Den rikssvenska SINK-skatten för utomlands bosatta höjdes vid årsskiftet. Pensionären Knut Karlsson från Jomala är en som berörs.  
– Varför har man inte informerat om det här på förhand, frågar han. 

Kommentarer

Det här är i alla fall en sak

Det här är i alla fall en sak mellan pensionärerna och utbetalaren i Sverige. Vill man både äta kakan och ha den kvar? Först flyttar man till Sverige och har det bra, så kommer man till Åland och vill ha specialförmåner. Minst av allt har landskapsregeringen något att göra med detta. Pinsamt.

Förutom att man betalar skatt

Förutom att man betalar skatt i Sverige på sin pension, så räknar även finska skatteverket ut hur stor skatten skulle varit om man haft den inkomsten och betalat den skatten i Finland, och så lägger de på mellanskillnaden på den finska pensionen och skatten, och så får man betala extra skatt i Finland på sin svenska pension! För en medelpensionstagare rör det om ca 1.000 euro mer i skatt per år, så nog vet finska staten att ta ut skatt av pensionärer alltid. Att så många flyttade till Sverige efter kriget och under 1950-talet berodde på att det inte fanns jobb på Åland, så ingen skugga må falla över den som vill arbeta och försörja sig själv, och inte ligga samhället till last. Men på det sätt som nu snaran dras åt om pensionärerna hals och ekonomi, så kommer vi alla snart att måsta få utkomststöd för att klara av mediciner och läkarkostnader.

Man betalar skatt i Sverige

Man betalar skatt i Sverige på den pension man införtjänat där, det är helt ok, och i enlighet med de skattelagar som Sverige har. Finland skall inte snylta på den pension man får för sitt arbete i Sverige, under den tid man arbetade och bodde i Sverige, utnyttjade man den samhällsservice som Sverige tillhandahöll, och kostade på så sätt Finland ingenting. Därför skall Finland vara nöjd med den skatt som man betalar för sin finska pension, som gäller de år man bott och arbetat i Finland och utnyttjat det finska samhällets förmåner. Enligt EU.s lagar och normer förfar Finland felaktigt, men vägrar att rätta sitt beteende, utan fortsätter att beskatta redan beskattade ersättningar man erhåller från ett annat EU land.

Besvara ändå inte frågan

Besvara ändå inte frågan varför en som jobbat i Sverige ska ha en fördel i förhållande till den som arbetat på Åland hela livet. Det är skillnad på att beskatta ett belopp eller att använda det i beräkningsgrunden för den finska skatten. Det du betalat i Sverige får du avdraget i den slutliga skatten.

En 100 % icke fråga för

En 100 % icke fråga för Åländska politiker. " Det här är en stor och viktig fråga som drabbar många här och i resten av Finland. Man kan inte behandla människor hur som helst.". " Varför har man inte informerat och sagt till? Förklarat varför det här görs?" Jag tror du bör ringa Magdalena Andersson och fråga henne varför detta görs. Mats P är nog fel person i denna fråga.

Hur man än räknar så är det

Hur man än räknar så är det nog pensionärerna som är förlorare. Vi betalar ju redan nu mycket högre skatt än löntagare, trots att vi också behöver mat och husrum varje dag. När jag gick i pension fick jag ca 60% av lönen i pension, men skatten steg från 19% till 29,5%. Ni som är i arbetsför ålder skall inte vara avundsjuka på oss, även ni kommer att drabbas av högre skatter den dag ni går i pension. Även ni kommer att upptäcka att pensionerna inte ökar i samma takt som lönerna för dem som arbetar, även ni kommer att upptäcka att år från år minskar pensionen i värde på grund av uteblivna justeringar, eller är justeringar så låga att de inte täcker inflationstakten och de ökade priserna på mat, hyra, mediciner och läkarkostnader. Gläds i stället att ni ännu orkar arbeta, och glöm för all del inte bort att spara en del av lönen att ha som tillskott när ni blir pensionärer.

Samtliga av Viking Lines fartyg som trafikerar mellan Sverige, Åland och Finland med undantag för Cinderella berörs om Sjömansunionen går till strejk.
– Vi är Finlands största arbetsgivare till sjöss och blir det strejk drabbar det oss väldigt hårt, säger Viking Lines kommunikationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Åbo hovrätt slår fast den av Ålands tingsrätt givna domen mot flera personer inblandade i den så kallade knarkligan på Åland.

Air Leaps flyg har varit försenade och inställda för många gånger. Nu ska tidtabellen ändras och blir det inte bättre kommer landskapsregeringen att ta till sanktioner.
– Ser man sådana här siffror i fortsättningen så måste det bli avdrag enligt vårt avtal. Då måste vi skrida till verket för det är oacceptabelt, säger Per-Erik Cederkvist.

Att finländska och åländska sjömän sparkas till förmån för billigare arbetskraft kommer inte att accepteras.
Det säger Kenneth Bondas, förbundssekreterare på Finlands Sjömansunion med anledning av den strejk unionen varslade om i torsdags.

Med 159 röster mot 15 antog riksdagen i första behandling det nya ekonomiska systemet i självstyrelselagen.
– Ett klart bevis för att vi har stöd för vår sak, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

Den i dag 41-åriga mannen drog kniv när han tappade humöret en juninatt 2017 – enligt honom själv när en 46-årig man ville tala om att 41-åringens flickvän tidigare levde som prostituerad.
– Då begick jag misstaget och hämtade kniven, säger 41-åringen som nu åtalas för dråpförsök i tingsrätten.

Den arbetsgrupp som utreder ett nytt reningsverk i Föglö vill att uppdraget avbryts och att kommunen bygger om det befintliga reningsverket i stället. Dessutom vill byggnads- och tekniska nämnden att förhandlingar inleds med fiskodlingarna för att få dem att rena sitt eget avloppsvatten.

Krögarna vid den nya golfrestaurangen Brassie i Kastelholm, Lotta Wickström och Michael Silversvärd, stämmer Ålands golfklubb på mer än 150.000 euro.
– Det är beklagligt. I övrigt har jag inga kommentarer i dag, säger klubbdirektör Åsa Nordström.

Hela den finländska handelsflottan berörs när Sjömansunionen varslar om strejk. Går inte Rederierna i Finland med på löneförhöjningar på över 2,5 procent både 2019 och 2020 inleds strejken den 1 mars.
– Det är en strejk som skulle få betydande konsekvenser, säger Hans Ahlström, vice vd för Rederierna i Finland.

I går på Alla hjärtans dag dök ett två meter stort hjärta upp i centrum av Mariehamn.
– Ett sätt att föra ut kärlekens budskap, mellan människor och till staden, säger Dan Ferna på City Mariehamn.

Björn Wennström slutar som centrumchef i Maxinge.

Men någon stor omläggning av kursen är inte att vänta.

– Nej, inte ändrar vi. Vi kör vidare med samma koncept, säger vd Dan-Johan Dahlblom.

Vad händer under sportlovet? På lördag publicerar Ålandstidningen en lista på aktiviteter för barn och ungdomar. Skicka därför in tips på allt som är på gång i idrottsanläggningar, museer, bibliotek, ungdomsgårdar och annat som kan vara av intresse. 

Viking Lines rörelseresultat för det fjärde kvartalet blev 1,6 miljoner euro jämfört med 3,7 miljoner samma kvartal 2017. Dividenden hålls oförändrad på 0,20 euro per aktie.

Fler nyheter