Bild

Två coronafall på Åland

Under den extrainsatta presskonferensen klockan 19 på lördagen bekräftar myndigheterna att Åland nu har två fall av corona. Personerna har båda varit ute och rest, men de har ingen koppling till varandra. Se sändningen här.

Nu inleds dagens extrainsatta presskonferens. På plats finns lantrådet Veronica Thörnroos (C), landskapsläkaren Knut Lönnroth och hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen.
– Vi har ett förändrat läge på Åland. Två konstaterade fall, säger lantrådet.
70 personer har lämnat prov. Två av dessa har under lördagen konstaterats positiva. Åtta svar väntar man fortfarande på medan resten har varit negativa.
Knuth Lönnroth: Det handlar om två yngre personer. Båda har rest utanför Åland, men de har ingen anknytning till varandra.
Smittskyddspårning har inletts. Smittskyddslagen gäller. Personer som har varit i nära kontakt med de sjuka ska inte ha sociala kontakter utöver med nära anhöriga.
Det finns i nuläget ingen anledning att göra smittspårning bland hälso- och sjukvårdspersonal, säger man.
Knut Lönnroth: Vi får anta att personerna smittats utanför Åland.
Han understryker att alla ska ta de direktiv som gått ut tidigare på allvar.
Jeanette Pajunen säger att det var väntat att den här situationen skulle uppkomma.– Inga riktlinjer har ändrat. Allt fortsätter som förut med coronatelefonen och -mottagningen.
– Det viktigaste nu är att alla tar situationen på allvar och följer direktiven så att vi håller vår personal frisk och har möjlighet att ta hand om dem som insjuknar. Det finns ingen anledning att nu vara orolig trots att vi har två bekräftade fall, säger Pajunen.
De två sjuka personerna är isolerade i sina hem. De bedöms alltså inte vara i behov av vård på sjukhus.
Knut Lönnroth säger att man inte går ut med detaljer kring smittspårningen och var personerna rört sig innan de fick beskedet.
ÅHS skickar i nuläget alla prov till Åbo. Därifrån får man väldigt snabbt svar på testerna.
LR kommer inte att kalla till pressinformation vid varje nytt bekräftat fall. Det säger lantrådet.
LR:s informationstelefon kommer att vara öppen till klockan 22 i kväll, då man räknar att antalet frågor nu kan öka.
Vi kommer nu att se en ökning av antalet smittade, men i vilken takt är svårt att förutse, säger Knut Lönnroth. Han berättar vidare att provtagningen i de nu bekräftade fallen skedde under fredagen.
Nu avslutas presskonferensen. En ny hålls klockan 14 på söndagen.

Annika Kullman

Hittat fel i texten? Skriv till oss