Presskonferens om kommunreformen. Ålandstidningen liverapporterade.

Kommentarer

Att döma av allt tydligare

Att döma av allt tydligare "kalla fötter" i Fenomenets politiska led – inte minst inom Landskapsregeringen – torde Gräsrot alls inte behöva oroa sig för att fru ”kommunminsters” livsuppgift skulle få någon som helst inverkan heller på hans hemkommun. Men i artighetens namn, "tackar som frågar".

Valve ger en känga åt

Valve ger en känga åt oppositionen: Det vore trevligt med konstruktiva förslag från er. Vad fräckt, hur många gånger har inte Petersson föreslagit samarbete över kommungränserna och att låta kommunerna bestämma själva och att våra kommuner är agila. Ett mer konkret och konstruktivt förslag får man söka efter. Centerns långa reportage från sina rundresor runt i kommunerna medan regeringen faktiskt satt och arbetade fram ett förslag måste gå till historien som en av de mest missköta frågorna en opposition någonsin åtagit sig att framföra väljarnas synpunkter. Vad var egentligen Centerns bidrag till debatten och vad fick de och deras väljare ut? Absolut ingenting för ledningen i Centern misskötte sig fullkomligt. Jag blev glad när duktige och kompetenta Veronica T rakryggat svarade att arbetet med kortrutten inte kommer att avstanna om Centern får regeringsmakten. Lekstugan med Harry (försökte utnyttja Anders W och lägg ner kortrutten), självutnämnde ekonom Runar och sensationsjournalisten Jörgen måste få ett slut. Åland behöver en stark och rakryggad center som kommer med konstruktiva förslag och för en ansvarsfull politik. Detta har inte varit fallet med de tre musketörerna.

”Enter har ryktesvägen hört

”Enter har ryktesvägen hört att” ÅLAND KAN BLI EN KOMMUNFRI ZON ! ”Envisa rykten förtäljer att Åland kan bli ett testområde inom kort. Det handlar om att man på Åland skulle bli helt befriad att ha kommuner. Det är det internationella forskningsinstitutet Kommun Free i Freeland som nu erbjuder sig att på Åland upprätta ett EU-finansierat forskningslaboratorium. Man tror att om utfallet blir positivt så kommer samtliga personer som idag är beroende av sin kommun att slippa allt vad kommuner innebär i framtiden. Vilken befrielse. Inom några år beäknar man att tillämpningen sker. Projektet skulle sedan utvidgas till andra länders kommuner och forskarna hoppas på ett revolutionerade utfall av testet på Åland. Ett speciellt kommungruppskoncentrat kommer att delas ut gratis till samtliga fast bosatta ålänningar som ingår i denna testperiod. Preparatet håller som bäst på att tillverkas och släpps ut på marknaden inom kort. Befolkningen föreslås nu att förbereda sig mentalt för sitt deltagande i projektet. Lycka till! ”

Intressant Findus att du har

Intressant Findus att du har fler och negativa åsikter om centern än sittande regering, vilken väldigt många har synpunkter på och tvivlar om dom vill Ålads bästa , eller kanske har en annan agenda än just Åland. Vems talan för du egentligen Findus ?Fellmans ? Sossarnas ? Ser du centern som dom största konkurrenterna till din egen inkompetenta regering ?

Ja och nej, de tre

Ja och nej, de tre musketörerna har dragit ner Centern i ett svart hål. Men centern har många duktiga politiker som Törnroos, Roger Nordlund med flera. Och visst står jag närmare Lib och moderaterna än centern och mycket i detta ligger i att jag motsätter mig vindkraftsstöd, regionalstöd, nya jordbruksstöd osv (undantag då dessa är eu finansierade ha ha). Ibland upplever jag centern som mer stödfixerade än S. Jag och S står mycket långt ifrån varandra.

Centerns "svarta hål" torde

Centerns "svarta hål" torde vara ett "hål" bland dem som ålänningar har att tacka för att det går som det går med "kommunmodifieringen” – inte minst tack vare både fru "kommunministerns" och, faktiskt, Fenomenets orerande. Ministerns grötmyndigt, Fenoments tydligen på grund av aningslöshet. Paller och jål, på åländska. Som helt och hållet gemensam har Ni möjligheten att åtminstone försöka trösta varandra efter nederlaget.

