En markägare längs Kyrkleden har sagt upp markanvändaravtalet med Sunds kommun, vilket innebär att den populära vandringsleden stängs av på mitten.
– Det är förstås synd, leden är populär, säger kommundirektören Jens Andersén.

Kommentarer

Det är ingalunda fortfarande

Det är ingalunda fortfarande "fritt fram att vandra hela leden, förutsatt att man hittar utan markeringar, förstås". Fritt fram är nämligen ett synnerligen svävande begrepp. Och oavsett markeringar, eller inte – att färdas som avses i artikeln, om än bara till fots på egna fötter – detta nyttjande av andras ägor förutsätter att också främmande fötters ägare verkligen är bekanta med den så kallade allemansrätten. Med den (allemansrätten) följer klara och tydliga besked om vilka rättigheter en gästande marknyttjare inte har. Om kunskapen därom vore i gängse ordning – då skulle högst förmodligen umgänget människor emellan i skogen vara betydligt trevligare än idag.

Det är bra att allemansrätten

Det är bra att allemansrätten finns, för den ger så kalla obesuttna (icke markägare) att vistas i naturen och att vandra i skog och mark. Men tyvärr finns det människor som inte respekterar allemansrättens begränsningar, utan missbrukar rätten genom att till exempel köra med motorfordon både över andras tomter och över åkrar och ängar, samt även förstör vandringsleder med att köra fyrhjulingar där. Alla vi andra får lida för dessa marodörers framfart och brist på respekt för andras egendom. Tyvärr

Landskapet hade möjlighet att förlänga avtalet för den södra linjen med ett år, men valde att inte utnyttja optionen med Nordic Jetline. Nu har LR tecknat ett nytt avtal med samma operatör, till en betydligt högre kostnad.
– I efterhand kan man säga att jo, det var fel gjort, säger infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ).

I dag antog infrastrukturminister Mika Nordberg Nordic Jetline Oy:s anbud för färjetrafiken mellan Långnäs och Galtby.

Sonja Nordenswan har upptäckt att en bergsskreva på Lotsberget verkar ha fungerat som soptipp. Hon tror att en del av soporna kan komma från Lotsstugan.
– Men inte behöver jag veta vem som kastat dit dem, utan vad som går att göra åt soporna.

Starka tillsammans eller handlingskraft framför allt?
Så kan debatten i lagtinget om huruvida landskapet ska ansöka om extra anslag från staten för bron över Spettarhålet och renoveringen av 11 andra broar sammanfattas.

På vattenbyggnationer inriktade Eriksson Bygg Ab redovisar ett rekordresultat på närmare två miljoner euro för 2017.
– Tre fjärdedelar av omsättningen kommer från tre större projekt, säger vd Örjan Eriksson.

Ålands ömsesidiga försäkringsbolag utreder ett stort projekt där flera nya affärsfastigheter kan byggas på Torggatan, bland annat på de tomter där Zeipels och Boreniuska huset står i dag.
– Det skulle göra gott för stadens centrum om tomterna bebyggdes, säger stadsarkitekt Sirkka Wegelius.

Francis Portin är landskapets mest högtflygande trampolingymnast, och den enda som klarar av att landa på fötterna efter fyrdubbla bakåtvolter.
– Hittills har jag aldrig tröttnat på att hoppa. I framtiden hoppas jag på en karriär som stuntman, säger 12-åringen med nästan 24.000 följare på Instagram.

Flera ålänningar samlades i helgen för att samla skräp i Mariehamn under World cleanup day, eller Världsstäddagen.

Sänkt hastighet, ett övergångsställe och flyttad busshållplats.
Det vill flera politiker i Hammarland ha vid infarten till bostadsområdet Öra strand.

Vackra vyer och en drös av nya utmaningar. Förväntningarna bland medlemmarna i Ålands golfklubb är stora och redan nu kan man urskilja de första formerna i Slottsbanan 2.0 som ska stå klar till säsongen 2020.
– Jag ser fram emot nya utmaningar och närheten till vattnet, säger Tage Gustafsson.

Kvalitet säljer och konsumenterna blir alltmer bekväma i sina resvanor. Samarbete behövs för att utveckla den åländska turismen. Det och många andra delar berördes under torsdagens debatt om turismen och dess framtid på Åland.

Böge Holmberg (C) och Sune Axelsson (Ob) överväger att polisanmäla infrastrukturnämnden i Mariehamn sedan en reservation de lämnat in ändrats.

– De har klippt och klistrat utan att fråga oss, säger Böge Holmberg.

Landskapets större vägprojekt blir som regel försenade med några veckor, men enligt vägingenjör Björn Ekblom vid infrastrukturavdelningen beror de missade tidsgränserna i princip aldrig på entreprenören.

– Det brukar vara beställarens fel att projekten drar ut på tiden.

Fler nyheter