Bild

Skärpta restriktioner efter stor ökning av covid-19

Samtliga tillställningar, offentliga, privata och även hobbyverksamheter, begränsas till max tio personer. Beslutet togs på ett extrainsatt plenum under lördagen. 

– Nu är det läge att vara verkligt tydlig och sträng, det kommer drabba både den ensilda och grupper, säger lantråd Veronica Thörnroos under lördagens presskonferens.

Landskapsläkare Knut Lönnroth rapporterade under lördagens extrainsatta presskonferens att man under vecka sex och sju har 41 nya fall och att incidensen nu är högre än 130. Två av fallen rapporterades under lördagen.

– Veckan är inte slut, det kan komma fler fall, säger han. 

Det rör sig om två smittkedjor, en mindre som är hämtad utanför Åland och en större där det inte går att utesluta samhällssmitta. 

Sedan tidigare i veckan sitter 150 personer i karantän. Med de 27 fall som tillkom under fredagen och de två under lördagen så har den siffran stigit till runt 400 stycken, rapporterar hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen.

Det här innebär att antalet människor som får samlas begränsas. Max tio personer gäller för offentliga tillställningar, privata tillställningar inomhus och tillställningar för hobbyverksamhet inomhus. Trots att man helst inte vill begränsa fritidsaktiviteter för barn så har man nu i dag ändå tagit det beslutet. Hobbyverksamhet får dock arrangeras utomhus. 

Förutom det här rekommenderar man restaurangerna att stänga klockan 23 med sista alkoholförsäljning klockan 22. 

Det kommer bli distansundervisning i gymnasium, högskola och fria bildningen, men inte i grundskolan. 

Man rekommenderar också offentliga utrymmen och näringsverksamhet med kundutrymmen, som bibliotek, simhallar, butiker med mera, att begränsa till högst hälften av kapaciteten. 

Hittat fel i texten? Skriv till oss