Försenade och bristfälliga konstruktionsritningar och felaktiga massaberäkningar i samband med byggandet av matargångarna till kaj 6. Nu döms den konsult och projektör som Mariehamns stad anlitade för entreprenaden att betala 250.000 euro i skadestånd. Men tingsrätten konstaterar även att staden får bära en del av ansvaret för händelsen.

Kommentarer

Det som kommer fram om

Det som kommer fram om Mariehamns stad blir bara värre och värre. Muntliga avtal, avsaknad av tidsplaner osv. Tingsrättens bedömning är att staden själv medverkat till den uppkomna skadan på ett sådant sätt att man måste bära ansvaret. Detta är skattebetalarnas pengar som går upp i rök pga av rent slarv och avsaknad av processer. Däremot är staden ytterst formell och noga med avtal gällande 13.000 euro vid uthyrning av torget. Vem och vilka tjänstemän är skyldiga? Det räcker tammefan nu.

Den påfallande inkompetens

Den påfallande inkompetens och grötmyndighet som gemene mariehamnare gång på gång får sig slängd i ansiktet av sina makthavare – det är nån’ting, det, som åländska lantisar bör lägga väl på minnet till nästa lagtingsval! Varför? Tja – vilken kommun är mera ”storkommun” än Mariehamn – och vilken av dem fikar efter mera utrymme?

Tur att man inte bor i

Tur att man inte bor i Mariehamn! Hamnen, Mariebad, Pommerndockan, Tekniskaverken, Ålandsvägen, mm, mm. Listan blir hur lång som helst. Tur är att Barbara far fram med städkvasten, hoppas att hon hinner med allt!

Om detta är den avgående VD:s

Om detta är den avgående VD:s ansvar skall denna naturligtvis befrias från sitt nuvarande uppdrag som konsult då denna i så fall uppenbarligen inte besitter rätt kompetens att driva ett bolag och sköta de nödvändiga processerna. Bolagets styrelse måste sitta löst efter detta.

Att finländska och åländska sjömän sparkas till förmån för billigare arbetskraft kommer inte att accepteras.
Det säger Kenneth Bondas, förbundssekreterare på Finlands Sjömansunion med anledning av den strejk unionen varslade om i torsdags.

Med 159 röster mot 15 antog riksdagen i första behandling det nya ekonomiska systemet i självstyrelselagen.
– Ett klart bevis för att vi har stöd för vår sak, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

Den i dag 41-åriga mannen drog kniv när han tappade humöret en juninatt 2017 – enligt honom själv när en 46-årig man ville tala om att 41-åringens flickvän tidigare levde som prostituerad.
– Då begick jag misstaget och hämtade kniven, säger 41-åringen som nu åtalas för dråpförsök i tingsrätten.

Den arbetsgrupp som utreder ett nytt reningsverk i Föglö vill att uppdraget avbryts och att kommunen bygger om det befintliga reningsverket i stället. Dessutom vill byggnads- och tekniska nämnden att förhandlingar inleds med fiskodlingarna för att få dem att rena sitt eget avloppsvatten.

Krögarna vid den nya golfrestaurangen Brassie i Kastelholm, Lotta Wickström och Michael Silversvärd, stämmer Ålands golfklubb på mer än 150.000 euro.
– Det är beklagligt. I övrigt har jag inga kommentarer i dag, säger klubbdirektör Åsa Nordström.

Hela den finländska handelsflottan berörs när Sjömansunionen varslar om strejk. Går inte Rederierna i Finland med på löneförhöjningar på över 2,5 procent både 2019 och 2020 inleds strejken den 1 mars.
– Det är en strejk som skulle få betydande konsekvenser, säger Hans Ahlström, vice vd för Rederierna i Finland.

I går på Alla hjärtans dag dök ett två meter stort hjärta upp i centrum av Mariehamn.
– Ett sätt att föra ut kärlekens budskap, mellan människor och till staden, säger Dan Ferna på City Mariehamn.

Björn Wennström slutar som centrumchef i Maxinge.

Men någon stor omläggning av kursen är inte att vänta.

– Nej, inte ändrar vi. Vi kör vidare med samma koncept, säger vd Dan-Johan Dahlblom.

Vad händer under sportlovet? På lördag publicerar Ålandstidningen en lista på aktiviteter för barn och ungdomar. Skicka därför in tips på allt som är på gång i idrottsanläggningar, museer, bibliotek, ungdomsgårdar och annat som kan vara av intresse. 

Viking Lines rörelseresultat för det fjärde kvartalet blev 1,6 miljoner euro jämfört med 3,7 miljoner samma kvartal 2017. Dividenden hålls oförändrad på 0,20 euro per aktie.

I förra veckan presenterade kommunutredarna sina rapporter, som de såg som en manual för den fortsatta processen.
Men hur ska kommunreformen gå vidare nu?
– Jag vet inte, vi måste sätta oss ned och diskutera hur vi ska förhålla oss till det här, säger Brändös kommundirektör John Wrede.

Det stormar rejält kring stadens rekommendation om att stadsbor bör välja bort smör med hänsyn till klimatet.
I dag tar stadsstyrelsen upp frågan.

Kultur- och fritidsnämnden bjuder in allmänheten till en informationsträff om byggandet av en friidrottsarena i Ytternäs.
Avtal om markarbetena har ingåtts med Karlssons schakt & transport Ab.

Fler nyheter