Röda korset har fått 60 nya frivilliga som vill köra ut mat till pensionärer.
– Uppmaningen till äldre att stanna hemma drabbade oss, men nu har vi glädjande mycket folk som vill hjälpa till, säger Josefine Egenfelt.

Röda korset i Mariehamn levererar varje månad omkring 400 matportioner till kunder runt om i staden.
Maten distribueras av frivilliga, många av dem äldre.
– Nu när de som fyllt 70 år måste stanna hemma så minskade antalet matutkörare drastiskt. Vi efterlyste därför fler frivilliga och gensvaret blev enormt. Hittills har 60 personer hört av sig, vilket vi är väldigt tacksamma för, säger verksamhetsledare Josefine Egenfelt.
Normalt har föreningen cirka 15 personer som ställer upp regelbundet och ett tiotal inhoppare.
– Plötsligt hade vi bara åtta kvar. Man får heller inte köra ut mat om man har sjukdomssymptom. Tack vare alla nya har vi många alternativ.
– Det är olika dagar och olika tider, vilket gör att det krävs en hel del pusslande eftersom alla inte kan ställa upp varje dag, inflikar Linda Johansson.
Josefine Egenfelt påpekar att det också är bra med en bas av frivilliga ifall det kommer önskemål om andra uppgifter från myndigheterna i det läge som råder nu.
– Vi har även andra frivilliga grupper och en beredskapsplan som vi följer ifall läget blir värre.
Tar socialt ansvar
En av de nya som anmält sig för köra ut mat är Pia Uggelberg.
– Jag jobbar på sjukhuset och har oregelbundna tider, så när jag har tid över kan jag hjälpa till, säger hon medan hon lastar bilen full med lådor.
Sedan väntar en rundtur till adresser i norra staden.
– Jag bor själv i södra staden så det blir att lära sig lite nya gator. Det ska nog gå bra, det finns ju gps.
Arla Ljungqvist-Petersson har precis backat upp bilen till entrén för dagens omgång.
– Jag har kört ut mat en tid, men nu har jag tagit mera jobb än tidigare för att underlätta.
Coronarisken gör att de som kör ut maten fått nya instruktioner.
– Kunderna ska ställa ut den tomma lådan och våra bud lämnar den nya lådan vid dörren och ringer på. De ska inte gå in hos kunden som de gjorde tidigare. Besöket har varit en välkommen social kontakt, men vi har nu tvingats upphöra med pratstunderna, säger Josefine Egenfelt.
Färre kunder
På fredagens meny står griskarré med potatisgratäng och i köket packar kocken Jonas Welander låda efter låda i snabb takt.
– Antalet kunder som får matleveranser varierar från dag till dag. Många tar tre gånger per vecka, vissa tisdag och torsdag och några alla vardagar. Det är svårt att beräkna exakt hur mycket det går åt.
Han är delägare i bolaget som driver Röda Korsgårdens restaurang sedan årsskiftet. Den senaste tiden har underlaget sviktat.
– Besöken här har minskat betydligt. Vi har även take away och catering till institutioner, men det har också minskat nu när flera håller stängt. Vi är två delägare och har två anställda, men vi tvingades nyligen permittera den ena, förklarar Jonas Welander.

Att få in träning i vardagen är inte alltid lätt, speciellt inte som förälder. Fanny-Sonntag Lambert drar aktiva barnvagnspromenader som alla är välkomna på.
– Det är en win win, barnen får komma ut och föräldrarna får träning samtidigt som man pratar, säger hon.

Vandringsstigarna på Åland är nu mer tillgängliga än någonsin. Flera har nya informationsskyltar och markeringsstolpar, och alla syns nu på en digital karta.

En stormvägg av vind och regn drog igår in över Eckerö och fällde två träd invid en stuga.

Efter bara tre år säljer Ålands Utvecklings Ab sitt innehav i socialtjänstföretaget Björkkö Ab.
– Det gick snabbare än förväntat. De har kommit i gång väldigt bra, säger vd Marika Fagerlund.

Den sannolika likvideringen av Birka Cruises innebär en förlustaffär för ägaren Rederi Ab Eckerö.
Själva fartyget är man beredda att behålla tills rätt köpare träder fram.

I höst inleds en forskningsstudie om antikroppar mot covid-19 på Åland i samarbete mellan ÅHS, Institutet för hälsa och välfärd (THL) och högskolan på Åland.

Chipsters Food Oy inleder samarbetsförhandlingar. En konsekvens kan bli att verksamheten flyttar från Åland.

I dag håller landskapsregeringen presskonferens om coronaläget på Åland. Vi direktsänder pressträffen direkt med start klockan 16.00.

Johanna Björkvall och Pauliina Körkkö, grundarna av vårdföretaget Björkkö, köper Ålands utvecklings Ab:s (ÅUAB) andel i bolaget. Det framgår av ett pressmeddelande.

En design som lyfter in banan i den omkringliggande naturen, närheten till vattnet och kvaliteten ska göra Ålands golfklubbs nya Slottsbana till en av de bästa i Europa. Ålandstidningen har provspelat banan.

Ett besvär över ändringen av detaljplanen för Klinten har lämnats in till förvaltningsdomstolen.

Skärgårdskommunerna har gjort en sammanställning över skicket på landskapets hamnar och skickar nu en uppmaning till landskapsregeringen (LR) att vidta åtgärder. De ber också LR att behandla hamnarna lika – något som inte görs i dagsläget, enligt sammanställningen.

Ett oväntat och oerhört tungt besked. Det säger paret Jennie Hellström och Conny Welin om att Birka Cruises nu läggs ned. Paret har jobbat på Birka Stockholm sedan trafikstarten 2004.
– Det är en stor båtfamilj som splittras.

Fler nyheter