Vinden förväntas tillta natten till fredag och arbetet med att reparera lågspänningsnätet har intensifierats. Samtidigt uppmanar infrastrukturavdelningen trafikanter till försiktighet ute på vägarna. Telefonbolagen meddelar att mobilnätet nu är i normal drift.

Arbetet med att reparera lågspänningsnätet har intensifierats under torsdagen. Det berättar Ålands elandelslags vd David Karlsson i ett pressmeddelande. Orsaken är att vindstyrkorna vänta tillta under natten till fredag, något som enligt Karlsson ökar risken för nya avbrott på redan reparerade linjer. Under onsdag eftermiddag jobbade cirka 120 personer med att reparera och röja ellinjerna ute på fältet och vid tretiden på torsdag eftermiddag hade cirka 93 procent av kunderna ström.

Landskapsregeringens trafikbyrå uppmanar till fortsatt försiktighet ute på vägarna. Vinterväglag råder och vägbanorna kan bitvis vara hala. Även om läget på landskapsregeringens vägar beskrivs som stabilt kan det finnas vissa faror i vägområdetoch dess närhet. Isrivning har utförts på vissa vägsträckor och röjning av huvudvägarnas vägområden fortsätter.

Under fredagen kommer landskapsregeringen att gå ut med information och anvisningar om virkeslagring längs med vägarna. I skärgården ska trafikläget vara normalt och skärgårdstrafiken förlöper utan störningar.

Ålands Telefon, Ålcom och Mariehamns Telefon skriver i ett gemensamt pressmeddelande att samtliga centraler för fast telefoni är i drift sedan tidigare och även mobilnätet är nu i normal drift: "Felanmälningar kommer in och arbetet med felreparationer fortsätter oavbrutet."

Enligt pressmeddelandet går endast en central för fasta nätet på generatorström.

 

 

 

Mariehamns stadsfullmäktige godkände under tisdagskvällen avtalsförslaget till en gemensam räddningsmyndighet tillsammans med Åland andra kommuner.
Det betyder att räddningsmyndigheten ser ut att bli verklighet.

Finländarnas och EU-medborgarnas tillit till de gemensamma institutionerna var en av frågorna som riksdagsledamot Mats Löfström diskuterade vid årets Gullrandasamtal.

Kommunreformen kan inte genomföras utan en lagändring som justerar landskapsandelssystemet.
Därför skickar nu landskapsregeringen ut ett förslag på ändringar till kommunerna.
– Det är ett politiskt löfte vi gett, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Både i riket och på Åland råder en fortlöpande brist på läkemedel och läget ser inte ut att förbättras.
– Finland är en lågt prioriterad marknad för de multinationella läkemedelsföretagen, säger apotekare Johan Ek.

Hållbarhetsrörelsen Hållbart initiativ blir ett politiskt parti, med Simon Holmström och Annette Bergbo som partiets första talespersoner.

Världsnaturfonden (WWF) har utsett Tage och Ulla Eriksson på Hammarudda gård till Östersjöns miljövänligaste jordbrukare i Finland.
Priset överräcktes i eftermiddags.

Ålands Bostadsrättsförening har gett Johan Ehn uppdraget att leda styrelsen efter ett åsiktsivrigt årsmöte den 5 juni. Han hoppas kunna hjälpa till att medla bland de olika åsikter som finns i föreningen.
– Det handlar om att hitta sätt att utveckla föreningen som medlemmarna vill.

Komplettera dagens skärgårdstrafik med eldrivna passagerarfärjor. Förslaget kommer från Centern.

Vaktstyrkans agerande efter slutsignalen i cupfinalen rör nu upp känslor. Händelserna får stort mediautrymme i Finland och Ilves supportrar är besvikna. Delar av supportrarna hotar nu med repressalier om IFK:s fans kommer till Tammerfors.
– Vi har ju inget med det här att göra, säger en IFK-supporter.

Det är en ovanligt livad söndagskväll på torget i Mariehamn, där de 102 Alandia Cuplagen har samlats för att marschera mot invigningen på WHA.
Här är fullt av elvaåriga fotbollsspelare med visselpipor, flaggor vimplar och en hel arsenal av hejaramsor.

En kvinna står åtalad för tolv brott mellan mars och april i år. I tingsrättens mellandom framkommer att åklagaren vill att kvinnan ska sinnesundersöks, vilket hon själv också samtycker till. 

Finalen i Finlands Cup ledde till mycket hård arbetsbelastning för polisen.
15 personer avlägsnades och närmare tio personer har gripits. En är misstänkt för misshandel.

Ilves nollade hemmalaget IFK Mariehamn inför 3.250 personer på WHA. IFK gjorde allt i sin makt i den andra halvleken men något mål presterade man inte.

Fler nyheter