Presskonferens om kommunreformen. Ålandstidningen liverapporterade.

Kommentarer

Att döma av allt tydligare

Att döma av allt tydligare "kalla fötter" i Fenomenets politiska led – inte minst inom Landskapsregeringen – torde Gräsrot alls inte behöva oroa sig för att fru ”kommunminsters” livsuppgift skulle få någon som helst inverkan heller på hans hemkommun. Men i artighetens namn, "tackar som frågar".

Valve ger en känga åt

Valve ger en känga åt oppositionen: Det vore trevligt med konstruktiva förslag från er. Vad fräckt, hur många gånger har inte Petersson föreslagit samarbete över kommungränserna och att låta kommunerna bestämma själva och att våra kommuner är agila. Ett mer konkret och konstruktivt förslag får man söka efter. Centerns långa reportage från sina rundresor runt i kommunerna medan regeringen faktiskt satt och arbetade fram ett förslag måste gå till historien som en av de mest missköta frågorna en opposition någonsin åtagit sig att framföra väljarnas synpunkter. Vad var egentligen Centerns bidrag till debatten och vad fick de och deras väljare ut? Absolut ingenting för ledningen i Centern misskötte sig fullkomligt. Jag blev glad när duktige och kompetenta Veronica T rakryggat svarade att arbetet med kortrutten inte kommer att avstanna om Centern får regeringsmakten. Lekstugan med Harry (försökte utnyttja Anders W och lägg ner kortrutten), självutnämnde ekonom Runar och sensationsjournalisten Jörgen måste få ett slut. Åland behöver en stark och rakryggad center som kommer med konstruktiva förslag och för en ansvarsfull politik. Detta har inte varit fallet med de tre musketörerna.

”Enter har ryktesvägen hört

”Enter har ryktesvägen hört att” ÅLAND KAN BLI EN KOMMUNFRI ZON ! ”Envisa rykten förtäljer att Åland kan bli ett testområde inom kort. Det handlar om att man på Åland skulle bli helt befriad att ha kommuner. Det är det internationella forskningsinstitutet Kommun Free i Freeland som nu erbjuder sig att på Åland upprätta ett EU-finansierat forskningslaboratorium. Man tror att om utfallet blir positivt så kommer samtliga personer som idag är beroende av sin kommun att slippa allt vad kommuner innebär i framtiden. Vilken befrielse. Inom några år beäknar man att tillämpningen sker. Projektet skulle sedan utvidgas till andra länders kommuner och forskarna hoppas på ett revolutionerade utfall av testet på Åland. Ett speciellt kommungruppskoncentrat kommer att delas ut gratis till samtliga fast bosatta ålänningar som ingår i denna testperiod. Preparatet håller som bäst på att tillverkas och släpps ut på marknaden inom kort. Befolkningen föreslås nu att förbereda sig mentalt för sitt deltagande i projektet. Lycka till! ”

Intressant Findus att du har

Intressant Findus att du har fler och negativa åsikter om centern än sittande regering, vilken väldigt många har synpunkter på och tvivlar om dom vill Ålads bästa , eller kanske har en annan agenda än just Åland. Vems talan för du egentligen Findus ?Fellmans ? Sossarnas ? Ser du centern som dom största konkurrenterna till din egen inkompetenta regering ?

Ja och nej, de tre

Ja och nej, de tre musketörerna har dragit ner Centern i ett svart hål. Men centern har många duktiga politiker som Törnroos, Roger Nordlund med flera. Och visst står jag närmare Lib och moderaterna än centern och mycket i detta ligger i att jag motsätter mig vindkraftsstöd, regionalstöd, nya jordbruksstöd osv (undantag då dessa är eu finansierade ha ha). Ibland upplever jag centern som mer stödfixerade än S. Jag och S står mycket långt ifrån varandra.

Centerns "svarta hål" torde

Centerns "svarta hål" torde vara ett "hål" bland dem som ålänningar har att tacka för att det går som det går med "kommunmodifieringen” – inte minst tack vare både fru "kommunministerns" och, faktiskt, Fenomenets orerande. Ministerns grötmyndigt, Fenoments tydligen på grund av aningslöshet. Paller och jål, på åländska. Som helt och hållet gemensam har Ni möjligheten att åtminstone försöka trösta varandra efter nederlaget.

OK, så nu skall Mariehamn

OK, så nu skall Mariehamn sitta instängt i randkommuner, speciellt Jomala, som räknar med fortsatt service från staden medan man själv bygger det ena köpcentrum efter det andra. Det logiska är nog att Mariehamn tar hand om sitt eget spillvatten, sitt eget avfall, osv., och säger upp alla samarbetskontrakt med randkommunerna, som får bygga eget reningsverk, egen hamn m.m. De är ju så duktiga så de klarar nog det här. Och till slut inkorporerar randkommunerna staden, och den före detta metropolen får sitta vackert i mitten av hela den oförändrade härligheten och spara alla gamla hus tills de ramlar ihop.

Sidor

Tre personer åkte fram och tillbaka med Viking Lines Rosella under två dagar för att stjäla cigaretter från taxfree-butiken. Nu har de dömts till böter för stöld.

Finns det något i det åländska samhället som skulle kunna fungera bättre?

Svarar du ja på den frågan öppnar sig nu en möjlighet att få till stånd en förändring.

Steg ett är att skriva ner vad som stör dig på sajten stormig.ax

Endast nyheter och aktuella händelser och bara via kabel och IPTV, den kompromissen röstades igenom i rättsliga utskottet i EU-parlamentet i går när EU-kommissionens förslag till förordning om sändningar online togs upp.

Hammarlands kommun vill utreda alternativa lösningar före en utbyggnad av Kyrkby högstadieskola klubbas igenom. En av dem är en ny skola på västra Åland. 

Nyligen togs ett steg mot förverkligandet av en ut- och ombyggnad av Kyrkby högstadieskola. Kostnaden beräknas till närmare 3,1 miljoner euro. 

Ålands gymnasiums förvaltningschef Christian Ivars har i samförstånd med styrelsen avslutat sitt förordnande på grund av privata orsaker. Katarina Sundberg tar över som tillförordnad förvaltningschef.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström har, tillsammans med fyra andra riksdagsledamöter, skickat ett öppet brev till svenska Sjöfartsverket via SVT Opinion där de uppmanar myndigheten att riva upp beslutet om höjda farledsavgifter.

En man som misshandlat tre minderåriga pojkar efter att de stört hans hemfrid döms till tre fall av misshandel och olaga hot.

Det råd för idrott, motion och hälsa som LR vill tillsätta innebär en överbyråkratisering.

Det sade Jörgen Pettersson (C) när det idrottspolitiska programmet debatterades i lagtinget i går. 

En grupp med ungdomar som spottat på golv och skrikit på andra besökare har den senaste tiden härjat i Varuboden city och i Mariehamns stadsbibliotek
   – Stundtals har det varit helt hopplöst, säger Petra Rajalin, butikschef på Varuboden city.

Kvinnor inom privat sektor tjänar 84 procent av männens inkomst. Det är något sämre än hur det såg ut 2014. Den ordinarie månadsinkomsten för en heltidsanställd var förra året 3.285 euro. 

Vid 16.30-tiden inträffade en olycka mellan två personbilar på Nya Godbyvägen i höjd med Svibyavfarten.

Tre personer har förts till sjukhus med lindriga skador.

För nionde gången delade Rädda barnen på Åland ut sitt pris och i år gick det till Ålands sjöfartsmuseum.

Fler nyheter