Vid en presskonferens i dag presenterade Ömsen sina byggplaner i centrum. Bolaget vill riva Boreniuska huset, Zeipels och Strandgatan 14 och bygga upp fastigheter med bostäder och affärslokaler. Kostnaden för projektet beräknas till 60 miljoner euro.

Kommentarer

Man kan även resonera på det

Man kan även resonera på det sättet som Mark Lewengood berätatde om när en åldrig släkting hade gått bort. På den orten där det hände var det vanligt att man längst ner i dödsannonsen skrev "Varför?" Den gamles anhöriga bestämde sig dock för att skiva "Varför inte?"

Äntligen någon större vision

Äntligen någon större vision för förnyelse för den fullständigt stagnerade stadskärnan! Och dessutom väl presenterad. Jag bodde hela min barndom (60-70-talet) på Torggatan 10 rätt ovanför gatan, och tyckte redan som tonåring att Zeipels är utan tvekan Ålands fulaste byggnad. Tillika med alla andra av dåtidens stadsarkitekt-"guru" Wickström godkända byggen (se till.ex hörnet Norrgatan-Ålandsvägen). Så månne inte detta också kommer att slås ned med största kraft av bättre vetande..."inga ska vi ha någå nymodigheter här i Mariehamn inga..." K-märk hela centrum kvickt, så ingen skada hinner ske och alla kan flytta till Maxinge!

Ägarbytet inom Viking Line innebär att svenska Maelir Ab nu besitter en betydande minoritetspost i bolaget.
Finansminister Mats Perämaa (Lib) ser en oroväckande trend i att åländska ägare överlåter sina andelar till utländska aktörer.
– Ur ett politiskt perspektiv är det tryggare om ålänningarna äger de stora bolagen och därmed har kontroll över verksamheten, säger han.

Köpet av Rafaelsfärens 1,8 miljoner Viking Line-aktier för 33 miljoner euro är ingen spekulation, utan en värdeinvestering med mycket lång tidshorisont. Det säger den svenska finansmannen Jakob Johansson, ny ägare till 17,8 procent av rederiet, i en exklusiv intervju med Ålandstidningen.
– Jag är extremt långsiktig. Viking Line förblir ett åländskt bolag.

Byggfirma Hans Mattsson Ab har vunnit upphandlingen för det nya polishuset i Mariehamn.

En person greps i onsdags på bar gärning under ett rånförsök mot en butik i Mariehamn.
– Personen är känd av oss sedan tidigare, kommenterar kommissarie Nina Rasmus.

Svenska holdingbolaget Maelir AB förvärvar 17,1 procent av aktierna i Viking Line.
Bland säljarna till de drygt 1,85 miljonerna aktier finns Ab Rafael och Rafael Investering Ab.
– Vi känner att det är dags för nya krafter att ta vid som vi tror kan tillföra energi och nytänkande till bolaget, säger Carola Eriksson, Rafael Investering Ab.

Marianne och Mats Karlsson beviljas inte det tillstånd som behövs för att de ska kunna bygga ett bostadshus på tomten de köpt i Föglö.
Landskapsregeringen avslår anhållan om att rena saltvatten från en borrad brunn, men ska överväga en regeländring.
– Man behöver väga den enskilda personens behov mot det breda intresset av att värna om dricksvattentäkterna, säger minister Mats Perämaa (Lib)

Alarmcentralen meddelar att det sedan klockan 13.00 i dag onsdag råder skogsbrandvarning på Åland.

Ålands fredsinstituts direktör, Sia Spiliopoulou Åkermark, har av president Sauli Niinistö utsetts till förlikningsman vid domstolen för förlikning och skiljeförfarande inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). Uppdraget gäller under sex år.

Landskapsregeringen har utsett fil.dr. Johanna Mattila till rektor för Högskolan på Åland.
Hon tillträder sin tjänst den 15 oktober.

Byggnadsfirman Hans Mattsson stämmer Sjöfartsmuseet för obetalda fakturor. I grund ligger en strid om entreprenadsavtalet för ombyggnaden av Pommern.
– Vi har en helt annan uppfattning så vi får vänta och se vart det leder, säger museichef Hanna Hagmark.

Mariehamns stadsfullmäktige godkände under tisdagskvällen avtalsförslaget till en gemensam räddningsmyndighet tillsammans med Åland andra kommuner.
Det betyder att räddningsmyndigheten ser ut att bli verklighet.

Finländarnas och EU-medborgarnas tillit till de gemensamma institutionerna var en av frågorna som riksdagsledamot Mats Löfström diskuterade vid årets Gullrandasamtal.

Kommunreformen kan inte genomföras utan en lagändring som justerar landskapsandelssystemet.
Därför skickar nu landskapsregeringen ut ett förslag på ändringar till kommunerna.
– Det är ett politiskt löfte vi gett, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Fler nyheter