Landskapsregeringen planerar att hålla tre informationstillfällen om kommunreformen med anledning av att Högsta domstolen nu granskat lagarna.

Kommentarer

Redan innan

Redan innan Landskapsregeringens (LR:s) försök att få allas vår åländska kommunstruktur ”modifierad”, liksom ... långt innan detta ”demokratiska” försök att få vårt åländska samhälle omdanat, med Högsta domstolens bistånd blev ”lagt på hyllan” för gott – långt innan dess har LR tillsynes själv – förutom kommunbestyren – framställt sig som mest bara sysslolös. Därtill framstår LR:s utskänkning av den så kallade Kortrutten som något av facit, en bekräftelse. Och just därför kan givetvis LRs ett ytterligare informationstillfälle – denna gången den 19 mars i Godby högstadieskola, och angående ”Norra Ålands kommun”, liksom – beaktas som höggradigt relevant i förhållande till LR:s tidigare beslutsgång i fallet. Men frågan är, har inte LR för länge sedan offrat på tok för mycket av både sin ”arbetstid” och allmänhetens pengar på ett tillsynes döfött projekt? Förövrigt, Nina Fellmans segertecken, på bilden ovan – för Gräsrot framstår det som något av ”lök på laxen”.

I Estland fungerar det mycket bra att rösta elektroniskt, tycker den dubbla medborgaren Kairi Joesalu.
– Det är jätteviktigt att alla medborgare röstar för att skicka sin bästa människor till parlamentet, säger hon.

Eckerö Lines besked om utökad trafik mellan Helsingfors och Tallinn med början i juni väcker känslor. Både Tallinns stadsledning och konkurrenten Tallink kritiserar Eckerös planer i hårda ordalag.
– Kritiken är överdriven, förändringarna blir inte så dramatiska som det hävdas, säger rederiets vd Taru Keronen.

Den nya landskapslagen om Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, som har legat två år hos lagberedningen, är nu färdigbehandlad och klar för plenum.
– Så är det, jag har just fått lagförslaget som jag kommer att sätta mig in i närmare nu, säger Mats Perämaa (Lib).

Skolbespisningen vid Godby högstadieskola utnämndes på fredagen till årets hållbara kock 2019. De belönades för sitt nytänkande och hållbara inköpsprinciper.

Nyss skickade Kraftnät Ålands styrelse ut ett pressmeddelande där man berättar att vd Christian Augustsson sägs upp.

En gemensam räddningsmyndighet för landskommunerna ser fortfarande ut att kunna bli en verklighet. Nu är avtalsförslaget skickat vidare till värdkommunen Mariehamn för vidare behandling.

Under natten skedde en misshandel på landsbygden där flera var inblandade.

ör femte året i rad ökade antalet barnskyddsanmälningar 2018. 751 anmälningar gjordes, vilket är en ökning med 118 stycken eller 18,6 procent jämfört med 2017.
Men antalet anmälningar är inte lika med antalet barn som berörs, enligt Janina Björni från Rädda Barnen på Åland.
– Ibland väcker ett barns situation oro hos många, säger hon.

Den nya ekonomichefen vid Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) heter Ulrika Österlund. Det slogs fast vid ÅHS styrelsemöte i går.

En omväxlande kväll full av entusiasm och dansglädje. Det erbjöd musikinstitutets danselever i går kväll när de höll dansgala i Alandica.

En man krossade ett fönster till en bostad, tog sig in och stal en flaska whisky.  Han åtalas för grov stöld.

Söndagen den 26 maj har Gränsbevakningen och svenska kustbevakningen en gemensam nödbogseringsövning på Ålands hav.

Om en vecka slår Ålands Kontorsmaskiner fast för gott. Bakom beslutet finns flera olika faktorer säger vd Michael Gustafsson.
– Handeln har ändrat struktur de senaste åren och marginalerna är snart obefintliga. Vi har fått nog, säger han.

Fler nyheter