Nio personer hade fram till 15-tiden på lördagseftermiddagen ringt räddningstjänstens speciella telefonnummer för de som sitter isolerade.
– Hos alla utom en är arbetet utfört, säger jourhavande räddningsledare Lennart Johansson.

Under fredag och lördag har de som inte kan ta sig från sina hem på grund av fallna träd och nedslitna elledningar kunnat höra av sig till räddningstjänsten för hjälp.

Under fredagen hörde åtta personer av sig, och på lördagen ytterligare en, fram till räddningstjänstens och polisens dagliga pressinformation.

– Information om dessa gick till frivilligbrandkårerna i respektive kommun. Arbetet är utfört hos alla utom en, säger Lennart Johansson.

Hur var läget för de som undsattes?

– Det var på ett ställe som vi har kontrollerat det med hemsjukvården, men det var helt under kontroll när jag talade med dem.

Har ni koll på alla som är isolerade?

– Det är en fråga för kommunerna, och de jobbar på det. De har fått material som gör att de kan jobba på det. Jag vet att det pågår ett arbete, och det kommer in rapporter, säger Lennart Johansson.

– Myndigheterna gör allt man kan, men det är också de svagaste grupperna som prioriteras. Men vi har inte fått in rapporter där vi har akuta situationer, säger tf alarmmästare Johan Ehn. 

Landskapsregeringens krissamordnare, Camilla Hägglund-Palmqvist säger att kommunerna, nu när alla kommuncentra återfått strömmen, är tillbaka i normalt arbete.

– Vi har fått rapporter om att vissa kommuner nu också bedriver uppsökande verksamhet gentemot riskgrupper, med hjälp av frivilligbrandkårerna.. Det känns betryggande, säger hon.

60 montörer

När det gäller läget för elen så fortlöper arbetet. Högspänningsledningarna prioriteras, och först när arbetet med dem är klart så går montörerna över till lågspänningsnätet.

– Det är 60 montörer i fält och väldigt mycket support och brandkårspersonal till det. Ytterligare resurser är på väg från Finland, och man jobbar nu i de flesta kommuner, säger Lennart Johansson.

Vid 18-tiden på lördagskvällen var fortfarande drygt 4.000 hushåll i Ålands elandelslags elnät utan ström, och det är högst oklart när alla har strömmen tillbaka.

– Man vill inte ge några prognoser. Som vi sagt tidigare förekommer det att man hittar mer arbete där man går fram. Det finns också materiel som är skadat, och det kan ta tid innan man hittar det materialet, säger Lennart Johansson.

Skett förbättringar

På såväl telefon- som vattensidan har det skett förbättringar i läget. Det fasta telefonnätets alla telestationer är i funktion, men enskilda hushåll kan fortfarande sakna telefon på grund av trasiga ledningar. Även mobilnätet förbättras kontinuerligt.

– Allt fler basstationer får ström, och när en fått el då flyttas reservkraften till en som inte har, säger Lennart Johansson.

Cirka 80 procent av hushållen får sitt vatten från Ålands vatten, och där har man löst de flesta problemen. Det som återstår är Lemland och Lumparland där avsaknad av el i pumpstationer gör att trycket är lägre än normalt. Även flera mindre vattenbolag har fått igång sina system.

Halt på vägarna

Med lördagens sjunkande temperatur kom också halkan tillbaka. Under lördagsmorgonen inträffade en bilolycka vid en omkörning Ingen skadades då, men kommissarie Tommy Thörnroos vill uppmana till försiktighet.

– Jag vill lyfta fram vikten av att köra försiktigt. Det är synnerligen viktigt att vi inte får fler olyckor när läget är så ansträngt som det är nu, säger han.

Räddningstjänsten och polisen håller nästa informationstillfälle för media på söndagseftermiddagen.

Stadsstyrelsen vill inte minska antalet ledamöter i stadsfullmäktige.

Stormen Alfrida kommer att ha en inverkan på skogsbruket som syns i flera decennier, bedömer Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC).
Det är viktigt att alla aktörer fortsätter att dra åt samma håll för att så snabbt som möjligt rädda det som går av det stormskadade virket, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

Även papperslösa bör ha rätt till socialvård.
Det anser Emmaus Åland i sitt utlåtande över det nya lagförslaget om socialvård.

Åland United spelade 1-1 i ligapremiären borta mot TiPS på lördagen.

Arkeologer har hittat cirka 5.000 år gamla spannmålskorn på två platser på Åland. Fynden innebär att historien får skrivas om.
– De visar att den gropkeramiska kulturen spred jordbruket till helt nya platser, säger Santeri Vanhanen vid Helsingfors universitet.

Paf bötfälls med 100.000 kronor av Spelinspektionen i Sverige för att kunder som stängt av sig själva via Spelpaus.se ändå kunnat spela på bolagets sajt.
– Vi hade testat vårt system och var säkra på att det fungerade, men ändå fanns det en bugg som gjorde det möjligt att spela, säger kommunikationschef Ludvig Winberg.

På måndag ska lagtinget debattera näringspolitiken. De gör det mot bakgrund av en åländsk ekonomi som stagnerat.
– Vi ligger verkligen efter här på Åland, säger Ålands näringslivs vd Anders Ekström, som en av tre utredare utsedda av landskapsregeringen för att utreda företagens konkurrenskraft.

Staden borde placera en skylt på Lotsberget som välkomnar resenärer. Det föreslogs i en motion till stadsfullmäktige förra året.
Nu för stadsstyrelsen frågan till kultur- och fritidsnämnden, som man anser kan överväga en installation i sin framtida planering.

I går kväll bjöd grupperna DunderSmå och DunderLiten på en fartfylld dansshow i Alandica. Deltog gjorde också några showgrupper och en hiphop-grupp.
Här är fotograf Daniel Erikssons bildspel från showen.

Spelinspektionen har delat ut böter till två spelbolag. Ett av dem är Paf. Orsaken är att kunder kunnat spela på Paf:s sajt trots att man stängt av sig själv.

Sverige har öppnat sin spelmarknad medan Finland överväger att införa ytterligare begränsningar. Det blir i så fall en kortsiktig lösning, tror Sverker Skogberg på Paf.
– Pressen ökar på Finland att gå in för licenser. Samhället vinner på att alla aktörer beskattas, säger han.

Nya regler kan göra förtullning över den åländska skattegränsen både arbetsam och dyr för företag och privatpersoner.
Riksdagsledamot Mats Löfström rasar över förändringarna och landskapsregeringen har givit ärendet hög prioritet.
– Det här är ingen bra sak för Åland, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Stadsstyrelsen har återremitterat ärendet om en delgeneralplan för centrum. Från politiskt håll har det nämligen tagits fram ett förslag som bland annat skulle möjliggöra Ömsens nybyggnadsplaner.
Förslaget innebär att åtta av de 13 byggnader som är aktuella inte skulle klassas som skyddsvärda.

Fler nyheter