Slutmålet är att IT-verksamhet så långt som möjligt ska skötas av Åda. Det säger både finansminister Mats Perämaa (Lib) och hälso- och sjukvårdsminister Wille Valve (MSÅ).

– Vi har en klar linje att it-förvaltningen på ÅHS ska samordnas via Åda, det här är förankrat i budgeten som behandlas som bäst, säger Mats Perämaa.

Kommentarer

Ville Valves och Mats

Ville Valves och Mats Perämaas ynkliga försök att lägga en rökridå över hur sjukvårdens IT skall skötas och upphandlas är sorgligt. Om de skulle ha en aning om vilka svårigheter detta har mött i Sverige och Europa, skulle de kanske vara mindre morska. Man blir inte expert på allt för att partierna sätter in en i regeringen. Tyvärr har vi nog den minst kunniga och mest högfärdiga regering Åland har haft på mycket länge. Om de inte tar sitt förnuft till fånga blir det katastrof, och en dyr sådan. Är herrar Ville och Mats då färdiga att ta ansvaret?

Nu har vår allvetande

Nu har vår allvetande regering valt en konsult i Sverige (har man konkurrensutsatt uppdraget?) för en uppgift som innefattar att samordna sjukvårds-IT mellan Åland och Finland. Hur dumma och Sverigebesatta kan regeringens ministrar bli? Vet ni att sjukvården i Sverige går å knäna, mycket just för att politikerna läöggervsig i sådant somde inyte begriper?

"Förtvivlad" har en viktig

"Förtvivlad" har en viktig fråga: HAR KONSULTUPPDRAGET FÖR ÅHS-IT KONKURRENSUTSATTS? Det står att regeringen har utsett konsulten. Har sjukvårssakkunniga tillfrågats, och har förtrogenhet med sjukvården och dess IT i Finland varit ett krav, eller är det "billigaste anbudet" som gäller?? Ännu värre: Finns det någon tidigare koppling mellan någon i regeringen och den utsedda konsulten? Skattebetalarna har rätt att få veta, och utan slingerbultar!

Nu får ni väl ge er... Detta

Nu får ni väl ge er... Detta handlar inte om nivån på vården utan om att LR vill samordna så mycket som möjligt i sitt gemensamma IT-bolag. ÅHS ledning är och har varit inkompetenta i vad de själva måste göra. De tror att bara man har en egen IT-avdelning löser sig allt men det handlar egentligen om att de måste själva bli bättre på att organisera sig och veta vad man vill ha gällande IT-miljö, system etc. Själva delen med upphandling av system, implementering, serverhantering och underhåll kan ÅDA säkerligen klara av och det är det som är samordningsvinsten. Frågan är vad ÅHS själva gjort för att göra sin del av läxan?

Det är märkligt hur man kan

Det är märkligt hur man kan förvränga fakta. Trump har tydligen goda lärjungar. Sjukvårds-IT har varit en prövosten både i Sverige och Finland. I båda länderna har den kraschat med ödesdigra följder. Vad tror JOFA att Åda och regeringen är för slags genier som kan klara detta alldeles på egen hand med en okänd svensk konsult i bakgrunden? Läser han inte tidningarna? Ådas första år har inte heller varit något triumftåg, precis; det går inte att göra viktiga saker med hjälp av glada amatörer. Det gäller både regeringen och Åda.

Att sjukvården går på knäna i

Att sjukvården går på knäna i Sverige har definitivt ingenting med något som helst datorsystem att göra ! Datorsystemen ( det finns flera ) fungerar utmärkt ! Vilket snicksnack att det skulle kraschat. Tvärtom har man i Sverige stenkoll på vilka som använder vad och hur, och det kan man definitivt inte säga om hur det varit på Åland. Konsulten från Sverige behövs, eftersom vi talar svenska på Åland ! Och vad heter systemet vi skall använda ? Konsulten är förmodligen expert på just det systemet. Vem som helst är inte kompetent. Detta är inget man upphandlar ! Kompetensen gäller ! ! !

