Presskonferens om kommunreformen. Ålandstidningen liverapporterade.

Kommentarer

Att döma av allt tydligare

Att döma av allt tydligare "kalla fötter" i Fenomenets politiska led – inte minst inom Landskapsregeringen – torde Gräsrot alls inte behöva oroa sig för att fru ”kommunminsters” livsuppgift skulle få någon som helst inverkan heller på hans hemkommun. Men i artighetens namn, "tackar som frågar".

Valve ger en känga åt

Valve ger en känga åt oppositionen: Det vore trevligt med konstruktiva förslag från er. Vad fräckt, hur många gånger har inte Petersson föreslagit samarbete över kommungränserna och att låta kommunerna bestämma själva och att våra kommuner är agila. Ett mer konkret och konstruktivt förslag får man söka efter. Centerns långa reportage från sina rundresor runt i kommunerna medan regeringen faktiskt satt och arbetade fram ett förslag måste gå till historien som en av de mest missköta frågorna en opposition någonsin åtagit sig att framföra väljarnas synpunkter. Vad var egentligen Centerns bidrag till debatten och vad fick de och deras väljare ut? Absolut ingenting för ledningen i Centern misskötte sig fullkomligt. Jag blev glad när duktige och kompetenta Veronica T rakryggat svarade att arbetet med kortrutten inte kommer att avstanna om Centern får regeringsmakten. Lekstugan med Harry (försökte utnyttja Anders W och lägg ner kortrutten), självutnämnde ekonom Runar och sensationsjournalisten Jörgen måste få ett slut. Åland behöver en stark och rakryggad center som kommer med konstruktiva förslag och för en ansvarsfull politik. Detta har inte varit fallet med de tre musketörerna.

”Enter har ryktesvägen hört

”Enter har ryktesvägen hört att” ÅLAND KAN BLI EN KOMMUNFRI ZON ! ”Envisa rykten förtäljer att Åland kan bli ett testområde inom kort. Det handlar om att man på Åland skulle bli helt befriad att ha kommuner. Det är det internationella forskningsinstitutet Kommun Free i Freeland som nu erbjuder sig att på Åland upprätta ett EU-finansierat forskningslaboratorium. Man tror att om utfallet blir positivt så kommer samtliga personer som idag är beroende av sin kommun att slippa allt vad kommuner innebär i framtiden. Vilken befrielse. Inom några år beäknar man att tillämpningen sker. Projektet skulle sedan utvidgas till andra länders kommuner och forskarna hoppas på ett revolutionerade utfall av testet på Åland. Ett speciellt kommungruppskoncentrat kommer att delas ut gratis till samtliga fast bosatta ålänningar som ingår i denna testperiod. Preparatet håller som bäst på att tillverkas och släpps ut på marknaden inom kort. Befolkningen föreslås nu att förbereda sig mentalt för sitt deltagande i projektet. Lycka till! ”

Intressant Findus att du har

Intressant Findus att du har fler och negativa åsikter om centern än sittande regering, vilken väldigt många har synpunkter på och tvivlar om dom vill Ålads bästa , eller kanske har en annan agenda än just Åland. Vems talan för du egentligen Findus ?Fellmans ? Sossarnas ? Ser du centern som dom största konkurrenterna till din egen inkompetenta regering ?

Ja och nej, de tre

Ja och nej, de tre musketörerna har dragit ner Centern i ett svart hål. Men centern har många duktiga politiker som Törnroos, Roger Nordlund med flera. Och visst står jag närmare Lib och moderaterna än centern och mycket i detta ligger i att jag motsätter mig vindkraftsstöd, regionalstöd, nya jordbruksstöd osv (undantag då dessa är eu finansierade ha ha). Ibland upplever jag centern som mer stödfixerade än S. Jag och S står mycket långt ifrån varandra.

