Vinden förväntas tillta natten till fredag och arbetet med att reparera lågspänningsnätet har intensifierats. Samtidigt uppmanar infrastrukturavdelningen trafikanter till försiktighet ute på vägarna. Telefonbolagen meddelar att mobilnätet nu är i normal drift.

Arbetet med att reparera lågspänningsnätet har intensifierats under torsdagen. Det berättar Ålands elandelslags vd David Karlsson i ett pressmeddelande. Orsaken är att vindstyrkorna vänta tillta under natten till fredag, något som enligt Karlsson ökar risken för nya avbrott på redan reparerade linjer. Under onsdag eftermiddag jobbade cirka 120 personer med att reparera och röja ellinjerna ute på fältet och vid tretiden på torsdag eftermiddag hade cirka 93 procent av kunderna ström.

Landskapsregeringens trafikbyrå uppmanar till fortsatt försiktighet ute på vägarna. Vinterväglag råder och vägbanorna kan bitvis vara hala. Även om läget på landskapsregeringens vägar beskrivs som stabilt kan det finnas vissa faror i vägområdetoch dess närhet. Isrivning har utförts på vissa vägsträckor och röjning av huvudvägarnas vägområden fortsätter.

Under fredagen kommer landskapsregeringen att gå ut med information och anvisningar om virkeslagring längs med vägarna. I skärgården ska trafikläget vara normalt och skärgårdstrafiken förlöper utan störningar.

Ålands Telefon, Ålcom och Mariehamns Telefon skriver i ett gemensamt pressmeddelande att samtliga centraler för fast telefoni är i drift sedan tidigare och även mobilnätet är nu i normal drift: "Felanmälningar kommer in och arbetet med felreparationer fortsätter oavbrutet."

Enligt pressmeddelandet går endast en central för fasta nätet på generatorström.

 

 

 

De som läser en grundlärarexamen i Sverige kommer inte att vara behöriga lärare på Åland. Från och med i år kommer det krävas att lärarna kompletterar sin utbildning under två terminer.

– Det har varit ett svårt beslut att ta och vi har verkligen funderat på det här och vår avsikt har varit att vara så tillmötesgående som möjligt, säger Rainer Juslin, avdelningschef på utbildnings- och kulturavdelningen. 

En radhuslänga började brinna på söndagseftermiddagen på Lövvägen i Godby. Flera kårer kämpade med branden och vid sjutiden på kvällen var branden under kontroll.

Tre person greps under lördagsnatten på basen av polislagen efter att ha betett sig stökigt på ett utskänkningsställe i Mariehamn.

Senast till hösten vill Saltviks kommunstyrelse kunna ta ställning till vilken entreprenör som ska bygga om Sunnanberg vårdhem.

Jägare från Finström och Geta sköt på lördagsförmiddagen en vildsvinsgalt i Höckböle, Geta. Bara kilometer från den plats man för några veckor sedan sköt ett annat vildsvin.

En person kritiserar Ålands polismyndighet för oskäligt dröjsmål i ett klagomål till justitiekanslerämbetet.
Landskapsregeringen svarar att personens ärende hos polisen har avancerat, trots sjukskrivningar.

Linfärjan i Ängösund var under fredagsmorgonen bara 15 meter från att kollidera med ett brittiskt styckegodsfartyg på väg mot Gävle. Incidenten inträffade när föraren på Ängösundsfärjan lade ut från Norrboda utan att uppmärksamma fartyget som var på väg genom farleden.
– Den mänskliga faktorn är orsaken, säger Jan-Erik Lindman, drift- och personalansvarig på J&L Shipping.

En man som åtalas för 25 olika brott medger vissa av dem och bestrider andra. Händelserna ägde rum under drygt tio veckor i höstas.
Åklagaren yrkar att mannens tidigare brottslighet ska leda till skärpt straff.

Åsa Ceder, tidigare vd för Pensions-Alandia, lämnar försäkringsbolaget.
– Beslutet är Alandias, men jag ser fram emot nya utmaningar, säger Åsa Ceder.

Ängösundsfärjan och ett brittiskt styckegodsfartyg var i morse vid 9-tiden nära att kollidera.

Styrelsen för ÅMHM kräver att få ta en aktiv del i rekryteringen av nästa myndighetschef.

– Vi kan anställa all annan personal utom chefen, som anställs av landskapsregeringen, säger styrelseordförande Karl-Erik Williams.

Ålands bildningsförbunds styrelse har polisanmält verksamhetsledaren Mikael Erickson.
– Vi skickar ut mer information under dagen, säger styrelsemedlemmen Berit Lindholm på fredagsmorgonen.

Båda Ålands skogsbolag, Ålands skogsindustrier och SkogAx, förstärks av utländska avverkningsgrupper för att kunna möta behovet av avverkning efter stormen Alfrida. Samtidigt säger man att kapacitet finns för att hantera volymerna.
– Med de resurser vi samlat ihop kommer vi att avverka ungefär 300.000 kubikmeter i år. Det är en avsevärd ökning från tidigare år, säger Ålands skogsindustriers vd Joakim Blom.

Fler nyheter