Landskapsregeringen höll vid 12-tiden på torsdagseftermiddagen en presskonferens där man uppdaterade om läget och förestående åtgärder med anledning av skadorna på det åländska skogsbruket efter stormen Alfrida.

Omfattningen av skadorna är fortfarande inte kartlagda men klart är att det handlar om flera årsavverkningar. Förutom den externa arbetsgrupp som sedan stormen diskuterat läget arbetar landskapsregeringen nu med att underlätta röjningen av skog på Åland.

Bland annat har man riktat en förfrågan till jord- och skogsbruksministeriet för att få till en flygfotografering, något som kunde vara till stor nytta när man ska kartlägga och fördela arbetet över Åland.

Enligt Mikael Sandvik, landskapsforstmästare på skogsbruksbyrån, är det besvärligt att hela Åland drabbats med små och många vindfällen på olika ställen.

Landskapsregeringen har också uppdaterat sina kartor med tydlig information om skyddsvärda områden som kan påverkas när skogen avverkas.

Förnyelseplaner vid avverkning på ytor som är större än 0,5 hektar kan nu göras digitalt och har förenklats för att göra processen snabbare och smidigare.

Vad gäller direkta stöd har landskapsregeringen ännu inte fattat något beslut. Enligt näringsminister Camilla Gunell måste hela situationen kartläggas noggrant innan man kan ta ställning till det. Man kommer även att titta på hur andra myndigheter agerade efter stormen Gudrun.

Lantråd Katrin Sjögren meddelade också att självstyrelselagsparagrafen som säger att Finland måste stiga in med hjälp om Åland drabbas av en katastrof som är såpass stor att man själv inte klarar av att hantera den kommer att diskuteras med Helsingfors.

 

Mariehamns stadsfullmäktige godkände under tisdagskvällen avtalsförslaget till en gemensam räddningsmyndighet tillsammans med Åland andra kommuner.
Det betyder att räddningsmyndigheten ser ut att bli verklighet.

Finländarnas och EU-medborgarnas tillit till de gemensamma institutionerna var en av frågorna som riksdagsledamot Mats Löfström diskuterade vid årets Gullrandasamtal.

Kommunreformen kan inte genomföras utan en lagändring som justerar landskapsandelssystemet.
Därför skickar nu landskapsregeringen ut ett förslag på ändringar till kommunerna.
– Det är ett politiskt löfte vi gett, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Både i riket och på Åland råder en fortlöpande brist på läkemedel och läget ser inte ut att förbättras.
– Finland är en lågt prioriterad marknad för de multinationella läkemedelsföretagen, säger apotekare Johan Ek.

Hållbarhetsrörelsen Hållbart initiativ blir ett politiskt parti, med Simon Holmström och Annette Bergbo som partiets första talespersoner.

Världsnaturfonden (WWF) har utsett Tage och Ulla Eriksson på Hammarudda gård till Östersjöns miljövänligaste jordbrukare i Finland.
Priset överräcktes i eftermiddags.

Ålands Bostadsrättsförening har gett Johan Ehn uppdraget att leda styrelsen efter ett åsiktsivrigt årsmöte den 5 juni. Han hoppas kunna hjälpa till att medla bland de olika åsikter som finns i föreningen.
– Det handlar om att hitta sätt att utveckla föreningen som medlemmarna vill.

Komplettera dagens skärgårdstrafik med eldrivna passagerarfärjor. Förslaget kommer från Centern.

Vaktstyrkans agerande efter slutsignalen i cupfinalen rör nu upp känslor. Händelserna får stort mediautrymme i Finland och Ilves supportrar är besvikna. Delar av supportrarna hotar nu med repressalier om IFK:s fans kommer till Tammerfors.
– Vi har ju inget med det här att göra, säger en IFK-supporter.

Det är en ovanligt livad söndagskväll på torget i Mariehamn, där de 102 Alandia Cuplagen har samlats för att marschera mot invigningen på WHA.
Här är fullt av elvaåriga fotbollsspelare med visselpipor, flaggor vimplar och en hel arsenal av hejaramsor.

En kvinna står åtalad för tolv brott mellan mars och april i år. I tingsrättens mellandom framkommer att åklagaren vill att kvinnan ska sinnesundersöks, vilket hon själv också samtycker till. 

Finalen i Finlands Cup ledde till mycket hård arbetsbelastning för polisen.
15 personer avlägsnades och närmare tio personer har gripits. En är misstänkt för misshandel.

Ilves nollade hemmalaget IFK Mariehamn inför 3.250 personer på WHA. IFK gjorde allt i sin makt i den andra halvleken men något mål presterade man inte.

Fler nyheter