En markägare längs Kyrkleden har sagt upp markanvändaravtalet med Sunds kommun, vilket innebär att den populära vandringsleden stängs av på mitten.
– Det är förstås synd, leden är populär, säger kommundirektören Jens Andersén.

Kommentarer

Det är ingalunda fortfarande

Det är ingalunda fortfarande "fritt fram att vandra hela leden, förutsatt att man hittar utan markeringar, förstås". Fritt fram är nämligen ett synnerligen svävande begrepp. Och oavsett markeringar, eller inte – att färdas som avses i artikeln, om än bara till fots på egna fötter – detta nyttjande av andras ägor förutsätter att också främmande fötters ägare verkligen är bekanta med den så kallade allemansrätten. Med den (allemansrätten) följer klara och tydliga besked om vilka rättigheter en gästande marknyttjare inte har. Om kunskapen därom vore i gängse ordning – då skulle högst förmodligen umgänget människor emellan i skogen vara betydligt trevligare än idag.

Det är bra att allemansrätten

Det är bra att allemansrätten finns, för den ger så kalla obesuttna (icke markägare) att vistas i naturen och att vandra i skog och mark. Men tyvärr finns det människor som inte respekterar allemansrättens begränsningar, utan missbrukar rätten genom att till exempel köra med motorfordon både över andras tomter och över åkrar och ängar, samt även förstör vandringsleder med att köra fyrhjulingar där. Alla vi andra får lida för dessa marodörers framfart och brist på respekt för andras egendom. Tyvärr

Air Leaps flyg har varit försenade och inställda för många gånger. Nu ska tidtabellen ändras och blir det inte bättre kommer landskapsregeringen att ta till sanktioner.
– Ser man sådana här siffror i fortsättningen så måste det bli avdrag enligt vårt avtal. Då måste vi skrida till verket för det är oacceptabelt, säger Per-Erik Cederkvist.

Att finländska och åländska sjömän sparkas till förmån för billigare arbetskraft kommer inte att accepteras.
Det säger Kenneth Bondas, förbundssekreterare på Finlands Sjömansunion med anledning av den strejk unionen varslade om i torsdags.

Med 159 röster mot 15 antog riksdagen i första behandling det nya ekonomiska systemet i självstyrelselagen.
– Ett klart bevis för att vi har stöd för vår sak, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

Den i dag 41-åriga mannen drog kniv när han tappade humöret en juninatt 2017 – enligt honom själv när en 46-årig man ville tala om att 41-åringens flickvän tidigare levde som prostituerad.
– Då begick jag misstaget och hämtade kniven, säger 41-åringen som nu åtalas för dråpförsök i tingsrätten.

Den arbetsgrupp som utreder ett nytt reningsverk i Föglö vill att uppdraget avbryts och att kommunen bygger om det befintliga reningsverket i stället. Dessutom vill byggnads- och tekniska nämnden att förhandlingar inleds med fiskodlingarna för att få dem att rena sitt eget avloppsvatten.

Krögarna vid den nya golfrestaurangen Brassie i Kastelholm, Lotta Wickström och Michael Silversvärd, stämmer Ålands golfklubb på mer än 150.000 euro.
– Det är beklagligt. I övrigt har jag inga kommentarer i dag, säger klubbdirektör Åsa Nordström.

Hela den finländska handelsflottan berörs när Sjömansunionen varslar om strejk. Går inte Rederierna i Finland med på löneförhöjningar på över 2,5 procent både 2019 och 2020 inleds strejken den 1 mars.
– Det är en strejk som skulle få betydande konsekvenser, säger Hans Ahlström, vice vd för Rederierna i Finland.

I går på Alla hjärtans dag dök ett två meter stort hjärta upp i centrum av Mariehamn.
– Ett sätt att föra ut kärlekens budskap, mellan människor och till staden, säger Dan Ferna på City Mariehamn.

Björn Wennström slutar som centrumchef i Maxinge.

Men någon stor omläggning av kursen är inte att vänta.

– Nej, inte ändrar vi. Vi kör vidare med samma koncept, säger vd Dan-Johan Dahlblom.

Vad händer under sportlovet? På lördag publicerar Ålandstidningen en lista på aktiviteter för barn och ungdomar. Skicka därför in tips på allt som är på gång i idrottsanläggningar, museer, bibliotek, ungdomsgårdar och annat som kan vara av intresse. 

Viking Lines rörelseresultat för det fjärde kvartalet blev 1,6 miljoner euro jämfört med 3,7 miljoner samma kvartal 2017. Dividenden hålls oförändrad på 0,20 euro per aktie.

I förra veckan presenterade kommunutredarna sina rapporter, som de såg som en manual för den fortsatta processen.
Men hur ska kommunreformen gå vidare nu?
– Jag vet inte, vi måste sätta oss ned och diskutera hur vi ska förhålla oss till det här, säger Brändös kommundirektör John Wrede.

Det stormar rejält kring stadens rekommendation om att stadsbor bör välja bort smör med hänsyn till klimatet.
I dag tar stadsstyrelsen upp frågan.

Fler nyheter