Nu kan flera strandsatta ålänningarna vara på väg hem.
– Om allting går som det ska får vi flyga härifrån i morgon (läs: i dag), säger Elof ”Loffe” Johns, som tillsammans med sin fru och ytterligare ett par sitter fast på Gran Canaria.

Som Ålandstidningen berättade om i söndagens tidning finns det ålänningar som sitter fast utomlands.
En av dem är Elof ”Loffe” Johns, som tillsammans med sin fru Britt Viola Johns varit på Gran Canaria sedan den 1 februari. Hemresan var initialt bokad till den sista mars men på grund av rådande omständigheter har paret försökt tidigarelägga det hela – flera gånger, och utan att lyckas.
– Det har varit ett jäkla strul fram och tillbaka. Varje gång vi har bokat om så har det slutligen ställts in, förklarar Loffe.
Hoppas vara hemma på onsdag
Nu hoppas man dock kunna vara hemma inom kort.
– Finnair har fixat extrainsatta flyg härifrån, berättar Loffe och fortsätter:
– Så om allting går som det ska får vi flyga härifrån i morgon (läs: i dag). Med lite tur kan vi vara på Åland på onsdag.
Loffe säger dock att han inte vågar ta ut någonting i förskott.
– Nej, det vågar jag inte. Faktum är att vi har bokat biljetter med Eurowings till den 29 mars, ifall att det skulle skita sig med Finnairs flyg.

”Går ingen nöd på oss”
Förutom Loffe och frun Britt Viola ingår också paret Ingolf och Mia Hallén i sällskapet.
Hur har ni det?
– Det går absolut ingen nöd på oss. Vi kan röra oss fritt här i området. Men nog ska det ju bli skönt att komma hem, även om man inte ser fram emot att sitta i karantän i 14 dagar, säger Loffe.
Hur är det på Gran Canaria i övrigt?
– Det är bedrövligt. Gatorna är tomma och det är i princip helt öde. Allting har stängt igen förutom mataffärer och apotek.
– Det värsta för oss turister är alla rykten som florerar här. Man vet liksom inte vad som gäller eller vad som ens stämmer. Det är nya bud hela tiden. Bland annat har vi hört att alla hotell och turistlägenheter ska stänga 26 mars. Om det är så, vart ska alla strandade turister ta vägen då?

En fråga för Utrikesministeriet
Paren Johns och Hallén är inte de enda ålänningarna som är strandsatta på Gran Canaria.
– Vi är ganska många ålänningar här, säger Loffe Johns.
Vet du hur det blir för övriga? Flyger de också hem med tisdagens Finnair-flyg?
– Det var jag faktiskt inte. Men jag tror att det är flera som lyckats ta sig hem, eller som är på väg inom kort.
Under lördagens pressinformation sade lantrådet Veronica Thörnroos (C) att man är medveten om att det finns strandsatta ålänningar utomlands, men att det till syvende och sist är en fråga för Utrikesministeriet att hantera.
– Gränsdragningen är tydlig, förklarade Thörnroos.
När Ålandstidningen når Veronica Thörnroos under måndagen har hon egentligen ingen ny information att komma med i fallet.
– Jag har hört att några ålänningar är på väg hem och att Utrikesministeriet ordnat med ytterligare transporter, men inte mer än så. Hur som helst är jag säker på att Utrikesministeriet gör allt de kan för att få hem folk, säger Thörnroos.

För att upprätthålla patientsäkerheten kommer det att behövas ytterligare personal inom vårdsektorn.
Därför lanserar Högskolan på Åland tillsammans med Öppna högskolan nu nätbaserade och kostnadsfria kurser för att förbereda extrapersonal att ta anställning.
– Vi kan anta att behovet, framför allt inom äldreomsorgen, kommer att bli än större, säger överlärare Erika Boman, som ligger bakom själva initiativet.

Karl Nordlund som har arbetat som tf räddningschef utsågs i dag till ordinarie räddningschef av Mariehamns stad. 

Vid dagens pressinfo påtalade lantrådet Veronica Thörnroos att ungdomar som samlas i grupper större än 10 personer utgör ett problem i arbetet med att bekämpa smittspridningen på Åland.
Här följer du Ålandstidningens direktreferat av presskonferensen.

Som 16-åring åkte Doris Berglund till Stockholm för att arbeta efter att hon inte sluppit in till barnskötarutbildningen i Åbo.
– Jag var för ung för att slippa in, säger Doris.

Biblioteken upphör lämna ut fysiska material tills undantagstillståndet hävs. Den som vill läsa kan fortfarande låna e-böcker.
–  Vi har haft på känn att det var på kommande, säger bibliotekschef Fredrika Sundberg vid Mariehamns stadsbibliotek.

Jomala kommun har kallat till samarbetsförhandlingar. Orsaken är att undantagstillståndet förlängs.
– När vi dessutom fick besked att landskapsregeringen (LR) inte ger något ekonomiskt bistånd till kommunerna såg vi ingen annan utväg, säger kommundirektör John Eriksson.

Fastighetsverket ansöker om en översyn av stadsplanerna vid Neptunigatan i Mariehamn. Man vill ge Ålands gymnasium och Högskolan på Åland nya möjligheter att utvecklas.

Landskapsregeringen har fått drygt 50 remissvar på det första förslaget till havsplan för Åland.
Kritik förs av många fram mot dels hur stort område som planläggs, dels mot att den privata äganderätten kan inskränkas.
– Men det är inte vårt mål, tvärt om, säger Stefan Husa, planerare vid landskapsregeringen.

Farledsavgifterna är en aktuell fråga när Finlands regering den här veckan ska förhandla om årets andra tilläggsbudget.
– Att slopa farledsavgifterna är en åtgärd som hjälper rederierna i den här svåra situationen utan att bryta mot EU-stödsreglerna, säger riksdagsledamot Mats Löfström.

Det blir ingen postrodd över Ålands hav i juni. Eventuellt genomförs evenemanget i augusti i stället.
Det meddelar Postrotekommittén.

En person till har testat positivt för covid-19 på Åland, enligt information från ÅHS.
– På måndag har vi presskonferens och då får ni mer information, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen.

Fastighets Ab Marstad gjorde 2019 sitt bästa resultat under bolagets 41-åriga historia.
Framöver vill man satsa mer på seniorboenden.

FPA stänger sin kundlokal och betjänar framöver per telefon och via e-tjänsten. Det skriver chefen Hillevi Smeds i ett pressmeddelande.

Fler nyheter