Försenade och bristfälliga konstruktionsritningar och felaktiga massaberäkningar i samband med byggandet av matargångarna till kaj 6. Nu döms den konsult och projektör som Mariehamns stad anlitade för entreprenaden att betala 250.000 euro i skadestånd. Men tingsrätten konstaterar även att staden får bära en del av ansvaret för händelsen.

Kommentarer

Det som kommer fram om

Det som kommer fram om Mariehamns stad blir bara värre och värre. Muntliga avtal, avsaknad av tidsplaner osv. Tingsrättens bedömning är att staden själv medverkat till den uppkomna skadan på ett sådant sätt att man måste bära ansvaret. Detta är skattebetalarnas pengar som går upp i rök pga av rent slarv och avsaknad av processer. Däremot är staden ytterst formell och noga med avtal gällande 13.000 euro vid uthyrning av torget. Vem och vilka tjänstemän är skyldiga? Det räcker tammefan nu.

Den påfallande inkompetens

Den påfallande inkompetens och grötmyndighet som gemene mariehamnare gång på gång får sig slängd i ansiktet av sina makthavare – det är nån’ting, det, som åländska lantisar bör lägga väl på minnet till nästa lagtingsval! Varför? Tja – vilken kommun är mera ”storkommun” än Mariehamn – och vilken av dem fikar efter mera utrymme?

Tur att man inte bor i

Tur att man inte bor i Mariehamn! Hamnen, Mariebad, Pommerndockan, Tekniskaverken, Ålandsvägen, mm, mm. Listan blir hur lång som helst. Tur är att Barbara far fram med städkvasten, hoppas att hon hinner med allt!

Om detta är den avgående VD:s

Om detta är den avgående VD:s ansvar skall denna naturligtvis befrias från sitt nuvarande uppdrag som konsult då denna i så fall uppenbarligen inte besitter rätt kompetens att driva ett bolag och sköta de nödvändiga processerna. Bolagets styrelse måste sitta löst efter detta.

Ett bråk ombord på en skärgårdsfärja blev en dyr historia för en man i 50-årsåldern som nu dömts för misshandel och olaga hot.

Enligt en läsare ligger det gummigranulat från konstgräsplanen på Vikingavallen i vattnet i närheten av Dalkarby träsk. Detta har läsaren uppmärksammat bland annat ÅMHM om. 

– Det här kommer att finnas med i vår tillsyn, säger miljöskyddsinspektör Magnus Eriksson.

Skärgårdsfärjan ms Knipan krossade en brygga och drog sönder två vattenledningar vid pensionatet Vuosnaisten meriasema i Osnäs i lördags.

– Den låg och drev, säger pensionatets ägare Mika Porrassalmi.

Enligt den nya smittskyddslagen måste en stor del av personalen vid Ålands hälso- och sjukvård vara vaccinerad mot en rad sjukdomar. För de i personalen som inte vill vaccinera sig är det omplacering eller uppsägning som gäller.
– Det kan bli aktuellt med uppsägningar, men det är inget vi eftersträvar, säger vårdchefen Sirpa Mankinen.

En ny gård väcker nyfikenhet. Det får Rebecka Eriksson och hennes stab på Himmyra gård erfara under Skördefesten.
Bilköerna ringlar långa till gården.
– Det är helt galet, säger hon och skrattar.

Busringningar, fult språk och allmänt stökiga ungdomar. Det har man på bland annat Kotipizza upplevt under en tid. Men i stället för att porta ungdomarna har man valt att göra tvärtom.
– Det har varit enstaka mindre incidenter och jag kände att det kanske var dags att uppmärksamma det, säger Petra-Maria Ramstedt.

Seniorboende, effektiviserat serviceboende och demensboende.
Den arbetsgrupp som tittat på äldreomsorgen i Finström ser flera behov.

Ett trettiotal personer sprang Skördeloppet på Himmyra gård i Hammarland i går. Många av dem var barn.

Åklagaren vill se fängelsestraff för juristen Marcus Måtar i Wirranmålet i hovrätten och yrkar att han döms för grovt ocker, samt att tingsrättsdomen mot krögarparet står fast.

Ett träd blåste i nattens hårda vindar över en parkerad bil på Storagatan i Mariehamn.

Bomarsunds fästning är i stort behov av restaurering. Före sommaren spärrades delar av Brännklintstornet av för att garantera besökarnas säkerhet. Nu inleds förberedelserna inför den största restaureringen i området sedan 1960-talet.
– Det är en smältdegel av byggnadstekniska, antikvariska och arkeologiska frågor och problem som måste lösas, säger överantikvarie Jonas Karlsson.

Obunden samling håller inget styrelsemöte om misshandelsdomen mot partiets lagtingsledamot Fredrik Fredlund före november.
– Jag tänker inte kommentera om han kan fortsätta representera partiet före domen har vunnit lag kraft, säger partiordförande Bert Häggblom.

ÅHS vårdchef Sirpa Mankinen blir tf klinikchef för psykiatrin, och chefläkare Olli-Pekka Lehtonen blir medicinskt ansvarig.
Detta för att lindra den psykiaterbrist som råder.

Fler nyheter