Lagtingets talman Gun-Mari Lindholm (MSÅ), som även är kommunstyrelsen ordförande i Kumlinge, kan inte tänka sig att godkänna regeringens förslag om en ny kommun för hela den åländska skärgården.
– Det är helt orimligt, säger hon om bristen på trafiklösningar.

Kommentarer

Lagtingets talman Gun-Mari

Lagtingets talman Gun-Mari Lindholm (MSÅ) – hon är nog i grund och botten inte mer än människa hon heller, nej. Men, efter att ha läst den här artikeln fylls man onekligen av beundran för hennes rakryggade inställning till Landskapsregeringens (LR:s) försök att ”modifiera” allas vårt åländska samhällsskick. Och detta med hjälp av en ”modifierad” kommunallag, märk väl! Därvidlag framstår, åtminstone för Gräsrot, liberalernas finansminister Mats Perämaa som om han vore kumlingebo sedan på sin höjd en vecka. I ett avseende synes Lindholm dock vara antingen klädsamt artig – eller gruvligt ”på vils”. Hennes syn på att rösta ja till LR:s kommunreformsförslag, Citat: ”Det tror jag inte att någon kan.” ... Fru ”Kommunministern” – hon har visat sig ”kunna”, hon! Både det ena och det andra! Men undan för undan har hon visat sig bli ganska så tyst. En följd av ensamhetskänsla? Hur som helst, om MSÅ nu inte tar vara på Gun-Mari Lindholms klarsyn – då finns risken för att partiet vandrar in i en dimma som ingen rår på. Förövrigt, TACK, Gun-Mari Lindholm!

Först är GML med och stöder

Först är GML med och stöder kommunsammanslagning med sitt parti, men sen när hennes "nya" kommun kommer på frågan nej då är det helt orimligt att hon skall stöda LR kommunreform. Visst, så har det varit i hela denna process, andra skall nog buntas ihop oberoende vad dom säger o gör men min lilla kommun skall nog inte vara med förrän alla färjlinjer går kors o tvärs genom skärgården. De skall utredas först. Så inte vet jag om hon är så rakryggad, vänder kappan efter vinden hon oxå. När vi "vanliga" frågar efter vilken konsekvens kommunreformen för våra kommuner, så är vi gnälliga, förstår inte vårt eget bästa.mm. Men sitter man som talman så har man förstås alla rättigheter för sig o sin kommun. Fy skäms, skulle jag säga.

Bästa Elbe, det finns nog

Bästa Elbe, det finns nog fortfarande bra många lagtingsmän som åtminstone borde försöka sätta sig in i kommunernas påföljder av Landskapsregeringens divergerande och exklusiva bestyr med allas vår åländska kommunstruktur – många fler än talman Gun-Mari Lindholm. Dessbättre är hennes framträdande nu med största sannolikhet inte längre nödvändigt.

Obunden samling håller inget styrelsemöte om misshandelsdomen mot partiets lagtingsledamot Fredrik Fredlund före november.
– Jag tänker inte kommentera om han kan fortsätta representera partiet före domen har vunnit lag kraft, säger partiordförande Bert Häggblom.

ÅHS vårdchef Sirpa Mankinen blir tf klinikchef för psykiatrin, och chefläkare Olli-Pekka Lehtonen blir medicinskt ansvarig.
Detta för att lindra den psykiaterbrist som råder.

En plastlåda med sand brann i dag vid halv två-tiden i Miramargaraget. Branden misstänks vara anlagd.

En ny arbetsgrupp ska koordinera Ålands Vatten Ab:s, landskapsregeringens, ÅMHM:s och omkringliggande kommuners respektive ansvar för skyddet av Långsjön och Markusbölefjärden.
– Vi vet alla vad vi ansvarar för, men har hittills ändå misslyckats, säger näringsminister Camilla Gunell (S).

Ett 60-tal föräldrar slöt upp för att diskutera de stora grupper av ungdomar som har samlats i Godby på helgerna den senaste tiden.
– Det finns ett riskmoment med att vara ute för sent, så jag tycker att de är inne på rätt spår, säger äldre konstapel Nicolai Båsk.

Obunden samling har inte diskuterat på förhand hur partiet ska agera om domen mot Fredrik Fredlund skulle bli fällande.
Det säger lagtingsledamoten Lars Häggblom.

Tea Nordlund, Tony Nordlund och Anja Karlsson räddade under torsdagsförmiddagen en nedsjunken älgkalv ur ett lerdike i Gottby, Jomala.
– Det tog nog 40 minuter. Kalven var utmattad, men verkade må bra, säger Tea Nordlund.

Innan en lagakraftvunnen dom finns mot Fredrik Fredlund kommer lagtinget inte att ta något initiativ i frågan.
– Man får tycka vad man vill om det här, men vi har ett ramverk att hålla oss till, säger talman Gun-Mari Lindholm (MSÅ).

En man döms för två fall av besittningsintrång efter att under flera år ha låtit sina kor beta på andra personers mark. Korna har rivit ner tält och ätit upp odlingar och mannen ska nu ersätta grannarna för förstörd egendom.

Lagtingsledamot Fredrik Fredlund (Ob) döms till 75 dagars villkorligt fängelse för två fall av misshandel. Ett av åtalen förkastas.

Eventuellt närmar sig pensionering för Ulf Grüssner, majoritetsägaren i bussföretaget Röde Orm Ab.
Företaget bjuder nämligen ut sina tre dotterbolag till försäljning.
– Jag hoppas att det kommer någon entusiast som vill fortsätta. Annars ger jag tusan i att pensionera mig, säger han.

Räkna med störningar på Föglölinjen när ms Knipan ersätter ms Skarven.

Undersökningarna av berggrunden mellan Lumparland och Föglö gav precis de positiva besked som FS-Links hoppades på. Nu efterlyser Hasse Holmström att landskapsregeringen öppnar upp för en tunnel när trafiken mellan Åland och Föglö upphandlas.

Fler nyheter