Presskonferens om kommunreformen. Ålandstidningen liverapporterade.

Kommentarer

Att döma av allt tydligare

Att döma av allt tydligare "kalla fötter" i Fenomenets politiska led – inte minst inom Landskapsregeringen – torde Gräsrot alls inte behöva oroa sig för att fru ”kommunminsters” livsuppgift skulle få någon som helst inverkan heller på hans hemkommun. Men i artighetens namn, "tackar som frågar".

Valve ger en känga åt

Valve ger en känga åt oppositionen: Det vore trevligt med konstruktiva förslag från er. Vad fräckt, hur många gånger har inte Petersson föreslagit samarbete över kommungränserna och att låta kommunerna bestämma själva och att våra kommuner är agila. Ett mer konkret och konstruktivt förslag får man söka efter. Centerns långa reportage från sina rundresor runt i kommunerna medan regeringen faktiskt satt och arbetade fram ett förslag måste gå till historien som en av de mest missköta frågorna en opposition någonsin åtagit sig att framföra väljarnas synpunkter. Vad var egentligen Centerns bidrag till debatten och vad fick de och deras väljare ut? Absolut ingenting för ledningen i Centern misskötte sig fullkomligt. Jag blev glad när duktige och kompetenta Veronica T rakryggat svarade att arbetet med kortrutten inte kommer att avstanna om Centern får regeringsmakten. Lekstugan med Harry (försökte utnyttja Anders W och lägg ner kortrutten), självutnämnde ekonom Runar och sensationsjournalisten Jörgen måste få ett slut. Åland behöver en stark och rakryggad center som kommer med konstruktiva förslag och för en ansvarsfull politik. Detta har inte varit fallet med de tre musketörerna.

”Enter har ryktesvägen hört

”Enter har ryktesvägen hört att” ÅLAND KAN BLI EN KOMMUNFRI ZON ! ”Envisa rykten förtäljer att Åland kan bli ett testområde inom kort. Det handlar om att man på Åland skulle bli helt befriad att ha kommuner. Det är det internationella forskningsinstitutet Kommun Free i Freeland som nu erbjuder sig att på Åland upprätta ett EU-finansierat forskningslaboratorium. Man tror att om utfallet blir positivt så kommer samtliga personer som idag är beroende av sin kommun att slippa allt vad kommuner innebär i framtiden. Vilken befrielse. Inom några år beäknar man att tillämpningen sker. Projektet skulle sedan utvidgas till andra länders kommuner och forskarna hoppas på ett revolutionerade utfall av testet på Åland. Ett speciellt kommungruppskoncentrat kommer att delas ut gratis till samtliga fast bosatta ålänningar som ingår i denna testperiod. Preparatet håller som bäst på att tillverkas och släpps ut på marknaden inom kort. Befolkningen föreslås nu att förbereda sig mentalt för sitt deltagande i projektet. Lycka till! ”

Intressant Findus att du har

Intressant Findus att du har fler och negativa åsikter om centern än sittande regering, vilken väldigt många har synpunkter på och tvivlar om dom vill Ålads bästa , eller kanske har en annan agenda än just Åland. Vems talan för du egentligen Findus ?Fellmans ? Sossarnas ? Ser du centern som dom största konkurrenterna till din egen inkompetenta regering ?

Ja och nej, de tre

Ja och nej, de tre musketörerna har dragit ner Centern i ett svart hål. Men centern har många duktiga politiker som Törnroos, Roger Nordlund med flera. Och visst står jag närmare Lib och moderaterna än centern och mycket i detta ligger i att jag motsätter mig vindkraftsstöd, regionalstöd, nya jordbruksstöd osv (undantag då dessa är eu finansierade ha ha). Ibland upplever jag centern som mer stödfixerade än S. Jag och S står mycket långt ifrån varandra.

Centerns "svarta hål" torde

Centerns "svarta hål" torde vara ett "hål" bland dem som ålänningar har att tacka för att det går som det går med "kommunmodifieringen” – inte minst tack vare både fru "kommunministerns" och, faktiskt, Fenomenets orerande. Ministerns grötmyndigt, Fenoments tydligen på grund av aningslöshet. Paller och jål, på åländska. Som helt och hållet gemensam har Ni möjligheten att åtminstone försöka trösta varandra efter nederlaget.

