Under söndagskvällen hade över 80 procent av Ålands elandelslags kunder fått strömmen tillbaka. Samtidigt varnar man för nya strömavbrott.
– Det innebär att kunder som har ström tillfälligt blir utan, skriver vd David Karlsson i ett pressmeddelande.

Förstärkta av montörer från såväl Finland som Sverige har Ålands elandelslag haft 60 montörer ute på fältet under helgen. Under söndagen kom dessutom extra hjälp från Finland.

– Arbetet fortsätter som tidigare förstärkt med stolpsättningsmaskiner från fasta Finland, skriver andelslagets vd David Karlsson.

Stolpsättningsmaskiner blir viktigt då vissa linjer är mycket skadade.

– På vissa ställen är skadorna så stora att vi tvingas bygga en helt ny linje då den gamla inte är kvar eller går att reparera

Nya avbrott

Under arbetets lopp kommer en del nya elavbrott att uppstå på vissa ställen.

– Under återuppbyggnadsarbetet kommer det att förekomma oplanerade avbrott för att kunna koppla in reparerade linjer vilket innebär att kunder som har ström tillfälligt blir utan. Det förekommer även att det faller träd på linjer som redan är reparerade och avbrotten återkommer, skriver David Karlsson.

Många har under strömavbrottet följt arbetet med att reparera elnätet via elandelslagets hemsida och den avbrottskarta som finns där. Den uppmärksamme såg i går eftermiddag att antalet rapporterade fel då steg kraftigt, från under 30 till en bra bit över 100.

– Avbrottskartan på vår hemsida har hittills endast visat fel som härrör från fel i 10 kV-nätet. Vi har nu börjat registrera de lågspänningsfel som vi känner till, men avbrottskartan är inte komplett, skriver David Karlsson.

Elandelslaget har prioriterat högspänningsledningarna i första hand, och därefter de mindre lågspänningslinjerna. Arbetet med de förstnämnda ska vara slutförda under veckan.

Stadsstyrelsen vill inte minska antalet ledamöter i stadsfullmäktige.

Stormen Alfrida kommer att ha en inverkan på skogsbruket som syns i flera decennier, bedömer Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC).
Det är viktigt att alla aktörer fortsätter att dra åt samma håll för att så snabbt som möjligt rädda det som går av det stormskadade virket, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

Även papperslösa bör ha rätt till socialvård.
Det anser Emmaus Åland i sitt utlåtande över det nya lagförslaget om socialvård.

Åland United spelade 1-1 i ligapremiären borta mot TiPS på lördagen.

Arkeologer har hittat cirka 5.000 år gamla spannmålskorn på två platser på Åland. Fynden innebär att historien får skrivas om.
– De visar att den gropkeramiska kulturen spred jordbruket till helt nya platser, säger Santeri Vanhanen vid Helsingfors universitet.

Paf bötfälls med 100.000 kronor av Spelinspektionen i Sverige för att kunder som stängt av sig själva via Spelpaus.se ändå kunnat spela på bolagets sajt.
– Vi hade testat vårt system och var säkra på att det fungerade, men ändå fanns det en bugg som gjorde det möjligt att spela, säger kommunikationschef Ludvig Winberg.

På måndag ska lagtinget debattera näringspolitiken. De gör det mot bakgrund av en åländsk ekonomi som stagnerat.
– Vi ligger verkligen efter här på Åland, säger Ålands näringslivs vd Anders Ekström, som en av tre utredare utsedda av landskapsregeringen för att utreda företagens konkurrenskraft.

Staden borde placera en skylt på Lotsberget som välkomnar resenärer. Det föreslogs i en motion till stadsfullmäktige förra året.
Nu för stadsstyrelsen frågan till kultur- och fritidsnämnden, som man anser kan överväga en installation i sin framtida planering.

I går kväll bjöd grupperna DunderSmå och DunderLiten på en fartfylld dansshow i Alandica. Deltog gjorde också några showgrupper och en hiphop-grupp.
Här är fotograf Daniel Erikssons bildspel från showen.

Spelinspektionen har delat ut böter till två spelbolag. Ett av dem är Paf. Orsaken är att kunder kunnat spela på Paf:s sajt trots att man stängt av sig själv.

Sverige har öppnat sin spelmarknad medan Finland överväger att införa ytterligare begränsningar. Det blir i så fall en kortsiktig lösning, tror Sverker Skogberg på Paf.
– Pressen ökar på Finland att gå in för licenser. Samhället vinner på att alla aktörer beskattas, säger han.

Nya regler kan göra förtullning över den åländska skattegränsen både arbetsam och dyr för företag och privatpersoner.
Riksdagsledamot Mats Löfström rasar över förändringarna och landskapsregeringen har givit ärendet hög prioritet.
– Det här är ingen bra sak för Åland, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Stadsstyrelsen har återremitterat ärendet om en delgeneralplan för centrum. Från politiskt håll har det nämligen tagits fram ett förslag som bland annat skulle möjliggöra Ömsens nybyggnadsplaner.
Förslaget innebär att åtta av de 13 byggnader som är aktuella inte skulle klassas som skyddsvärda.

Fler nyheter