I dag ordnar Elisabeth Nauclér en träff i riksdagen för Tibets andlige ledare Dalai lama som kom till Finland i går.

- En utmärkt tillfälle för Finland att lyfta fram Ålands självstyrelse, säger hon.

POLITIK Dagen inleds med ett seminarium på Helsingfors universitet om fredliga konfliktlösningar och om Tibet. Riksdagsledamot Elisabeth Nauclér kommer att ta upp Ålandslösningen både under seminariet och vid den träff hon arrangerar för den andlige ledaren i riksdagen efter seminariet.

Hon anser att Finland borde stöda Tibets strävan efter autonomi.

- Tibet har gett upp kravet på självständighet och talar nu för självstyrelse. Det bör Finland stöda, säger hon.

Visa upp Åland

Hon tycker också att Finland på lämpligt sätt kunde visa upp den åländska autonomin i detta sammanhang.

- Finland ska med stolthet visa upp den lösning man medverkat till!

Nauclér har informerat president Tarja Halonen om mötet hon arrangerar för Dalai lama i riksdagen. Varken presidenten, statsminister Jyrki Katainen (Saml) eller utrikesminister Erkki Tuomioja (Sdp) kommer att träffa Dalai lama. Däremot kommer biståndsminister Heidi Hautala (Gröna) att göra det.

Tredje träffen

Det blir tredje gången Elisabeth Nauclér träffar Dalai lama som nu besöker Finland för femte gången. De tidigare mötena dem emellan har skett 2006 i Dharamsala i Indien, där Dalai lama lever i exil sedan 1959 då Kina ockuperade Tibet, och i Sydtyrolen för två år sedan.

Inför Dalai lamas besök i Finland blev Nauclér kontaktad av Tibetkontoret i London. Dalai lama har nyligen avsagt sig det politiska ledarskapet för tibetanerna men kvarstår som deras andlige ledare. Nauclér känner sedan tidigare Lobsang Sangay som tar över som politisk ledare.

- Det var naturligt för dem på kontoret att vända sig till mig eftersom de känner mig, säger hon.

Två ålänningar med

Men hon är inte enda ålänning på plan. Cecilia Innanen, hemma från Eckerö och syster till Peter Winquist, är med och organiserar Dalai lamas Finlandsbesök.

Vilka som kommer till den inofficiella träffen i riksdagen i dag vet Nauclér inte. Hon har bjudit in medlemmarna i grundlagsutskottet, de tidigare kollegerna i utrikesutskottet, Finlands delegation i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, ledamöter från stora utskottet och riksdagens människorättsgrupp.

Mötte Estlands president

Kina betraktar Dalai lamas utlandsbesök som inblandning i Kinas inre angelägenheter och varnar utländska ledare för att träffa honom.

Dalain lama kom till Finland från Estland där han enligt Svenska Yle hade ett inofficiellt möte med den estniska presidenten Toomas Hendrik Ilves.

Samtliga av Viking Lines fartyg som trafikerar mellan Sverige, Åland och Finland med undantag för Cinderella berörs om Sjömansunionen går till strejk.
– Vi är Finlands största arbetsgivare till sjöss och blir det strejk drabbar det oss väldigt hårt, säger Viking Lines kommunikationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Åbo hovrätt slår fast den av Ålands tingsrätt givna domen mot flera personer inblandade i den så kallade knarkligan på Åland.

Air Leaps flyg har varit försenade och inställda för många gånger. Nu ska tidtabellen ändras och blir det inte bättre kommer landskapsregeringen att ta till sanktioner.
– Ser man sådana här siffror i fortsättningen så måste det bli avdrag enligt vårt avtal. Då måste vi skrida till verket för det är oacceptabelt, säger Per-Erik Cederkvist.

Att finländska och åländska sjömän sparkas till förmån för billigare arbetskraft kommer inte att accepteras.
Det säger Kenneth Bondas, förbundssekreterare på Finlands Sjömansunion med anledning av den strejk unionen varslade om i torsdags.

Med 159 röster mot 15 antog riksdagen i första behandling det nya ekonomiska systemet i självstyrelselagen.
– Ett klart bevis för att vi har stöd för vår sak, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

Den i dag 41-åriga mannen drog kniv när han tappade humöret en juninatt 2017 – enligt honom själv när en 46-årig man ville tala om att 41-åringens flickvän tidigare levde som prostituerad.
– Då begick jag misstaget och hämtade kniven, säger 41-åringen som nu åtalas för dråpförsök i tingsrätten.

Den arbetsgrupp som utreder ett nytt reningsverk i Föglö vill att uppdraget avbryts och att kommunen bygger om det befintliga reningsverket i stället. Dessutom vill byggnads- och tekniska nämnden att förhandlingar inleds med fiskodlingarna för att få dem att rena sitt eget avloppsvatten.

Krögarna vid den nya golfrestaurangen Brassie i Kastelholm, Lotta Wickström och Michael Silversvärd, stämmer Ålands golfklubb på mer än 150.000 euro.
– Det är beklagligt. I övrigt har jag inga kommentarer i dag, säger klubbdirektör Åsa Nordström.

Hela den finländska handelsflottan berörs när Sjömansunionen varslar om strejk. Går inte Rederierna i Finland med på löneförhöjningar på över 2,5 procent både 2019 och 2020 inleds strejken den 1 mars.
– Det är en strejk som skulle få betydande konsekvenser, säger Hans Ahlström, vice vd för Rederierna i Finland.

I går på Alla hjärtans dag dök ett två meter stort hjärta upp i centrum av Mariehamn.
– Ett sätt att föra ut kärlekens budskap, mellan människor och till staden, säger Dan Ferna på City Mariehamn.

Björn Wennström slutar som centrumchef i Maxinge.

Men någon stor omläggning av kursen är inte att vänta.

– Nej, inte ändrar vi. Vi kör vidare med samma koncept, säger vd Dan-Johan Dahlblom.

Vad händer under sportlovet? På lördag publicerar Ålandstidningen en lista på aktiviteter för barn och ungdomar. Skicka därför in tips på allt som är på gång i idrottsanläggningar, museer, bibliotek, ungdomsgårdar och annat som kan vara av intresse. 

Viking Lines rörelseresultat för det fjärde kvartalet blev 1,6 miljoner euro jämfört med 3,7 miljoner samma kvartal 2017. Dividenden hålls oförändrad på 0,20 euro per aktie.

Fler nyheter