Jämställ åländska elever med svenska, slopa elöverföringsavgiften, låt ålänningar se på SVT play och inrätta ett Ålandsråd i svenska riksdagen.

I fem motioner slår riksdagsledamot Per Lodenius (C) hårda slag för Åland i Sverige.

– Motionerna är ett sätt att lyfta upp Ålandsöverenskommelsen och vikten av att vi följer upp den från Sveriges sida, säger han.

Kommentarer

Bra att Sverige uppmärksammar

Bra att Sverige uppmärksammar Åland och våra spörsmål. Men , precis som i Katalonien , väcker ekonomiska frågor stor ilska. Mycket grus i maskineriet uppstår hela tiden. Att hela tiden få förhållandet mellan Åland och Finland att framstå som problemfritt gagnar inte Åland ! Tvärtom !

Det är rimligt att anta att

Det är rimligt att anta att det förhållandet att svenska språket alltmer nonchaleras i Finland kommer att medföra allt större problem för oss ålänningar när det gäller att i olika avseenden få service på svenska. Det är naturligtvis bra att vår belägenhet uppmärksammas i svenska riksdagen men detta har knappast någon inverkan i praktiken. Det som behövs är konkreta åtgärder för att bryta bundenheten till Finland åtminstone när det gäller frågor av betydelse för språkservicen.

Här har Per Lodenius,

Här har Per Lodenius, borgerlig riksdagsman i Sverige, givit Ålands Landskapsregering ett ypperligt tillfälle att åtminstone försöka skapa en högst nödvändig motvikt till innebörden av fru ”kommunministerns” – med allt vad i den ingår – smått infernaliska livsuppgift. Men, för att få någonting gjort är det inte heller här bara att tacka och ta emot!

Obunden samling håller inget styrelsemöte om misshandelsdomen mot partiets lagtingsledamot Fredrik Fredlund före november.
– Jag tänker inte kommentera om han kan fortsätta representera partiet före domen har vunnit lag kraft, säger partiordförande Bert Häggblom.

ÅHS vårdchef Sirpa Mankinen blir tf klinikchef för psykiatrin, och chefläkare Olli-Pekka Lehtonen blir medicinskt ansvarig.
Detta för att lindra den psykiaterbrist som råder.

En plastlåda med sand brann i dag vid halv två-tiden i Miramargaraget. Branden misstänks vara anlagd.

En ny arbetsgrupp ska koordinera Ålands Vatten Ab:s, landskapsregeringens, ÅMHM:s och omkringliggande kommuners respektive ansvar för skyddet av Långsjön och Markusbölefjärden.
– Vi vet alla vad vi ansvarar för, men har hittills ändå misslyckats, säger näringsminister Camilla Gunell (S).

Ett 60-tal föräldrar slöt upp för att diskutera de stora grupper av ungdomar som har samlats i Godby på helgerna den senaste tiden.
– Det finns ett riskmoment med att vara ute för sent, så jag tycker att de är inne på rätt spår, säger äldre konstapel Nicolai Båsk.

Obunden samling har inte diskuterat på förhand hur partiet ska agera om domen mot Fredrik Fredlund skulle bli fällande.
Det säger lagtingsledamoten Lars Häggblom.

Tea Nordlund, Tony Nordlund och Anja Karlsson räddade under torsdagsförmiddagen en nedsjunken älgkalv ur ett lerdike i Gottby, Jomala.
– Det tog nog 40 minuter. Kalven var utmattad, men verkade må bra, säger Tea Nordlund.

Innan en lagakraftvunnen dom finns mot Fredrik Fredlund kommer lagtinget inte att ta något initiativ i frågan.
– Man får tycka vad man vill om det här, men vi har ett ramverk att hålla oss till, säger talman Gun-Mari Lindholm (MSÅ).

En man döms för två fall av besittningsintrång efter att under flera år ha låtit sina kor beta på andra personers mark. Korna har rivit ner tält och ätit upp odlingar och mannen ska nu ersätta grannarna för förstörd egendom.

Lagtingsledamot Fredrik Fredlund (Ob) döms till 75 dagars villkorligt fängelse för två fall av misshandel. Ett av åtalen förkastas.

Eventuellt närmar sig pensionering för Ulf Grüssner, majoritetsägaren i bussföretaget Röde Orm Ab.
Företaget bjuder nämligen ut sina tre dotterbolag till försäljning.
– Jag hoppas att det kommer någon entusiast som vill fortsätta. Annars ger jag tusan i att pensionera mig, säger han.

Räkna med störningar på Föglölinjen när ms Knipan ersätter ms Skarven.

Undersökningarna av berggrunden mellan Lumparland och Föglö gav precis de positiva besked som FS-Links hoppades på. Nu efterlyser Hasse Holmström att landskapsregeringen öppnar upp för en tunnel när trafiken mellan Åland och Föglö upphandlas.

Fler nyheter