Slutmålet är att IT-verksamhet så långt som möjligt ska skötas av Åda. Det säger både finansminister Mats Perämaa (Lib) och hälso- och sjukvårdsminister Wille Valve (MSÅ).

– Vi har en klar linje att it-förvaltningen på ÅHS ska samordnas via Åda, det här är förankrat i budgeten som behandlas som bäst, säger Mats Perämaa.

Kommentarer

Ville Valves och Mats

Ville Valves och Mats Perämaas ynkliga försök att lägga en rökridå över hur sjukvårdens IT skall skötas och upphandlas är sorgligt. Om de skulle ha en aning om vilka svårigheter detta har mött i Sverige och Europa, skulle de kanske vara mindre morska. Man blir inte expert på allt för att partierna sätter in en i regeringen. Tyvärr har vi nog den minst kunniga och mest högfärdiga regering Åland har haft på mycket länge. Om de inte tar sitt förnuft till fånga blir det katastrof, och en dyr sådan. Är herrar Ville och Mats då färdiga att ta ansvaret?

Nu har vår allvetande

Nu har vår allvetande regering valt en konsult i Sverige (har man konkurrensutsatt uppdraget?) för en uppgift som innefattar att samordna sjukvårds-IT mellan Åland och Finland. Hur dumma och Sverigebesatta kan regeringens ministrar bli? Vet ni att sjukvården i Sverige går å knäna, mycket just för att politikerna läöggervsig i sådant somde inyte begriper?

"Förtvivlad" har en viktig

"Förtvivlad" har en viktig fråga: HAR KONSULTUPPDRAGET FÖR ÅHS-IT KONKURRENSUTSATTS? Det står att regeringen har utsett konsulten. Har sjukvårssakkunniga tillfrågats, och har förtrogenhet med sjukvården och dess IT i Finland varit ett krav, eller är det "billigaste anbudet" som gäller?? Ännu värre: Finns det någon tidigare koppling mellan någon i regeringen och den utsedda konsulten? Skattebetalarna har rätt att få veta, och utan slingerbultar!

Nu får ni väl ge er... Detta

Nu får ni väl ge er... Detta handlar inte om nivån på vården utan om att LR vill samordna så mycket som möjligt i sitt gemensamma IT-bolag. ÅHS ledning är och har varit inkompetenta i vad de själva måste göra. De tror att bara man har en egen IT-avdelning löser sig allt men det handlar egentligen om att de måste själva bli bättre på att organisera sig och veta vad man vill ha gällande IT-miljö, system etc. Själva delen med upphandling av system, implementering, serverhantering och underhåll kan ÅDA säkerligen klara av och det är det som är samordningsvinsten. Frågan är vad ÅHS själva gjort för att göra sin del av läxan?

Det är märkligt hur man kan

Det är märkligt hur man kan förvränga fakta. Trump har tydligen goda lärjungar. Sjukvårds-IT har varit en prövosten både i Sverige och Finland. I båda länderna har den kraschat med ödesdigra följder. Vad tror JOFA att Åda och regeringen är för slags genier som kan klara detta alldeles på egen hand med en okänd svensk konsult i bakgrunden? Läser han inte tidningarna? Ådas första år har inte heller varit något triumftåg, precis; det går inte att göra viktiga saker med hjälp av glada amatörer. Det gäller både regeringen och Åda.

Att sjukvården går på knäna i

Att sjukvården går på knäna i Sverige har definitivt ingenting med något som helst datorsystem att göra ! Datorsystemen ( det finns flera ) fungerar utmärkt ! Vilket snicksnack att det skulle kraschat. Tvärtom har man i Sverige stenkoll på vilka som använder vad och hur, och det kan man definitivt inte säga om hur det varit på Åland. Konsulten från Sverige behövs, eftersom vi talar svenska på Åland ! Och vad heter systemet vi skall använda ? Konsulten är förmodligen expert på just det systemet. Vem som helst är inte kompetent. Detta är inget man upphandlar ! Kompetensen gäller ! ! !

