Kyrkans samspel med självstyrelsen kan förbättras. Det säger Bo-Göran Åstrand, ny biskop i Borgå stift, under fredagens besök i lagtinget.
– Det händer att de två autonomierna kolliderar. Jag arbetar med att sätta mig in i frågan.

Byggnadstekniska nämnden i Eckerö beviljade i onsdags bygglov för nybyggnad av tio vindkraftverk i Torp by, Eckerö.
– Just nu tar vi fram en ny kostnadskalkyl för projektet, säger Henrik Lindqvist vid Ålands vindenergi.

När Finlands herrlandslag på fredagskvällen besegrade  Liechtenstein på hemmaplan visste jublet inga gränser. För första gången någonsin har herrlandslaget i fotboll kvalificerat sig för ett stort mästerskap – Finland ska spela fotbolls-EM i sommar!

Om sjömansunionen går ut i strejk begränsas stora delar av trafiken till Åland. Och för Viking Line, som har fem finskflaggade fartyg, skulle en strejk få kännbara ekonomiska konsekvenser.

Lagting förklarade i går i enhällighet att om det nya ekonomiska systemet i självstyrelselagen ska godkännas måste den åländska grundfinansieringen höjas med 10 miljoner euro.
– Jag är försiktigt positiv till att vi ska komma i mål, sade lantrådet Katrin Sjögren (Lib).

Tio träd i Kungsgårdsallén i Kastelholm måste tas ned omgående eftersom de är i så dåligt skick. Det visare en inventering som gjorts.

De bästa kvalitetsbolagen har blivit betänkligt dyra – men de mer rimligt prissatta konkurrenterna är svårbedömda före en lågkonjunktur.
Det säger Nordeas chef för nordiska aktier John Hernander.
– Börsen fortsätter mellan hopp och förtvivlan.

Finlands sjömansunion varnade i går för stödstrejk i samband med konflikten inom Posten. Åtgärderna inleds på måndag om ingen lösning nåtts innan dess.
– Jag tror inte det stannar vid de här stödåtgärderna, säger sjömansunionens förbundssekreterare Kenneth Bondas.

I helgen väntas Centern avslöja vilka som blir partiets ministrar. Enligt vad Ålandstidningen erfar är det klart att Roger Nordlund återvänder som finansminister.
– Det kan jag varken dementera eller kommentera, säger blivande lantrådet Veronica Thörnroos (C).

En man som tidigare haft en ledande ställning inom en kommun på Åland har dömts till villkorligt fängelse för bland annat bedrägeri. Mannen har lurat kommunen på knappt 3.000 euro.
– Han arbetar kvar men med ett mycket sviket förtroende, säger mannens chef.

Ansgar Ab har vunnit upphandlingen på trafiken mellan Åva och Osnäs för tiden 2020-2022.

En kund som använde Åland Posts tjänst friskvård.ax fick upp en lista på samtliga friskvårdskunders anställda. Informationen innehöll respektive anställds nummer, namn, avdelning, telefonnummer och friskvårdssaldo. Det skriver Åland Post i ett pressmeddelande.
– Bedömningen är att endast denna kund hade tillgång till uppgifterna på grund av buggen under en kort tid, skriver HR-chef Marika Lindström i pressmeddelandet.

Enligt kvinnan sades hon olagligt upp när hennes arbetsgivare Ab Mathias Eriksson ville göra sig av med vissa anställda hösten 2015.
Under torsdagsförmiddagen förbereds tvisten i tingsrätten.

Fler nyheter