Under söndagskvällen hade över 80 procent av Ålands elandelslags kunder fått strömmen tillbaka. Samtidigt varnar man för nya strömavbrott.
– Det innebär att kunder som har ström tillfälligt blir utan, skriver vd David Karlsson i ett pressmeddelande.

Förstärkta av montörer från såväl Finland som Sverige har Ålands elandelslag haft 60 montörer ute på fältet under helgen. Under söndagen kom dessutom extra hjälp från Finland.

– Arbetet fortsätter som tidigare förstärkt med stolpsättningsmaskiner från fasta Finland, skriver andelslagets vd David Karlsson.

Stolpsättningsmaskiner blir viktigt då vissa linjer är mycket skadade.

– På vissa ställen är skadorna så stora att vi tvingas bygga en helt ny linje då den gamla inte är kvar eller går att reparera

Nya avbrott

Under arbetets lopp kommer en del nya elavbrott att uppstå på vissa ställen.

– Under återuppbyggnadsarbetet kommer det att förekomma oplanerade avbrott för att kunna koppla in reparerade linjer vilket innebär att kunder som har ström tillfälligt blir utan. Det förekommer även att det faller träd på linjer som redan är reparerade och avbrotten återkommer, skriver David Karlsson.

Många har under strömavbrottet följt arbetet med att reparera elnätet via elandelslagets hemsida och den avbrottskarta som finns där. Den uppmärksamme såg i går eftermiddag att antalet rapporterade fel då steg kraftigt, från under 30 till en bra bit över 100.

– Avbrottskartan på vår hemsida har hittills endast visat fel som härrör från fel i 10 kV-nätet. Vi har nu börjat registrera de lågspänningsfel som vi känner till, men avbrottskartan är inte komplett, skriver David Karlsson.

Elandelslaget har prioriterat högspänningsledningarna i första hand, och därefter de mindre lågspänningslinjerna. Arbetet med de förstnämnda ska vara slutförda under veckan.

De som läser en grundlärarexamen i Sverige kommer inte att vara behöriga lärare på Åland. Från och med i år kommer det krävas att lärarna kompletterar sin utbildning under två terminer.

– Det har varit ett svårt beslut att ta och vi har verkligen funderat på det här och vår avsikt har varit att vara så tillmötesgående som möjligt, säger Rainer Juslin, avdelningschef på utbildnings- och kulturavdelningen. 

En radhuslänga började brinna på söndagseftermiddagen på Lövvägen i Godby. Flera kårer kämpade med branden och vid sjutiden på kvällen var branden under kontroll.

Tre person greps under lördagsnatten på basen av polislagen efter att ha betett sig stökigt på ett utskänkningsställe i Mariehamn.

Senast till hösten vill Saltviks kommunstyrelse kunna ta ställning till vilken entreprenör som ska bygga om Sunnanberg vårdhem.

Jägare från Finström och Geta sköt på lördagsförmiddagen en vildsvinsgalt i Höckböle, Geta. Bara kilometer från den plats man för några veckor sedan sköt ett annat vildsvin.

En person kritiserar Ålands polismyndighet för oskäligt dröjsmål i ett klagomål till justitiekanslerämbetet.
Landskapsregeringen svarar att personens ärende hos polisen har avancerat, trots sjukskrivningar.

Linfärjan i Ängösund var under fredagsmorgonen bara 15 meter från att kollidera med ett brittiskt styckegodsfartyg på väg mot Gävle. Incidenten inträffade när föraren på Ängösundsfärjan lade ut från Norrboda utan att uppmärksamma fartyget som var på väg genom farleden.
– Den mänskliga faktorn är orsaken, säger Jan-Erik Lindman, drift- och personalansvarig på J&L Shipping.

En man som åtalas för 25 olika brott medger vissa av dem och bestrider andra. Händelserna ägde rum under drygt tio veckor i höstas.
Åklagaren yrkar att mannens tidigare brottslighet ska leda till skärpt straff.

Åsa Ceder, tidigare vd för Pensions-Alandia, lämnar försäkringsbolaget.
– Beslutet är Alandias, men jag ser fram emot nya utmaningar, säger Åsa Ceder.

Ängösundsfärjan och ett brittiskt styckegodsfartyg var i morse vid 9-tiden nära att kollidera.

Styrelsen för ÅMHM kräver att få ta en aktiv del i rekryteringen av nästa myndighetschef.

– Vi kan anställa all annan personal utom chefen, som anställs av landskapsregeringen, säger styrelseordförande Karl-Erik Williams.

Ålands bildningsförbunds styrelse har polisanmält verksamhetsledaren Mikael Erickson.
– Vi skickar ut mer information under dagen, säger styrelsemedlemmen Berit Lindholm på fredagsmorgonen.

Båda Ålands skogsbolag, Ålands skogsindustrier och SkogAx, förstärks av utländska avverkningsgrupper för att kunna möta behovet av avverkning efter stormen Alfrida. Samtidigt säger man att kapacitet finns för att hantera volymerna.
– Med de resurser vi samlat ihop kommer vi att avverka ungefär 300.000 kubikmeter i år. Det är en avsevärd ökning från tidigare år, säger Ålands skogsindustriers vd Joakim Blom.

Fler nyheter