Ja, Sapientia, tidningarna

Ja, Sapientia, tidningarna läser dui tydligen inte. Här om veckan upphörde på grund av dålig planering IT-verksamheten inom Karolinska sjukhuset att fungera, vilket direkt påverkade patientsäkerheten och kunde klaras upp genom att all ledifg personal kallades in för att sköta verksamheten "för hand". Och om vi på Åland har en regeringsstyrd IT-verksamhet i sjukvården tar regeringen knappast ansvaret om något händer. Det är bara sjukvården själv som har absvaret och vet hur sjukvården sköts. Inte regeringen och inte Åda.

Nya KS är som det heter helt

Nya KS är som det heter helt nytt. Och det var delar av verksamheten som ej fungerade, och det var förmodligen handhavande fel som var snabbt åtgärdat. Och vem tror på allt som media förstorar upp ? Ibland är det bra att höra allt från hästens mun !

Flera skolungdomar i Föglö misstänks för vandalism sedan en pulversläckare tömdes i kommunens nyligen renoverade gym under torsdagskvällen.

– Vi har ganska bra koll på vilka som besökte gymmet då. Det är ett pojkstreck, men vi har polisanmält saken för att signalera att det är oacceptabelt, säger Agneta Raitanen vid kommunkansliet.

Vid Germundö slalombacke i Saltvik är det full fart. Barn och ungdomar från flera av de åländska kommunerna har samlats för att tillbringa en dag i backen med olika aktiviteter.

Statsminister Juha Sipilä utesluter inte att en extra finländsk plats i EU-parlamentet kan tillfalla Åland.

– Vi ska höra ålänningarna, skriver han i Helsingin Sanumat.

Fastighetsägaren Tomas Brunberg, som i sitt utspel i fredagens tidning, anklagar stadsdirektör Barbara Heinonen och stadsarkitekt Sirkka Wegelius för att ha partibok, vill nu förtydliga sig. 

– Man kan få intrycket av att de hör till socialdemokratiska partiet. Jag menade att de agerar enligt deras (läs socialdemokraternas, reds. anm.) ideologi, säger Tomas Brunberg.

På grund av frätskador i svartvattentanken behöver Ejdern dockas. Under samma tid är även Viggen på dock och därmed flyttar Knipan till linjen som trafikerar Åva-Osnäs.

En kvinna, tidigare anställd inom stadens äldreomsorg, har avskedats efter att ha tagit emot mer än 1.000 euro från en av sina klienter.

”Huruvida den anställdas handlande även strider mot eventuella andra lagar får en framtida polisutredning utvisa”, skriver socialdirektör Susanne Lehtinen i beslutet.

Trots kritiken i fredagens ledare i Ålandstidningen avböjer fortsättningsvis minister Tony Asumaa (Lib) att svara på frågor om sin tidigare roll som chef över penningtvättsfrågor och ansvarsfullt spelande på Paf.

Petri Carlsson menar att det finns problem med att stadens tjänstemän inte vill bereda ärenden på det viset som den politiska majoriteten vill, men han vill inte kommentera Tomas Brunbergs anklagelser om tjänstemannastyre och partibok.

Stadsstyrelsens ledamöter ser inga – eller i alla fall inga stora – problem med tjänstemannastyre i Mariehamn, det visar Ålandstidningens rundringning.

Stadsstyrelseledamot Birgitta Johansson (ÅF) har sagt sitt om chemtrails och andra konspirationsteorier. Nu slutar hon torgföra frågorna för att behålla sin plats i stadsstyrelsen.
– Jag har fått medhåll från många politiker, men nu får andra fortsätta debatten, säger Birgitta Johansson.

Freddie Kalas kommer tillbaka till Åland och Rockoff. Det meddelar festivalen på sin Facebook-sida.

Thai-krogen i Godby stänger den 2 mars efter knappt 17 månader på Långkallesgränd 1.

– Vi har ett troget lunchgäng, men restaurangen tar för mycket tid med tanke på vår familjesituation, säger Nicklas Mörn vars hustru Wilaiwan Mörn står för matlagningen.

Stadsdirektör Barbara Heinonen säger att Tomas Brunbergs beskyllningar är ”fula ord att säga”. Stadsarkitekt Sirkka Wegelius säger å sin sida att det är en kränkning.

– Jag tycker det är en förolämpning, som tjänsteman upplever jag det som en personlig förolämpning. Det finns inget fog för att säga så. Det är ofattbart. Vi gör bara vårt arbete så bra vi kan. 

Fler nyheter