Under söndagskvällen hade över 80 procent av Ålands elandelslags kunder fått strömmen tillbaka. Samtidigt varnar man för nya strömavbrott.
– Det innebär att kunder som har ström tillfälligt blir utan, skriver vd David Karlsson i ett pressmeddelande.

Förstärkta av montörer från såväl Finland som Sverige har Ålands elandelslag haft 60 montörer ute på fältet under helgen. Under söndagen kom dessutom extra hjälp från Finland.

– Arbetet fortsätter som tidigare förstärkt med stolpsättningsmaskiner från fasta Finland, skriver andelslagets vd David Karlsson.

Stolpsättningsmaskiner blir viktigt då vissa linjer är mycket skadade.

– På vissa ställen är skadorna så stora att vi tvingas bygga en helt ny linje då den gamla inte är kvar eller går att reparera

Nya avbrott

Under arbetets lopp kommer en del nya elavbrott att uppstå på vissa ställen.

– Under återuppbyggnadsarbetet kommer det att förekomma oplanerade avbrott för att kunna koppla in reparerade linjer vilket innebär att kunder som har ström tillfälligt blir utan. Det förekommer även att det faller träd på linjer som redan är reparerade och avbrotten återkommer, skriver David Karlsson.

Många har under strömavbrottet följt arbetet med att reparera elnätet via elandelslagets hemsida och den avbrottskarta som finns där. Den uppmärksamme såg i går eftermiddag att antalet rapporterade fel då steg kraftigt, från under 30 till en bra bit över 100.

– Avbrottskartan på vår hemsida har hittills endast visat fel som härrör från fel i 10 kV-nätet. Vi har nu börjat registrera de lågspänningsfel som vi känner till, men avbrottskartan är inte komplett, skriver David Karlsson.

Elandelslaget har prioriterat högspänningsledningarna i första hand, och därefter de mindre lågspänningslinjerna. Arbetet med de förstnämnda ska vara slutförda under veckan.

Landskapsregeringen har slagit fast principerna för hur stödet för skördeskador efter sommarens torka ska utbetalas.

Efter lanseringen för lite drygt ett halvår sedan börjar räddningsappen IRO nu hitta sin plats. Appen har redan laddats ner 3.000 gånger och till våren inleder man ett samarbete med den svenska organisationen Frick.
– Det kommer göra att användarantalet exploderar, säger Dan Nylund som varit med och tagit fram appen.

Stadens planer på ett stärkt skydd för de 13 centrumfastigheterna delar dess ägare. Majoriteten är ändå negativ till beskurna förfogandemöjligheter.
– Men jag är öppen till och med för en k-märkning, säger Fastighets Ab GE:s ordförande Gun Erikson-Hjerling om Ålandsvägen 55.

Nytt resurscenter utreds: Vi vill samla resurserna
Landskapsregeringen vill skapa ett resurscenter och samla alla skolpsykologer under ett tak. Redan till hösten ska ett underlag vara klart.
– Men vi ska inte bygga någon ny KST-koloss, säger utbildningsminister Tony Asumaa (Lib).

I morgon träffar näringsminister Camilla Gunell (S) den finländske jord- och skogsbruksministern Jari Leppä (C) för att rapportera om skadorna efter stormen och sommarens torka.
Samtidigt öppnar finansminister Mats Perämaa (Lib) för att landskapet kan ansöka om ett särskilt bidrag från staten.

John Corabi, sångare i Mötley Crüe under fyra år på 90-talet, uppträder på Pub Ettan i morgon.

Ett skogskonto skulle uppmuntra till en aktiv skogsvård. Det skriver riksdagsledamot Mats Löfström till regeringen i Finland.

Utbildningsminister Tony Asumaa (Lib) tycker att landskapsregeringens nya regler för grundskolelärare som utbildar sig i Sverige är så smidiga de kan bli.
– Det är fel att säga ett de inte är behöriga, utan de är inte behöriga för de tjänster vi har på Åland just nu, säger han.

Personalsituationen inom stadens äldreomsorg blir snabbt allt sämre – och om stadsledningen fortsätter implementera treskiftsarbete lär verksamheten snart vara bortom räddning.
Det säger nio oroliga anställda till Ålandstidningen.

19 åländska yrkesfiskare får dela på drygt 67.000 euro i ersättning för de skador som säl och skarv orsakade dem under 2017.
– Summan är inte i närheten av de verkliga kostnaderna, säger Ålands fiskares verksamhetsledare Fredrik Lundberg.

Glada Laxens gästhamn, Kastelholms gästhamn, Käringsunds gästhamn och MSF gästhamn har beviljats ”pilotstatus” inom programmet Blue Flag.
Det är ett första steg mot att de ska bli hållbarhetscertifierade.

Branden i en radhuslänga i Godby totalförstörde fyra av lägenheterna. Eftersläckningen är färdig och räddningsmyndigheterna har lämnat platsen.

– Vi har avslutat arbetet men haft bevakning på plats över natten, säger räddningsledare Karl Nordlund.

Robert Jansson, verksamhetsledare på Emmaus, plockade ner ett 30-tal nazistiska klistermärken vid Övernäs skola och Ålands lyceum i helgen.
– Jag blev förvånad när jag såg så många på samma ställe.

Fler nyheter