Den rikssvenska SINK-skatten för utomlands bosatta höjdes vid årsskiftet. Pensionären Knut Karlsson från Jomala är en som berörs.  
– Varför har man inte informerat om det här på förhand, frågar han. 

Kommentarer

Det här är i alla fall en sak

Det här är i alla fall en sak mellan pensionärerna och utbetalaren i Sverige. Vill man både äta kakan och ha den kvar? Först flyttar man till Sverige och har det bra, så kommer man till Åland och vill ha specialförmåner. Minst av allt har landskapsregeringen något att göra med detta. Pinsamt.

Förutom att man betalar skatt

Förutom att man betalar skatt i Sverige på sin pension, så räknar även finska skatteverket ut hur stor skatten skulle varit om man haft den inkomsten och betalat den skatten i Finland, och så lägger de på mellanskillnaden på den finska pensionen och skatten, och så får man betala extra skatt i Finland på sin svenska pension! För en medelpensionstagare rör det om ca 1.000 euro mer i skatt per år, så nog vet finska staten att ta ut skatt av pensionärer alltid. Att så många flyttade till Sverige efter kriget och under 1950-talet berodde på att det inte fanns jobb på Åland, så ingen skugga må falla över den som vill arbeta och försörja sig själv, och inte ligga samhället till last. Men på det sätt som nu snaran dras åt om pensionärerna hals och ekonomi, så kommer vi alla snart att måsta få utkomststöd för att klara av mediciner och läkarkostnader.

Man betalar skatt i Sverige

Man betalar skatt i Sverige på den pension man införtjänat där, det är helt ok, och i enlighet med de skattelagar som Sverige har. Finland skall inte snylta på den pension man får för sitt arbete i Sverige, under den tid man arbetade och bodde i Sverige, utnyttjade man den samhällsservice som Sverige tillhandahöll, och kostade på så sätt Finland ingenting. Därför skall Finland vara nöjd med den skatt som man betalar för sin finska pension, som gäller de år man bott och arbetat i Finland och utnyttjat det finska samhällets förmåner. Enligt EU.s lagar och normer förfar Finland felaktigt, men vägrar att rätta sitt beteende, utan fortsätter att beskatta redan beskattade ersättningar man erhåller från ett annat EU land.

Besvara ändå inte frågan

Besvara ändå inte frågan varför en som jobbat i Sverige ska ha en fördel i förhållande till den som arbetat på Åland hela livet. Det är skillnad på att beskatta ett belopp eller att använda det i beräkningsgrunden för den finska skatten. Det du betalat i Sverige får du avdraget i den slutliga skatten.

En 100 % icke fråga för

En 100 % icke fråga för Åländska politiker. " Det här är en stor och viktig fråga som drabbar många här och i resten av Finland. Man kan inte behandla människor hur som helst.". " Varför har man inte informerat och sagt till? Förklarat varför det här görs?" Jag tror du bör ringa Magdalena Andersson och fråga henne varför detta görs. Mats P är nog fel person i denna fråga.

Hur man än räknar så är det

Hur man än räknar så är det nog pensionärerna som är förlorare. Vi betalar ju redan nu mycket högre skatt än löntagare, trots att vi också behöver mat och husrum varje dag. När jag gick i pension fick jag ca 60% av lönen i pension, men skatten steg från 19% till 29,5%. Ni som är i arbetsför ålder skall inte vara avundsjuka på oss, även ni kommer att drabbas av högre skatter den dag ni går i pension. Även ni kommer att upptäcka att pensionerna inte ökar i samma takt som lönerna för dem som arbetar, även ni kommer att upptäcka att år från år minskar pensionen i värde på grund av uteblivna justeringar, eller är justeringar så låga att de inte täcker inflationstakten och de ökade priserna på mat, hyra, mediciner och läkarkostnader. Gläds i stället att ni ännu orkar arbeta, och glöm för all del inte bort att spara en del av lönen att ha som tillskott när ni blir pensionärer.

Vårdö kommunstyrelse har beslutat att kommunen bör inleda en dialog med Lumparland gällande Ängö och Bussö, som landskapsregeringen vill ska avskiljas från Vårdö. Däremot säger kommunen nej till att ingå i en gemensam skärgårdskommun eller delta i några kommunindelningsutredningar.

Vid årsskiftet försvann Veikkaus och dess spel från Åland.
Nu har ålänningarna hittat andra spel att lägga pengarna på.
– Spelet på trav har gått upp mellan 20 och 25 procent, säger Paf:s kommunikationschef Anders Sims.

 

Lantrådet Katrin Sjögren uppmanar regeringen i Helsingfors att ändra sin negativa inställning till fler platser i EU-parlamentet – och ge Finlands extraplats till Åland.
– Det skulle vara en fjäder i hatten för Finland, säger hon.

 

Med minsta möjliga majoritet har stadsstyrelsen beslutat att ställa ut ett förslag till stadsplaneändring för Bruson Invests och Rundbergs bil & services tomter på Villagränd.

 

Dahlmans höjer priset till leverantörer av nöt med start nästa vecka. Höjningen är den tredje som företaget gör på kort tid.

Polisen har beslagtagit en större mängd hasch och gripit tre personer. Detta gjordes i samband med att flera husrannsakningar gjordes den 13 februari. Två personer häktades under fredagen på sannolika skäl misstänkta för grovt narkotikabrott. Det skriver polisen i ett pressmeddelande.

Polisen går i ett pressmeddelande ut med en varning på grund av det kraftiga snöfallet. 

 

Johan Ehn (MSÅ), tidigare utbildningsminister och talman, kandiderar till riksdagen i valet nästa år.

– Jag vill gärna engagera mig i det här sammanhanget, säger Johan Ehn.

Två unga män som misstänks ha smugglat hasch via Ms Eckerö i juni 2015 åtalades på torsdagsförmiddagen för narkotikabrott i Ålands tingsrätt. 

Tingsrätten avskrev samtidigt åtalet mot männens kumpan, som har avlidit sedan åtalet väcktes för 11 månader sedan.

Åländska Malin Thom satt i bilen utanför skolbyggnaden när den tredje dödligaste skolskjutningen i USA:s historia inträffade i Florida i onsdags. Inne i skolan fanns hennes två barn. 
– Det känns hemskt att det finns någon som kan göra något sånt här, säger hon. 

 

Andelsbanken för Åland presenterar ett rörelseresultat på knappt 4,2 miljoner euro för 2017. Det är 18,3 procent bättre än 2016, och det högsta någonsin näst de exceptionella rekordåren 2014 och 2015 då banken sålde flera stora innehav.

 

En person fördes i ambulans till sjukhus för kontroll efter en singelolycka i Östernäs i Mariehamn.

Ålands tingsrätt förkastade två åtal om osann utsaga inför domstol som gällde vittnesmål i rättegången om fornlämningarna i Långbergsöda, Saltvik. Domaren anser att det inte går att bevisa att det inte var ett skämt.

Fler nyheter