Centerns "svarta hål" torde

Centerns "svarta hål" torde vara ett "hål" bland dem som ålänningar har att tacka för att det går som det går med "kommunmodifieringen” – inte minst tack vare både fru "kommunministerns" och, faktiskt, Fenomenets orerande. Ministerns grötmyndigt, Fenoments tydligen på grund av aningslöshet. Paller och jål, på åländska. Som helt och hållet gemensam har Ni möjligheten att åtminstone försöka trösta varandra efter nederlaget.

OK, så nu skall Mariehamn

OK, så nu skall Mariehamn sitta instängt i randkommuner, speciellt Jomala, som räknar med fortsatt service från staden medan man själv bygger det ena köpcentrum efter det andra. Det logiska är nog att Mariehamn tar hand om sitt eget spillvatten, sitt eget avfall, osv., och säger upp alla samarbetskontrakt med randkommunerna, som får bygga eget reningsverk, egen hamn m.m. De är ju så duktiga så de klarar nog det här. Och till slut inkorporerar randkommunerna staden, och den före detta metropolen får sitta vackert i mitten av hela den oförändrade härligheten och spara alla gamla hus tills de ramlar ihop.

Sidor

Vårdö kommunstyrelse har beslutat att kommunen bör inleda en dialog med Lumparland gällande Ängö och Bussö, som landskapsregeringen vill ska avskiljas från Vårdö. Däremot säger kommunen nej till att ingå i en gemensam skärgårdskommun eller delta i några kommunindelningsutredningar.

Vid årsskiftet försvann Veikkaus och dess spel från Åland.
Nu har ålänningarna hittat andra spel att lägga pengarna på.
– Spelet på trav har gått upp mellan 20 och 25 procent, säger Paf:s kommunikationschef Anders Sims.

 

Lantrådet Katrin Sjögren uppmanar regeringen i Helsingfors att ändra sin negativa inställning till fler platser i EU-parlamentet – och ge Finlands extraplats till Åland.
– Det skulle vara en fjäder i hatten för Finland, säger hon.

 

Med minsta möjliga majoritet har stadsstyrelsen beslutat att ställa ut ett förslag till stadsplaneändring för Bruson Invests och Rundbergs bil & services tomter på Villagränd.

 

Dahlmans höjer priset till leverantörer av nöt med start nästa vecka. Höjningen är den tredje som företaget gör på kort tid.

Polisen har beslagtagit en större mängd hasch och gripit tre personer. Detta gjordes i samband med att flera husrannsakningar gjordes den 13 februari. Två personer häktades under fredagen på sannolika skäl misstänkta för grovt narkotikabrott. Det skriver polisen i ett pressmeddelande.

Polisen går i ett pressmeddelande ut med en varning på grund av det kraftiga snöfallet. 

 

Johan Ehn (MSÅ), tidigare utbildningsminister och talman, kandiderar till riksdagen i valet nästa år.

– Jag vill gärna engagera mig i det här sammanhanget, säger Johan Ehn.

Två unga män som misstänks ha smugglat hasch via Ms Eckerö i juni 2015 åtalades på torsdagsförmiddagen för narkotikabrott i Ålands tingsrätt. 

Tingsrätten avskrev samtidigt åtalet mot männens kumpan, som har avlidit sedan åtalet väcktes för 11 månader sedan.

Åländska Malin Thom satt i bilen utanför skolbyggnaden när den tredje dödligaste skolskjutningen i USA:s historia inträffade i Florida i onsdags. Inne i skolan fanns hennes två barn. 
– Det känns hemskt att det finns någon som kan göra något sånt här, säger hon. 

 

Andelsbanken för Åland presenterar ett rörelseresultat på knappt 4,2 miljoner euro för 2017. Det är 18,3 procent bättre än 2016, och det högsta någonsin näst de exceptionella rekordåren 2014 och 2015 då banken sålde flera stora innehav.

 

En person fördes i ambulans till sjukhus för kontroll efter en singelolycka i Östernäs i Mariehamn.

Ålands tingsrätt förkastade två åtal om osann utsaga inför domstol som gällde vittnesmål i rättegången om fornlämningarna i Långbergsöda, Saltvik. Domaren anser att det inte går att bevisa att det inte var ett skämt.

Fler nyheter