Antalet skrotbilar på åländska parkeringsplatser har ökat drastiskt i år – liksom Mises kostnader.
– Vi vet inte riktigt vad det beror på, men skrotbilar upptar allt mer av vår arbetstid, säger verksamhetsledare Sofie Dahlsten.

Kommentarer

Mise begär 250€ för

Mise begär 250€ för hantering av skrotbilar, ska Mise överhuvudtaget befatta sej med bilarna. Lösningen är rätt enkel, ge 100 € till ägarna när dom tillser att bilarna kommer till skrotning och 50€ till skrotfirmorna så är saken löst och till en mindre kostnad. Mise är ingen organisation som vet vad kostnadseffektivitet är.

Mise, det vill säga Mises

Mise, det vill säga Mises styrelse – med förvisso flerfaldigt utbytta både ”delegater” och ordföranden – det är dessvärre en företeelse som aldrig tycks bli nån'ting stort mer än en intresseförening för egofixerade världsförbättrare ... kanske rent av med berömmelse i sikte. Det är alls inte länge sedan vi ”kunder” fick besked om att Mises ekonomi äntligen är ”på grej”, och att ”nu” skulle Mise snart bli billigare – för oss, liksom. Och hur gick det? Som ett slag i ansiktet kan vi konstatera att Mise förvisso blir ”billigare”. På ett sätt som vi dock inte har tänkt oss! Så länge ”man” fortlöpande lägger näsan i blöt, snart sagt överallt – obefogat eller inte – under dessa premisser har företeelsen Mise definitivt ingenting annat att vänta sig än förbannelser och smädelse!

Stadsfullmäktige har godkänt Mariehamns budget för 2019 och ekonomiplanen för 2020-21.
Under debatten gjordes 17 ändringsförslag, varav 9 godkändes.

Trots regnet sökte många glada människor sig ut till samlingspunkter på Åland för att fira sommaren i gemenskap och hylla högtiden med dans och sång. 

Det blev ingen stångresning i Engelska parken i dag. I stället fick de hugade midsommarfirarna dansa bredvid stången.

Halva nöjet med midsommarfirandet är förberedelserna. Att lägga in silen, löva stången och skapa sin egen blomstrande huvudbonad.
Ålandstidningen bad florist Gerd Karlsson på Blomstallet att visa hur man binder sin egen midsommarkrans.

På torget i Mariehamn inhandlas jordgubbarna och fisken inför midsommarhelgen. Ålandstidningen har pejlat hur jordgubbsshopparna firar midsommar.

Efter flera månaders väntan har invånarna på Kökar äntligen fått en butik igen. Den nybyggda butikslokalen var under torsdagens öppning full av nyfikna besökare.
- Alla var väldigt målinriktade och ville ha en butik, och så blev det, säger Robert Karlman.

Försöken att syresätta den övergödda Kaldersfjärden pågår inte längre.
– Vi har sagt att det inte är någon idé att köra pumparna eftersom det inte verkar ha den önskade effekten, säger Carina Aaltonen (S), vice ordförande i kommunstyrelsen i Jomala.

Landskapsregeringen bör bjuda in alla berörda parter från Sverige och Finland till Åland i höst, för att säkerställa ålänningarnas tillgång till SVT Play .
– Det gäller bara att hitta ett datum och få det att klaffa, säger infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ).
Han har lett arbetet i mediekommittén, som nu är klar med sitt förslag till mediepolitiskt program.

Landskapsregeringen har konstruerat ett nytt stödsystem för vindkraften.
– Systemet är en morot och en ekonomisk stötdämpare som ska få investerare att fatta beslut om att producera el, säger näringsminister Camilla Gunell (S).

Med undantag för ett par lås, en dörr och några kranar är ritningarna till Jomalas miljövänliga samlingshus nu spikade.
– Byggnaden kommer att uppfylla miljömålen, säger Jonas Larsson, miljösamordnare vid konsulten Sweco.

Mariehamns hamn Ab får tillbaka drygt en miljon euro som man betalade i överlåtelseskatt 2015.
Pengarna ska användas till de stora investeringar som väntar.

Mariehamn sänker inkomstskatten från 17,50 till 17,25 procent. Det beslutade stadsfullmäktige under tisdagskvällens möte.

Ett system för att med tre klick kunna meddela sina kollegor var man befinner sig. Nu kan Västra Saltviks frivilliga brandkår bara minuter efter att ett larm gått ha bemanningsituationen kartlagd.
– Det underlättar mycket. Man har stått här många gånger utan att veta hur många det är som är på väg, säger kårchef Sten-Göte Nyman.

Fler nyheter