Ture Sandholm slog tidigt larm om att vattenutsläpp från Fifax höll på att förstöra hans skog. Nu är kampen förlorad, skogen är döende och måste avverkas.
– Jag har inte råd att sätta igång en process mot dem, förlorar jag får jag gå från hus och hem.

Kommentarer

En stor miljökatastrof har

En stor miljökatastrof har drabbat Stures skog och nu bör de som åsamkat honom den ta sitt ansvar och kompensera honom. Om nu utsläppen av bräckt vatten fortsättningsvis rinner ut i hans skog bör anläggningen omedelbart stoppas. Att det skall vara så svårt för ÅMHM att hålla uppsikt över denna landbaserade anläggning.

Så rätt Du har, men en

Så rätt Du har, men en förhoppning om att Fifax skulle ta ansvar, och kompensera, Ture Sandholm för bolagets uppenbara skövling av hans marker – det är nog ingenting annat än en utopi, det. Inte minst bolagets styrelseledamot, Björn Geelnards, vältalighet gränsande till orerande, styrker den uppfattningen. Hans syn på åländska markägares rättigheter har förövrigt redan klargjorts med besked. Geelnards mer eller mindre, för ett par år sedan, missionerande om vildsvinsjakt på Åland – den drömmen är dessbättre ett minne blott. Vildsvinet, med sitt beteende, saknar nämligen utomordentlig tydligt fallenhet för att vistas enbart på lovlig jaktmark. Och vad ÅMHM beträffar, den myndigheten tycks ha stannat vid dikes-fördämningar likt tvenne pinnar och en sten. När den myndigheten verkligen behövs, då verkar den mest bara lysa med sin frånvaro.

jag har sagt det förr, synd

jag har sagt det förr, synd att ett företag Fifax får köra över en privat person på detta sätt. Myndigheten blundar, man borde stoppat Fifax tills deras rening har blivit godkänd. Dåtidens politiker i Eckerö klappa sig för bröstet hur dom lyckades få dit Fifax. Därmed glömde dom att reningen borde varit det avgörande förrän dom fick sitt tillstånd.

Önningebybon Carl Geelnard, 16, har fått uppleva något som många jägare drömmer om – att skjuta en guldbock.

– Man ska inte räkna med att det händer en gång till. Men man kan alltid hoppas.

Hyresgästen Kurt Holmberg på Jurmo är kritisk till skötseln av Fastighets Ab Vesterbötes radhus på Jurmo.

Han har gjort anmälningar till både polisen och ÅMHM.

I onsdags fyllde Finland 100 år som självständig stat. Men hur mår 100-åringen i allmänhet, och hur mår dess relation med 96-åriga Åland i synnerhet? Lantrådet Katrin Sjögren framförde landskapets hälsning till president Sauli Niinistö på slottsbalen, och har sin uppfattning om nationens tillstånd.

Polisen hade att göra natten till lördag. Vid stadens nöjesetablissemang fick lagens väktare rycka in flera gånger, berättar polisen i ett pressmeddelande.

Med 23 sekunder kvar att spela i hemmamatchen mot FOC Farsta rakade Alexander Grundström in segerpucken till 2–1 efter en rejält tilltrasslad situation framför kassen.

– Jag trodde faktiskt inte att domaren skulle godkänna målet, säger han.

Polisen behöver bli mer tillgänglig. Det konstaterar kommissarie Olof Lindqvist med anledning av att många utsatta inte anmäler sexuella övergrepp.

Genom ett nytt samarbetsavtal med ett japanskt företag hoppas Optinova växa rejält både i Japan och Kina.
– Träffar vi rätt i offertrundorna är det stora ordrar det handlar om, säger Anders Wiklund, vd för Optinova-koncernen.

Eftersom försäljningen av Fifax till Kina ännu inte slutförts har bolaget bett ägarna skjuta till tre miljoner euro i en nyemission.
– Styrelsen har fullmakt att ta in ytterligare tre miljoner euro om det behövs, säger ordföranden Pentti Kulmala.

Berättelserna som publicerades på metoo.ax i fredags visar en mörk bild av åländska kvinnors verklighet. Nu hoppas initiativtagaren Mia Hanström att alla tar sitt ansvar och förändrar kulturen.
– Jag tror män behöver lyssna mycket mer på kvinnor och deras berättelser. Om de gör det kommer de att få en rikare tillvaro, säger hon.

Ett femtiotal kvinnor samlades på scenen på torget i Mariehamn för att skrika tillsammans i tre minuter i dag. Prick klockan tolv klämde de i, för att uppmärksamma Metoo-kampanjen och kvinnors rätt att själv bestämma om sin kropp.

1.568 kvinnor har skrivit på det åländska uppropet mot sexuella övergrepp och trakasserier.
 

Ålands natur och miljö har på två månader tagit fram ett helt nytt förslag för skärgårdstrafiken. Det bygger på investeringar i snabba elfärjor och elhybridfärjor i stället för broar.
Samtidigt får skärgården två helt nya linjer med förslaget.
– Nu har vi möjliggjort en kommunsammanslagning som fungerar i praktiken, säger Christian Pleijel.

 

Emil Eriksson, it-utvecklingschef på ÅHS, dömer ut landskapsregeringens mål att flytta över it-verksamheten till Åda.
– Det blir dyrare, mindre effektivt och Åland riskerar att drabbas av en kompetensflykt.

Fler nyheter