Foto:

Bild

Stadsledningen står på sig

Att två tredjedelar av stadsfullmäktige nu efterlyser en skyndsam ändring av parkeringsnormen är inte skäl nog för förvaltningen att bereda en sådan. Det säger stadsdirektör Barbara Heinonen.
– Förvaltningen kan inte på slutrakan ändra det arbetssätt som vi har kommit överens om tidigare.

Som Ålandstidningen berättade i går måndag anser 18 av 27 stadsfullmäktigeledamöter att parkeringsnormen för stadens centrum bör ändras redan före den nya delgeneralplanen för samma område träder i kraft någon gång nästa år.
Enligt fullmäktigemajoriteten har staden inte längre råd att vänta på den normändring som fördröjer bland annat Eriksson Capitals planer på Magazintomten – och flera ledamöter pekar ut stadsledningens ovilja att bereda saken som en orsak till att det dröjer.
– Stadsdirektören och stadsarkitekten har hittills vägrat bereda och ta parkeringsnormen till beslut i fullmäktige som ett skilt, brådskande ärende. Detta trots att kommittébetänkandet för flera år sedan angav att parkeringsnormsfrågan måste lösas separat, sade Roger Jansson (MSÅ) i kartläggningen.
”Kan inte ändra arbetssättet”
När Ålandstidningen under måndagsförmiddagen frågar stadsdirektör Barbara Heinonen om det nu blir någon ändring, är hennes besked att stadsledningen står på sig.
– Vi kommer att fortsätta beredningen på det sätt som vi tidigare har kommit överens om: delgeneralplanen för centrum och parkeringsnormen bereds parallellt. Det är vad fullmäktige beslutade om senast i juni, och ingenting som vi bör ändra på så här på slutrakan i arbetet.
Men om fullmäktigemajoriteten anser att det bör göras, är det då inte tjänstemännens skyldighet att bereda parkeringsnormen som ett skilt ärende som kan behandlas före delgeneralplanen?
– Ganska många motioner har lämnats in i det här ärendet, och stadsledningen har hela tiden varit tydlig med hur vi arbetar med den här frågan. Bägge ärendena bereds parallellt, och det är varken lämpligt eller möjligt att nu ändra arbetssättet så att parkeringsnormen skulle bli färdigberedd tidigare än delgeneralplanen.
Men det är väl en fråga om prioriteringar. Varför får inte beredningen av parkeringsnormen högre prioritet, när två tredjedelar av beslutsfattarna säger att det vore önskvärt?
– Förvaltningen har för det första inte sådana resurser att vi kan ändra arbetssätt med kort varsel. Och för det andra är det inte lämpligt att stressa fram något som ska hålla i många år.
Förstår du kritiken från vissa fullmäktigeledamöter om att stadsledningen inte följer fullmäktiges vilja?
– Nej, jag tycker att den är orättvis. Fullmäktige beslutade som sagt senast i juni om den tidtabell som vi nu arbetar enligt.
Olika stolar
Barbara Heinonen säger att hon upplever de många motionerna om parkeringsnormen som försök att kringgå de helhetsgrepp som stadsplanering bör bygga på.
– Motionerna är sätt att försöka köra in från sidan.
Enligt henne agerar vissa fullmäktigeledamöter därtill olika i olika situationer, beroende på i vilka egenskaper de uppträder.
– Stadsutvecklingsnämndens vice ordförande Peter Enberg (MSÅ) säger att tjänstemännen inte har prioriterat en sänkning av dagens parkeringsnorm, men som ordförande i City Mariehamn skrev han senast i december 2017 att det var viktigt att antalet parkeringsplatser inte minskar vid Rönnbergs torg.
”Redan försenad”
Peter Enbergs uttalande att det redan nu står klart att delgeneralplanen kommer att försenas i förhållande till den ursprungliga tidsplanen tillbakavisas under måndagen av stadsarkitekt Sirkka Wegelius.
– Stadsfullmäktiges beslut den 27 januari 2015 var att anta delgeneralplanen ”under inkommande mandatperiod”, skriver hon i ett mejl, och hänvisar till den nuvarande verksamhetsplanen enligt vilken planen tas fram under 2018 och antas under 2019.
Peter Enberg svarar, med hänvisning till samma fullmäktigebeslut från januari 2015, att tidsplanen då var att delgeneralplanen skulle godkännas under 2018.
– Därför vill jag påstå att planen är försenad, och att vi behöver separera parkeringsnormen och delgeneralplanen, skriver Peter Enberg.

Robert Vickström

Hittat fel i texten? Skriv till oss