Slutmålet är att IT-verksamhet så långt som möjligt ska skötas av Åda. Det säger både finansminister Mats Perämaa (Lib) och hälso- och sjukvårdsminister Wille Valve (MSÅ).

– Vi har en klar linje att it-förvaltningen på ÅHS ska samordnas via Åda, det här är förankrat i budgeten som behandlas som bäst, säger Mats Perämaa.

Kommentarer

Ville Valves och Mats

Ville Valves och Mats Perämaas ynkliga försök att lägga en rökridå över hur sjukvårdens IT skall skötas och upphandlas är sorgligt. Om de skulle ha en aning om vilka svårigheter detta har mött i Sverige och Europa, skulle de kanske vara mindre morska. Man blir inte expert på allt för att partierna sätter in en i regeringen. Tyvärr har vi nog den minst kunniga och mest högfärdiga regering Åland har haft på mycket länge. Om de inte tar sitt förnuft till fånga blir det katastrof, och en dyr sådan. Är herrar Ville och Mats då färdiga att ta ansvaret?

Nu har vår allvetande

Nu har vår allvetande regering valt en konsult i Sverige (har man konkurrensutsatt uppdraget?) för en uppgift som innefattar att samordna sjukvårds-IT mellan Åland och Finland. Hur dumma och Sverigebesatta kan regeringens ministrar bli? Vet ni att sjukvården i Sverige går å knäna, mycket just för att politikerna läöggervsig i sådant somde inyte begriper?

"Förtvivlad" har en viktig

"Förtvivlad" har en viktig fråga: HAR KONSULTUPPDRAGET FÖR ÅHS-IT KONKURRENSUTSATTS? Det står att regeringen har utsett konsulten. Har sjukvårssakkunniga tillfrågats, och har förtrogenhet med sjukvården och dess IT i Finland varit ett krav, eller är det "billigaste anbudet" som gäller?? Ännu värre: Finns det någon tidigare koppling mellan någon i regeringen och den utsedda konsulten? Skattebetalarna har rätt att få veta, och utan slingerbultar!

Nu får ni väl ge er... Detta

Nu får ni väl ge er... Detta handlar inte om nivån på vården utan om att LR vill samordna så mycket som möjligt i sitt gemensamma IT-bolag. ÅHS ledning är och har varit inkompetenta i vad de själva måste göra. De tror att bara man har en egen IT-avdelning löser sig allt men det handlar egentligen om att de måste själva bli bättre på att organisera sig och veta vad man vill ha gällande IT-miljö, system etc. Själva delen med upphandling av system, implementering, serverhantering och underhåll kan ÅDA säkerligen klara av och det är det som är samordningsvinsten. Frågan är vad ÅHS själva gjort för att göra sin del av läxan?

Det är märkligt hur man kan

Det är märkligt hur man kan förvränga fakta. Trump har tydligen goda lärjungar. Sjukvårds-IT har varit en prövosten både i Sverige och Finland. I båda länderna har den kraschat med ödesdigra följder. Vad tror JOFA att Åda och regeringen är för slags genier som kan klara detta alldeles på egen hand med en okänd svensk konsult i bakgrunden? Läser han inte tidningarna? Ådas första år har inte heller varit något triumftåg, precis; det går inte att göra viktiga saker med hjälp av glada amatörer. Det gäller både regeringen och Åda.

Att sjukvården går på knäna i

Att sjukvården går på knäna i Sverige har definitivt ingenting med något som helst datorsystem att göra ! Datorsystemen ( det finns flera ) fungerar utmärkt ! Vilket snicksnack att det skulle kraschat. Tvärtom har man i Sverige stenkoll på vilka som använder vad och hur, och det kan man definitivt inte säga om hur det varit på Åland. Konsulten från Sverige behövs, eftersom vi talar svenska på Åland ! Och vad heter systemet vi skall använda ? Konsulten är förmodligen expert på just det systemet. Vem som helst är inte kompetent. Detta är inget man upphandlar ! Kompetensen gäller ! ! !

