Jämställ åländska elever med svenska, slopa elöverföringsavgiften, låt ålänningar se på SVT play och inrätta ett Ålandsråd i svenska riksdagen.

I fem motioner slår riksdagsledamot Per Lodenius (C) hårda slag för Åland i Sverige.

– Motionerna är ett sätt att lyfta upp Ålandsöverenskommelsen och vikten av att vi följer upp den från Sveriges sida, säger han.

Kommentarer

Bra att Sverige uppmärksammar

Bra att Sverige uppmärksammar Åland och våra spörsmål. Men , precis som i Katalonien , väcker ekonomiska frågor stor ilska. Mycket grus i maskineriet uppstår hela tiden. Att hela tiden få förhållandet mellan Åland och Finland att framstå som problemfritt gagnar inte Åland ! Tvärtom !

Det är rimligt att anta att

Det är rimligt att anta att det förhållandet att svenska språket alltmer nonchaleras i Finland kommer att medföra allt större problem för oss ålänningar när det gäller att i olika avseenden få service på svenska. Det är naturligtvis bra att vår belägenhet uppmärksammas i svenska riksdagen men detta har knappast någon inverkan i praktiken. Det som behövs är konkreta åtgärder för att bryta bundenheten till Finland åtminstone när det gäller frågor av betydelse för språkservicen.

Här har Per Lodenius,

Här har Per Lodenius, borgerlig riksdagsman i Sverige, givit Ålands Landskapsregering ett ypperligt tillfälle att åtminstone försöka skapa en högst nödvändig motvikt till innebörden av fru ”kommunministerns” – med allt vad i den ingår – smått infernaliska livsuppgift. Men, för att få någonting gjort är det inte heller här bara att tacka och ta emot!

Stadsfullmäktige har godkänt Mariehamns budget för 2019 och ekonomiplanen för 2020-21.
Under debatten gjordes 17 ändringsförslag, varav 9 godkändes.

Trots regnet sökte många glada människor sig ut till samlingspunkter på Åland för att fira sommaren i gemenskap och hylla högtiden med dans och sång. 

Det blev ingen stångresning i Engelska parken i dag. I stället fick de hugade midsommarfirarna dansa bredvid stången.

Halva nöjet med midsommarfirandet är förberedelserna. Att lägga in silen, löva stången och skapa sin egen blomstrande huvudbonad.
Ålandstidningen bad florist Gerd Karlsson på Blomstallet att visa hur man binder sin egen midsommarkrans.

På torget i Mariehamn inhandlas jordgubbarna och fisken inför midsommarhelgen. Ålandstidningen har pejlat hur jordgubbsshopparna firar midsommar.

Efter flera månaders väntan har invånarna på Kökar äntligen fått en butik igen. Den nybyggda butikslokalen var under torsdagens öppning full av nyfikna besökare.
- Alla var väldigt målinriktade och ville ha en butik, och så blev det, säger Robert Karlman.

Försöken att syresätta den övergödda Kaldersfjärden pågår inte längre.
– Vi har sagt att det inte är någon idé att köra pumparna eftersom det inte verkar ha den önskade effekten, säger Carina Aaltonen (S), vice ordförande i kommunstyrelsen i Jomala.

Landskapsregeringen bör bjuda in alla berörda parter från Sverige och Finland till Åland i höst, för att säkerställa ålänningarnas tillgång till SVT Play .
– Det gäller bara att hitta ett datum och få det att klaffa, säger infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ).
Han har lett arbetet i mediekommittén, som nu är klar med sitt förslag till mediepolitiskt program.

Landskapsregeringen har konstruerat ett nytt stödsystem för vindkraften.
– Systemet är en morot och en ekonomisk stötdämpare som ska få investerare att fatta beslut om att producera el, säger näringsminister Camilla Gunell (S).

Med undantag för ett par lås, en dörr och några kranar är ritningarna till Jomalas miljövänliga samlingshus nu spikade.
– Byggnaden kommer att uppfylla miljömålen, säger Jonas Larsson, miljösamordnare vid konsulten Sweco.

Mariehamns hamn Ab får tillbaka drygt en miljon euro som man betalade i överlåtelseskatt 2015.
Pengarna ska användas till de stora investeringar som väntar.

Mariehamn sänker inkomstskatten från 17,50 till 17,25 procent. Det beslutade stadsfullmäktige under tisdagskvällens möte.

Ett system för att med tre klick kunna meddela sina kollegor var man befinner sig. Nu kan Västra Saltviks frivilliga brandkår bara minuter efter att ett larm gått ha bemanningsituationen kartlagd.
– Det underlättar mycket. Man har stått här många gånger utan att veta hur många det är som är på väg, säger kårchef Sten-Göte Nyman.

Fler nyheter