1.492 personer bosatta utanför Åland berörs av att den planerade röstningen via internet i lagtingsvalet ställts in. Det finns tre alternativa röstningssätt – men vill du brevrösta brinner det i knutarna.

Brevrösta
En beställningsblankett för brevröstningshandlingar finns på hemsidan www.val.ax. Sök på ”brevröstningshandlingar” när du väl är inne på sidan. Skriv ut blanketten och underteckna. Du kan sedan skanna eller fotografera blanketten. Skicka bilden per e-post till din hemkommun på Åland.
Så fort du sedan får brevröstningshandlingarna från kommunen ska du fylla i dem och skicka tillbaka dem. Om du befarar att din röst inte kommer att komma fram i tid kan du, enligt valadministratör Casper Wrede, skicka dem med någon du känner som ska resa till Åland. Genom att valsedlarna innesluts i egna separata kuvert ska valhemligheten vara säkrad.
Vill du brevrösta gäller det att inte vänta med att kontakta kommunen. Senast fredagen den 18 oktober klockan 19 måste nämligen din röst ha kommit fram till den kommunala centralvalnämnden i din kommun.
Förtidsrösta på Åland
Förtidsröstningen är redan inledd och pågår till och med tisdagen den 15 oktober. Allmänna förtidsröstningsställen finns i de flesta åländska kommuner.
Rösta på valdagen
Befinner du dig på Åland på valdagen den 20 oktober kan du rösta i din hemkommun.
Informationen är hämtad från hemsidan www.val.ax.

Det är jämnt skägg bland topp fyra-kandidaterna i Mariehamn. Bara tio röster skiljer ettan Katrin Sjögren (Lib) från fyran Bert Häggblom (Ob).  Flera partier landar också exakt lika många mandat.

Efter Centerns framgångar i valet är nu partiets ordförande Veronica Thörnroos den naturliga regeringsbildaren. Ålandstidningen kontaktade partiledarna i de partier som sannolikt kan tänkas ingå i kommande förhandlingar.

På söndagskvällen var det fest och segerjubel. På måndagsmorgonen började arbetet med att skapa en ny landskapsregering.
Valdrottningen och blivande lantrådet Veronica Thörnroos har inte tid för återhämtning.
– I dagsläget finns bara möjligheter, säger hon.

Tre trotjänare i landskapspolitiken, ministrarna Mats Perämaa (Lib), Mika Nordberg (MSÅ) och Wille Valve (MSÅ), ser sig om efter nya arbeten.
– Väljarna kan inte ha fel, men självklart är jag besviken. Snart lämnar jag den offentliga sfären, säger Mats Perämaa.

”Fastighetsägaren kan styra sin markanvändning så att de aktuella fornlämningarna inte behöver beröras”.

Det skriver landskapsregeringen i ett nytt yttrande i tvisten om flera fornlämningar i Långbergsöda, Saltvik.

Socialdemokraterna fick ta den hårdaste smällen för regeringens politik samtidigt som man tappade röster till Hållbart initiativ. Så analysera partiledaren Camilla Gunell nattens valresultat.

– Det blev en dubbel smäll för oss.

Flera nya kandidater hjälpte Liberalerna att behålla sex av sina sju mandat och nu siktar partiet på att spela en avgörande roll i de kommande regeringsförhandlingarna.

– Det är upp till Centern. Men vi är beredda att kompromissa, säger Katrin Sjögren.

Med 590 personröster leder Veronica Thörnroos Centern tillbaka till regeringsställning.
– Vi har varit tydliga med alternativ till landskapsregeringens politik. Nu bildar jag regering.

21 män och nio kvinnor. Så här ser lagtinget ut de kommande fyra åren.

Trots sina tvivel i början på kvällen verkar Jesper Josefsson (C) bli invald i lagtinget. Han är oerhört glad över resultatet och tycker att föryngringen som han och Liz Mattsson står för är bra för partiet.

Med konservativa och motorintresserade röster i ryggen tar rörmokaren Stellan Egeland (Ob) från Hammarland plats i lagtinget.
– Väljarna ser att mångkultur inte fungerar. Pendeln svänger, säger han.

Henrik Löthman (S) trivs bra med sitt jobb i Strandnäs skola, men känner ändå att tiden är inne för att stiga in i lagtinget och förändra saker därifrån.

Fler nyheter