Ja, Sapientia, tidningarna

Ja, Sapientia, tidningarna läser dui tydligen inte. Här om veckan upphörde på grund av dålig planering IT-verksamheten inom Karolinska sjukhuset att fungera, vilket direkt påverkade patientsäkerheten och kunde klaras upp genom att all ledifg personal kallades in för att sköta verksamheten "för hand". Och om vi på Åland har en regeringsstyrd IT-verksamhet i sjukvården tar regeringen knappast ansvaret om något händer. Det är bara sjukvården själv som har absvaret och vet hur sjukvården sköts. Inte regeringen och inte Åda.

Nya KS är som det heter helt

Nya KS är som det heter helt nytt. Och det var delar av verksamheten som ej fungerade, och det var förmodligen handhavande fel som var snabbt åtgärdat. Och vem tror på allt som media förstorar upp ? Ibland är det bra att höra allt från hästens mun !

Efter flera månaders väntan har invånarna på Kökar äntligen fått en butik igen. Den nybyggda butikslokalen var under torsdagens öppning full av nyfikna besökare.
- Alla var väldigt målinriktade och ville ha en butik, och så blev det, säger Robert Karlman.

Försöken att syresätta den övergödda Kaldersfjärden pågår inte längre.
– Vi har sagt att det inte är någon idé att köra pumparna eftersom det inte verkar ha den önskade effekten, säger Carina Aaltonen (S), vice ordförande i kommunstyrelsen i Jomala.

Landskapsregeringen bör bjuda in alla berörda parter från Sverige och Finland till Åland i höst, för att säkerställa ålänningarnas tillgång till SVT Play .
– Det gäller bara att hitta ett datum och få det att klaffa, säger infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ).
Han har lett arbetet i mediekommittén, som nu är klar med sitt förslag till mediepolitiskt program.

Landskapsregeringen har konstruerat ett nytt stödsystem för vindkraften.
– Systemet är en morot och en ekonomisk stötdämpare som ska få investerare att fatta beslut om att producera el, säger näringsminister Camilla Gunell (S).

Med undantag för ett par lås, en dörr och några kranar är ritningarna till Jomalas miljövänliga samlingshus nu spikade.
– Byggnaden kommer att uppfylla miljömålen, säger Jonas Larsson, miljösamordnare vid konsulten Sweco.

Mariehamns hamn Ab får tillbaka drygt en miljon euro som man betalade i överlåtelseskatt 2015.
Pengarna ska användas till de stora investeringar som väntar.

Mariehamn sänker inkomstskatten från 17,50 till 17,25 procent. Det beslutade stadsfullmäktige under tisdagskvällens möte.

Ett system för att med tre klick kunna meddela sina kollegor var man befinner sig. Nu kan Västra Saltviks frivilliga brandkår bara minuter efter att ett larm gått ha bemanningsituationen kartlagd.
– Det underlättar mycket. Man har stått här många gånger utan att veta hur många det är som är på väg, säger kårchef Sten-Göte Nyman.

JS aviation kommer sannolikt att på torsdag inleda flygtrafik till Åbo för cancerpatienter. Sedan Nextjet gick i konkurs har det funnits ett stort behov i att skapa en fungerande flygtrafik till Åbo från Åland.

Agneta E Björklund har utsetts till tf vd för Mariehamns Ab. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

I går hölls ett möte i landskapsregeringen om eventuell skyddsjakt på de vargar som blivit skäl till oro bland åländska boskapsinnehavare.

I maj avrådde Världsnaturfonden WWF konsumenter från att köpa torsk från Östersjön, då Östersjöbeståndet anses hotat.
– Beståndet på Åland är jättefint och välmående. Det här kommer att drabba oss torskfiskare riktigt hårt, säger Ben Nylund.

En man som under 2015 och 2016 förskingrade över en miljon euro från sin arbetsgivare i Finland spelade bort en del av pengarna hos Paf.
Paf anmälde kunden till CKP sex gånger på fyra månader.
– Förhoppningsvis – även om vi inte har fått någon återkoppling från CKP – var det vår aktivitet som fick dem att böja nysta i ärendet, säger Pafs kommunikationsdirektör Anders Sims.

Fler nyheter