I torsdags kväll stod Bengt Koskinen i Högbolstad, Sund öga mot öga med en varg. Det var under en hundpromenad som vargen plötsligt klev ut ur skogen.
– Turligt nog hade jag hunden kopplad, säger han till Ålandstidningen.

Kommentarer

I torsdags (21 februari),

I torsdags (21 februari), promenerande i sällskap med sin hund – då fann sig alltså en högbolstadbo i Sund plötsligt stående ”öga mot öga med en varg”. Under rastning i normala fall uppgavs hunden få vara lös och ledig. I torsdags, på kvällen och som av slumpen, var hunden emellertid kopplad. Dess ägare citerad: ”Det var nog tur det, annars hade jag troligtvis inte haft någon hund kvar.” Hundägaren blev så till sig att, citat: ”Jag blev så överraskad att jag inte riktigt kom mig för att ta upp mobiltelefonen för att ta en bild.” Och undra på det, för inte mer än 20 steg bort, på vägkanten – där stod vargen och viftade på svansen – för att, enligt hundägaren, locka hunden till sig. Citat: ”De lär ska göra så, min hund ville ju springa dit men eftersom den var kopplad lyckades jag undvika det mötet.” Denna vargens mankhöjd uppskattades av hundägaren vara cirka 50 centimeter. Dess huvud befanns vara ”nästan svart”. Och detta ”gråben” (ett vargens öknamn) uppenbarade sig alltså på inte mer än 20 stegs avstånd! På 38 dagars avstånd, i torsdags – där återfinner man ”den första april”. (Forts följer)

(Fortsättning) I detta

(Fortsättning) I detta sammanhang berörda myndigheter i Sverige, de uppger att den euroasiatiska vargens (vargen hos oss i Norden) mankhöjd kan uppgå till 90 centimeter. Den anges dock hålla sig i trakten av 80 centimeter, vanligtvis, och med honorna fem till tio centimeter mindre i höjdled. Den minsta mankhöjd som uppmätts på en vuxen euroasiatisk varg uppges vara 66 centimeter. Men redan under sin första levnadsvinter anges den aktuella vargvarianten ha uppnått en mankhöjd som gör den jämförbar med ett fullt utvuxet exemplar av respektive kön. Dessutom framhålls att en den sortens vargs huvud, särskilt käkparti och kinder, framträder i en påfallande ljusgrå nyans. Frågan är, vem – eller vad – var ”högbolstadvargen” egentligen ute efter? Hur som helst, med tanke på vargens anseende hos den åländska allmänheten, låt oss hoppas att det inte är fråga om en fritt ”löpande” bastard producerad av olika hundraser.

Lagom till helgens uppmärksammande av Lövökongressen 300 år presenterar Ålands landskapsarkiv ett unikt fynd. Det handlar om en samtida karta som avslöjar tidigare okända detaljer om Lövökongressen.
– Jakten på kartan pågick i flera år och krävde diskussioner på ambassadnivå, säger landskapsarkivarie Åke Söderlund.

Sam ”Knatte” Palén petas som lagtingskandidat av Ålands framtid.
Det meddelar partiet i ett pressmeddelande. Anledningen är de antifeministiska åsikter Palén givit uttryck för i sociala medier och på sin blogg.

Under ungefär en timme i går kväll kunde man ge bud på byggnaderna på Kaptensgatan 13 och 15 på en försäljningssida på sociala medier. Annonserna togs dock bort på grund av sidans interna regler.

Under helgen utsattes Övernäs skola för skadegörelse och grov stöld.
Nu har polisen identifierat gärningsmannen, gripit denne och dessutom hittat stöldgodset, bland annat flera surfplattor. De flesta av dem var förstörda.

Endast två av 15 berörda kommuner har utsett representanter till styrgrupper i kommunreformfrågan. Flera kommuner bordlägger ärendet i väntan på en ny regering.
– Kommunerna har en lag att förhålla sig till och ställer bara till besvär för sig själva, säger kansliminister Nina Fellman (S).

Hur frispråkig kan en politiker vara och fortfarande ha partiet bakom sig? Den frågan ställer sig Ålands framtid nu då en lagtingskandidat gjort kontroversiella uttalanden på sin blogg.

Det krävs inbesparingar på det sociala området på Föglö. Kostnadssidan tyngs bland annat av kostnader vid ÅHS för vård av klienter som kommunen i nuläget inte har möjlighet att möjlighet att ta hem.

Viking Line redovisar 5,4 miljoner euro i vinst för Q2 2019. Men årets tunga inledning gör att halvårsnettot slutar på -8,8 miljoner euro.

En bedrägerihärva avhandlas för tillfället i Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo. En av de åtalade är en åländsk man som misstänks för grov penningtvätt.
När huvudförhandlingen inleddes i fredags dök den åländska mannen inte upp. Han befinner sig i ett annat land.
Han har nu häktats i sin frånvaro. Åklagaren vill få honom utlämnad från landet han befinner sig i.

Regeringen försöker hantera landskapsägda bolag på liknande sätt som det privata näringslivet fungerar. Detta gäller framför allt tillsättandet av bolagsstyrelser.
– Det är uttryckligen kompetens som avgör. Sedan kan det ibland vara en person som har en politisk tillhörighet samtidigt, säger finansminister Mats Perämaa.

De åländska idrottsanläggningarna är viktiga för turismnäringen – särskilt under lågsäsongen.
– Men det finns fortfarande en större potential att ta tillvara på, säger Björn Wennström vid Visit Åland.

Tio ÅAB-anställda firar på lördagen bankens 100-årsjubileum under blöta former.
– Det är ett sätt att uppmärksamma Östersjön, säger avdelningschef Maud Johans om den 14 sjömil långa simturen från Västerhamn till Östra hamnen.

Åland har – på grund av generösa stöd, öläget, och de många kommunerna och skolorna – sannolikt flest idrottsanläggningar på capita i Norden.

– Vi är bortskämda på ett sätt som vi ofta glömmer bort, säger Ålands idrotts tillförordnade sportchef Lena Eriksson.

Fler nyheter