Senast den 31 maj ska Fastighets Ab Bio Savoy ha återställt fasaden på biografbyggnaden, annars hotas företaget av ett vite på 200.500 euro. Det beslutade en enig byggnadsnämnd under måndagen.

Kommentarer

Kan inte myndigheterna för en

Kan inte myndigheterna för en gångs skull tänka själva i stället för att bita sig fast vid formaliteter? Strunta i den överförsiktiga stadsarkitekten och hennes byråkratiska hantlangare. Vi, allmänheten, tycker huset är vackert, och ser inte millimeterskillnaderna. Ifall Erik Bryggman hade levat, hade han smålett över förståsigpåarnas krångel om de för vanliga människor osynliga detaljerna. Låt Savoyhuset vara exempel på hur ett hus kan moderniseras och utvecklas varsamt, och ändå förbli vackert. När det någon gång finns något i staden som är bra, måste ni inte alltid förstöra. Retirera nu, annars flyttar väl också biografen till Maxinge, på samma sätt som det mesta andra positiva som stadens fäder och mödrar sätter tänderna i.

Tankesmedjan Bank of Ideas som leds av före detta försvarsminister Elisabeth Rehn föreslår i en utredning att militärtjänstgöringen ska ersättas av en medborgartjänst som skulle gälla samtliga - även ålänningar.
– Om det skulle bli verklighet i Finland så har lagtinget vetorätt, både i gällande och kommande självstyrelselag, säger Peter Lindbäck, landshövding.

Landskapsregeringen fattade i går beslut om att höja styrelsearvodena för Pafs styrelse. Den nya ordföranden Jan-Mikael von Schantz får 20.000 euro mer om året än avgående Åsa Ceder.
– Vi har fått komma till insikt om att ska vi kunna få de personer vi vill ha så måste vi ha konkurrenskraftiga arvoden, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Nya styrelseordföranden Jan-Mikael von Schantz säger att Paf har ett viktigt uppdrag och ser fram emot att navigera bolaget på nya internationella marknader i en tid då konkurrensen är som hårdast.
– Vi ska visa branschen en bättre väg.

Ärendet om en ändrad stadsplan för Bruson Invests och Rundbergs bil & service tomter vid Villagränd fortsätter att kantas av omröstningar och reservationer.
I går var det stadsstyrelsens tur att vara oenig om beslutet. På tisdag tas ärendet upp i stadsfullmäktige.

Jan-Mikael von Schantz har i dag utsetts till ny ordförande för Paf-styrelsen.

Paf närmar sig guldåren där man gjorde vinster på 30-40 miljoner euro.
I fjol landade rörelseresultatet 27,6 miljoner euro, 11,8 miljoner bättre än 2016.

Jerker Örjans vänder sig nu till EU med sin kritik mot hur staden skötte upphandlingen av en entreprenör för byggandet av Pommerns docka.
– Man får inte under gällande upphandling förändra villkoren. Enligt EU:s direktiv måste man börja om på nytt, säger han.

Många äldre berörs när Nordea ändrar sina rutiner och bara hanterar kontanter tre timmar om dagen två dagar i veckan.

– Det är besvärligt för den generation som aldrig haft eller kommer att ha någon digital kunskap, säger Gun Carlson, ordförande i Norra Ålands pensionärer.

Onsdag morgon brast en stropp som lyfte armeringsjärn på Pommerndockan. En man skadades och fördes till sjukhuset.

Ärendet om en ändrad stadsplan för Bruson Invests och Rundbergs bil & service tomter vid Villagränd fortsätter att kantas av omröstningar och reservationer.
I går var det stadsstyrelsens tur att vara oenig om beslutet. På tisdag tas ärendet upp i stadsfullmäktige.

Hemma hos Söderbergs i Ämnäs har det redan skördats jordgubbar i nästan en vecka. Den tidigaste skörden sedan första gången man odlade jordgubbar för 46 år sedan.
– Värmeböljan de senaste veckorna gjorde att vi fick en rekordtidig skörd i år, säger Harry Söderberg.

Landskapsregeringen (LR) antog i går det lagförslag till akut skyddsjakt som närings- och jaktminister Camilla Gunell (S) presenterade i början av maj.

En person har förts till sjukhuset med oklara skador.

Fler nyheter