Det blev inget besked från Finlands regering om persontrafiken västerut i dag. Statsminister Sanna Marin ställde med kort varsel in det inplanerade samtalet med lantrådet Veronica Thörnroos (C). Ett besked om trafiken ska komma i morgon torsdag eller på fredag.
Här nedan följer Ålandstidningens direktreferat från dagens presskonferens.

Lantrådet Veronica Thörnroos hälsar välkomna och meddelar att myndigheterna, som vanligt, har läget under kontroll.

– Det känns bra.

– Om ni känner att det ni vill resonera kring är mer kopplat till oro, psykisk sjukdom och annat så finns andra nummer ni kan vända er till. Till exempel den nationella kristelefonen,

Landshövding Peter Lindbäck nu:

– En mindre fråga, men en god nyhet. Några ungdomar på Åland har varit i kontakt med mig. De försöker komma in på högskolor i Nyland. De har undrat om de kan åka dit.

– Jjag har varit i kontakt med Maria Hoikala och hon svarar att två dokument är bra att ha med sig. Antingen id-kort eller pass, och ett dokument som visar att man är på väg till ett inträdes- eller urvalsprov. Då ska det inte vara något problem.

Lantrådet igen:

– Om persontrafiken västerut. Långnäs är öppen. Det var tidigare sagt att jag skulle samtala med statsministern. Det blev annulerat med kort varsel. Jag accepterar det.

– Jag talade i stället med justitieministern. Vi fick information om att Finlands regering ännu inte fattat något beslut. Det kommer i morgon eller som allra senast på fredag.

– Jag vet att det skapar oro, men jag vädjar: ha tålamod. Finlands regering är medvetna om våra önskemål.

Fråga: Det talades i början av coronahändelserna att LR skulle skicka ut infomaterial till alla hushåll.

– Vi hade den tanken, men kunde konstatera att informationen ändrade dagligdags.

– Informationen vi kunde skicka ut var på så pass banal nivå att den inte skulle gjort nytta. I stället har vi haft de här presskonferenserna.

Landskapsläkare Knut Lönnroth står nu på tur:

– Senaste data från ÅHS. Antalet prover: 242, 210 svar. Ingen ytterligare har testats positivt. Inga nya fall sedan 26.3.

– Det har varit en del frågor om hur man ska tolka det här, att ingen ny indentifieras med sjukdomen. Det betyder inte att det börjar dala.

– Man ska förvänta sig ganska slumpmässiga variationer. Vi får ha fortsatt tålamod.

– Senast visade jag en ny kart-app där man kan följa epidemin. Jag tror att jag orsakade lite förvirring då kartan visade fem fall på Åland, men vi visste att det fanns åtta fall. Appen släpar efter.

– Budskapet är att tolka dessa data med fösiktighet.

– En annan förvirring var att jag visade en siffra om 17 fall per 100.000. Vissa tolkade det som 17 fall.

– Åland ligger på ungefär 25 fall per 100.000 personer. Finland på ungefär samma nivå. Nyland är betydligt högre, dubbelt så stor.

– Därför betraktas Nyland som epicentrum i Finland.

– Stockholm tre gånger så hög som Åland. Sverige i helhet ungefär dubbelt så stor. EU i genomsnitt ligger ganska nära Stockholmsnivån.

– De här siffrorna är inte sanningen om hur stor förekomsten av sjukdomen är. Antalet inrapporterade korreleras med antalet testade. Kapaciteten att testa alla finns inte.

– Det finns ett mörkertal, men vi vet inte hur stort det är.

– Antalet prover som kan skickas i väg styrs av kapaciteten i Åbo.

– Andel av befolkningen som testats är högre på Åland (0,64 procent) än i Finland (0,38).

– Grönland, Island, Norge och Färöarna ligger betydligt högre.

– Det pågår diskussioner om hur man kan skala upp antalet som testas. Det kommer ta några veckor till.

Fråga: Hur har vi det med sjukvårdsmaterial?

Jeanette Pajunen, ÅHS: Läget i går var helt ok. Vi följer de direktiv som finns. När det blir mindre i våra lager får vi mer från Åbo.

Fråga: En person i riskgruppen får besök av hemsjukvården som inte har handskar och munskydd.

Knut Lönnroth: Så länge personalen är frisk behöver man inte ha munskydd. Det diskuteras, så vi är på tårna om vi behöver revidera.

Fråga: Tillhör hemsjukvårdare en prioriterad testgrupp?

