Lagtingets talman Gun-Mari Lindholm (MSÅ), som även är kommunstyrelsen ordförande i Kumlinge, kan inte tänka sig att godkänna regeringens förslag om en ny kommun för hela den åländska skärgården.
– Det är helt orimligt, säger hon om bristen på trafiklösningar.

Kommentarer

Lagtingets talman Gun-Mari

Lagtingets talman Gun-Mari Lindholm (MSÅ) – hon är nog i grund och botten inte mer än människa hon heller, nej. Men, efter att ha läst den här artikeln fylls man onekligen av beundran för hennes rakryggade inställning till Landskapsregeringens (LR:s) försök att ”modifiera” allas vårt åländska samhällsskick. Och detta med hjälp av en ”modifierad” kommunallag, märk väl! Därvidlag framstår, åtminstone för Gräsrot, liberalernas finansminister Mats Perämaa som om han vore kumlingebo sedan på sin höjd en vecka. I ett avseende synes Lindholm dock vara antingen klädsamt artig – eller gruvligt ”på vils”. Hennes syn på att rösta ja till LR:s kommunreformsförslag, Citat: ”Det tror jag inte att någon kan.” ... Fru ”Kommunministern” – hon har visat sig ”kunna”, hon! Både det ena och det andra! Men undan för undan har hon visat sig bli ganska så tyst. En följd av ensamhetskänsla? Hur som helst, om MSÅ nu inte tar vara på Gun-Mari Lindholms klarsyn – då finns risken för att partiet vandrar in i en dimma som ingen rår på. Förövrigt, TACK, Gun-Mari Lindholm!

Först är GML med och stöder

Först är GML med och stöder kommunsammanslagning med sitt parti, men sen när hennes "nya" kommun kommer på frågan nej då är det helt orimligt att hon skall stöda LR kommunreform. Visst, så har det varit i hela denna process, andra skall nog buntas ihop oberoende vad dom säger o gör men min lilla kommun skall nog inte vara med förrän alla färjlinjer går kors o tvärs genom skärgården. De skall utredas först. Så inte vet jag om hon är så rakryggad, vänder kappan efter vinden hon oxå. När vi "vanliga" frågar efter vilken konsekvens kommunreformen för våra kommuner, så är vi gnälliga, förstår inte vårt eget bästa.mm. Men sitter man som talman så har man förstås alla rättigheter för sig o sin kommun. Fy skäms, skulle jag säga.

Bästa Elbe, det finns nog

Bästa Elbe, det finns nog fortfarande bra många lagtingsmän som åtminstone borde försöka sätta sig in i kommunernas påföljder av Landskapsregeringens divergerande och exklusiva bestyr med allas vår åländska kommunstruktur – många fler än talman Gun-Mari Lindholm. Dessbättre är hennes framträdande nu med största sannolikhet inte längre nödvändigt.

Stadsstyrelsen vill inte minska antalet ledamöter i stadsfullmäktige.

Stormen Alfrida kommer att ha en inverkan på skogsbruket som syns i flera decennier, bedömer Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC).
Det är viktigt att alla aktörer fortsätter att dra åt samma håll för att så snabbt som möjligt rädda det som går av det stormskadade virket, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

Även papperslösa bör ha rätt till socialvård.
Det anser Emmaus Åland i sitt utlåtande över det nya lagförslaget om socialvård.

Åland United spelade 1-1 i ligapremiären borta mot TiPS på lördagen.

Arkeologer har hittat cirka 5.000 år gamla spannmålskorn på två platser på Åland. Fynden innebär att historien får skrivas om.
– De visar att den gropkeramiska kulturen spred jordbruket till helt nya platser, säger Santeri Vanhanen vid Helsingfors universitet.

Paf bötfälls med 100.000 kronor av Spelinspektionen i Sverige för att kunder som stängt av sig själva via Spelpaus.se ändå kunnat spela på bolagets sajt.
– Vi hade testat vårt system och var säkra på att det fungerade, men ändå fanns det en bugg som gjorde det möjligt att spela, säger kommunikationschef Ludvig Winberg.

På måndag ska lagtinget debattera näringspolitiken. De gör det mot bakgrund av en åländsk ekonomi som stagnerat.
– Vi ligger verkligen efter här på Åland, säger Ålands näringslivs vd Anders Ekström, som en av tre utredare utsedda av landskapsregeringen för att utreda företagens konkurrenskraft.

Staden borde placera en skylt på Lotsberget som välkomnar resenärer. Det föreslogs i en motion till stadsfullmäktige förra året.
Nu för stadsstyrelsen frågan till kultur- och fritidsnämnden, som man anser kan överväga en installation i sin framtida planering.

I går kväll bjöd grupperna DunderSmå och DunderLiten på en fartfylld dansshow i Alandica. Deltog gjorde också några showgrupper och en hiphop-grupp.
Här är fotograf Daniel Erikssons bildspel från showen.

Spelinspektionen har delat ut böter till två spelbolag. Ett av dem är Paf. Orsaken är att kunder kunnat spela på Paf:s sajt trots att man stängt av sig själv.

Sverige har öppnat sin spelmarknad medan Finland överväger att införa ytterligare begränsningar. Det blir i så fall en kortsiktig lösning, tror Sverker Skogberg på Paf.
– Pressen ökar på Finland att gå in för licenser. Samhället vinner på att alla aktörer beskattas, säger han.

Nya regler kan göra förtullning över den åländska skattegränsen både arbetsam och dyr för företag och privatpersoner.
Riksdagsledamot Mats Löfström rasar över förändringarna och landskapsregeringen har givit ärendet hög prioritet.
– Det här är ingen bra sak för Åland, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Stadsstyrelsen har återremitterat ärendet om en delgeneralplan för centrum. Från politiskt håll har det nämligen tagits fram ett förslag som bland annat skulle möjliggöra Ömsens nybyggnadsplaner.
Förslaget innebär att åtta av de 13 byggnader som är aktuella inte skulle klassas som skyddsvärda.

Fler nyheter