Slutmålet är att IT-verksamhet så långt som möjligt ska skötas av Åda. Det säger både finansminister Mats Perämaa (Lib) och hälso- och sjukvårdsminister Wille Valve (MSÅ).

– Vi har en klar linje att it-förvaltningen på ÅHS ska samordnas via Åda, det här är förankrat i budgeten som behandlas som bäst, säger Mats Perämaa.

Kommentarer

Ville Valves och Mats

Ville Valves och Mats Perämaas ynkliga försök att lägga en rökridå över hur sjukvårdens IT skall skötas och upphandlas är sorgligt. Om de skulle ha en aning om vilka svårigheter detta har mött i Sverige och Europa, skulle de kanske vara mindre morska. Man blir inte expert på allt för att partierna sätter in en i regeringen. Tyvärr har vi nog den minst kunniga och mest högfärdiga regering Åland har haft på mycket länge. Om de inte tar sitt förnuft till fånga blir det katastrof, och en dyr sådan. Är herrar Ville och Mats då färdiga att ta ansvaret?

Nu har vår allvetande

Nu har vår allvetande regering valt en konsult i Sverige (har man konkurrensutsatt uppdraget?) för en uppgift som innefattar att samordna sjukvårds-IT mellan Åland och Finland. Hur dumma och Sverigebesatta kan regeringens ministrar bli? Vet ni att sjukvården i Sverige går å knäna, mycket just för att politikerna läöggervsig i sådant somde inyte begriper?

"Förtvivlad" har en viktig

"Förtvivlad" har en viktig fråga: HAR KONSULTUPPDRAGET FÖR ÅHS-IT KONKURRENSUTSATTS? Det står att regeringen har utsett konsulten. Har sjukvårssakkunniga tillfrågats, och har förtrogenhet med sjukvården och dess IT i Finland varit ett krav, eller är det "billigaste anbudet" som gäller?? Ännu värre: Finns det någon tidigare koppling mellan någon i regeringen och den utsedda konsulten? Skattebetalarna har rätt att få veta, och utan slingerbultar!

Nu får ni väl ge er... Detta

Nu får ni väl ge er... Detta handlar inte om nivån på vården utan om att LR vill samordna så mycket som möjligt i sitt gemensamma IT-bolag. ÅHS ledning är och har varit inkompetenta i vad de själva måste göra. De tror att bara man har en egen IT-avdelning löser sig allt men det handlar egentligen om att de måste själva bli bättre på att organisera sig och veta vad man vill ha gällande IT-miljö, system etc. Själva delen med upphandling av system, implementering, serverhantering och underhåll kan ÅDA säkerligen klara av och det är det som är samordningsvinsten. Frågan är vad ÅHS själva gjort för att göra sin del av läxan?

Det är märkligt hur man kan

Det är märkligt hur man kan förvränga fakta. Trump har tydligen goda lärjungar. Sjukvårds-IT har varit en prövosten både i Sverige och Finland. I båda länderna har den kraschat med ödesdigra följder. Vad tror JOFA att Åda och regeringen är för slags genier som kan klara detta alldeles på egen hand med en okänd svensk konsult i bakgrunden? Läser han inte tidningarna? Ådas första år har inte heller varit något triumftåg, precis; det går inte att göra viktiga saker med hjälp av glada amatörer. Det gäller både regeringen och Åda.

Att sjukvården går på knäna i

Att sjukvården går på knäna i Sverige har definitivt ingenting med något som helst datorsystem att göra ! Datorsystemen ( det finns flera ) fungerar utmärkt ! Vilket snicksnack att det skulle kraschat. Tvärtom har man i Sverige stenkoll på vilka som använder vad och hur, och det kan man definitivt inte säga om hur det varit på Åland. Konsulten från Sverige behövs, eftersom vi talar svenska på Åland ! Och vad heter systemet vi skall använda ? Konsulten är förmodligen expert på just det systemet. Vem som helst är inte kompetent. Detta är inget man upphandlar ! Kompetensen gäller ! ! !

