I går hölls ett möte i landskapsregeringen om eventuell skyddsjakt på de vargar som blivit skäl till oro bland åländska boskapsinnehavare.

Kommentarer

Bättre än så kan den

Bättre än så kan den ministerposten knappast beskrivas. Förövrigt, om det fanns lite som åminstone påminde om ”stake” i Landskaparegeringen (LR) – vad gäller den reella vardagen – istället för att formligen grotta ner sig i importerat palleralla angående allas vårt samhälles styrelseskick ... nu förväntar sig en förhoppningsvis överlägsen majoritet av ålänningar att LR snarast möjligt får tumme ur ändan och mer eller mindre – faktiskt – beordrar ”sin” jägarkår att städa bort allt som påminner om vargar – från ett i sammanhanget försvinnande litet samhälle ... som givetvis inte har nån'ting som ens påminner om marker lämplig för varg. Vad EU i efterhand kan tänkas ha att koma med – vad kan mera än det katalogiseras som en andrahandsfråga?

Enligt tidigare utsago från

Enligt tidigare utsago från jaktministern skulle skyddsjakt bli aktuellt först när ett tamdjur dödats av varg. Nu har detta hänt, så nu är det bara att skjuta vargen. Varför denna tvekan? Skall skyddsjakt bli aktuellt först när vargen dödar en minister?

I tisdags ordnades det första mötet för riksdagens nya vänskapsgrupp till Åland.

Ytterligare tre lindar, sex askar och en tall måste avverkas i stadskärnan. En ny arboristrapport visar att rötangreppen omöjliggör att träden kan räddas.
– Askarna på Nygatan är riktigt ihåliga, säger arboristen Teppo Suoranta.

Skärgårdsbutikerna hotas när landskapsregeringen inte väljer att upphandla den färskvarutransport som tidigare levererat varor till skärgården för nästa år.
– Katastrof, säger flera butiksägare som vill ha kvar det gamla systemet.

Stadsarkitekt Sirkka Wegelius har nu lämnat sitt förslag till delgeneralplan för centrum till stadsutvecklingsnämnden.
Enligt planen får centrum fler bostäder runt parker – och Österleden blir en strandboulevard.

En svag krona, dyr bunker och krympande marknadsandelar tynger Viking Line, som för det tredje kvartalet redovisar en minskad omsättning och ett resultat i nivå med fjolårets katastrofsiffror.
– Jag är inte nöjd, men personalen har gjort ett mycket bra jobb under svåra förutsättningar, säger vd Jan Hanses.

EU-kommissionen vill stärka skyddet för vargen ytterligare.
– Förslaget måste stoppas, säger riksdagsledamot Mats Löfström.

Begravningsbyrån Nocturne har i dag förvärvat Begravningsbyrå J.A. Eneberg Ab.

Som Ålandstidningen rapporterade i går vill Leena Meri (Sannf) minska klumpsumman med 100 miljoner euro. Det är ett uttalande hon står fast vid.
– Lagar och förordningar går att ändra på, säger hon.

Redan i sitt inledningsanförande vädjade finansminister Mats Perämaa (Lib) till lagtinget att i större utsträckning diskutera näringspolitik.
I den andra dagens budgetdebatt fick han sin önskan uppfylld.

Viking Lines rörelseresultat för årets nio första månader uppgår till 7,7 miljoner euro, vilket är 1,4 miljoner euro bättre än samma period 2017.
Men omsättningen minskar.

Den stora bristen på läkare inom psykiatrin gör att ÅHS nu ska kunna bemanna psykiatrijouren med läkare utan specialistutbildning inom området. Något som fackförbundet Akava-Åland ställer sig tveksamma till.
– Det kan vara väldigt svåra ärenden som dyker upp på psykiatrijouren, säger Maria Hagman, förhandlingschef på Akava-Åland.

Kommunägda aktiebolaget Svinryggen har lämnat in en ansökan till landskapet om att få påbörja en projektering för att bygga en biogasanläggning på sitt område vid Hammarlandsvägen.
– Det är i hög grad ett intressant projekt för oss, säger Svinryggens vd Jesper Svanfelt.

Det ska även i framtiden vara möjligt för svenska läkare att göra praktik på Åland. Det står klart efter att Sveriges riksdags socialutskott i tisdags godkände en motion om möjlighet till ett fortsatt utbildningssamarbete med Åland.

Fler nyheter