Vinden förväntas tillta natten till fredag och arbetet med att reparera lågspänningsnätet har intensifierats. Samtidigt uppmanar infrastrukturavdelningen trafikanter till försiktighet ute på vägarna. Telefonbolagen meddelar att mobilnätet nu är i normal drift.

Arbetet med att reparera lågspänningsnätet har intensifierats under torsdagen. Det berättar Ålands elandelslags vd David Karlsson i ett pressmeddelande. Orsaken är att vindstyrkorna vänta tillta under natten till fredag, något som enligt Karlsson ökar risken för nya avbrott på redan reparerade linjer. Under onsdag eftermiddag jobbade cirka 120 personer med att reparera och röja ellinjerna ute på fältet och vid tretiden på torsdag eftermiddag hade cirka 93 procent av kunderna ström.

Landskapsregeringens trafikbyrå uppmanar till fortsatt försiktighet ute på vägarna. Vinterväglag råder och vägbanorna kan bitvis vara hala. Även om läget på landskapsregeringens vägar beskrivs som stabilt kan det finnas vissa faror i vägområdetoch dess närhet. Isrivning har utförts på vissa vägsträckor och röjning av huvudvägarnas vägområden fortsätter.

Under fredagen kommer landskapsregeringen att gå ut med information och anvisningar om virkeslagring längs med vägarna. I skärgården ska trafikläget vara normalt och skärgårdstrafiken förlöper utan störningar.

Ålands Telefon, Ålcom och Mariehamns Telefon skriver i ett gemensamt pressmeddelande att samtliga centraler för fast telefoni är i drift sedan tidigare och även mobilnätet är nu i normal drift: "Felanmälningar kommer in och arbetet med felreparationer fortsätter oavbrutet."

Enligt pressmeddelandet går endast en central för fasta nätet på generatorström.

 

 

 

Landskapsregeringen har slagit fast principerna för hur stödet för skördeskador efter sommarens torka ska utbetalas.

Efter lanseringen för lite drygt ett halvår sedan börjar räddningsappen IRO nu hitta sin plats. Appen har redan laddats ner 3.000 gånger och till våren inleder man ett samarbete med den svenska organisationen Frick.
– Det kommer göra att användarantalet exploderar, säger Dan Nylund som varit med och tagit fram appen.

Stadens planer på ett stärkt skydd för de 13 centrumfastigheterna delar dess ägare. Majoriteten är ändå negativ till beskurna förfogandemöjligheter.
– Men jag är öppen till och med för en k-märkning, säger Fastighets Ab GE:s ordförande Gun Erikson-Hjerling om Ålandsvägen 55.

Nytt resurscenter utreds: Vi vill samla resurserna
Landskapsregeringen vill skapa ett resurscenter och samla alla skolpsykologer under ett tak. Redan till hösten ska ett underlag vara klart.
– Men vi ska inte bygga någon ny KST-koloss, säger utbildningsminister Tony Asumaa (Lib).

I morgon träffar näringsminister Camilla Gunell (S) den finländske jord- och skogsbruksministern Jari Leppä (C) för att rapportera om skadorna efter stormen och sommarens torka.
Samtidigt öppnar finansminister Mats Perämaa (Lib) för att landskapet kan ansöka om ett särskilt bidrag från staten.

John Corabi, sångare i Mötley Crüe under fyra år på 90-talet, uppträder på Pub Ettan i morgon.

Ett skogskonto skulle uppmuntra till en aktiv skogsvård. Det skriver riksdagsledamot Mats Löfström till regeringen i Finland.

Utbildningsminister Tony Asumaa (Lib) tycker att landskapsregeringens nya regler för grundskolelärare som utbildar sig i Sverige är så smidiga de kan bli.
– Det är fel att säga ett de inte är behöriga, utan de är inte behöriga för de tjänster vi har på Åland just nu, säger han.

Personalsituationen inom stadens äldreomsorg blir snabbt allt sämre – och om stadsledningen fortsätter implementera treskiftsarbete lär verksamheten snart vara bortom räddning.
Det säger nio oroliga anställda till Ålandstidningen.

19 åländska yrkesfiskare får dela på drygt 67.000 euro i ersättning för de skador som säl och skarv orsakade dem under 2017.
– Summan är inte i närheten av de verkliga kostnaderna, säger Ålands fiskares verksamhetsledare Fredrik Lundberg.

Glada Laxens gästhamn, Kastelholms gästhamn, Käringsunds gästhamn och MSF gästhamn har beviljats ”pilotstatus” inom programmet Blue Flag.
Det är ett första steg mot att de ska bli hållbarhetscertifierade.

Branden i en radhuslänga i Godby totalförstörde fyra av lägenheterna. Eftersläckningen är färdig och räddningsmyndigheterna har lämnat platsen.

– Vi har avslutat arbetet men haft bevakning på plats över natten, säger räddningsledare Karl Nordlund.

Robert Jansson, verksamhetsledare på Emmaus, plockade ner ett 30-tal nazistiska klistermärken vid Övernäs skola och Ålands lyceum i helgen.
– Jag blev förvånad när jag såg så många på samma ställe.

Fler nyheter