Slutmålet är att IT-verksamhet så långt som möjligt ska skötas av Åda. Det säger både finansminister Mats Perämaa (Lib) och hälso- och sjukvårdsminister Wille Valve (MSÅ).

– Vi har en klar linje att it-förvaltningen på ÅHS ska samordnas via Åda, det här är förankrat i budgeten som behandlas som bäst, säger Mats Perämaa.

Kommentarer

Ville Valves och Mats

Ville Valves och Mats Perämaas ynkliga försök att lägga en rökridå över hur sjukvårdens IT skall skötas och upphandlas är sorgligt. Om de skulle ha en aning om vilka svårigheter detta har mött i Sverige och Europa, skulle de kanske vara mindre morska. Man blir inte expert på allt för att partierna sätter in en i regeringen. Tyvärr har vi nog den minst kunniga och mest högfärdiga regering Åland har haft på mycket länge. Om de inte tar sitt förnuft till fånga blir det katastrof, och en dyr sådan. Är herrar Ville och Mats då färdiga att ta ansvaret?

Nu har vår allvetande

Nu har vår allvetande regering valt en konsult i Sverige (har man konkurrensutsatt uppdraget?) för en uppgift som innefattar att samordna sjukvårds-IT mellan Åland och Finland. Hur dumma och Sverigebesatta kan regeringens ministrar bli? Vet ni att sjukvården i Sverige går å knäna, mycket just för att politikerna läöggervsig i sådant somde inyte begriper?

"Förtvivlad" har en viktig

"Förtvivlad" har en viktig fråga: HAR KONSULTUPPDRAGET FÖR ÅHS-IT KONKURRENSUTSATTS? Det står att regeringen har utsett konsulten. Har sjukvårssakkunniga tillfrågats, och har förtrogenhet med sjukvården och dess IT i Finland varit ett krav, eller är det "billigaste anbudet" som gäller?? Ännu värre: Finns det någon tidigare koppling mellan någon i regeringen och den utsedda konsulten? Skattebetalarna har rätt att få veta, och utan slingerbultar!

Nu får ni väl ge er... Detta

Nu får ni väl ge er... Detta handlar inte om nivån på vården utan om att LR vill samordna så mycket som möjligt i sitt gemensamma IT-bolag. ÅHS ledning är och har varit inkompetenta i vad de själva måste göra. De tror att bara man har en egen IT-avdelning löser sig allt men det handlar egentligen om att de måste själva bli bättre på att organisera sig och veta vad man vill ha gällande IT-miljö, system etc. Själva delen med upphandling av system, implementering, serverhantering och underhåll kan ÅDA säkerligen klara av och det är det som är samordningsvinsten. Frågan är vad ÅHS själva gjort för att göra sin del av läxan?

Det är märkligt hur man kan

Det är märkligt hur man kan förvränga fakta. Trump har tydligen goda lärjungar. Sjukvårds-IT har varit en prövosten både i Sverige och Finland. I båda länderna har den kraschat med ödesdigra följder. Vad tror JOFA att Åda och regeringen är för slags genier som kan klara detta alldeles på egen hand med en okänd svensk konsult i bakgrunden? Läser han inte tidningarna? Ådas första år har inte heller varit något triumftåg, precis; det går inte att göra viktiga saker med hjälp av glada amatörer. Det gäller både regeringen och Åda.

Att sjukvården går på knäna i

Att sjukvården går på knäna i Sverige har definitivt ingenting med något som helst datorsystem att göra ! Datorsystemen ( det finns flera ) fungerar utmärkt ! Vilket snicksnack att det skulle kraschat. Tvärtom har man i Sverige stenkoll på vilka som använder vad och hur, och det kan man definitivt inte säga om hur det varit på Åland. Konsulten från Sverige behövs, eftersom vi talar svenska på Åland ! Och vad heter systemet vi skall använda ? Konsulten är förmodligen expert på just det systemet. Vem som helst är inte kompetent. Detta är inget man upphandlar ! Kompetensen gäller ! ! !

