Antalet skrotbilar på åländska parkeringsplatser har ökat drastiskt i år – liksom Mises kostnader.
– Vi vet inte riktigt vad det beror på, men skrotbilar upptar allt mer av vår arbetstid, säger verksamhetsledare Sofie Dahlsten.

Kommentarer

Mise begär 250€ för

Mise begär 250€ för hantering av skrotbilar, ska Mise överhuvudtaget befatta sej med bilarna. Lösningen är rätt enkel, ge 100 € till ägarna när dom tillser att bilarna kommer till skrotning och 50€ till skrotfirmorna så är saken löst och till en mindre kostnad. Mise är ingen organisation som vet vad kostnadseffektivitet är.

Mise, det vill säga Mises

Mise, det vill säga Mises styrelse – med förvisso flerfaldigt utbytta både ”delegater” och ordföranden – det är dessvärre en företeelse som aldrig tycks bli nån'ting stort mer än en intresseförening för egofixerade världsförbättrare ... kanske rent av med berömmelse i sikte. Det är alls inte länge sedan vi ”kunder” fick besked om att Mises ekonomi äntligen är ”på grej”, och att ”nu” skulle Mise snart bli billigare – för oss, liksom. Och hur gick det? Som ett slag i ansiktet kan vi konstatera att Mise förvisso blir ”billigare”. På ett sätt som vi dock inte har tänkt oss! Så länge ”man” fortlöpande lägger näsan i blöt, snart sagt överallt – obefogat eller inte – under dessa premisser har företeelsen Mise definitivt ingenting annat att vänta sig än förbannelser och smädelse!

Åländska hållbara matprodukter ska synliggöras tydligare utanför Ålands gränser och samtidigt ska Åland lyftas som ett resmål dit man åker för matens skull. Projektet lanseras nu och pågår fram till 2021.
– Vi tror att det här är väldigt viktigt för Åland som varumärke, säger Camilla Gunell (S), näringsminister.

Åland nämns i nio motioner som lämnats in i den svenska riksdagen under den allmänna motionstiden.
Per Lodenius (C) vill att regeringen utreder hur Sverige kan leva upp till sitt ansvar som garantstat för Ålandsöverenskommelsen.

Skolskjutsar och anslutningstrafik till färjor. Det är i huvudsak kollektivtrafiken på Åland. Nu vill landskapsregeringen tydliggöra hur framtidens kollektivtrafik ska se ut, genom en ny lag som sätter ramarna.
– Det är ett arbete som kommer ta sin tid, säger infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ).

Landskapsregeringen anser sig ha gjort miljön en tjänst genom att subventionera bussbolagens inköp av biodieseln ”Neste My”. Men stadens tjänstemän håller inte med.
– ”Neste My” kan inte alls kallas miljövänligt, säger Mariehamns miljösamordnare Ulf Simolin, som föreslår att stadsbussarna fortsätter att köra på vanlig diesel.

Sex personer skadades på bussen från Grisslehamn och Eckerölinjen i fredags kväll. Under färden ringde passagerare polisen som stoppade bussen.

– Går det så långt att någon ringer till polisen så har det hänt någonting, men det är ingen idé nu att spekulera över vad som hänt, säger Tomas Karlsson, vd på Eckerölinjen.

På årsdagen av det åländska metoo-uppropet ordnar Ålands feministparaply en uppföljningsmanifestation i stadsbiblioteket.
– Tyvärr har förändringarna under det senaste året varit mindre än vi hoppades, säger föreningens ordförande Sofia Enholm.

Kokain på en av stadens nattklubbar, en kroggäst som försökte slå ned en ordningsvakt, samt en grov spritstöld på landsbygden.
Det är tre av incidenterna som sysselsatte polisen under den stökiga natten mot söndag.

Kommerserådet Anders Wiklöf rasar i en intervju i Hufvudstadsbladet mot att finansutskottet inte låter riksdagen rösta om slopad arvs- och gåvoskatt.
– Arvsskatten är snudd på stöld. Och jag talar inte i egen sak, för skatten slår hårdast mot medelklassen, säger Anders Wiklöf

Getter, grisar och grållar – samt annat som hör adventstiden till – lockar många till att trotsa regnet och begå julmarknad på Jomala gård under lördagen.

Antalet passagerare på Mariehamns flygplats har i år sjunkit med 9 procent. Utrikestrafiken har rasat efter att Next Jet försvann.

Kommunstyrelsen i Hammarland föreslår inför fullmäktige att kommunen reserverar pengar för projektering av en ny högstadieskola på västra Åland.
– Tillbyggnaden av KHS löser inte framtida problem med trångboddhet, säger styrelsens ordförande Tomas Blomberg.

En överförfriskad passagerare gjorde att polisen kallades till hamn för att ta hand om vederbörande. Men polisen behövde aldrig fullfölja sitt uppdrag då en vän till den berusade uppenbarade sig för att ta hand om sin kompis. 

Ansvarig minister Wille Valve håller med om att kyrkostyrelsen borde ha hört landskapsregeringen redan före maj.
– Men det finns viktigare frågor.

Fler nyheter