Nio personer hade fram till 15-tiden på lördagseftermiddagen ringt räddningstjänstens speciella telefonnummer för de som sitter isolerade.
– Hos alla utom en är arbetet utfört, säger jourhavande räddningsledare Lennart Johansson.

Under fredag och lördag har de som inte kan ta sig från sina hem på grund av fallna träd och nedslitna elledningar kunnat höra av sig till räddningstjänsten för hjälp.

Under fredagen hörde åtta personer av sig, och på lördagen ytterligare en, fram till räddningstjänstens och polisens dagliga pressinformation.

– Information om dessa gick till frivilligbrandkårerna i respektive kommun. Arbetet är utfört hos alla utom en, säger Lennart Johansson.

Hur var läget för de som undsattes?

– Det var på ett ställe som vi har kontrollerat det med hemsjukvården, men det var helt under kontroll när jag talade med dem.

Har ni koll på alla som är isolerade?

– Det är en fråga för kommunerna, och de jobbar på det. De har fått material som gör att de kan jobba på det. Jag vet att det pågår ett arbete, och det kommer in rapporter, säger Lennart Johansson.

– Myndigheterna gör allt man kan, men det är också de svagaste grupperna som prioriteras. Men vi har inte fått in rapporter där vi har akuta situationer, säger tf alarmmästare Johan Ehn. 

Landskapsregeringens krissamordnare, Camilla Hägglund-Palmqvist säger att kommunerna, nu när alla kommuncentra återfått strömmen, är tillbaka i normalt arbete.

– Vi har fått rapporter om att vissa kommuner nu också bedriver uppsökande verksamhet gentemot riskgrupper, med hjälp av frivilligbrandkårerna.. Det känns betryggande, säger hon.

60 montörer

När det gäller läget för elen så fortlöper arbetet. Högspänningsledningarna prioriteras, och först när arbetet med dem är klart så går montörerna över till lågspänningsnätet.

– Det är 60 montörer i fält och väldigt mycket support och brandkårspersonal till det. Ytterligare resurser är på väg från Finland, och man jobbar nu i de flesta kommuner, säger Lennart Johansson.

Vid 18-tiden på lördagskvällen var fortfarande drygt 4.000 hushåll i Ålands elandelslags elnät utan ström, och det är högst oklart när alla har strömmen tillbaka.

– Man vill inte ge några prognoser. Som vi sagt tidigare förekommer det att man hittar mer arbete där man går fram. Det finns också materiel som är skadat, och det kan ta tid innan man hittar det materialet, säger Lennart Johansson.

Skett förbättringar

På såväl telefon- som vattensidan har det skett förbättringar i läget. Det fasta telefonnätets alla telestationer är i funktion, men enskilda hushåll kan fortfarande sakna telefon på grund av trasiga ledningar. Även mobilnätet förbättras kontinuerligt.

– Allt fler basstationer får ström, och när en fått el då flyttas reservkraften till en som inte har, säger Lennart Johansson.

Cirka 80 procent av hushållen får sitt vatten från Ålands vatten, och där har man löst de flesta problemen. Det som återstår är Lemland och Lumparland där avsaknad av el i pumpstationer gör att trycket är lägre än normalt. Även flera mindre vattenbolag har fått igång sina system.

Halt på vägarna

Med lördagens sjunkande temperatur kom också halkan tillbaka. Under lördagsmorgonen inträffade en bilolycka vid en omkörning Ingen skadades då, men kommissarie Tommy Thörnroos vill uppmana till försiktighet.

– Jag vill lyfta fram vikten av att köra försiktigt. Det är synnerligen viktigt att vi inte får fler olyckor när läget är så ansträngt som det är nu, säger han.

Räddningstjänsten och polisen håller nästa informationstillfälle för media på söndagseftermiddagen.

Planerna för det nya färjfästet i Hastersboda ställs nu ut på LR:s elektroniska anslagstavla och på Föglö kommun. 
– Det är en viktig del av kortrutten då det handlar om förbindelsen till Kökar, säger infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ).

Efter att ha höjt bommarna manuellt flyter nu åter biltrafiken över bron vid Lemströms kanal.
Bommarna gick inte att höja elektriskt efter broöppningen klockan 12 vilket orsakade långa köer.
– Men nu är de uppe och problemet ska snart vara löst, säger kanalvakt Henrik Strömberg.

Mariehamns stads bildningsnämnd har beslutat att stadens grundskolor ska vara mobilfria kommande läsår.
– Syftet med att införa en mobilfri skola är att åtgärden ska främja elevers välmående, koncentrationsförmåga och att de under skoltid ska ha mer  socialt umgänge öga mot öga, skriver bildningsdirektören Kjell Nilsson och nämndens ordförande Henrik Boström i ett pressmeddelande.

Ömsen är, i två utlåtanden om Mariehamns stads förslag till ny delgeneralplan för centrum, mycket kritiskt.
Försäkringsbolaget menar att staden försvårar för nybyggnation
– Tjänstemännen är otroligt kreativa då det gäller att få stopp på och förhindra eventuella byggplaner, skriver man bland annat.

Tingsrätten förkastar alla Eats ersättningsanspråk på Mariehamns stad. Eat döms även att betala 29.259,90 euro i ersättning till staden, för kostnaderna för att återställa lokalen samt för rättegången.

Allt från pingviner till färskpressad juice utlovades när årets sommarlovsentreprenörer presenterade sina nystartade företag.

Ålands fredsinstituts direktör, Sia Spiliopoulou Åkermark, har av president Sauli Niinistö utsetts till förlikningsman inom OSSE.

ÅMHM väntar fortfarande på resultaten från de senaste provtagningarna av den asfalt som ligger kvar i Ödanböle, Jomala.

Säkerhetsföretaget Safetor Ab, vars vakter kritiseras för övervåld efter insatsen vid lördagens cupfinal, expanderar till Åland.

Midsommarmåltiden är kanske den mest förväntansfulla stunden under högtidshelgen – då åker sillen fram på bordet, nypotatisen står rykande het och till efterrätt serveras den folkkära jordgubbstårtan.
När festligheterna sedan är över luktar laxen tvivelaktigt och jordgubbstårtan har blivit mosig. ”Det här kan man inte äta längre”, resonerar nog de flesta och stjälper allt i komposten. Men måste allting faktiskt slängas?

Vid 12-tiden på midsommarafton skrev Ålandstidningen om ett oljeläckage som upptäcktes utanför Utö i västra Finlands skärgård på torsdag vid 17-tiden på kvällen.

Under midsommaraftonsdagen blev en person misstänkt för rattfylleri efter att ha blåst över den tillåtna promillegränsen i en rattfyllerikontroll som utfördes i Storby i Eckerö. Körkortet omhändertogs och föraren fick körförbud tills vidare. 

Den åländska midsommaren firas i rekordbra väder i år med en temperatur omkring tjugo grader i eftermiddagssolen. Runt om på Åland har man under eftermiddagen rest kransprydda midsommarstänger och sjungit ålänningens sång för att fira den längsta dagen på året som i år sammanfaller exakt med midsommarhögtiden.

Fler nyheter