Jämställ åländska elever med svenska, slopa elöverföringsavgiften, låt ålänningar se på SVT play och inrätta ett Ålandsråd i svenska riksdagen.

I fem motioner slår riksdagsledamot Per Lodenius (C) hårda slag för Åland i Sverige.

– Motionerna är ett sätt att lyfta upp Ålandsöverenskommelsen och vikten av att vi följer upp den från Sveriges sida, säger han.

Kommentarer

Bra att Sverige uppmärksammar

Bra att Sverige uppmärksammar Åland och våra spörsmål. Men , precis som i Katalonien , väcker ekonomiska frågor stor ilska. Mycket grus i maskineriet uppstår hela tiden. Att hela tiden få förhållandet mellan Åland och Finland att framstå som problemfritt gagnar inte Åland ! Tvärtom !

Det är rimligt att anta att

Det är rimligt att anta att det förhållandet att svenska språket alltmer nonchaleras i Finland kommer att medföra allt större problem för oss ålänningar när det gäller att i olika avseenden få service på svenska. Det är naturligtvis bra att vår belägenhet uppmärksammas i svenska riksdagen men detta har knappast någon inverkan i praktiken. Det som behövs är konkreta åtgärder för att bryta bundenheten till Finland åtminstone när det gäller frågor av betydelse för språkservicen.

Här har Per Lodenius,

Här har Per Lodenius, borgerlig riksdagsman i Sverige, givit Ålands Landskapsregering ett ypperligt tillfälle att åtminstone försöka skapa en högst nödvändig motvikt till innebörden av fru ”kommunministerns” – med allt vad i den ingår – smått infernaliska livsuppgift. Men, för att få någonting gjort är det inte heller här bara att tacka och ta emot!

Flera långfärdsskridskoåkare testade i lördags att frivilligt gå igenom isen och ta sig upp från vaken.

– Det var lärorikt att känna hur tung man blir, säger Lina Loikas efter det iskalla doppet.

ÅHS ska ha en överläggning med landskapsregeringen innan de går vidare med upphandlingen av ett vårdinformationssystem. 

– Vi behöver göra det, det är en stor investering som ska göras och vi behöver veta att alla är med på den linje som vi går in för, säger Annette Holmberg-Jansson, ÅHS styrelseordförande. 

I över 2.000 bostäder på Åland kan det finnas förhöjda radonhalter. Den uppskattningen gör Strålsäkerhetscentralen. Men trots att att en hög radonhalt innebär en ökad risk för lungcancer är det få som kollar upp sina bostäder. 
– Det är enkelt att bygga bort radon – om man tänker på det innan man börjar bygga, säger Leif Andersson, bygginspektör i Mariehamn. 

 

Tipsettan i Mariehamn ligger ute till försäljning. 
– Det skulle gå att driva vidare butiken med ett nytt koncept fram till att Veikkaus är tillbaka, säger Åke Lindholm. 

 

Östersjöprojektet finanserierar i år nio projekt med nästan 250.000 euro. Mariehamns stad får 35.000 för att hålla Slemmern rent från mikroplaster. 

Vårdö kommunstyrelse har beslutat att kommunen bör inleda en dialog med Lumparland gällande Ängö och Bussö, som landskapsregeringen vill ska avskiljas från Vårdö. Däremot säger kommunen nej till att ingå i en gemensam skärgårdskommun eller delta i några kommunindelningsutredningar.

Vid årsskiftet försvann Veikkaus och dess spel från Åland.
Nu har ålänningarna hittat andra spel att lägga pengarna på.
– Spelet på trav har gått upp mellan 20 och 25 procent, säger Paf:s kommunikationschef Anders Sims.

 

Lantrådet Katrin Sjögren uppmanar regeringen i Helsingfors att ändra sin negativa inställning till fler platser i EU-parlamentet – och ge Finlands extraplats till Åland.
– Det skulle vara en fjäder i hatten för Finland, säger hon.

 

Med minsta möjliga majoritet har stadsstyrelsen beslutat att ställa ut ett förslag till stadsplaneändring för Bruson Invests och Rundbergs bil & services tomter på Villagränd.

 

Dahlmans höjer priset till leverantörer av nöt med start nästa vecka. Höjningen är den tredje som företaget gör på kort tid.

Polisen har beslagtagit en större mängd hasch och gripit tre personer. Detta gjordes i samband med att flera husrannsakningar gjordes den 13 februari. Två personer häktades under fredagen på sannolika skäl misstänkta för grovt narkotikabrott. Det skriver polisen i ett pressmeddelande.

Polisen går i ett pressmeddelande ut med en varning på grund av det kraftiga snöfallet. 

 

Johan Ehn (MSÅ), tidigare utbildningsminister och talman, kandiderar till riksdagen i valet nästa år.

– Jag vill gärna engagera mig i det här sammanhanget, säger Johan Ehn.

Fler nyheter