1.492 personer bosatta utanför Åland berörs av att den planerade röstningen via internet i lagtingsvalet ställts in. Det finns tre alternativa röstningssätt – men vill du brevrösta brinner det i knutarna.

Brevrösta
En beställningsblankett för brevröstningshandlingar finns på hemsidan www.val.ax. Sök på ”brevröstningshandlingar” när du väl är inne på sidan. Skriv ut blanketten och underteckna. Du kan sedan skanna eller fotografera blanketten. Skicka bilden per e-post till din hemkommun på Åland.
Så fort du sedan får brevröstningshandlingarna från kommunen ska du fylla i dem och skicka tillbaka dem. Om du befarar att din röst inte kommer att komma fram i tid kan du, enligt valadministratör Casper Wrede, skicka dem med någon du känner som ska resa till Åland. Genom att valsedlarna innesluts i egna separata kuvert ska valhemligheten vara säkrad.
Vill du brevrösta gäller det att inte vänta med att kontakta kommunen. Senast fredagen den 18 oktober klockan 19 måste nämligen din röst ha kommit fram till den kommunala centralvalnämnden i din kommun.
Förtidsrösta på Åland
Förtidsröstningen är redan inledd och pågår till och med tisdagen den 15 oktober. Allmänna förtidsröstningsställen finns i de flesta åländska kommuner.
Rösta på valdagen
Befinner du dig på Åland på valdagen den 20 oktober kan du rösta i din hemkommun.
Informationen är hämtad från hemsidan www.val.ax.

Färre tyskar, men fler ryssar, och sammantaget fler gäster. Så såg det ut på de åländska hotellen under 2019.

En bil har på morgonen brunnit på Backebergs sportfält i norra Mariehamn. När brandkåren kom till platsen var bilen redan övertänd.

Några bevis för människohandel har inte hittats, och Polisens förundersökning av tiggarnas situation på Åland är därför avbruten.
– För att ärendet ska kunna få bevisning krävs det att personer berättar saker, säger Christoffer Ahlfors på Polisen.

För första gången har Ålands fiskevårdscentrum nu planterat ut öringrom i korgar av biologiskt nedbrytbar kartong.
– Det blir spännande att se resultatet i vår, säger projektledare Linda Sundström.

Tio månader dras bort från körförbudet när hovrätten ändrar domen för en rattfull.

Den årliga åländska idrottsgalan har gått i mål på lördagskvällen. Här är alla pristagare:

I kväll går den traditionella åländska idrottsgalan av stapeln i kulturhuset Alandica i Mariehamn med 325 gäster på plats. Ålandstidningen bjuder här på ett bildspel med alla festdeltagarna! Senare i kväll presenterar vi vinnarna i de olika kategorierna.

Fraktsjöfarten kan tjäna mycket pengar på att minska sina koldioxidutsläpp.
– Det finns en väldigt stor inbesparingspotential, säger Magnus Gustafsson, forskningsledare i industriell ekonomi vid Åbo Akademi.

Efter en strykande åtgång i den åländska Reko-gruppen trappar Getaborna Sara Bergman och Jan Plonczak upp produktionen av åländsk-polska dumplings.
– Vi har startat företag och hoppas många är nyfikna, säger Sara Bergman.

Den åländska sjukvården är beredd ifall det skulle dyka upp något fall av misstänkt coronavirus här.
– Sannolikheten är liten och mycket kring sjukdomen är osäkert. Vi följer de nationella riktlinjerna, säger landskapsläkare Knut Lönnroth.

En polispatrull konstaterade under fredagen att någon försökt tända eld på en lastpall inne på byggarbetsplatsen vid Baltichallen i Mariehamn.

En observant läsare hann få upp kameran i tid när ett Transmarsläp lossnade från sitt dragfordon i Norrböle i torsdags.
– Vi hade tur att inget allvarligt skedde, säger vd Mats Clemes.

Alandica Debatt, som arrangerades 2018 och 2019, tar en paus. Det skriver projektledningen i ett pressmeddelande.

Fler nyheter