I torsdags kväll stod Bengt Koskinen i Högbolstad, Sund öga mot öga med en varg. Det var under en hundpromenad som vargen plötsligt klev ut ur skogen.
– Turligt nog hade jag hunden kopplad, säger han till Ålandstidningen.

Kommentarer

I torsdags (21 februari),

I torsdags (21 februari), promenerande i sällskap med sin hund – då fann sig alltså en högbolstadbo i Sund plötsligt stående ”öga mot öga med en varg”. Under rastning i normala fall uppgavs hunden få vara lös och ledig. I torsdags, på kvällen och som av slumpen, var hunden emellertid kopplad. Dess ägare citerad: ”Det var nog tur det, annars hade jag troligtvis inte haft någon hund kvar.” Hundägaren blev så till sig att, citat: ”Jag blev så överraskad att jag inte riktigt kom mig för att ta upp mobiltelefonen för att ta en bild.” Och undra på det, för inte mer än 20 steg bort, på vägkanten – där stod vargen och viftade på svansen – för att, enligt hundägaren, locka hunden till sig. Citat: ”De lär ska göra så, min hund ville ju springa dit men eftersom den var kopplad lyckades jag undvika det mötet.” Denna vargens mankhöjd uppskattades av hundägaren vara cirka 50 centimeter. Dess huvud befanns vara ”nästan svart”. Och detta ”gråben” (ett vargens öknamn) uppenbarade sig alltså på inte mer än 20 stegs avstånd! På 38 dagars avstånd, i torsdags – där återfinner man ”den första april”. (Forts följer)

(Fortsättning) I detta

(Fortsättning) I detta sammanhang berörda myndigheter i Sverige, de uppger att den euroasiatiska vargens (vargen hos oss i Norden) mankhöjd kan uppgå till 90 centimeter. Den anges dock hålla sig i trakten av 80 centimeter, vanligtvis, och med honorna fem till tio centimeter mindre i höjdled. Den minsta mankhöjd som uppmätts på en vuxen euroasiatisk varg uppges vara 66 centimeter. Men redan under sin första levnadsvinter anges den aktuella vargvarianten ha uppnått en mankhöjd som gör den jämförbar med ett fullt utvuxet exemplar av respektive kön. Dessutom framhålls att en den sortens vargs huvud, särskilt käkparti och kinder, framträder i en påfallande ljusgrå nyans. Frågan är, vem – eller vad – var ”högbolstadvargen” egentligen ute efter? Hur som helst, med tanke på vargens anseende hos den åländska allmänheten, låt oss hoppas att det inte är fråga om en fritt ”löpande” bastard producerad av olika hundraser.

Indigokrögaren Stig Grönlund och tandläkaren Erik Rustner var två av de första företagarna som accepterade Pafs erbjudande.
– Det känns skönt att få ett värdigt och bra avslut, säger Stig Grönlund.

Även om Geta gör ett bättre resultat än budgeterat, redovisar man ett underskott på 350.000 euro för 2018. Den negativa trenden bekymrar kommundirektör Gustav Blomberg.

– Vi hoppas att landskapsregeringen ska ta sitt ansvar, säger han.

Den restaurangbåt som legat i Östra hamnen skulle flyttas till Pargas för att fortsätta verksamheten där. Men nu blir det ingen flytt efter negativa skriverier.

Luxemburgbaserade Chilla Capital, Helsingforsbolaget Anchor Oy och Lundqvistrederierna är nya företag på listan över Ålandsbankens 20 största ägare.

Paf kommer att erbjuda alla 15 drabbade företagare en återbetalning av de pengar som bokförerskan stal, det meddelar Paf i ett pressmeddelande. Sammanlagt uppgår ersättningen till 780.000 euro.

Torskfiskaren Nicklas Holmström sveper med blicken över havet. Han ser en framtid för fisket i Ålands hav. 
-Det är svårt att begripa att det påstås att torsken mår så dåligt när man vet hur det ser ut här. Här är de stora, feta och fina. 
I veckan släppte Världsnaturfonden årets fiskguide där Östersjötorsken fortfarande är rödlistad. 
-Torsken är hotad men verkar trivas här. Jag hoppas att torsken i Ålands hav ska klassas som ett eget bestånd, säger Nicklas innan näten börjar dras in på fiskebåten Ramone.

Efter knappt fem år lämnar Maria Hoikkala sin tjänst som polismästare på Åland. Åtminstone för ett år. I stället kommer hon att ta ett vikariat inom polisstyrelsen i Helsingfors som polisöverinspektör.

Ålands penningautomatförening, Paf, har avslutat utredningen där man tittat på möjligheten att återbetala de företag som drabbades i förskingringshärvan. Ett förslag har lämnats till företagarna, som i nuläget inte kommenterar saken.
I morgon tisdag informerar Paf om beslutet.

Ett överskott på 61.000 euro blev Vårdö kommuns resultat för 2018. Bokslutet godkändes av kommunfullmäktige i torsdags.

Sommarens kryssningsbesök fortsätter och på torsdag kommer nästa finbesök till Åland.

De som väljs in i lagtinget i höst kan se fram emot en rejäl lön för sitt arbete.
Den oberoende Arvodeskommissionen har nämligen beslutat att höja ersättningen till lagtingets ledamöter med 13.000 euro per år.

Claes-Göran Wetterholm står bakom utställningen ”Titanic the exhibition” som går att se på Fyrishov i Uppsala under sommaren. Wetterholm arbetar med Titanic på heltid, och på en lista han gjort över alla de nordiska passagerarna finns tre ålänningar med.

Polisen har meddelat att man i går kväll avbröt sökningen av misstänkt saknad.

Fler nyheter