Foto:

Bild

Risk för sämre väder och mer vind

Väderprognoserna för inkommande vecka går isär, men vissa av dem säger att det blir nederbörd i mitten av veckan och att vindarna tilltar till kommande helg. Det ökar riskerna i redan vindplågade skogar.

I skogarna finns många träd som bara delvis fallit och kan utgöra en risk för de som ger sig ut för att reda upp vindfällen efter stormen. Enligt norska väderlekstjänsten Yr.no kommer vindarna att öka till kommande helg med vindar runt 10 meter per sekund. Hårdare vindar kan få träden att röra sig och halvfallna träd att fall helt.
Det ser också ut att kunna bli blöta dagar mitt i veckan då ett område med regn eller snöblandat regn ser ut att passera Åland. Det innebär inte minst att situationen i trafiken kan bli besvärlig med halka och snömodd. Under helgens pressinformationer har kommissarie Tommy Thörnroos vid polisen flera gånger uppmanat tillförsitkighet på vägarna. Risken är också att en ymnig nederbörd försvårar arbetet för de montörer som jobbar med att reparera elnätet.
– Jag vill lyfta fram vikten av att köra försiktigt. Det är synnerligen viktigt att vi inte får fler olyckor när läget är så ansträngt som det är nu, säger han.
Vid eftermiddagens pressträff sade räddningschef Karl Nordlund att räddningstjänsten i morgon förmiddag återgår till en mer normal struktur efter ett antal dagar i samrodnat stabsläge.
– Men vi har beredskap att återgå om läget förvärras. (jb)

Jonas Bladh

Hittat fel i texten? Skriv till oss