Vinden förväntas tillta natten till fredag och arbetet med att reparera lågspänningsnätet har intensifierats. Samtidigt uppmanar infrastrukturavdelningen trafikanter till försiktighet ute på vägarna. Telefonbolagen meddelar att mobilnätet nu är i normal drift.

Arbetet med att reparera lågspänningsnätet har intensifierats under torsdagen. Det berättar Ålands elandelslags vd David Karlsson i ett pressmeddelande. Orsaken är att vindstyrkorna vänta tillta under natten till fredag, något som enligt Karlsson ökar risken för nya avbrott på redan reparerade linjer. Under onsdag eftermiddag jobbade cirka 120 personer med att reparera och röja ellinjerna ute på fältet och vid tretiden på torsdag eftermiddag hade cirka 93 procent av kunderna ström.

Landskapsregeringens trafikbyrå uppmanar till fortsatt försiktighet ute på vägarna. Vinterväglag råder och vägbanorna kan bitvis vara hala. Även om läget på landskapsregeringens vägar beskrivs som stabilt kan det finnas vissa faror i vägområdetoch dess närhet. Isrivning har utförts på vissa vägsträckor och röjning av huvudvägarnas vägområden fortsätter.

Under fredagen kommer landskapsregeringen att gå ut med information och anvisningar om virkeslagring längs med vägarna. I skärgården ska trafikläget vara normalt och skärgårdstrafiken förlöper utan störningar.

Ålands Telefon, Ålcom och Mariehamns Telefon skriver i ett gemensamt pressmeddelande att samtliga centraler för fast telefoni är i drift sedan tidigare och även mobilnätet är nu i normal drift: "Felanmälningar kommer in och arbetet med felreparationer fortsätter oavbrutet."

Enligt pressmeddelandet går endast en central för fasta nätet på generatorström.

 

 

 

Stadsstyrelsen vill inte minska antalet ledamöter i stadsfullmäktige.

Stormen Alfrida kommer att ha en inverkan på skogsbruket som syns i flera decennier, bedömer Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC).
Det är viktigt att alla aktörer fortsätter att dra åt samma håll för att så snabbt som möjligt rädda det som går av det stormskadade virket, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

Även papperslösa bör ha rätt till socialvård.
Det anser Emmaus Åland i sitt utlåtande över det nya lagförslaget om socialvård.

Åland United spelade 1-1 i ligapremiären borta mot TiPS på lördagen.

Arkeologer har hittat cirka 5.000 år gamla spannmålskorn på två platser på Åland. Fynden innebär att historien får skrivas om.
– De visar att den gropkeramiska kulturen spred jordbruket till helt nya platser, säger Santeri Vanhanen vid Helsingfors universitet.

Paf bötfälls med 100.000 kronor av Spelinspektionen i Sverige för att kunder som stängt av sig själva via Spelpaus.se ändå kunnat spela på bolagets sajt.
– Vi hade testat vårt system och var säkra på att det fungerade, men ändå fanns det en bugg som gjorde det möjligt att spela, säger kommunikationschef Ludvig Winberg.

På måndag ska lagtinget debattera näringspolitiken. De gör det mot bakgrund av en åländsk ekonomi som stagnerat.
– Vi ligger verkligen efter här på Åland, säger Ålands näringslivs vd Anders Ekström, som en av tre utredare utsedda av landskapsregeringen för att utreda företagens konkurrenskraft.

Staden borde placera en skylt på Lotsberget som välkomnar resenärer. Det föreslogs i en motion till stadsfullmäktige förra året.
Nu för stadsstyrelsen frågan till kultur- och fritidsnämnden, som man anser kan överväga en installation i sin framtida planering.

I går kväll bjöd grupperna DunderSmå och DunderLiten på en fartfylld dansshow i Alandica. Deltog gjorde också några showgrupper och en hiphop-grupp.
Här är fotograf Daniel Erikssons bildspel från showen.

Spelinspektionen har delat ut böter till två spelbolag. Ett av dem är Paf. Orsaken är att kunder kunnat spela på Paf:s sajt trots att man stängt av sig själv.

Sverige har öppnat sin spelmarknad medan Finland överväger att införa ytterligare begränsningar. Det blir i så fall en kortsiktig lösning, tror Sverker Skogberg på Paf.
– Pressen ökar på Finland att gå in för licenser. Samhället vinner på att alla aktörer beskattas, säger han.

Nya regler kan göra förtullning över den åländska skattegränsen både arbetsam och dyr för företag och privatpersoner.
Riksdagsledamot Mats Löfström rasar över förändringarna och landskapsregeringen har givit ärendet hög prioritet.
– Det här är ingen bra sak för Åland, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Stadsstyrelsen har återremitterat ärendet om en delgeneralplan för centrum. Från politiskt håll har det nämligen tagits fram ett förslag som bland annat skulle möjliggöra Ömsens nybyggnadsplaner.
Förslaget innebär att åtta av de 13 byggnader som är aktuella inte skulle klassas som skyddsvärda.

Fler nyheter