Ålands framtids Axel Jonsson har varit hett eftertraktad i kölvattnet av den kontroversiella självständighetsomröstningen i Katalonien.
– Det känns som att alla finska medier har ringt, säger partiledaren.

Kommentarer

Synd att Axel blottar sin

Synd att Axel blottar sin okunskap: "Är vi med i Nordiska rådet ska vi driva åländsk politik, inte finsk.". Britt är vald till ordförande som representant för Finland OCH Åland, alltså inte "finsk" som Axel älskar att uttrycka saken i alla möjliga sammanhang, men finländsk och åländsk. Hennes fadäs är och förblir en inbjudan till äktfinska påhopp i en känslig situation. Axels agerande gör inte saken bättre. Och ingen tror att samtliga medlemmar i ÅF vill ha självständighet för Åland. Det är ett gammalt trick att referera till förlegade och illa hopkomna så kallade enkäter. Våra politiska halvamatörer får nog lov att ta en kurs i psykologi om de vill ha framgång; det gäller inte bera, men i synnerhet, Axel J..

Folk verkar ej inse att

Folk verkar ej inse att självstyrelsen kommer försvinna om Åland blir finskspråkigt. Åland blir enbart en ytterskärgårdskommun med några lokalkontor. Tänk längre än näsan är lång ! Det finns all anledning, om man vill bo kvar på Åland även vintertid, att slå vakt om det svenska språket.

Önningebybon Carl Geelnard, 16, har fått uppleva något som många jägare drömmer om – att skjuta en guldbock.

– Man ska inte räkna med att det händer en gång till. Men man kan alltid hoppas.

Hyresgästen Kurt Holmberg på Jurmo är kritisk till skötseln av Fastighets Ab Vesterbötes radhus på Jurmo.

Han har gjort anmälningar till både polisen och ÅMHM.

I onsdags fyllde Finland 100 år som självständig stat. Men hur mår 100-åringen i allmänhet, och hur mår dess relation med 96-åriga Åland i synnerhet? Lantrådet Katrin Sjögren framförde landskapets hälsning till president Sauli Niinistö på slottsbalen, och har sin uppfattning om nationens tillstånd.

Polisen hade att göra natten till lördag. Vid stadens nöjesetablissemang fick lagens väktare rycka in flera gånger, berättar polisen i ett pressmeddelande.

Med 23 sekunder kvar att spela i hemmamatchen mot FOC Farsta rakade Alexander Grundström in segerpucken till 2–1 efter en rejält tilltrasslad situation framför kassen.

– Jag trodde faktiskt inte att domaren skulle godkänna målet, säger han.

Polisen behöver bli mer tillgänglig. Det konstaterar kommissarie Olof Lindqvist med anledning av att många utsatta inte anmäler sexuella övergrepp.

Genom ett nytt samarbetsavtal med ett japanskt företag hoppas Optinova växa rejält både i Japan och Kina.
– Träffar vi rätt i offertrundorna är det stora ordrar det handlar om, säger Anders Wiklund, vd för Optinova-koncernen.

Eftersom försäljningen av Fifax till Kina ännu inte slutförts har bolaget bett ägarna skjuta till tre miljoner euro i en nyemission.
– Styrelsen har fullmakt att ta in ytterligare tre miljoner euro om det behövs, säger ordföranden Pentti Kulmala.

Berättelserna som publicerades på metoo.ax i fredags visar en mörk bild av åländska kvinnors verklighet. Nu hoppas initiativtagaren Mia Hanström att alla tar sitt ansvar och förändrar kulturen.
– Jag tror män behöver lyssna mycket mer på kvinnor och deras berättelser. Om de gör det kommer de att få en rikare tillvaro, säger hon.

Ett femtiotal kvinnor samlades på scenen på torget i Mariehamn för att skrika tillsammans i tre minuter i dag. Prick klockan tolv klämde de i, för att uppmärksamma Metoo-kampanjen och kvinnors rätt att själv bestämma om sin kropp.

1.568 kvinnor har skrivit på det åländska uppropet mot sexuella övergrepp och trakasserier.
 

Ålands natur och miljö har på två månader tagit fram ett helt nytt förslag för skärgårdstrafiken. Det bygger på investeringar i snabba elfärjor och elhybridfärjor i stället för broar.
Samtidigt får skärgården två helt nya linjer med förslaget.
– Nu har vi möjliggjort en kommunsammanslagning som fungerar i praktiken, säger Christian Pleijel.

 

Emil Eriksson, it-utvecklingschef på ÅHS, dömer ut landskapsregeringens mål att flytta över it-verksamheten till Åda.
– Det blir dyrare, mindre effektivt och Åland riskerar att drabbas av en kompetensflykt.

Fler nyheter