Lagtingets talman Gun-Mari Lindholm (MSÅ), som även är kommunstyrelsen ordförande i Kumlinge, kan inte tänka sig att godkänna regeringens förslag om en ny kommun för hela den åländska skärgården.
– Det är helt orimligt, säger hon om bristen på trafiklösningar.

Kommentarer

Lagtingets talman Gun-Mari

Lagtingets talman Gun-Mari Lindholm (MSÅ) – hon är nog i grund och botten inte mer än människa hon heller, nej. Men, efter att ha läst den här artikeln fylls man onekligen av beundran för hennes rakryggade inställning till Landskapsregeringens (LR:s) försök att ”modifiera” allas vårt åländska samhällsskick. Och detta med hjälp av en ”modifierad” kommunallag, märk väl! Därvidlag framstår, åtminstone för Gräsrot, liberalernas finansminister Mats Perämaa som om han vore kumlingebo sedan på sin höjd en vecka. I ett avseende synes Lindholm dock vara antingen klädsamt artig – eller gruvligt ”på vils”. Hennes syn på att rösta ja till LR:s kommunreformsförslag, Citat: ”Det tror jag inte att någon kan.” ... Fru ”Kommunministern” – hon har visat sig ”kunna”, hon! Både det ena och det andra! Men undan för undan har hon visat sig bli ganska så tyst. En följd av ensamhetskänsla? Hur som helst, om MSÅ nu inte tar vara på Gun-Mari Lindholms klarsyn – då finns risken för att partiet vandrar in i en dimma som ingen rår på. Förövrigt, TACK, Gun-Mari Lindholm!

Först är GML med och stöder

Först är GML med och stöder kommunsammanslagning med sitt parti, men sen när hennes "nya" kommun kommer på frågan nej då är det helt orimligt att hon skall stöda LR kommunreform. Visst, så har det varit i hela denna process, andra skall nog buntas ihop oberoende vad dom säger o gör men min lilla kommun skall nog inte vara med förrän alla färjlinjer går kors o tvärs genom skärgården. De skall utredas först. Så inte vet jag om hon är så rakryggad, vänder kappan efter vinden hon oxå. När vi "vanliga" frågar efter vilken konsekvens kommunreformen för våra kommuner, så är vi gnälliga, förstår inte vårt eget bästa.mm. Men sitter man som talman så har man förstås alla rättigheter för sig o sin kommun. Fy skäms, skulle jag säga.

Bästa Elbe, det finns nog

Bästa Elbe, det finns nog fortfarande bra många lagtingsmän som åtminstone borde försöka sätta sig in i kommunernas påföljder av Landskapsregeringens divergerande och exklusiva bestyr med allas vår åländska kommunstruktur – många fler än talman Gun-Mari Lindholm. Dessbättre är hennes framträdande nu med största sannolikhet inte längre nödvändigt.

Andelen lokalproducerad förnyelsebar elenergi som förbrukas på Åland är endast 4,5 procent, medan resten, ungefär 15 procent, exporteras. Det skriver Henrik Lindqvist, vd för Allwinds Ab, i ett pressmeddelande.

Ett åtal om grovt narkotikabrott har väckts, skriver landskapsåklagare Ina Johansson i ett pressmeddelande.

Livsmedelsbutiken Hugos i Hammarland testar e-handel med hemleverans av matvarorna, i samarbete med Åland post.
– Brevbäraren ställer kassen på trappan, säger handelsman Sture Andersson på Hugos.

Polisen mottog under söndagsnatten en anmälan om ett pågående försök till dråp.

2.328 hektar. Det är arealen på de områden som landskapet Åland via fastighetsverket arrenderar ut för jakt. För tillfället behandlas ansökningarna för jakträtten 
på stora delar av landskapets jaktmarker. Ålandstidningen har kartlagt områdena.

Polisen har nu avslutat sin tekniska undersökning av branden vid Godby hotell.
Nu går man vidare med förhör av misstänkta.

I barn- och familjeloppet i Hero Homerun är det samarbete som gäller. I en del av loppet ska man till exempel hålla bollar mellan allas händer. Men svårt är det inte, säger barnen som Ålandstidningen pratar med.
– Det var mer lätt, säger Juni Norrmén.

Arbetet med att samordna bolagen Mariehamns elnät och Mariehamns energi fortsätter.
Bolagsordningen för nya Enerexit Ab godkändes av stadsstyrelsen i torsdags. Enerexit ska först överta Mariehamns energis reservkraftsproduktion och sedan avveckla den.

Bror Gammals har just kommit hem från kyrkomötet i Åbo, vilket som väntat lät initiativet om att tillåta samkönade äktenskap förfalla. Kyrkomötet beslutade att be biskopsmötet att: ”främja en respektfull diskussion och fortsättningsvis utreda alternativ för att finna lösningar på den rådande oenigheten om äktenskapssynen som finns i kyrkan.”

Ålandstidningens familjedag lockade många barn och deras familjer till Strandgatan på lördagen. Här är fotografen Robert Janssons bilder från evenemanget.

Genom att arrangera skräpplockarvandringar längs den lettiska kusten väcker man människors intresse för miljön, städar stränderna och samlar in data som används vetenskapligt i miljöarbetet.
– Tanken är enkel. Genom att få människor att besöka kusten väcker vi en kärlek som skapar engagemang, säger Zane Rugeva från kampanjen Mana Jura.

Geta sätter den planerade sammanslagningen med Finström och Sund på paus. Nu ska kommunen utreda om arbetet med ett samgångsavtal ska avbrytas.
– För Getas del kan landskapsregeringens alternativ med fem kommuner enligt högstadiedistriktet vara bättre, säger fullmäktigeledamoten Anders Jansson.

En begagnad färja för 50 bilar är landskapsregeringen (LR) på jakt efter.
– Ejdern är ett fartyg som borde ersättas och som kanskre redan borde ha ersatts, säger trafik- och infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ).

Fler nyheter