Den rikssvenska SINK-skatten för utomlands bosatta höjdes vid årsskiftet. Pensionären Knut Karlsson från Jomala är en som berörs.  
– Varför har man inte informerat om det här på förhand, frågar han. 

Kommentarer

Det här är i alla fall en sak

Det här är i alla fall en sak mellan pensionärerna och utbetalaren i Sverige. Vill man både äta kakan och ha den kvar? Först flyttar man till Sverige och har det bra, så kommer man till Åland och vill ha specialförmåner. Minst av allt har landskapsregeringen något att göra med detta. Pinsamt.

Förutom att man betalar skatt

Förutom att man betalar skatt i Sverige på sin pension, så räknar även finska skatteverket ut hur stor skatten skulle varit om man haft den inkomsten och betalat den skatten i Finland, och så lägger de på mellanskillnaden på den finska pensionen och skatten, och så får man betala extra skatt i Finland på sin svenska pension! För en medelpensionstagare rör det om ca 1.000 euro mer i skatt per år, så nog vet finska staten att ta ut skatt av pensionärer alltid. Att så många flyttade till Sverige efter kriget och under 1950-talet berodde på att det inte fanns jobb på Åland, så ingen skugga må falla över den som vill arbeta och försörja sig själv, och inte ligga samhället till last. Men på det sätt som nu snaran dras åt om pensionärerna hals och ekonomi, så kommer vi alla snart att måsta få utkomststöd för att klara av mediciner och läkarkostnader.

Man betalar skatt i Sverige

Man betalar skatt i Sverige på den pension man införtjänat där, det är helt ok, och i enlighet med de skattelagar som Sverige har. Finland skall inte snylta på den pension man får för sitt arbete i Sverige, under den tid man arbetade och bodde i Sverige, utnyttjade man den samhällsservice som Sverige tillhandahöll, och kostade på så sätt Finland ingenting. Därför skall Finland vara nöjd med den skatt som man betalar för sin finska pension, som gäller de år man bott och arbetat i Finland och utnyttjat det finska samhällets förmåner. Enligt EU.s lagar och normer förfar Finland felaktigt, men vägrar att rätta sitt beteende, utan fortsätter att beskatta redan beskattade ersättningar man erhåller från ett annat EU land.

Besvara ändå inte frågan

Besvara ändå inte frågan varför en som jobbat i Sverige ska ha en fördel i förhållande till den som arbetat på Åland hela livet. Det är skillnad på att beskatta ett belopp eller att använda det i beräkningsgrunden för den finska skatten. Det du betalat i Sverige får du avdraget i den slutliga skatten.

En 100 % icke fråga för

En 100 % icke fråga för Åländska politiker. " Det här är en stor och viktig fråga som drabbar många här och i resten av Finland. Man kan inte behandla människor hur som helst.". " Varför har man inte informerat och sagt till? Förklarat varför det här görs?" Jag tror du bör ringa Magdalena Andersson och fråga henne varför detta görs. Mats P är nog fel person i denna fråga.

Hur man än räknar så är det

Hur man än räknar så är det nog pensionärerna som är förlorare. Vi betalar ju redan nu mycket högre skatt än löntagare, trots att vi också behöver mat och husrum varje dag. När jag gick i pension fick jag ca 60% av lönen i pension, men skatten steg från 19% till 29,5%. Ni som är i arbetsför ålder skall inte vara avundsjuka på oss, även ni kommer att drabbas av högre skatter den dag ni går i pension. Även ni kommer att upptäcka att pensionerna inte ökar i samma takt som lönerna för dem som arbetar, även ni kommer att upptäcka att år från år minskar pensionen i värde på grund av uteblivna justeringar, eller är justeringar så låga att de inte täcker inflationstakten och de ökade priserna på mat, hyra, mediciner och läkarkostnader. Gläds i stället att ni ännu orkar arbeta, och glöm för all del inte bort att spara en del av lönen att ha som tillskott när ni blir pensionärer.

Ålands vattens vd Christian Nordas bemöter kritiken från ÅMHM om dålig beredskap med försiktighetsmått.
– Att bygga om pumpanläggningen i ett kritiskt läge medför nya risker.

Filmer som visar hur man säkert seglar in i flera mindre hamnar håller på att tas fram inom Central Balticprojektet ”Port Mate”.
Från Åland deltar Sottunga och Kökar.

En oroad person tillkallade under söndagen polis då en okänd person bultade på dennes bostad.

Slakthallarna är fulla till februari och merparten av det överskott som Dahlmans slaktar på grund av årets foderbrist säljs till Finland med förlust.
– Det kommer att bli ett väldigt tufft år för Dahlmans, säger vd Johannes Dahlman.

Snart fortsätter förhören med de elva Åland Post-anställda som alltjämt misstänks för brott efter Tullens tillslag i Sviby för ett år sedan.
– Att det dröjer så länge beror på att Tullen letar efter något som inte har hänt, säger Åland Posts vd Henrik Lundberg.

Johan Karrentos film om den åländska penningtvättshärvan, ”Att sminka en gris”, vann under lördagen pris som bästa feature-dokumentär vid Warszawa Film Festival.
– Överraskande och superkul. Förhoppningsvis innebär priset att fler festivaler får upp ögonen för filmen, säger Johan Karrento.

Långtidssjukskrivningar och övertidskostnader väntas tynga Räddningsverkets resultat med 50.000 euro i år.
– Långtidssjukskrivningarna är yrkes- och åldersrelaterade, säger tillförordnade räddningschefen Karl Nordlund.

287 personer bänkade sig under lördagskvällen för supé på Arken, när Ålands cancerförening för elfte året i rad ordnade gala till förmån för Rosa Bandet och Blå Bandet.
Efter maten dansade än fler till tonerna av Conny Henrix, Tonfixarna och Sunrize.

En cyklist fördes vid 17.15-tiden på lördagseftermiddagen till sjukhuset efter att ha krockat med en personbil på Lillåkersvägen i Strandnäs.

Tre frivilliga brandkårer släckte under lördagseftermiddagen en 300 kvadratmeter stor markbrand i Bertbyvik, Saltvik.
Två brandkårer släckte samtidigt en mindre markbrand i Tranvik, Sund.

Det blev rena rama Hitchcock-filmen när Viking Line Cinderella passerade Marhällan tidigare i veckan. På grund av den täta dimman flög hundratals fåglar rakt in i fartyget.

Under fredagen anmäldes bland annat klottrande ungdomar samt stökiga hemmafester till polisen.

Formerna vid den nya rondellen på Ålandsplan börjar ta sig. Just nu gjuts den kantsten som ska avskilja körbanan runt hela rondellen. Därefter asfalteras rondellen stegvis.
– Det är lite dominoeffekt över arbetet, säger Aadu Nael, grävmaskinist på Karlssons Schakt & Transport.

Fler nyheter