I torsdags kväll stod Bengt Koskinen i Högbolstad, Sund öga mot öga med en varg. Det var under en hundpromenad som vargen plötsligt klev ut ur skogen.
– Turligt nog hade jag hunden kopplad, säger han till Ålandstidningen.

Kommentarer

I torsdags (21 februari),

I torsdags (21 februari), promenerande i sällskap med sin hund – då fann sig alltså en högbolstadbo i Sund plötsligt stående ”öga mot öga med en varg”. Under rastning i normala fall uppgavs hunden få vara lös och ledig. I torsdags, på kvällen och som av slumpen, var hunden emellertid kopplad. Dess ägare citerad: ”Det var nog tur det, annars hade jag troligtvis inte haft någon hund kvar.” Hundägaren blev så till sig att, citat: ”Jag blev så överraskad att jag inte riktigt kom mig för att ta upp mobiltelefonen för att ta en bild.” Och undra på det, för inte mer än 20 steg bort, på vägkanten – där stod vargen och viftade på svansen – för att, enligt hundägaren, locka hunden till sig. Citat: ”De lär ska göra så, min hund ville ju springa dit men eftersom den var kopplad lyckades jag undvika det mötet.” Denna vargens mankhöjd uppskattades av hundägaren vara cirka 50 centimeter. Dess huvud befanns vara ”nästan svart”. Och detta ”gråben” (ett vargens öknamn) uppenbarade sig alltså på inte mer än 20 stegs avstånd! På 38 dagars avstånd, i torsdags – där återfinner man ”den första april”. (Forts följer)

(Fortsättning) I detta

(Fortsättning) I detta sammanhang berörda myndigheter i Sverige, de uppger att den euroasiatiska vargens (vargen hos oss i Norden) mankhöjd kan uppgå till 90 centimeter. Den anges dock hålla sig i trakten av 80 centimeter, vanligtvis, och med honorna fem till tio centimeter mindre i höjdled. Den minsta mankhöjd som uppmätts på en vuxen euroasiatisk varg uppges vara 66 centimeter. Men redan under sin första levnadsvinter anges den aktuella vargvarianten ha uppnått en mankhöjd som gör den jämförbar med ett fullt utvuxet exemplar av respektive kön. Dessutom framhålls att en den sortens vargs huvud, särskilt käkparti och kinder, framträder i en påfallande ljusgrå nyans. Frågan är, vem – eller vad – var ”högbolstadvargen” egentligen ute efter? Hur som helst, med tanke på vargens anseende hos den åländska allmänheten, låt oss hoppas att det inte är fråga om en fritt ”löpande” bastard producerad av olika hundraser.

Finströms kommun har köpt vägstationen i Godby för 200.000 euro.

Jesper Svanfelt är är nu talesperson för Ålands Natur och miljö.

Folkhälsan jobbar med att förebygga skuldsättning och satsar särskilt på att utbilda ungdomar i privatekonomi.
– Kunskaperna varierar stort och det är lätt att dras med i konsumtionshysterin. Det är också för enkelt att ta dyra snabblån, säger rådgivare Gunilla Holmberg.

Pommerns flytt dröjer sannolikt in på nästa vecka på grund av ostadigt väder.
– Men blir det möjligt flyttar vi henne med kort varsel, säger museichef Hanna Hagmark.

Den värsta torkan i mannaminne. Neddragningar i stöd som avbytarservicen.
Ändå är åländska mjölkbönder bäst i landet på att framställa mjölk effektivt.
– Du måste försöka få ihop sista raden till ett plus, då är ett sätt att öka produktionen per ko, säger Trygve Sundblom i Geta, vars gård är femte effektivast i landet.

Kommunfullmäktigeledamoten anlitade en revisor för att granska om kommunstyrelsen överträtt sina befogenheter. Räkningen skickades sedan till kommunstyrelsen för attestering.

Registreringen av nya bilar steg med åtta procent i februari. Till följd av svaga siffror i januari ligger volymen dock ännu en femtedel under fjolårsnivån.
Förra månaden registrerades 27 nya bilar, två fler än ett år tidigare. Personbilarna ökade från 22 till 24 och paketbilarna från två till tre, däremot noterades inga nya tunga fordon. Starten på bilåret ligger därmed på en nivå som är ungefär 20 procent lägre än de föregående tre åren.

Högkvalitiva tjänster och miljötänk står i fokus för de fem nya företagare som i veckan inledde sin skolning vid Business Lab Åland.
– Det som är kul för i år är att vi har en väldigt ung grupp. Tre av företagarna är yngre än 25 år, säger projektledare Britt Biskop.

Friare regler kring skogsavverkning ska stabilisera den hittills snabbväxande havsörnspopulationen.
Det hoppas landskapsregeringen, som snart klubbar Ålands första förvaltningsplan för rovfågeln.

Alla partierna i lagtinget utom Socialdemokraterna vill tillåta vårjakt på ejder också i år.
Detta trots att EU-domstolen i måndags meddelade att man tagit upp EU-kommissionens väckta talan mot jakten.
– Jag vill jaga sjöfågel även i år, antagligen för sista gången på väldigt länge, säger Jörgen Pettersson (C).

Tvisten om obetalda elarbeten mellan elentreprenören Harrys El Ab och Maxinges byggherre Minimax Ab baserar sig på att Minimax anser sig aldrig fått den slutredovisning som stipuleras i entreprenadavtalet.
– Fortfarande saknas underlag och beräkningar som ger grund för bedömning av slutraten, säger bolaget i sitt svar på stämningen.

Yle borde ha begärt input från Åland innan man släppte sin valkompass. Det säger Pia Johansson, ansvarig för innehållet i valkompassen på Svenska Yle, med anledning av flera märkliga påståenden om Åland.
– Vi har lärt oss en läxa, säger hon.

Flera fullmäktigegrupper i staden är starkt kritiska till den insändare som stadsarkitekt Sirkka Wegelius skrev förra veckan.
– Vi blev närmast chockade över den negativa och uppfordrande tonen i insändaren, säger gruppledaren Roger Jansson (MSÅ).
– Jag måste kunna säga min åsikt, så jag förstår inte hur jag skulle överskridit mina befogenheter, säger Sirkka Wegelius.

Fler nyheter