Landskapsregeringen höll vid 12-tiden på torsdagseftermiddagen en presskonferens där man uppdaterade om läget och förestående åtgärder med anledning av skadorna på det åländska skogsbruket efter stormen Alfrida.

Omfattningen av skadorna är fortfarande inte kartlagda men klart är att det handlar om flera årsavverkningar. Förutom den externa arbetsgrupp som sedan stormen diskuterat läget arbetar landskapsregeringen nu med att underlätta röjningen av skog på Åland.

Bland annat har man riktat en förfrågan till jord- och skogsbruksministeriet för att få till en flygfotografering, något som kunde vara till stor nytta när man ska kartlägga och fördela arbetet över Åland.

Enligt Mikael Sandvik, landskapsforstmästare på skogsbruksbyrån, är det besvärligt att hela Åland drabbats med små och många vindfällen på olika ställen.

Landskapsregeringen har också uppdaterat sina kartor med tydlig information om skyddsvärda områden som kan påverkas när skogen avverkas.

Förnyelseplaner vid avverkning på ytor som är större än 0,5 hektar kan nu göras digitalt och har förenklats för att göra processen snabbare och smidigare.

Vad gäller direkta stöd har landskapsregeringen ännu inte fattat något beslut. Enligt näringsminister Camilla Gunell måste hela situationen kartläggas noggrant innan man kan ta ställning till det. Man kommer även att titta på hur andra myndigheter agerade efter stormen Gudrun.

Lantråd Katrin Sjögren meddelade också att självstyrelselagsparagrafen som säger att Finland måste stiga in med hjälp om Åland drabbas av en katastrof som är såpass stor att man själv inte klarar av att hantera den kommer att diskuteras med Helsingfors.

 

Stadsstyrelsen vill inte minska antalet ledamöter i stadsfullmäktige.

Stormen Alfrida kommer att ha en inverkan på skogsbruket som syns i flera decennier, bedömer Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC).
Det är viktigt att alla aktörer fortsätter att dra åt samma håll för att så snabbt som möjligt rädda det som går av det stormskadade virket, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

Även papperslösa bör ha rätt till socialvård.
Det anser Emmaus Åland i sitt utlåtande över det nya lagförslaget om socialvård.

Åland United spelade 1-1 i ligapremiären borta mot TiPS på lördagen.

Arkeologer har hittat cirka 5.000 år gamla spannmålskorn på två platser på Åland. Fynden innebär att historien får skrivas om.
– De visar att den gropkeramiska kulturen spred jordbruket till helt nya platser, säger Santeri Vanhanen vid Helsingfors universitet.

Paf bötfälls med 100.000 kronor av Spelinspektionen i Sverige för att kunder som stängt av sig själva via Spelpaus.se ändå kunnat spela på bolagets sajt.
– Vi hade testat vårt system och var säkra på att det fungerade, men ändå fanns det en bugg som gjorde det möjligt att spela, säger kommunikationschef Ludvig Winberg.

På måndag ska lagtinget debattera näringspolitiken. De gör det mot bakgrund av en åländsk ekonomi som stagnerat.
– Vi ligger verkligen efter här på Åland, säger Ålands näringslivs vd Anders Ekström, som en av tre utredare utsedda av landskapsregeringen för att utreda företagens konkurrenskraft.

Staden borde placera en skylt på Lotsberget som välkomnar resenärer. Det föreslogs i en motion till stadsfullmäktige förra året.
Nu för stadsstyrelsen frågan till kultur- och fritidsnämnden, som man anser kan överväga en installation i sin framtida planering.

I går kväll bjöd grupperna DunderSmå och DunderLiten på en fartfylld dansshow i Alandica. Deltog gjorde också några showgrupper och en hiphop-grupp.
Här är fotograf Daniel Erikssons bildspel från showen.

Spelinspektionen har delat ut böter till två spelbolag. Ett av dem är Paf. Orsaken är att kunder kunnat spela på Paf:s sajt trots att man stängt av sig själv.

Sverige har öppnat sin spelmarknad medan Finland överväger att införa ytterligare begränsningar. Det blir i så fall en kortsiktig lösning, tror Sverker Skogberg på Paf.
– Pressen ökar på Finland att gå in för licenser. Samhället vinner på att alla aktörer beskattas, säger han.

Nya regler kan göra förtullning över den åländska skattegränsen både arbetsam och dyr för företag och privatpersoner.
Riksdagsledamot Mats Löfström rasar över förändringarna och landskapsregeringen har givit ärendet hög prioritet.
– Det här är ingen bra sak för Åland, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Stadsstyrelsen har återremitterat ärendet om en delgeneralplan för centrum. Från politiskt håll har det nämligen tagits fram ett förslag som bland annat skulle möjliggöra Ömsens nybyggnadsplaner.
Förslaget innebär att åtta av de 13 byggnader som är aktuella inte skulle klassas som skyddsvärda.

Fler nyheter