Räddningstjänsten har gått ner i normal beredskap.
– Men vi kan vid behov när som helst stärka upp igen om situationen förändras, säger räddningschef Lennart Johansson.

Läget efter stormen Alfrida har stabiliserats på flera sätt och den stabsfunktion som samordnat arbetet mellan de olika aktörerna avslutar därför sitt uppdrag. Det framkom när räddningsmyndigheterna under måndagen, liksom varje dag sedan stormen, redogjorde för läget efter stormen.
Under dagen jobbar cirka 70 montörer runt omkring i landskapet. I natt anländer ytterligare tilläggsresurser från Finland. De prognoser som tidigare framförts gällande när strömmen kan vara tillbaka har inte ändrats.
– Man har nu kunnat gå vidare och zonindelat montörlagen så att de får hålla sig inom ett område och slipper åka runt på olika former av akuta åtgärder, säger Lennart Johansson.
Vissa problem
Ålands telefon har haft både kontorspersonal och montörer på jobb under helgen och samtliga fasta stationer är nu i gång, vissa med hjälp av generatorer. Det finns dock enskilda abonnenter som fortfarande kan ha problem. Liksom vid arbetet med elledningarna har det på telefonsidan gjorts en del provisoriska lösningar, säger vd Jonas Sundborg.
– På ett ställe var hela stolplinjen borta. Vi drog ut fiberkabel på marken och kunde få i gång en viktig förbindelse. Det måste redas upp sedan.
Kommuner, företag, skolor och så vidare prioriteras.
– Sedan jobbar vi oss vidare ut mot abonnenterna och sist kommer sommarstugeägarna.
Inte helt återställd
Flera bredbandscentraler ligger fortfarande nere, men arbetet pågår och situationen förväntas bli bättre de kommande dagarna.
– Mobiltelefontäckningen är inte helt återställd men ökar kontinuerligt, säger Lennart Johansson.
– Vi samarbetar tätt med Ålands telefon och Mariehamns telefon, så arbetet löper på bra, säger Ålcoms it-chef Valter Ulenius.
Från Ålands vatten ges besked om att det inte ska vara några större problem med vattenledningsnätet, även om enskilda hushåll kan sakna vatten. Berörda personer ska kontakta sin kommun.
Gränsbevakningen uppmanar alla stugägare att vara försiktiga när man tar sig till sina fritidsbostäder.
– De rekommenderar starkt att inte ska åka ensam och att man ska ha kontakt med anhöriga, säger Lennart Johansson.
I övrigt kvarstår de förmaningar som gått ut tidigare: Elda försiktigt, rör inte elledningar och se till att barnen inte leker vid rotvältor.

Stadsstyrelsen vill inte minska antalet ledamöter i stadsfullmäktige.

Stormen Alfrida kommer att ha en inverkan på skogsbruket som syns i flera decennier, bedömer Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC).
Det är viktigt att alla aktörer fortsätter att dra åt samma håll för att så snabbt som möjligt rädda det som går av det stormskadade virket, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

Även papperslösa bör ha rätt till socialvård.
Det anser Emmaus Åland i sitt utlåtande över det nya lagförslaget om socialvård.

Åland United spelade 1-1 i ligapremiären borta mot TiPS på lördagen.

Arkeologer har hittat cirka 5.000 år gamla spannmålskorn på två platser på Åland. Fynden innebär att historien får skrivas om.
– De visar att den gropkeramiska kulturen spred jordbruket till helt nya platser, säger Santeri Vanhanen vid Helsingfors universitet.

Paf bötfälls med 100.000 kronor av Spelinspektionen i Sverige för att kunder som stängt av sig själva via Spelpaus.se ändå kunnat spela på bolagets sajt.
– Vi hade testat vårt system och var säkra på att det fungerade, men ändå fanns det en bugg som gjorde det möjligt att spela, säger kommunikationschef Ludvig Winberg.

På måndag ska lagtinget debattera näringspolitiken. De gör det mot bakgrund av en åländsk ekonomi som stagnerat.
– Vi ligger verkligen efter här på Åland, säger Ålands näringslivs vd Anders Ekström, som en av tre utredare utsedda av landskapsregeringen för att utreda företagens konkurrenskraft.

Staden borde placera en skylt på Lotsberget som välkomnar resenärer. Det föreslogs i en motion till stadsfullmäktige förra året.
Nu för stadsstyrelsen frågan till kultur- och fritidsnämnden, som man anser kan överväga en installation i sin framtida planering.

I går kväll bjöd grupperna DunderSmå och DunderLiten på en fartfylld dansshow i Alandica. Deltog gjorde också några showgrupper och en hiphop-grupp.
Här är fotograf Daniel Erikssons bildspel från showen.

Spelinspektionen har delat ut böter till två spelbolag. Ett av dem är Paf. Orsaken är att kunder kunnat spela på Paf:s sajt trots att man stängt av sig själv.

Sverige har öppnat sin spelmarknad medan Finland överväger att införa ytterligare begränsningar. Det blir i så fall en kortsiktig lösning, tror Sverker Skogberg på Paf.
– Pressen ökar på Finland att gå in för licenser. Samhället vinner på att alla aktörer beskattas, säger han.

Nya regler kan göra förtullning över den åländska skattegränsen både arbetsam och dyr för företag och privatpersoner.
Riksdagsledamot Mats Löfström rasar över förändringarna och landskapsregeringen har givit ärendet hög prioritet.
– Det här är ingen bra sak för Åland, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Stadsstyrelsen har återremitterat ärendet om en delgeneralplan för centrum. Från politiskt håll har det nämligen tagits fram ett förslag som bland annat skulle möjliggöra Ömsens nybyggnadsplaner.
Förslaget innebär att åtta av de 13 byggnader som är aktuella inte skulle klassas som skyddsvärda.

Fler nyheter