Jeanette Pajunen, ÅHS: Så fort direktiven är klara ska jag informera om det.

Lantrådet:

– Jag vill säga att vi börjar få stabilitet i det nya normala. Jag känner att det finns ett större lugn i samhället och att vi i LR kommit över den första branta backen. Känner också en stark tilltro till arbetet ÅHS gör,

– Vi har pressinfo igen på torsdag och fredag kl 16.00. Men vi överväger att inte ha det i helgen.

Med det avslutade Lantrådet dagens presskonferens, den förmodligen hittills kortaste. Ny pressinfo blir det alltså i morgon klockan 16.00, och Ålandstidningen kommer förstås att direktsända också den. Nu tackar vi för uppmärksamheten för i dag.

Åländska äpplen är marknadsledande i Finland – med marginal dessutom. Av den totala äppelskörden i Finland i fjol, stod Åland ensamt för nästan 80 procent.
– Fjolåret var det bästa vi någonsin har haft, säger odlaren Jan Mattsson från Grannas äppel.

När Leije Portnoj för sex veckor sedan ville ta ut sin make som vårdas vid äldreboendet Trobergshemmet, för en promenad, fick hon ett blankt nej av personalen. Detta trots att hon såg andra anhöriga som fick gå ut med sina respektive.
– Jag upplevde genast att något var fel, säger hon.

Bland 17.000 sökande utkristalliserades till slut en vinnare – Michael Björklund. Uppemot 800.000 tittare har dagligen följt äventyret och nu är segraren utsedd. Ålandstidningen följde segerfinalen tillsammans med Micke, hans familj och vänner.
– Snart börjar det sjunka in vad jag riktigt har ställt till med, säger han.

Micke Björklund såg finalen i Robinson med familj och vänner. Ålandstidningen träffade Micke inför finalavsnittet och var också med och följde finalen hemma hos Micke i Tjudö. Se Ålandstidningens fotograf Robert Janssons bilder här! I morgondagens tidning kan ni läsa mer om Robinsonvinnaren.

Hela Ålands och numera också Sveriges gunstling, Michael Björklund är årets Robinson! Det stod klart efter ett sista öråd och en mastodonthinderbana där ”Robinson-Micke” defilerade i mål som klar etta.
– Det här är för mina barn, vrålade en utmattad och överlycklig Michael Björklund ut direkt efter finaltävlingen.

Klockan 22.00 smäller det, då är det dags att se hur Micke Björklund klarar sig i det sista avsnittet av Robinson. 

Kör du planlöst omkring med din bil, moped eller traktor. Då kan du i framtiden få en ordningsbot på 100 euro av polisen. Det säger den nya trafiklagen som är på gång.

– Jag tror nog inte vi kommer att märka så mycket av det, säger överkommissarie Benjamin Fellman. 

Stöd och lån är inte någon långsiktig lösning för Ålands ekonomi, utan det viktigaste är att få igång företagens verksamhet igen, säger näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ).
– Stöden blir aldrig det som räddar oss ur krisen.

Hotellen i Mariehamn avvaktar fortsättningsvis läget. I nuläget finns, trots att samhällsrestriktionerna nu börjar lättas upp, inga planer att slå upp dörrarna helt.
– Vi avvaktar bokningsläget och agerar efter behov, säger Caroline Lepistö, vd vid Åland Hotels.

Jannik Svensson anmäler Ålands radio och tv till programnämnden och Datainspektionen. I anmälan skriver han att radion ägnar sig åt att spåra sina lyssnare och läsare.
– Public service ska hålla på med nyheter. Inte pixelspårning av enskilda individer.

De  permitteringar som Mariehamns stad tidigare flaggat om blir sannolikt inte av. Det säger stadsdirektör Barbara Heinonen när samhället nu öppnas upp igen.

I tisdags berättade entreprenören Dennis Jansson i Ålandstidningen om discgolfbanan som han vid två tillfällen försökt få till stånd i Tullarns äng. 

– Jag fick ingen motivering till avslagen av stadsstyrelsen, sade han i tisdagens artikel.

Nu bemöter staden kritiken.

Coronakrisens boost i väljarstödet för Centern verkar mattas av. Från mars till april tappar de närmare nio procentenheter.

– Det blir ekonomiska konsekvenser av krisen och ansvaret för dem kommer i väljarnas ögon att läggas på dem i ledande ställning, säger professorn Göran Djupsund.

Fler nyheter