Kansliminister Nina Fellman (S) och Finlands inrikesminister Paula Risikko (Saml) enades under onsdagen slutligt om tillvägagångssättet för att få tillbaka Veikkaus till sommaren.
– Den politiska ordern är given av Paula Risikko, säger Nina Fellman.

Kommentarer

Finska sidan tycks vara

Finska sidan tycks vara berikad med lika okunniga ministrar som Åland. Att komma hem och slå på stora trumman och säga att nu är det löst är nog att slå blådunster i ögonen på folk. Det är nog inte någon enskild minister som kan lösa det här, av LR, skapade problemet. Det krävs nog mycket till än "ordern" från någon minister. Veikkaus blir nog borta mycket länge om de alls kommer tillbaka. Dags att se sanningen och våga erkänna den.

"Lite ljuga pryder vackert

"Lite ljuga pryder vackert tal", heter det . Också om det är minister Fellmans heta önskan att detta skall lösa sig så enkelt som genom en resa till Helsingfors och ett samtal med en minister, så borde hon vid det här laget ha lärt sig att förhandlingar kräver diplomati och omdöme, båda två egenskaper som hon visat sig sakna, tyvärr.

jag fick epost igår från

jag fick epost igår från Polisstyrelsen, där dom påpekar att Åland bör ändra sin lotterilag, som det är nu kan inte polisen på fastlandet göra något. utan LR bör åtgärda detta och när dom inte har gjort något. Så då beslöt Veikkaus att dra in spelandet på Åland. Men här sitter Fellman och ljuger för folket.

Månne Fellman och hela

Månne Fellman och hela Sjögrens regering ha förstått fel igen. Så hände nämligen när Sipilä lovade 60 miljoner till vindkraft och när Berner lovade högre klumpsumman. Allt gick ändå åt skogen. Samma är nu bara att vänta. Antagligen åländska ministrar kan inte kommunicera eller inte förstå finska, engelska eller något annat språk heller.

Jo jo, Karlsson. Men fru

Jo jo, Karlsson. Men fru "kommunministern" har ju förmodligen verkställt sin kännspaka ordergivning. Så nu återstår bara att invänta besked på vart den leder den här gången, ju. Om inte annat så har hon ju både förmågan och vanan att hålla förvaltningsdomstolar sysselsatta!

Efter att ha varit ordförande i 20 år lämnar Torsten Sundblom kommunstyrelsen i Föglö. Ny ordförande blir Gun-Britt Gullbrandsson.

En utdragen avtalskonflikt kan leda till att beredskapen för Sjöfartsverkets helikopterbesättningar förlängs från 15 till 45 minuter från och med nästa månad.
– Det är klart att det inte är positivt om det blir så, säger Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör vid Viking Line. 

Hela 80 personer dök upp när det på torsdagen hölls ett informationsmöte om Kökarbutikens framtid. 
– När vi frågade om det fanns intresse att teckna aktier i ett aktiebolag räckte alla upp handen, säger tf kommundirektör Johan Rothberg. 

Staden har spolat en uteskridskobana söder om Islandia. Och dragit upp skidspår på löparbanorna på WHA. 
– Det är bara för folk att komma och prova. Men man får ta det för vad det är, säger arbetsledare Jonny Sederström.

Ålandsbördiga Peter och Maria Nikula har sålt delar av Alukin till den svenska båttillverkaren Nimbus. 

– Vi har kommit till en punkt där vi behöver hjälp om vi vill fortsätta expandera, säger vd Maria Nikula.

Fem bilar som stått övergivna i Mariehamn förflyttades i onsdags till en avställningsplats av Mise. En av dem en finskregistrerad bil som enligt uppgifter till Ålandstidningen stått på långtidsparkeringen vid hamnterminalen i flera år.

Med röstsiffrorna 17 mot 13 röstade lagtinget i dag på förmiddagen ned oppositionens misstroendeyrkande. Landskapsregeringen sitter därmed kvar.

Juristen Marcus Måtar dömdes den 29 augusti 2017 till 50 dagsböter för ocker. Åbo hovrätt beslutade i september att på grund av domen ge honom ett tillfälligt uppträdandeförbud. Nu har ett nytt beslut fattats. 
– En sten har fallit från mitt hjärta, säger Marcus Måtar.

 

Den rikssvenska SINK-skatten för utomlands bosatta höjdes vid årsskiftet. Pensionären Knut Karlsson från Jomala är en som berörs.  
– Varför har man inte informerat om det här på förhand, frågar han. 

Fjorton personer har sökt tjänsten som kommundirektör i Lumparland. Om knappt två veckor kan tjänsten vara tillsatt. 

Kan personer yngre än 18 år köpa tobak, trots att lagen inte tillåter det?

Det ska ÅMHM, Fältarna och ett antal samarbetspartners testa under året.

Mariehamns stad och Karlssons schakt och transport Ab undertecknade i går entreprenadavtalet för etapp två av ombyggnaden av Ålandsvägen.

Arbetet omfattar Köpmansgatan–Ålandsplan och Algots gränd, och det drar i gång på onsdag.

Enligt finansminister Mats Perämaa (Lib) får lagtinget ett lagförslag som löser de uppmärksammade problemen med fastighetsskatten på sitt bord i början av mars.

– Tanken är att ge kommunerna en skyldighet att bevilja befrielse till de fastighetsägare som drabbas, sade finansministern under lagtingets frågestund.

Fler nyheter