Jämställ åländska elever med svenska, slopa elöverföringsavgiften, låt ålänningar se på SVT play och inrätta ett Ålandsråd i svenska riksdagen.

I fem motioner slår riksdagsledamot Per Lodenius (C) hårda slag för Åland i Sverige.

– Motionerna är ett sätt att lyfta upp Ålandsöverenskommelsen och vikten av att vi följer upp den från Sveriges sida, säger han.

Kommentarer

Bra att Sverige uppmärksammar

Bra att Sverige uppmärksammar Åland och våra spörsmål. Men , precis som i Katalonien , väcker ekonomiska frågor stor ilska. Mycket grus i maskineriet uppstår hela tiden. Att hela tiden få förhållandet mellan Åland och Finland att framstå som problemfritt gagnar inte Åland ! Tvärtom !

Det är rimligt att anta att

Det är rimligt att anta att det förhållandet att svenska språket alltmer nonchaleras i Finland kommer att medföra allt större problem för oss ålänningar när det gäller att i olika avseenden få service på svenska. Det är naturligtvis bra att vår belägenhet uppmärksammas i svenska riksdagen men detta har knappast någon inverkan i praktiken. Det som behövs är konkreta åtgärder för att bryta bundenheten till Finland åtminstone när det gäller frågor av betydelse för språkservicen.

Här har Per Lodenius,

Här har Per Lodenius, borgerlig riksdagsman i Sverige, givit Ålands Landskapsregering ett ypperligt tillfälle att åtminstone försöka skapa en högst nödvändig motvikt till innebörden av fru ”kommunministerns” – med allt vad i den ingår – smått infernaliska livsuppgift. Men, för att få någonting gjort är det inte heller här bara att tacka och ta emot!

Önningebybon Carl Geelnard, 16, har fått uppleva något som många jägare drömmer om – att skjuta en guldbock.

– Man ska inte räkna med att det händer en gång till. Men man kan alltid hoppas.

Hyresgästen Kurt Holmberg på Jurmo är kritisk till skötseln av Fastighets Ab Vesterbötes radhus på Jurmo.

Han har gjort anmälningar till både polisen och ÅMHM.

I onsdags fyllde Finland 100 år som självständig stat. Men hur mår 100-åringen i allmänhet, och hur mår dess relation med 96-åriga Åland i synnerhet? Lantrådet Katrin Sjögren framförde landskapets hälsning till president Sauli Niinistö på slottsbalen, och har sin uppfattning om nationens tillstånd.

Polisen hade att göra natten till lördag. Vid stadens nöjesetablissemang fick lagens väktare rycka in flera gånger, berättar polisen i ett pressmeddelande.

Med 23 sekunder kvar att spela i hemmamatchen mot FOC Farsta rakade Alexander Grundström in segerpucken till 2–1 efter en rejält tilltrasslad situation framför kassen.

– Jag trodde faktiskt inte att domaren skulle godkänna målet, säger han.

Polisen behöver bli mer tillgänglig. Det konstaterar kommissarie Olof Lindqvist med anledning av att många utsatta inte anmäler sexuella övergrepp.

Genom ett nytt samarbetsavtal med ett japanskt företag hoppas Optinova växa rejält både i Japan och Kina.
– Träffar vi rätt i offertrundorna är det stora ordrar det handlar om, säger Anders Wiklund, vd för Optinova-koncernen.

Eftersom försäljningen av Fifax till Kina ännu inte slutförts har bolaget bett ägarna skjuta till tre miljoner euro i en nyemission.
– Styrelsen har fullmakt att ta in ytterligare tre miljoner euro om det behövs, säger ordföranden Pentti Kulmala.

Berättelserna som publicerades på metoo.ax i fredags visar en mörk bild av åländska kvinnors verklighet. Nu hoppas initiativtagaren Mia Hanström att alla tar sitt ansvar och förändrar kulturen.
– Jag tror män behöver lyssna mycket mer på kvinnor och deras berättelser. Om de gör det kommer de att få en rikare tillvaro, säger hon.

Ett femtiotal kvinnor samlades på scenen på torget i Mariehamn för att skrika tillsammans i tre minuter i dag. Prick klockan tolv klämde de i, för att uppmärksamma Metoo-kampanjen och kvinnors rätt att själv bestämma om sin kropp.

1.568 kvinnor har skrivit på det åländska uppropet mot sexuella övergrepp och trakasserier.
 

Ålands natur och miljö har på två månader tagit fram ett helt nytt förslag för skärgårdstrafiken. Det bygger på investeringar i snabba elfärjor och elhybridfärjor i stället för broar.
Samtidigt får skärgården två helt nya linjer med förslaget.
– Nu har vi möjliggjort en kommunsammanslagning som fungerar i praktiken, säger Christian Pleijel.

 

Emil Eriksson, it-utvecklingschef på ÅHS, dömer ut landskapsregeringens mål att flytta över it-verksamheten till Åda.
– Det blir dyrare, mindre effektivt och Åland riskerar att drabbas av en kompetensflykt.

Fler nyheter