OK, så nu skall Mariehamn

OK, så nu skall Mariehamn sitta instängt i randkommuner, speciellt Jomala, som räknar med fortsatt service från staden medan man själv bygger det ena köpcentrum efter det andra. Det logiska är nog att Mariehamn tar hand om sitt eget spillvatten, sitt eget avfall, osv., och säger upp alla samarbetskontrakt med randkommunerna, som får bygga eget reningsverk, egen hamn m.m. De är ju så duktiga så de klarar nog det här. Och till slut inkorporerar randkommunerna staden, och den före detta metropolen får sitta vackert i mitten av hela den oförändrade härligheten och spara alla gamla hus tills de ramlar ihop.

Sidor

Ombildningen har negativa konsekvenser för personalen och det saknas underlag och utredningar för beslutet. Det anser flera i personalen vid ÅMHM som nu lämnat in ett besvär till Ålands förvaltningsdomstol.

– Det är inte i enlighet med ÅMHM-lagen att styrelsen går in och ändrar i organisationsstrukturen, säger miljöskyddsinspektör Erica Sjöström.

Riktlinjer för avbytarstödets nivåer måste finnas inskriven i lag. Det räcker inte med att justera beloppen i en förordning. Nu fäller Högsta domstolen även lagen om en ändring av avbytarstödet.

– Det är bara att konstatera att vi får sätta tillbaka beloppen dit de hör hemma, säger näringsminister Camilla Gunell (S).

Polisen genomförde en rattfyllerikontroll i Eckerö under söndagen. En förare hade vid ett precisionsalkometertest 0,56 promille i blodet och misstänks nu för rattfylleri.

Ska staden utreda en bostadsö i Slemmern först och ta fram en plan för Svinö holme sedan? Eller ska man göra tvärt om? Eller borde man skippa bostadsön helt och hållet?
Bland stadens tjänstemän och beslutsfattare råder olika syn på saken.

Under lördagseftermiddagen invigdes den 41:a upplagan av Alandia Cup. Ålandstidningen var på plats och fotade. Mer om invigningen går att läsa i söndags- och måndagstidningarna.

Ett markområde på Badhusberget började vid 16.30-tiden på lördagen brinna.

Centerns Harry Jansson, som var den som slog larm om den nya skattetolkningen i vintras, säger att Mats Perämaa får ta på sig ansvaret för att det inte blir någon räddningsplanka för ålänningarna innan 2019.

Polis fick under fredagsnatten rycka ut tre gånger om efter att ha uppmärksammats om våldsbrott.

Finansminister Mats Perämaa (Lib) har inte stora förhoppningar på att avvärja hotet om en skattechock för åländska fastighetsägare efter att Högsta domstolen underkänt en ändring av den åländska fastighetsskattelagen.
– Jag kommer att samla lagberedningen inkommande vecka men det finns inga lätta vägar kvar att gå inom lagstiftningen.

En ny, större, helikopter kommer att ge möjlighet för vård i direkt i helikoptern och möjlighet för transport av svårt sjuka. Det meddelar ÅHS:s styrelse efter att en ny upphandling blivit klar.

Ärendet om Harry Janssons (C) spörsmål gällande de höjda arvodena till Pafstyrelsen togs upp på nytt av lagtinget på fredagen.

Ådas resultat för 2017 landade slutligen på 300.000 minus. Det negativa resultatet var delvis en följd av oväntade kostnader samt ÅHS val återta sin drift- och supportfunktion.

Tomten hade många intressenter, vinnande budet lades av Rafaels Export Ab genom Jesper Blomsterlund. På bilden är Ålands skogsindustriers VD Joakim Blom.

I drygt femtio år fungerade industritomten i Möckelö som en flisanläggning. Nu har tomten sålts till Rafaels Export Ab, som ämnar att använda hamnen för leveranser. 

Fler nyheter