Nu kan flera strandsatta ålänningarna vara på väg hem.
– Om allting går som det ska får vi flyga härifrån i morgon (läs: i dag), säger Elof ”Loffe” Johns, som tillsammans med sin fru och ytterligare ett par sitter fast på Gran Canaria.

Som Ålandstidningen berättade om i söndagens tidning finns det ålänningar som sitter fast utomlands.
En av dem är Elof ”Loffe” Johns, som tillsammans med sin fru Britt Viola Johns varit på Gran Canaria sedan den 1 februari. Hemresan var initialt bokad till den sista mars men på grund av rådande omständigheter har paret försökt tidigarelägga det hela – flera gånger, och utan att lyckas.
– Det har varit ett jäkla strul fram och tillbaka. Varje gång vi har bokat om så har det slutligen ställts in, förklarar Loffe.
Hoppas vara hemma på onsdag
Nu hoppas man dock kunna vara hemma inom kort.
– Finnair har fixat extrainsatta flyg härifrån, berättar Loffe och fortsätter:
– Så om allting går som det ska får vi flyga härifrån i morgon (läs: i dag). Med lite tur kan vi vara på Åland på onsdag.
Loffe säger dock att han inte vågar ta ut någonting i förskott.
– Nej, det vågar jag inte. Faktum är att vi har bokat biljetter med Eurowings till den 29 mars, ifall att det skulle skita sig med Finnairs flyg.

”Går ingen nöd på oss”
Förutom Loffe och frun Britt Viola ingår också paret Ingolf och Mia Hallén i sällskapet.
Hur har ni det?
– Det går absolut ingen nöd på oss. Vi kan röra oss fritt här i området. Men nog ska det ju bli skönt att komma hem, även om man inte ser fram emot att sitta i karantän i 14 dagar, säger Loffe.
Hur är det på Gran Canaria i övrigt?
– Det är bedrövligt. Gatorna är tomma och det är i princip helt öde. Allting har stängt igen förutom mataffärer och apotek.
– Det värsta för oss turister är alla rykten som florerar här. Man vet liksom inte vad som gäller eller vad som ens stämmer. Det är nya bud hela tiden. Bland annat har vi hört att alla hotell och turistlägenheter ska stänga 26 mars. Om det är så, vart ska alla strandade turister ta vägen då?

En fråga för Utrikesministeriet
Paren Johns och Hallén är inte de enda ålänningarna som är strandsatta på Gran Canaria.
– Vi är ganska många ålänningar här, säger Loffe Johns.
Vet du hur det blir för övriga? Flyger de också hem med tisdagens Finnair-flyg?
– Det var jag faktiskt inte. Men jag tror att det är flera som lyckats ta sig hem, eller som är på väg inom kort.
Under lördagens pressinformation sade lantrådet Veronica Thörnroos (C) att man är medveten om att det finns strandsatta ålänningar utomlands, men att det till syvende och sist är en fråga för Utrikesministeriet att hantera.
– Gränsdragningen är tydlig, förklarade Thörnroos.
När Ålandstidningen når Veronica Thörnroos under måndagen har hon egentligen ingen ny information att komma med i fallet.
– Jag har hört att några ålänningar är på väg hem och att Utrikesministeriet ordnat med ytterligare transporter, men inte mer än så. Hur som helst är jag säker på att Utrikesministeriet gör allt de kan för att få hem folk, säger Thörnroos.

Finland öppnar upp för turism från ett flertal länder, men Sverige är inte ett av dem – trots sjunkande siffror bland antalet insjuknade och sjunkande dödsfall.
– Svenska turister skulle definitivt medföra en risk med tanke på hur liten smittspridningen är i Finland, säger landskapsläkare Knut Lönnroth.

När ordinarie röntgenläkaren är på semester analyseras röntgenbilderna från mammografier i Åbo.
Enligt chefläkare Olli-Pekka Lehtonen innebär det här ingen försämring för patienterna.

Efter en lugn vår och start på sommaren är Folkhälsans seniorer glada att de äntligen får göra saker tillsammans igen. Sommarens första aktivitet är äventyrsgolf på Ångbåtsbryggan i Mariehamn.
– Det är så himla kul att vi får hitta på något igen, säger Erika Borenius-Kankkonen, koordinator för äldre och hälsa på Folkhälsan.

Tidigare i sommar flaggade man för en nyemission, detta eftersom myndigheterna krävde en egen insats av Eckerökoncernen för att beviljas statsgarantier. Nu beviljas man 10,8 miljoner euro, något som vd Björn Blomqvist kallar ”ett jättepositivt besked”.
– Men ännu kan vi inte lyfta pengarna, säger han.

Plasto nådde inte riktigt sitt mål om ett plusresultat 2019, men vd Bruno Carlson är ändå nöjd.
– Vi gjorde en rejäl resultatförbättring, säger han om det gångna året.

De flesta dagar avvisar gränsbevakningen några inresande från Sverige, vanligtvis för att de kommer på en renodlad semesterresa.
– Det finns förstås de som ifrågasätter, men i huvudsak går det smidigt till, säger Mikael Eriksson på gränsbevakningen.

Landskapsregeringen bemöter Eriksson bygg Ab:s besvär gällande det avbrutna infrastrukturprojektet på Föglö. Byggfirman hävdar att avbrytandet görs på basen av en politisk agenda – LR nekar och säger att ekonomin ligger till grund för beslutet.
– Vi avbröt ju upphandlingen efter att coronakrisen slog till, säger infrastrukturminister Christian Wikström (Ob).

Simskola innebär att man är ute i alla väder, även när det regnar och blåser. Ålandstidningen besökte simskolan i Kvarnbo, Saltvik, och tog tempen.

Rederiaktiebolaget Eckerö beviljas statsborgen för lån om som mest 10,8 miljoner euro, meddelar den finska regeringen i eftermiddag.

Samfundsskatterna fördelas mellan kommunerna på ett i grunden riktigt sätt, men tillgängligheten borde bli bättre. Det anser landskapsregeringens arbetsgrupp i en ny rapport.
– Gruppens uppdrag var väldigt försiktigt formulerat. Jag hade gärna sett att vi kommit längre, säger Ålands kommunförbunds direktör Magnus Sandberg.

Det är fel att ta pengar från driftsbudgeten för att köra bort tjärasfalten. Det säger Gunnar Granlund (OCÅ) som reserverade sig mot infrastrukturnämndens beslut.

Jessy Eckerman (S) var ordförande i infrastrukturnämnden när Ålandsvägen byggdes om. Hon välkomna en granskning av ärendet, men säger att politiker måste kunna lita på att tjänstemännen kan sitt jobb.

Infrastrukturämndens ordförande Julia Birney (Lib) är inte främmande för att utreda ombyggnaden av Ålandsvägen, men just nu är inte rätt tillfälle, anser hon.
Hur man ska finansiera borförandet av tjärasfalten kan hon i dag inte svara på.

Fler nyheter