Räddningstjänsten har gått ner i normal beredskap.
– Men vi kan vid behov när som helst stärka upp igen om situationen förändras, säger räddningschef Lennart Johansson.

Läget efter stormen Alfrida har stabiliserats på flera sätt och den stabsfunktion som samordnat arbetet mellan de olika aktörerna avslutar därför sitt uppdrag. Det framkom när räddningsmyndigheterna under måndagen, liksom varje dag sedan stormen, redogjorde för läget efter stormen.
Under dagen jobbar cirka 70 montörer runt omkring i landskapet. I natt anländer ytterligare tilläggsresurser från Finland. De prognoser som tidigare framförts gällande när strömmen kan vara tillbaka har inte ändrats.
– Man har nu kunnat gå vidare och zonindelat montörlagen så att de får hålla sig inom ett område och slipper åka runt på olika former av akuta åtgärder, säger Lennart Johansson.
Vissa problem
Ålands telefon har haft både kontorspersonal och montörer på jobb under helgen och samtliga fasta stationer är nu i gång, vissa med hjälp av generatorer. Det finns dock enskilda abonnenter som fortfarande kan ha problem. Liksom vid arbetet med elledningarna har det på telefonsidan gjorts en del provisoriska lösningar, säger vd Jonas Sundborg.
– På ett ställe var hela stolplinjen borta. Vi drog ut fiberkabel på marken och kunde få i gång en viktig förbindelse. Det måste redas upp sedan.
Kommuner, företag, skolor och så vidare prioriteras.
– Sedan jobbar vi oss vidare ut mot abonnenterna och sist kommer sommarstugeägarna.
Inte helt återställd
Flera bredbandscentraler ligger fortfarande nere, men arbetet pågår och situationen förväntas bli bättre de kommande dagarna.
– Mobiltelefontäckningen är inte helt återställd men ökar kontinuerligt, säger Lennart Johansson.
– Vi samarbetar tätt med Ålands telefon och Mariehamns telefon, så arbetet löper på bra, säger Ålcoms it-chef Valter Ulenius.
Från Ålands vatten ges besked om att det inte ska vara några större problem med vattenledningsnätet, även om enskilda hushåll kan sakna vatten. Berörda personer ska kontakta sin kommun.
Gränsbevakningen uppmanar alla stugägare att vara försiktiga när man tar sig till sina fritidsbostäder.
– De rekommenderar starkt att inte ska åka ensam och att man ska ha kontakt med anhöriga, säger Lennart Johansson.
I övrigt kvarstår de förmaningar som gått ut tidigare: Elda försiktigt, rör inte elledningar och se till att barnen inte leker vid rotvältor.

Mariehamns stadsfullmäktige godkände under tisdagskvällen avtalsförslaget till en gemensam räddningsmyndighet tillsammans med Åland andra kommuner.
Det betyder att räddningsmyndigheten ser ut att bli verklighet.

Finländarnas och EU-medborgarnas tillit till de gemensamma institutionerna var en av frågorna som riksdagsledamot Mats Löfström diskuterade vid årets Gullrandasamtal.

Kommunreformen kan inte genomföras utan en lagändring som justerar landskapsandelssystemet.
Därför skickar nu landskapsregeringen ut ett förslag på ändringar till kommunerna.
– Det är ett politiskt löfte vi gett, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Både i riket och på Åland råder en fortlöpande brist på läkemedel och läget ser inte ut att förbättras.
– Finland är en lågt prioriterad marknad för de multinationella läkemedelsföretagen, säger apotekare Johan Ek.

Hållbarhetsrörelsen Hållbart initiativ blir ett politiskt parti, med Simon Holmström och Annette Bergbo som partiets första talespersoner.

Världsnaturfonden (WWF) har utsett Tage och Ulla Eriksson på Hammarudda gård till Östersjöns miljövänligaste jordbrukare i Finland.
Priset överräcktes i eftermiddags.

Ålands Bostadsrättsförening har gett Johan Ehn uppdraget att leda styrelsen efter ett åsiktsivrigt årsmöte den 5 juni. Han hoppas kunna hjälpa till att medla bland de olika åsikter som finns i föreningen.
– Det handlar om att hitta sätt att utveckla föreningen som medlemmarna vill.

Komplettera dagens skärgårdstrafik med eldrivna passagerarfärjor. Förslaget kommer från Centern.

Vaktstyrkans agerande efter slutsignalen i cupfinalen rör nu upp känslor. Händelserna får stort mediautrymme i Finland och Ilves supportrar är besvikna. Delar av supportrarna hotar nu med repressalier om IFK:s fans kommer till Tammerfors.
– Vi har ju inget med det här att göra, säger en IFK-supporter.

Det är en ovanligt livad söndagskväll på torget i Mariehamn, där de 102 Alandia Cuplagen har samlats för att marschera mot invigningen på WHA.
Här är fullt av elvaåriga fotbollsspelare med visselpipor, flaggor vimplar och en hel arsenal av hejaramsor.

En kvinna står åtalad för tolv brott mellan mars och april i år. I tingsrättens mellandom framkommer att åklagaren vill att kvinnan ska sinnesundersöks, vilket hon själv också samtycker till. 

Finalen i Finlands Cup ledde till mycket hård arbetsbelastning för polisen.
15 personer avlägsnades och närmare tio personer har gripits. En är misstänkt för misshandel.

Ilves nollade hemmalaget IFK Mariehamn inför 3.250 personer på WHA. IFK gjorde allt i sin makt i den andra halvleken men något mål presterade man inte.

Fler nyheter