Ja, Sapientia, tidningarna

Ja, Sapientia, tidningarna läser dui tydligen inte. Här om veckan upphörde på grund av dålig planering IT-verksamheten inom Karolinska sjukhuset att fungera, vilket direkt påverkade patientsäkerheten och kunde klaras upp genom att all ledifg personal kallades in för att sköta verksamheten "för hand". Och om vi på Åland har en regeringsstyrd IT-verksamhet i sjukvården tar regeringen knappast ansvaret om något händer. Det är bara sjukvården själv som har absvaret och vet hur sjukvården sköts. Inte regeringen och inte Åda.

Nya KS är som det heter helt

Nya KS är som det heter helt nytt. Och det var delar av verksamheten som ej fungerade, och det var förmodligen handhavande fel som var snabbt åtgärdat. Och vem tror på allt som media förstorar upp ? Ibland är det bra att höra allt från hästens mun !

Harry Jansson är ny gruppledare i Centerns lagtingsgrupp. Han efterträder Veronica Thörnroos som nyligen valdes till partiordförande. Till vice gruppledare i lagtingsgruppen utsågs Jörgen Pettersson.

I kväll läggs ett förslag till stadsplaneändring fram för stadsutvecklingsnämnden gällande tomterna vid Strandgatan–Villagränd– Servicegatan.

Förslaget avviker från nämndes tidigare beslut. I stället föreslår stadsarkitekt Sirkka Wegelius på nytt en kompromiss.

De senaste åren har flera röster höjts för att skogen ”Böjsarns skog” i Gottby – sedan den tillföll Jomala kommun via ett danaarv för några år sedan – ska bevaras. Trots det har kommunen under hösten fortsatt den omfattande avverkningen. 

– Det måste finnas flera aspekter att beakta när man väljer att ta ner en så gammal skog, säger Rolf Nordlund som växt upp i trakten.

Rättegången där den tidigare dömda knivmannen från Godby står åtalad för bland annat hemfridsbrott, misshandel och olaga hot har skjutits upp till klockan 14.00 i dag.

Åländska markägare, som äger områden som klassas som impediment, riskerar i vissa fall kraftigt höjda fastighetsskatter nästa år.

Det säger lagtingsledamot Harry Jansson (C), som har uppmärksammats på ett fall där skatten ökar med mer än 10.000 euro per år.

Önningebybon Carl Geelnard, 16, har fått uppleva något som många jägare drömmer om – att skjuta en guldbock.

– Man ska inte räkna med att det händer en gång till. Men man kan alltid hoppas.

Hyresgästen Kurt Holmberg på Jurmo är kritisk till skötseln av Fastighets Ab Vesterbötes radhus på Jurmo.

Han har gjort anmälningar till både polisen och ÅMHM.

I onsdags fyllde Finland 100 år som självständig stat. Men hur mår 100-åringen i allmänhet, och hur mår dess relation med 96-åriga Åland i synnerhet? Lantrådet Katrin Sjögren framförde landskapets hälsning till president Sauli Niinistö på slottsbalen, och har sin uppfattning om nationens tillstånd.

Polisen hade att göra natten till lördag. Vid stadens nöjesetablissemang fick lagens väktare rycka in flera gånger, berättar polisen i ett pressmeddelande.

Med 23 sekunder kvar att spela i hemmamatchen mot FOC Farsta rakade Alexander Grundström in segerpucken till 2–1 efter en rejält tilltrasslad situation framför kassen.

– Jag trodde faktiskt inte att domaren skulle godkänna målet, säger han.

Polisen behöver bli mer tillgänglig. Det konstaterar kommissarie Olof Lindqvist med anledning av att många utsatta inte anmäler sexuella övergrepp.

Genom ett nytt samarbetsavtal med ett japanskt företag hoppas Optinova växa rejält både i Japan och Kina.
– Träffar vi rätt i offertrundorna är det stora ordrar det handlar om, säger Anders Wiklund, vd för Optinova-koncernen.

Eftersom försäljningen av Fifax till Kina ännu inte slutförts har bolaget bett ägarna skjuta till tre miljoner euro i en nyemission.
– Styrelsen har fullmakt att ta in ytterligare tre miljoner euro om det behövs, säger ordföranden Pentti Kulmala.

Fler nyheter