OK, så nu skall Mariehamn

OK, så nu skall Mariehamn sitta instängt i randkommuner, speciellt Jomala, som räknar med fortsatt service från staden medan man själv bygger det ena köpcentrum efter det andra. Det logiska är nog att Mariehamn tar hand om sitt eget spillvatten, sitt eget avfall, osv., och säger upp alla samarbetskontrakt med randkommunerna, som får bygga eget reningsverk, egen hamn m.m. De är ju så duktiga så de klarar nog det här. Och till slut inkorporerar randkommunerna staden, och den före detta metropolen får sitta vackert i mitten av hela den oförändrade härligheten och spara alla gamla hus tills de ramlar ihop.

Sidor

Kommunerna har olika rutiner för mottagandet av flyktingar, och det är inte optimalt.
Det säger landskapets integrationssamordnare Johanna Fogelström. Hon efterlyser en samlad enhet för integrationsfrågor.
– Man kanske har underskattat det stöd som behövs.

Ålands delegation till Nordiska rådet, med regeringsblockets Mikael Staffas (Lib) och Tony Wikström (S), sa redan i maj nej till finskan som officiellt språk.  Ett utlåtande man fortfarande står bakom.
– Jag har ingen anledning att i dag gå in för att ändra utlåtandet som gavs i maj. Det är delegationens gällande utlåtande, säger Mikael Staffas.

Ulf Grüssner föreslår via ett medborgarinitiativ att staden låter anlägga en kombinerad gäddfarm och fosforfälla i ytteränden av utloppsdiket vid Nabben. 

I enlighet med landskapsregeringens budget för 2017 överförs ÅHS fastigheter till landskapets fastighetsverk.

Ett antal ÅHS-anställda får byta arbetsgivare och ÅHS budgetram minskar med 1,5 miljoner euro.


Projektet Åland sailing robots deltog för två veckor sedan i World Robotic Sailing Championship i Horten, Norge. I går firade man segern i navigationsskolan.
– Jätteroligt. Veckan innan tävlingen trodde jag aldrig att vi skulle ha chans, säger Åland Sailing Robots projektledare Anna Friebe.

 

Här kan du se Ålandstidningens fotograf Theresa Axéns bilder från Skördefesten under lördagen.

Under lördagen fick Åland besök av finska marinens fartyg PGG Hanko. 

– Det rör sig om ett föranmält inspektionsbesök som varar till på söndag, säger talman Johan Ehn.

Nu finns det kommunalt vatten på ÅSS gästhamn Rödhamn. I torsdags fick verksamhetschef Brage Jansson för första gången dricka färskt vatten direkt från kranen ute på bryggan.

Polisen ber alla skördefestbesökare att köra försiktigt och ta hänsyn till de olika provisoriska trafiklösningar som gäller under helgen. Under fredagen fick man in rapporter om att en del trafikanter inte gjorde det. 

Det kan bli trångt på en del ställen, men om alla kör långsamt och hänsynsfullt ska det nog gå bra. 

Johan Ehn (MSÅ) står till förfogande för att fortsätta som talman när lagtingsåret inleds igen. Men enligt en överenskommelse ska Gun-Mari Lindholm (MSÅ) överta klubban. – För mig är det väldigt viktigt att det här fungerar och att överenskommelsen hålls, säger Gun-Mari Lindholm.

Britt Lundberg beskriver sin röst i presidiet på kompromissförslaget som en medveten taktikröst. Under den beslutande sessionen 2 november tänker hon rösta på det finska och isländska förslaget.

– Det förslaget skrev jag ju under på från början.

Skördefesten, för många en av årets höjdpunkter, har inletts. 

Invigningen sker under fredagskvällen på Mattas gårdsmejeri i Finby, Sund, där  Jennifer Sundman och Lars-Johan Mattsson står för värdskapet.

Lagtingsledamot Fredrik Fredlund (Ob) åtalas för misshandel. Det skriver landskapsåklagare Peter Rikberg i ett pressmeddelande.

Fler nyheter