Kansliminister Nina Fellman (S) och Finlands inrikesminister Paula Risikko (Saml) enades under onsdagen slutligt om tillvägagångssättet för att få tillbaka Veikkaus till sommaren.
– Den politiska ordern är given av Paula Risikko, säger Nina Fellman.

Kommentarer

Finska sidan tycks vara

Finska sidan tycks vara berikad med lika okunniga ministrar som Åland. Att komma hem och slå på stora trumman och säga att nu är det löst är nog att slå blådunster i ögonen på folk. Det är nog inte någon enskild minister som kan lösa det här, av LR, skapade problemet. Det krävs nog mycket till än "ordern" från någon minister. Veikkaus blir nog borta mycket länge om de alls kommer tillbaka. Dags att se sanningen och våga erkänna den.

"Lite ljuga pryder vackert

"Lite ljuga pryder vackert tal", heter det . Också om det är minister Fellmans heta önskan att detta skall lösa sig så enkelt som genom en resa till Helsingfors och ett samtal med en minister, så borde hon vid det här laget ha lärt sig att förhandlingar kräver diplomati och omdöme, båda två egenskaper som hon visat sig sakna, tyvärr.

jag fick epost igår från

jag fick epost igår från Polisstyrelsen, där dom påpekar att Åland bör ändra sin lotterilag, som det är nu kan inte polisen på fastlandet göra något. utan LR bör åtgärda detta och när dom inte har gjort något. Så då beslöt Veikkaus att dra in spelandet på Åland. Men här sitter Fellman och ljuger för folket.

Månne Fellman och hela

Månne Fellman och hela Sjögrens regering ha förstått fel igen. Så hände nämligen när Sipilä lovade 60 miljoner till vindkraft och när Berner lovade högre klumpsumman. Allt gick ändå åt skogen. Samma är nu bara att vänta. Antagligen åländska ministrar kan inte kommunicera eller inte förstå finska, engelska eller något annat språk heller.

Jo jo, Karlsson. Men fru

Jo jo, Karlsson. Men fru "kommunministern" har ju förmodligen verkställt sin kännspaka ordergivning. Så nu återstår bara att invänta besked på vart den leder den här gången, ju. Om inte annat så har hon ju både förmågan och vanan att hålla förvaltningsdomstolar sysselsatta!

I flera veckor har minst två vargar setts nära Anders Sundqvist gård i Bredbolstad, där hans 40 kor är mitt upp i kalvningen.
– Jag är livrädd varje morgon när jag kommer ut att korna ska vara borta eller att det ska ligga en död kalv på gården.

Saltviks kommun gjorde ett positivt resultat på drygt 637.000 euro 2017.
Det är klart bättre än förväntat. Kommunen hade budgeterat med ett minusresultat.

Trots att fastighetsverket besitter 155.000 kvadratmeter fastighetsyta och 400 byggnader hyr verket sina kontorslokaler i Sittkoff.
– Det kan verka paradoxalt, säger vd Stefan Rumander.

Utbyggnaden av kaj 3 är nästa stora projekt för Mariehamns hamn. Kostnaden beräknas till upp emot 20 miljoner euro.

Ålandsbanken rapporterar ett oförändrat rörelseresultat på 7,4 miljoner euro för årets första kvartal.
”Kvaliteten i resultatet är dock klart bättre detta år” skriver vd Peter Wiklöf i ett pressmeddelande på onsdagsförmiddagen.

Sedan ett år tillbaka arrenderar Eckerö båtförening Enskärs sjöbevakningsstation av Landskapets fastighetsverk. Men nu har en tvist uppstått mellan styrelsemedlemmarna.
– Vi skulle vilja ha in medlemmar som kan använda Enskär som en förening i stället för som det är nu, en sommarstuga. Men vi har blivit utröstade på den punkten, säger styrelseordförande Dan Sundström. 

Metoo-kampanjen, samgående med Jomala samt Järsö-Nåtöområdets införlivande med Mariehamn.
Det debatteras när stadsfullmäktige på tisdagskvällen ska ta ställning till kommunreformen.
Eller ska man ens ta ställning? frågar sig Bert Häggblom (Ob). Men förslaget vinner inget understöd.

Lantrådet Katrin Sjögren (Lib) och kansliministern Nina Fellman (S) argumenterade i dag för en åländsk EU-parlamentsplats efter Storbritanniens utgång ur EU.

Vårdfacket Tehy och landskapsregeringen har haft ett möte med anledning av avtalsförhandlingarna där de två parterna har stött på problem. 

– Vi har haft ett möte, men jag vet inte ännu hur det har gått, säger Tehys verksamhetsledare Erkki Santamala. 

Nyrekryteringar kan bli aktuella när försäkringsbolaget Ömsen utökar sitt utbud av försäkringar.
– Vi vill kunna erbjuda alla kunderna på Åland ett rejält och heltäckande åländskt trygghetsalternativ med en långsiktig och stabil lokal närvaro, säger vd Dan-Erik Woivalin.

Trots landskapsregeringens uppmaning fortsätter ålänningar att adoptera gathundar från Rumänien – som oftast inte är vaccinerade mot rabies, trots papper som påstår motsatsen.
– Situationen är allvarlig. Den som adopterar en gathund utsätter både andra hundar och människor för fara, säger landskapsveterinär Mohammed Jaber Alipour.

Ålands djurägare kräver ett aktivt ingripande av landskapsregeringen i frågan om de två påträffade vargarna i landskapet. Det kom fram i gårdagens öppna diskussionstillfälle. 

När lagtinget diskuterade landskapsregeringens tilläggsbudget handlade det till stor del om kommunreformen.
Hårda ord framfördes från båda håll – men Johan Ehn (MSÅ) öppnade för förhandlingar om alternativa lösningar.
– Jag ser att grunden finns för att man ska kunna ta in nya förslag i remissrundan.

Fler nyheter