Antalet skrotbilar på åländska parkeringsplatser har ökat drastiskt i år – liksom Mises kostnader.
– Vi vet inte riktigt vad det beror på, men skrotbilar upptar allt mer av vår arbetstid, säger verksamhetsledare Sofie Dahlsten.

Kommentarer

Mise begär 250€ för

Mise begär 250€ för hantering av skrotbilar, ska Mise överhuvudtaget befatta sej med bilarna. Lösningen är rätt enkel, ge 100 € till ägarna när dom tillser att bilarna kommer till skrotning och 50€ till skrotfirmorna så är saken löst och till en mindre kostnad. Mise är ingen organisation som vet vad kostnadseffektivitet är.

Mise, det vill säga Mises

Mise, det vill säga Mises styrelse – med förvisso flerfaldigt utbytta både ”delegater” och ordföranden – det är dessvärre en företeelse som aldrig tycks bli nån'ting stort mer än en intresseförening för egofixerade världsförbättrare ... kanske rent av med berömmelse i sikte. Det är alls inte länge sedan vi ”kunder” fick besked om att Mises ekonomi äntligen är ”på grej”, och att ”nu” skulle Mise snart bli billigare – för oss, liksom. Och hur gick det? Som ett slag i ansiktet kan vi konstatera att Mise förvisso blir ”billigare”. På ett sätt som vi dock inte har tänkt oss! Så länge ”man” fortlöpande lägger näsan i blöt, snart sagt överallt – obefogat eller inte – under dessa premisser har företeelsen Mise definitivt ingenting annat att vänta sig än förbannelser och smädelse!

Butiksägarna i Boreniuska huset på Torggatan 9 är positiva till Ömsens nybyggnadsplaner.
– Det är bara bra om de vill riva det här och bygga nytt, säger Anncatrin Kytömäki som äger Syrrans.

Eriksson Capitals planer för Magazintomten – ett stenkast från centrumfastigheterna som Ömsen nu skissar på – fördröjs av stadens utdragna arbete med delgeneralplanen för centrum.
– Vi måste få ett besked om framtidens parkeringsnorm före vi kan börja projektera. Vi får rum med och kan bygga just över hälften av de parkeringar som krävs enligt dagens norm, säger Eriksson Capitals fastighetsansvarige Magnus Andersson.

I måndags kom Fastighetsverket överens med Tor Kudinoff om att hyreskontraktet för Jan Karlsgårdens värdshus ska upphöra i förtid.

För 50 år sedan köpte en svensk kvinna mark utanför Skarpnåtö i Hammarland. Därefter har hon byggt två stugor och en bastu. Men nu kommer kvinnan högst troligt att bli av med marken.
– Det är ett ganska ovanligt ärende så tillvida att den sökande har sökt tillstånd och fått nej två gånger och sedan inte vidtagit de åtgärder man har anvisat. Det är ovanligt, säger kansliminister Nina Fellman (S).

Landskapet hade möjlighet att förlänga avtalet för den södra linjen med ett år, men valde att inte utnyttja optionen med Nordic Jetline. Nu har LR tecknat ett nytt avtal med samma operatör, till en betydligt högre kostnad.
– I efterhand kan man säga att jo, det var fel gjort, säger infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ).

I dag antog infrastrukturminister Mika Nordberg Nordic Jetline Oy:s anbud för färjetrafiken mellan Långnäs och Galtby.

Sonja Nordenswan har upptäckt att en bergsskreva på Lotsberget verkar ha fungerat som soptipp. Hon tror att en del av soporna kan komma från Lotsstugan.
– Men inte behöver jag veta vem som kastat dit dem, utan vad som går att göra åt soporna.

Starka tillsammans eller handlingskraft framför allt?
Så kan debatten i lagtinget om huruvida landskapet ska ansöka om extra anslag från staten för bron över Spettarhålet och renoveringen av 11 andra broar sammanfattas.

På vattenbyggnationer inriktade Eriksson Bygg Ab redovisar ett rekordresultat på närmare två miljoner euro för 2017.
– Tre fjärdedelar av omsättningen kommer från tre större projekt, säger vd Örjan Eriksson.

Ålands ömsesidiga försäkringsbolag utreder ett stort projekt där flera nya affärsfastigheter kan byggas på Torggatan, bland annat på de tomter där Zeipels och Boreniuska huset står i dag.
– Det skulle göra gott för stadens centrum om tomterna bebyggdes, säger stadsarkitekt Sirkka Wegelius.

Francis Portin är landskapets mest högtflygande trampolingymnast, och den enda som klarar av att landa på fötterna efter fyrdubbla bakåtvolter.
– Hittills har jag aldrig tröttnat på att hoppa. I framtiden hoppas jag på en karriär som stuntman, säger 12-åringen med nästan 24.000 följare på Instagram.

Flera ålänningar samlades i helgen för att samla skräp i Mariehamn under World cleanup day, eller Världsstäddagen.

Sänkt hastighet, ett övergångsställe och flyttad busshållplats.
Det vill flera politiker i Hammarland ha vid infarten till bostadsområdet Öra strand.

Fler nyheter