Landskapsregeringen ser inget behov av hälsokontroller och coronatester vid de åländska hamnarna och flygplatsen. Det meddelade man under dagens presskonferens.

Lantrådet Veronica Thörnroos (C), som var tillbaka efter sin semester, kunde inledningsvis konstatera att läget fortsättningsvis är lugnt på Åland. Under de senaste veckorna har belastningen på landskapsregeringens coronatelefon minskat, varför man från och med nästa måndag hålls öppen från 10-15 i stället för 10-16.

Hon meddelade också att landskapsregeringen under måndagen besvarade ett förfrågningsunderlag från hälso- och sjukvårdsministeriet om munskydd.

– Vad gäller de beslut som framöver fattas kommer vi att delge er vad som gäller efter att vi har fått besked från Helsingfors.

Landskapsläkare Knut Lönnroth redogjorde vidare för epidemiläget. Fram tills i dag har över 3.000 ålänningar, det vill säga 10 procent av befolkningen testats.

– Det är tre veckor sedan det senaste fallet på Åland men i Sverige har man sett en marginell ökning den senaste veckan.

Inget behov av hälsokontroller

Knut Lönnroth meddelade också att man inom landskapsregeringen tillsammans med Ålands hälso- och sjukvård under måndagsförmiddagen diskuterade behovet av hälsokontroller och coronatester vid de åländska hamnarna och flygplatsen.

– Vi ser inget behov av den typen av tester och orsaken är att det redan i dag finns goda testmöjligheter som ger snabba svar på Åland. Vi upplever också att alla som reser till och från Åland har fått väldigt bra information.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen sade under presskonferensen att man nu luckrat upp begränsningarna för besök på sjukhuset.

– Det gäller redan nu att man får ta emot besökare om man är patient. Man får vara max två åt gången och helst följa besökstiderna. Man behöver inte ha några egna skyddskläder, alla skyddsutrustning finns på sjukhuset, men man behöver komma ihåg att hålla avstånd.

När Bertil Lindqvist fru avled då deras son var tolv år bestämde sig Bertil för att bli hemma med sonen. Då startade intresset för forskning, först släktforskning och senare forskning inom sjöfart. Det har blivit både böcker och många texter i Sjöhistorisk tidskrift genom åren.

En personbil började vid 12.45-tiden brinna under sin färd på Hammarlandsvägen.

I morgon klockan 16.00 öppnar Apotekarfarleden för trafik igen. Vattendjupet är nu säkerställt till 8,5 meter.

På måndag utkommer Karin Erlandsson med en adventsbok i 24 kapitel. ”Nattexpressen” skiljer sig på flera sätt från traditionella adventsböcker, till exempel lyser jultomten med sin frånvaro.
– Jag tänkte att alla såna böcker om nedräkningen till julen redan har gjorts, säger hon. 

Antalet personer som smittas av covid-19 i Finland ökar. Störst är spridningen i åldersgruppen 15-30 år.
Det framkom på Social- och hälsovårdsministeriets och THL:s gemensamma presskonferens alldeles nyss.

John Holmberg (Lib) understödd av partikollegan Simon Påvals tog tilläggsbudgetens lånefullmakt på 60 miljoner euro till omröstning i lagtinget på onsdagen. 
– Jag är mycket förvånad över att majoriteten inte ser det problematiska med lånefullmakten, sade han.

Coronakrisen skakar om vår tillvaro, samtidigt ger den en unik chans att öka takten mot ett hållbart samhälle.
Utvecklings- och hållbarhetsrådets fjärde statusrapport lyfter vikten av att prioritera frågan högt – och uppmanar till modiga val inom näringslivet.
– Vill man ha ett lönsamt näringsliv är hållbarhetsfrågan avgörande för att nå morgondagens kunder, säger Niklas Lampi, en av rapportens författare.

En galleria kan inom kort öppna i Åland Posts terminal i Sviby. Enligt planerna ska även lunchrestaurangen öppna för besökare utifrån.
– Vi har fått väldigt mycket förfrågningar från personer som vill komma och äta i restaurangen, säger Åland Posts vd Henrik Lundberg.

På gränsen till banalt.
Så beskriver lantrådet Veronica Thörnroos (C) riksregeringens beslut om landsomfattande restriktioner.

På grund av coronakrisen är den traditionella självständighetsmottagningen på Presidentens slott inställd. I år firar Finland självständighetsdagen på tv den 6 december.

Den 25 september stängde VindAx teckningsperioden för emission inför Långnabbaprojektet – det vill säga vindkraftparken. Då hade man fått in över 18 miljoner euro.

Lagtingets finans- och näringsutskott föreslår att landskapets fjärde tilläggsbudget ska antas, men kommer med en rad påpekanden om behovet av reformer och bättre ekonomisk uppföljning.
Man ställer sig även bakom förslaget att ta upp lån på högst 60 miljoner euro, men efterlyser kraftfulla åtgärder för att komma tillrätta med det långsiktiga underskottet.

Genom att berätta och paketera historier från bland annat Åland hoppas teamet bakom den nya resesajten YOYVOY lyfta närturismen i Östersjöregionen.
– En heltäckande funktion som lyfter hela regionen har länge saknats och vi tror att det finns väldigt stor potential, säger Janis Pavuls som är en av fyra initiativtagare.

Fler nyheter