Ålands framtids Axel Jonsson har varit hett eftertraktad i kölvattnet av den kontroversiella självständighetsomröstningen i Katalonien.
– Det känns som att alla finska medier har ringt, säger partiledaren.

Kommentarer

Synd att Axel blottar sin

Synd att Axel blottar sin okunskap: "Är vi med i Nordiska rådet ska vi driva åländsk politik, inte finsk.". Britt är vald till ordförande som representant för Finland OCH Åland, alltså inte "finsk" som Axel älskar att uttrycka saken i alla möjliga sammanhang, men finländsk och åländsk. Hennes fadäs är och förblir en inbjudan till äktfinska påhopp i en känslig situation. Axels agerande gör inte saken bättre. Och ingen tror att samtliga medlemmar i ÅF vill ha självständighet för Åland. Det är ett gammalt trick att referera till förlegade och illa hopkomna så kallade enkäter. Våra politiska halvamatörer får nog lov att ta en kurs i psykologi om de vill ha framgång; det gäller inte bera, men i synnerhet, Axel J..

Folk verkar ej inse att

Folk verkar ej inse att självstyrelsen kommer försvinna om Åland blir finskspråkigt. Åland blir enbart en ytterskärgårdskommun med några lokalkontor. Tänk längre än näsan är lång ! Det finns all anledning, om man vill bo kvar på Åland även vintertid, att slå vakt om det svenska språket.

Stadsfullmäktige har godkänt Mariehamns budget för 2019 och ekonomiplanen för 2020-21.
Under debatten gjordes 17 ändringsförslag, varav 9 godkändes.

Trots regnet sökte många glada människor sig ut till samlingspunkter på Åland för att fira sommaren i gemenskap och hylla högtiden med dans och sång. 

Det blev ingen stångresning i Engelska parken i dag. I stället fick de hugade midsommarfirarna dansa bredvid stången.

Halva nöjet med midsommarfirandet är förberedelserna. Att lägga in silen, löva stången och skapa sin egen blomstrande huvudbonad.
Ålandstidningen bad florist Gerd Karlsson på Blomstallet att visa hur man binder sin egen midsommarkrans.

På torget i Mariehamn inhandlas jordgubbarna och fisken inför midsommarhelgen. Ålandstidningen har pejlat hur jordgubbsshopparna firar midsommar.

Efter flera månaders väntan har invånarna på Kökar äntligen fått en butik igen. Den nybyggda butikslokalen var under torsdagens öppning full av nyfikna besökare.
- Alla var väldigt målinriktade och ville ha en butik, och så blev det, säger Robert Karlman.

Försöken att syresätta den övergödda Kaldersfjärden pågår inte längre.
– Vi har sagt att det inte är någon idé att köra pumparna eftersom det inte verkar ha den önskade effekten, säger Carina Aaltonen (S), vice ordförande i kommunstyrelsen i Jomala.

Landskapsregeringen bör bjuda in alla berörda parter från Sverige och Finland till Åland i höst, för att säkerställa ålänningarnas tillgång till SVT Play .
– Det gäller bara att hitta ett datum och få det att klaffa, säger infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ).
Han har lett arbetet i mediekommittén, som nu är klar med sitt förslag till mediepolitiskt program.

Landskapsregeringen har konstruerat ett nytt stödsystem för vindkraften.
– Systemet är en morot och en ekonomisk stötdämpare som ska få investerare att fatta beslut om att producera el, säger näringsminister Camilla Gunell (S).

Med undantag för ett par lås, en dörr och några kranar är ritningarna till Jomalas miljövänliga samlingshus nu spikade.
– Byggnaden kommer att uppfylla miljömålen, säger Jonas Larsson, miljösamordnare vid konsulten Sweco.

Mariehamns hamn Ab får tillbaka drygt en miljon euro som man betalade i överlåtelseskatt 2015.
Pengarna ska användas till de stora investeringar som väntar.

Mariehamn sänker inkomstskatten från 17,50 till 17,25 procent. Det beslutade stadsfullmäktige under tisdagskvällens möte.

Ett system för att med tre klick kunna meddela sina kollegor var man befinner sig. Nu kan Västra Saltviks frivilliga brandkår bara minuter efter att ett larm gått ha bemanningsituationen kartlagd.
– Det underlättar mycket. Man har stått här många gånger utan att veta hur många det är som är på väg, säger kårchef Sten-Göte Nyman.

Fler nyheter