Ja, Sapientia, tidningarna

Ja, Sapientia, tidningarna läser dui tydligen inte. Här om veckan upphörde på grund av dålig planering IT-verksamheten inom Karolinska sjukhuset att fungera, vilket direkt påverkade patientsäkerheten och kunde klaras upp genom att all ledifg personal kallades in för att sköta verksamheten "för hand". Och om vi på Åland har en regeringsstyrd IT-verksamhet i sjukvården tar regeringen knappast ansvaret om något händer. Det är bara sjukvården själv som har absvaret och vet hur sjukvården sköts. Inte regeringen och inte Åda.

Nya KS är som det heter helt

Nya KS är som det heter helt nytt. Och det var delar av verksamheten som ej fungerade, och det var förmodligen handhavande fel som var snabbt åtgärdat. Och vem tror på allt som media förstorar upp ? Ibland är det bra att höra allt från hästens mun !

Mariehamns stad köper den robot som använts i klass 4B i Strandnäs för att fler elever som är hemma sjuka ska kunna delta i undervisningen.

Om det blir landskapsregeringen eller operatören Nordic Jetline som bär kostnaderna för de skador som ms Knipan orsakade i Osnäs i lördags är för tidigt att säga.

– Jag vill inte spekulera i den saken, det blir en försäkringsfråga, säger landskapsregeringens upphandlare Sten Schauman.

Havsvidden vill bygga tre nya lägenhetshotell med sju till nio lägenheter i varje huskropp. Anledningen är att hotellverksamheten behöver flera rum.

– Det här är en viktig del av Havsviddens utvecklingsplan, säger styrelseordförande Oskar Svensson.

Fallande trädet var angripet
Mariehamns stad vidtar omedelbara åtgärder och inleder undersökningar av lindarna längs med Esplanaden efter helgens trädfall. Hittar man sjuka träd kommer de sannolikt att tas ner.
– Min bedömning är att ett sjukt träd måste tas ner ögonblickligen, säger Stefan Nordas, arbetschef vid Mariehamns stad.

Den åländska sjömannen var, när han inte fick mer jobb efter januari 2016, tillsvidareanställd efter tyst förlängning av flera visstidsanställningar.
Det säger mannens ombud Marcus Måtar, som i tingsrätten yrkar på mer än 50.000 euro från arbetsgivaren landskapsregeringen.

Ett bråk ombord på en skärgårdsfärja blev en dyr historia för en man i 50-årsåldern som nu dömts för misshandel och olaga hot.

Enligt en läsare ligger det gummigranulat från konstgräsplanen på Vikingavallen i vattnet i närheten av Dalkarby träsk. Detta har läsaren uppmärksammat bland annat ÅMHM om. 

– Det här kommer att finnas med i vår tillsyn, säger miljöskyddsinspektör Magnus Eriksson.

Skärgårdsfärjan ms Knipan krossade en brygga och drog sönder två vattenledningar vid pensionatet Vuosnaisten meriasema i Osnäs i lördags.

– Den låg och drev, säger pensionatets ägare Mika Porrassalmi.

Enligt den nya smittskyddslagen måste en stor del av personalen vid Ålands hälso- och sjukvård vara vaccinerad mot en rad sjukdomar. För de i personalen som inte vill vaccinera sig är det omplacering eller uppsägning som gäller.
– Det kan bli aktuellt med uppsägningar, men det är inget vi eftersträvar, säger vårdchefen Sirpa Mankinen.

En ny gård väcker nyfikenhet. Det får Rebecka Eriksson och hennes stab på Himmyra gård erfara under Skördefesten.
Bilköerna ringlar långa till gården.
– Det är helt galet, säger hon och skrattar.

Busringningar, fult språk och allmänt stökiga ungdomar. Det har man på bland annat Kotipizza upplevt under en tid. Men i stället för att porta ungdomarna har man valt att göra tvärtom.
– Det har varit enstaka mindre incidenter och jag kände att det kanske var dags att uppmärksamma det, säger Petra-Maria Ramstedt.

Seniorboende, effektiviserat serviceboende och demensboende.
Den arbetsgrupp som tittat på äldreomsorgen i Finström ser flera behov.

Ett trettiotal personer sprang Skördeloppet på Himmyra gård i Hammarland i går. Många av dem var barn.

Fler nyheter