Väderprognoserna för inkommande vecka går isär, men vissa av dem säger att det blir nederbörd i mitten av veckan och att vindarna tilltar till kommande helg. Det ökar riskerna i redan vindplågade skogar.

I skogarna finns många träd som bara delvis fallit och kan utgöra en risk för de som ger sig ut för att reda upp vindfällen efter stormen. Enligt norska väderlekstjänsten Yr.no kommer vindarna att öka till kommande helg med vindar runt 10 meter per sekund. Hårdare vindar kan få träden att röra sig och halvfallna träd att fall helt.

Det ser också ut att kunna bli blöta dagar mitt i veckan då ett område med regn eller snöblandat regn ser ut att passera Åland. Det innebär inte minst att situationen i trafiken kan bli besvärlig med halka och snömodd. Under helgens pressinformationer har kommissarie Tommy Thörnroos vid polisen flera gånger uppmanat tillförsitkighet på vägarna. Risken är också att en ymnig nederbörd försvårar arbetet för de montörer som jobbar med att reparera elnätet.

– Jag vill lyfta fram vikten av att köra försiktigt. Det är synnerligen viktigt att vi inte får fler olyckor när läget är så ansträngt som det är nu, säger han.

Vid eftermiddagens pressträff sade räddningschef Karl Nordlund att räddningstjänsten i morgon förmiddag återgår till en mer normal struktur efter ett antal dagar i samrodnat stabsläge.

– Men vi har beredskap att återgå om läget förvärras. (jb)

Mariehamns stadsfullmäktige godkände under tisdagskvällen avtalsförslaget till en gemensam räddningsmyndighet tillsammans med Åland andra kommuner.
Det betyder att räddningsmyndigheten ser ut att bli verklighet.

Finländarnas och EU-medborgarnas tillit till de gemensamma institutionerna var en av frågorna som riksdagsledamot Mats Löfström diskuterade vid årets Gullrandasamtal.

Kommunreformen kan inte genomföras utan en lagändring som justerar landskapsandelssystemet.
Därför skickar nu landskapsregeringen ut ett förslag på ändringar till kommunerna.
– Det är ett politiskt löfte vi gett, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Både i riket och på Åland råder en fortlöpande brist på läkemedel och läget ser inte ut att förbättras.
– Finland är en lågt prioriterad marknad för de multinationella läkemedelsföretagen, säger apotekare Johan Ek.

Hållbarhetsrörelsen Hållbart initiativ blir ett politiskt parti, med Simon Holmström och Annette Bergbo som partiets första talespersoner.

Världsnaturfonden (WWF) har utsett Tage och Ulla Eriksson på Hammarudda gård till Östersjöns miljövänligaste jordbrukare i Finland.
Priset överräcktes i eftermiddags.

Ålands Bostadsrättsförening har gett Johan Ehn uppdraget att leda styrelsen efter ett åsiktsivrigt årsmöte den 5 juni. Han hoppas kunna hjälpa till att medla bland de olika åsikter som finns i föreningen.
– Det handlar om att hitta sätt att utveckla föreningen som medlemmarna vill.

Komplettera dagens skärgårdstrafik med eldrivna passagerarfärjor. Förslaget kommer från Centern.

Vaktstyrkans agerande efter slutsignalen i cupfinalen rör nu upp känslor. Händelserna får stort mediautrymme i Finland och Ilves supportrar är besvikna. Delar av supportrarna hotar nu med repressalier om IFK:s fans kommer till Tammerfors.
– Vi har ju inget med det här att göra, säger en IFK-supporter.

Det är en ovanligt livad söndagskväll på torget i Mariehamn, där de 102 Alandia Cuplagen har samlats för att marschera mot invigningen på WHA.
Här är fullt av elvaåriga fotbollsspelare med visselpipor, flaggor vimplar och en hel arsenal av hejaramsor.

En kvinna står åtalad för tolv brott mellan mars och april i år. I tingsrättens mellandom framkommer att åklagaren vill att kvinnan ska sinnesundersöks, vilket hon själv också samtycker till. 

Finalen i Finlands Cup ledde till mycket hård arbetsbelastning för polisen.
15 personer avlägsnades och närmare tio personer har gripits. En är misstänkt för misshandel.

Ilves nollade hemmalaget IFK Mariehamn inför 3.250 personer på WHA. IFK gjorde allt i sin makt i den andra halvleken men något mål presterade man inte.

Fler nyheter