Paf stänger tillfälligt ner alla spelautomater på Åland för att förhindra spridningen av coronaviruset. Det meddelade man ombuden under måndagen.
– Vi måste göra allt i vår makt för att se till att spridningen inte fortsätter mer än nödvändigt, säger Andreas Remmer, direktör för land- och fartygsverksamheten.

Paf meddelade de åländska ombuden under måndagen. I meddelandet skriver spelbolaget att man beslutat stänga ner alla spelautomater på Åland tillfälligt för att förhindra spridningen av coronaviruset i och med de två första konstaterade fallen på Åland.

Alla ombud på Åland ombads i meddelandet att dra ur strömmen på sina spelautomater från och med i går, måndag.

Vidare meddelade Paf att man kommer att följa situationen kontinuerligt och att man öppnar spelautomaterna igen så fort läget har stabiliserats.

Andreas Remmer säger att man fattade beslutet efter att landskapsregeringen i helgen meddelade att Åland nu har sina två första fall av coronavirus.

– Och vi måste se till att vi gör allt i vår makt för att se till att förhindra smittspridningen. Det är naturligtvis inte bra för ombuden, men det måste göras.

Väldigt besviken

En som är väldigt besviken på Pafs beslut är Anders Holmberg som driver Shell Select i Mariehamn.

– Det är tufft att vara företagare just nu. Vi alla går igenom ett stålbad. Och nu när vi företagare kämpar för vår överlevnad slår man ytterligare undan fötterna på oss genom att stänga ner spelautomaterna.

Det finländska spelbolaget Veikkaus stängde redan för en och en halv vecka sedan ner alla spelautomater i Finland.

– Men skillnaden där är att de kommer att betala ut ersättning för inkomstbortfall. Jag kan köpa att man vidtar den här åtgärden för att minska smittorisken, men för många ombud är det här viktiga pengar som vi nu förlorar. Man blir lite fundersam som företagare.

Kan inte användas dubbelt

Andreas Remmer säger att han hört talas om Veikkaus ersättning, men att han inte känner till några detaljer.

– Samtidigt ska man komma ihåg att Veikkaus är i en annan situation. Finska staten har inte sagt att alla Veikkaus pengar ska användas för att lösa ut hela Finland från den här situationen. På Åland förbereds nu ett krispaket för hela samhället som primärt sätts ihop med Paf-pengar. De pengarna kan inte användas dubbelt.

Han menar att Paf i det här skedet inte fått några direktiv om att dutta med ersättningar.

– Än så länge är vår plikt att använda pengarna för att så långt som möjligt hjälpa hela Åland med ett stort krispaket. Men om frågan lyfts politiskt kommer vi så klart att lyssna.

Borde Paf som ett samhällsägt bolag i det här skedet stänga ner spelautomaterna som är en av få intäktskällor för många småhandlare på Åland. Kunde man inte i stället se till att det finns bra handsprit och skicka order om hur spelautomaterna ska rengöras?

– När Veikkaus stängde ned sin fysiska verksamhet på fastlandet fredagen den 13 mars, på grund av där ökande antal Covid-19-fall, gjorde vi en uppdaterad riskbedömning. Det fanns vid den tidpunkten ännu inget bekräftat fall av Covid-19 på Åland, och vi valde att tills vidare fortsätta verksamheten, men vi instruerade samtidigt alla ombud att se till att maskinerna rengjordes noggrant och på regelbunden basis. Nu när Covid-19 har bekräftats på Åland har vi gjort en ny riskbedömning. Denna innebär att vi inte kan motivera fortsatt drift, trots regelbunden rengöring, vilket för övrigt våra ombud skött på ett ypperligt sätt. Vi förstår våra ombuds situation och frustration, men extraordinära omständigheter kräver extraordinära beslut och vi har alla ett samhällsansvar att motverka risker för smittspridning. 

För att upprätthålla patientsäkerheten kommer det att behövas ytterligare personal inom vårdsektorn.
Därför lanserar Högskolan på Åland tillsammans med Öppna högskolan nu nätbaserade och kostnadsfria kurser för att förbereda extrapersonal att ta anställning.
– Vi kan anta att behovet, framför allt inom äldreomsorgen, kommer att bli än större, säger överlärare Erika Boman, som ligger bakom själva initiativet.

Karl Nordlund som har arbetat som tf räddningschef utsågs i dag till ordinarie räddningschef av Mariehamns stad. 

Vid dagens pressinfo påtalade lantrådet Veronica Thörnroos att ungdomar som samlas i grupper större än 10 personer utgör ett problem i arbetet med att bekämpa smittspridningen på Åland.
Här följer du Ålandstidningens direktreferat av presskonferensen.

Som 16-åring åkte Doris Berglund till Stockholm för att arbeta efter att hon inte sluppit in till barnskötarutbildningen i Åbo.
– Jag var för ung för att slippa in, säger Doris.

Biblioteken upphör lämna ut fysiska material tills undantagstillståndet hävs. Den som vill läsa kan fortfarande låna e-böcker.
–  Vi har haft på känn att det var på kommande, säger bibliotekschef Fredrika Sundberg vid Mariehamns stadsbibliotek.

Jomala kommun har kallat till samarbetsförhandlingar. Orsaken är att undantagstillståndet förlängs.
– När vi dessutom fick besked att landskapsregeringen (LR) inte ger något ekonomiskt bistånd till kommunerna såg vi ingen annan utväg, säger kommundirektör John Eriksson.

Fastighetsverket ansöker om en översyn av stadsplanerna vid Neptunigatan i Mariehamn. Man vill ge Ålands gymnasium och Högskolan på Åland nya möjligheter att utvecklas.

Landskapsregeringen har fått drygt 50 remissvar på det första förslaget till havsplan för Åland.
Kritik förs av många fram mot dels hur stort område som planläggs, dels mot att den privata äganderätten kan inskränkas.
– Men det är inte vårt mål, tvärt om, säger Stefan Husa, planerare vid landskapsregeringen.

Farledsavgifterna är en aktuell fråga när Finlands regering den här veckan ska förhandla om årets andra tilläggsbudget.
– Att slopa farledsavgifterna är en åtgärd som hjälper rederierna i den här svåra situationen utan att bryta mot EU-stödsreglerna, säger riksdagsledamot Mats Löfström.

Det blir ingen postrodd över Ålands hav i juni. Eventuellt genomförs evenemanget i augusti i stället.
Det meddelar Postrotekommittén.

En person till har testat positivt för covid-19 på Åland, enligt information från ÅHS.
– På måndag har vi presskonferens och då får ni mer information, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen.

Fastighets Ab Marstad gjorde 2019 sitt bästa resultat under bolagets 41-åriga historia.
Framöver vill man satsa mer på seniorboenden.

FPA stänger sin kundlokal och betjänar framöver per telefon och via e-tjänsten. Det skriver chefen Hillevi Smeds i ett pressmeddelande.

Fler nyheter