Ja, Sapientia, tidningarna

Ja, Sapientia, tidningarna läser dui tydligen inte. Här om veckan upphörde på grund av dålig planering IT-verksamheten inom Karolinska sjukhuset att fungera, vilket direkt påverkade patientsäkerheten och kunde klaras upp genom att all ledifg personal kallades in för att sköta verksamheten "för hand". Och om vi på Åland har en regeringsstyrd IT-verksamhet i sjukvården tar regeringen knappast ansvaret om något händer. Det är bara sjukvården själv som har absvaret och vet hur sjukvården sköts. Inte regeringen och inte Åda.

Nya KS är som det heter helt

Nya KS är som det heter helt nytt. Och det var delar av verksamheten som ej fungerade, och det var förmodligen handhavande fel som var snabbt åtgärdat. Och vem tror på allt som media förstorar upp ? Ibland är det bra att höra allt från hästens mun !

Andreas Remmer, som i november lämnade jobbet som ekonomidirektör och vice vd i Viking Line, har valts till ny styrelseordförande i Ömsen för 2019. 

En granskning av landskapets pensionsfond visar att det varit ett tufft år för många av placeringarna, inte minst för fondens innehav i skandalomsusade Danske Bank som rasat i värde.
– Aktierna har redan fallit så mycket att våra förvaltare behåller dem för att vänta och se vad som händer, säger Johan Budd, fondansvarig på finansavdelningen.

Pålsböle daghem har drabbats av bakteriell tillväxt och delar av daghemmet har stängts av. Nu utreds vad som ligger bakom bakterietillväxten.
– Personalen har upplevt besvär som har varit svårt att sätta fingret på, säger Aron Lundström, planerings- och utvecklingschef på Finströms kommun.

Åländska hållbara matprodukter ska synliggöras tydligare utanför Ålands gränser och samtidigt ska Åland lyftas som ett resmål dit man åker för matens skull. Projektet lanseras nu och pågår fram till 2021.
– Vi tror att det här är väldigt viktigt för Åland som varumärke, säger Camilla Gunell (S), näringsminister.

Åland nämns i nio motioner som lämnats in i den svenska riksdagen under den allmänna motionstiden.
Per Lodenius (C) vill att regeringen utreder hur Sverige kan leva upp till sitt ansvar som garantstat för Ålandsöverenskommelsen.

Skolskjutsar och anslutningstrafik till färjor. Det är i huvudsak kollektivtrafiken på Åland. Nu vill landskapsregeringen tydliggöra hur framtidens kollektivtrafik ska se ut, genom en ny lag som sätter ramarna.
– Det är ett arbete som kommer ta sin tid, säger infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ).

Landskapsregeringen anser sig ha gjort miljön en tjänst genom att subventionera bussbolagens inköp av biodieseln ”Neste My”. Men stadens tjänstemän håller inte med.
– ”Neste My” kan inte alls kallas miljövänligt, säger Mariehamns miljösamordnare Ulf Simolin, som föreslår att stadsbussarna fortsätter att köra på vanlig diesel.

Sex personer skadades på bussen från Grisslehamn och Eckerölinjen i fredags kväll. Under färden ringde passagerare polisen som stoppade bussen.

– Går det så långt att någon ringer till polisen så har det hänt någonting, men det är ingen idé nu att spekulera över vad som hänt, säger Tomas Karlsson, vd på Eckerölinjen.

På årsdagen av det åländska metoo-uppropet ordnar Ålands feministparaply en uppföljningsmanifestation i stadsbiblioteket.
– Tyvärr har förändringarna under det senaste året varit mindre än vi hoppades, säger föreningens ordförande Sofia Enholm.

Kokain på en av stadens nattklubbar, en kroggäst som försökte slå ned en ordningsvakt, samt en grov spritstöld på landsbygden.
Det är tre av incidenterna som sysselsatte polisen under den stökiga natten mot söndag.

Kommerserådet Anders Wiklöf rasar i en intervju i Hufvudstadsbladet mot att finansutskottet inte låter riksdagen rösta om slopad arvs- och gåvoskatt.
– Arvsskatten är snudd på stöld. Och jag talar inte i egen sak, för skatten slår hårdast mot medelklassen, säger Anders Wiklöf

Getter, grisar och grållar – samt annat som hör adventstiden till – lockar många till att trotsa regnet och begå julmarknad på Jomala gård under lördagen.

Antalet passagerare på Mariehamns flygplats har i år sjunkit med 9 procent. Utrikestrafiken har rasat efter att Next Jet försvann.

Fler nyheter