Under söndagskvällen hade över 80 procent av Ålands elandelslags kunder fått strömmen tillbaka. Samtidigt varnar man för nya strömavbrott.
– Det innebär att kunder som har ström tillfälligt blir utan, skriver vd David Karlsson i ett pressmeddelande.

Förstärkta av montörer från såväl Finland som Sverige har Ålands elandelslag haft 60 montörer ute på fältet under helgen. Under söndagen kom dessutom extra hjälp från Finland.

– Arbetet fortsätter som tidigare förstärkt med stolpsättningsmaskiner från fasta Finland, skriver andelslagets vd David Karlsson.

Stolpsättningsmaskiner blir viktigt då vissa linjer är mycket skadade.

– På vissa ställen är skadorna så stora att vi tvingas bygga en helt ny linje då den gamla inte är kvar eller går att reparera

Nya avbrott

Under arbetets lopp kommer en del nya elavbrott att uppstå på vissa ställen.

– Under återuppbyggnadsarbetet kommer det att förekomma oplanerade avbrott för att kunna koppla in reparerade linjer vilket innebär att kunder som har ström tillfälligt blir utan. Det förekommer även att det faller träd på linjer som redan är reparerade och avbrotten återkommer, skriver David Karlsson.

Många har under strömavbrottet följt arbetet med att reparera elnätet via elandelslagets hemsida och den avbrottskarta som finns där. Den uppmärksamme såg i går eftermiddag att antalet rapporterade fel då steg kraftigt, från under 30 till en bra bit över 100.

– Avbrottskartan på vår hemsida har hittills endast visat fel som härrör från fel i 10 kV-nätet. Vi har nu börjat registrera de lågspänningsfel som vi känner till, men avbrottskartan är inte komplett, skriver David Karlsson.

Elandelslaget har prioriterat högspänningsledningarna i första hand, och därefter de mindre lågspänningslinjerna. Arbetet med de förstnämnda ska vara slutförda under veckan.

Mariehamns stadsfullmäktige godkände under tisdagskvällen avtalsförslaget till en gemensam räddningsmyndighet tillsammans med Åland andra kommuner.
Det betyder att räddningsmyndigheten ser ut att bli verklighet.

Finländarnas och EU-medborgarnas tillit till de gemensamma institutionerna var en av frågorna som riksdagsledamot Mats Löfström diskuterade vid årets Gullrandasamtal.

Kommunreformen kan inte genomföras utan en lagändring som justerar landskapsandelssystemet.
Därför skickar nu landskapsregeringen ut ett förslag på ändringar till kommunerna.
– Det är ett politiskt löfte vi gett, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Både i riket och på Åland råder en fortlöpande brist på läkemedel och läget ser inte ut att förbättras.
– Finland är en lågt prioriterad marknad för de multinationella läkemedelsföretagen, säger apotekare Johan Ek.

Hållbarhetsrörelsen Hållbart initiativ blir ett politiskt parti, med Simon Holmström och Annette Bergbo som partiets första talespersoner.

Världsnaturfonden (WWF) har utsett Tage och Ulla Eriksson på Hammarudda gård till Östersjöns miljövänligaste jordbrukare i Finland.
Priset överräcktes i eftermiddags.

Ålands Bostadsrättsförening har gett Johan Ehn uppdraget att leda styrelsen efter ett åsiktsivrigt årsmöte den 5 juni. Han hoppas kunna hjälpa till att medla bland de olika åsikter som finns i föreningen.
– Det handlar om att hitta sätt att utveckla föreningen som medlemmarna vill.

Komplettera dagens skärgårdstrafik med eldrivna passagerarfärjor. Förslaget kommer från Centern.

Vaktstyrkans agerande efter slutsignalen i cupfinalen rör nu upp känslor. Händelserna får stort mediautrymme i Finland och Ilves supportrar är besvikna. Delar av supportrarna hotar nu med repressalier om IFK:s fans kommer till Tammerfors.
– Vi har ju inget med det här att göra, säger en IFK-supporter.

Det är en ovanligt livad söndagskväll på torget i Mariehamn, där de 102 Alandia Cuplagen har samlats för att marschera mot invigningen på WHA.
Här är fullt av elvaåriga fotbollsspelare med visselpipor, flaggor vimplar och en hel arsenal av hejaramsor.

En kvinna står åtalad för tolv brott mellan mars och april i år. I tingsrättens mellandom framkommer att åklagaren vill att kvinnan ska sinnesundersöks, vilket hon själv också samtycker till. 

Finalen i Finlands Cup ledde till mycket hård arbetsbelastning för polisen.
15 personer avlägsnades och närmare tio personer har gripits. En är misstänkt för misshandel.

Ilves nollade hemmalaget IFK Mariehamn inför 3.250 personer på WHA. IFK gjorde allt i sin makt i den andra halvleken men något mål presterade man inte.

Fler nyheter