sajt trots att man stängt av sig själv.

Sverige har öppnat sin spelmarknad medan Finland överväger att införa ytterligare begränsningar. Det blir i så fall en kortsiktig lösning, tror Sverker Skogberg på Paf.
– Pressen ökar på Finland att gå in för licenser. Samhället vinner på att alla aktörer beskattas, säger han.

Fler nyheter