Bild

LR manar till lugn

Ålands hälso- och sjukvårds coronatelefon, som öppnade under lördagsmorgonen, har inledningsvis belastats väldigt hårt. Det meddelade hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen under en presskonferens på lördagen.

Landskapsregeringen och ÅHS kallade under lördagen till en ny presskonferens för att uppdatera den åländska befolkningen om nusituationen. På Åland är fortfarande läget oförändrat, men landskapsläkare Knut Lönnroth konstaterade under presskonferensen att antalet smittade i Finland och Sverige fortsätter växa – och att det ter sig allt mindre sannolikt att coronaviruset inte skulle kunna till Åland.
– Det finns nu i vårt närområde till den grad att svårt att föreställa sig att Åland inte kommer att drabbas.
Han meddelade också att ett antal, men färre än tio, personer nu sammanlagt testats på Åland.
– Det nämner jag framför allt för att påvisa att det maskineriet med alla åtgärder är på plats. Så mycket är bekräftat när det gäller den beredskapen.
Landskapsregeringen har inte fått någon ny information från Institutet för hälsa och välfärd sedan i fredags, och Knut Lönnroth ville under presskonferensen inte heller spekulera i hur länge coronaåtgärderna kan komma att vara aktuella på Åland.
– Jag vill inte spekulera på någon som helst detaljnivå. På ett sätt är det besvärligt att tänka sig ett långsiktigt scenario där detta kommer dra ut på tiden över kanske flera månader. Men om man på någon nivå antar att det är oundvikligt att coronaviruset kommer till Åland så är det bättre om det drar ut på tiden så att inte sjukvården inte blir överbelastad.
Manar till lugn
Lantrådet Veronica Thörnroos (C) meddelade under presskonferensen att landskapsregeringen är i regelbunden kontakt med berörda myndigheter och instanser både i Finland och på Åland.
– I det här skedet finns det ingen anledning att hamstra. Det finns ingen anledning till panikåtgärder. Vi gör bedömningen att tillgången på livsmedel och medicin kommer att vara tryggad. Det vi i stället bör fokusera på är tålamod eftersom vi ännu befinner oss i början på en lång process.
Samtidigt konstaterade hon att Åland, i likhet med andra länder och regioner, är förberedda på att situationen förvärras.
– Vi följer läget noggrant och är det så att det förvärras jobbar vi nu med beredskapsplaner och en operativ grupp.
Hälso- och sjukvårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) påpekade under presskonferensen återigen betydelsen av att ålänningarna följer de direktiv som gått ut – och att landskapsregeringen gärna ser att det åländska näringslivet luckrar upp sina krav på sjukintyg om någon anställd är hemma från jobb.
Stort tryck på coronatelefonen
Under presskonferensen var även Jeanette Pajunen på plats för att informera om att man på ÅHS sett över en del rutiner för att trygga centrallagren, IT-infrastruktur samt vidtagit åtgärder för personalens trygghet.
Hon meddelade också att den coronatelefon som öppnade under lördagsmorgonen varit hårt belastad.
– Vi har fått väldigt många samtal och jag vill påpeka att coronatelefonen är till för dem som har symtom och som ändå skulle ha vändt sig till sjukvården. 
Landskapsregeringen meddelade att nästa presskonferens hålls i morgon, måndag, klockan 16 förutsatt att ingen ny information dyker upp under helgen.
 

Kevin Eriksson

Hittat fel i texten? Skriv till oss