Behåll dagens avgångsåldrar för poliser. Det finns inget att spara på genom att höja åldrarna. Det finns inte heller tillräckligt många utredningstjänster för äldre poliser som inte längre mäktar med skiftesarbete på fältet.
Det skriver Ålands polisförening i en skrivelse inför dagens debatt i lagtinget.

Kommentarer

Hur fort springer en äldre

Hur fort springer en äldre polis och hur stark är den äldre polisen , reaktionsförmåga, osv osv .Kanske man skulle låta en läkare eller fysioterapeut lämna ett utlåtande vad som är realistiskt att förvänta sig av en äldre polis .För vi förlitar oss på att polisen skall klara av vissa situationer , eller hur ?

Samma sak gäller dock inom

Samma sak gäller dock inom vården. Hur gör man med sjuksköterskor som inte längre klarar av att lyfta patienterna. Det är rimligt att man gör en översyn då en 60 åring idag generellt är i mycket bättre skick än en 60 åring för 40 år sedan. Vården och medicinerna är så mycket bättre idag. Sen kanske pensionsåldern borde vara lägre för skiftesjobb överlag då dessa sliter ut kroppen tidigare.

Vården får prata för sig. Nu

Vården får prata för sig. Nu gäller de poliserna. Inte pratade någon om polisens löner när vården fick sitt heller. Trotts att polisen nu ovanpå detta visade sig vara underbetald. Så hållas till sakfrågan. Vårdens fack ser nog till deras intressen.

Det är inte arbetande poliser

Det är inte arbetande poliser som betalar pensionerade polisers pensioner utan de går från vår gemensamma pensionsbesparingar. Således behövs det också helhetsanpassade lösningar. Jag tror bransch specifika fack i framtiden kommer att ha minimal möjlighet att påverka pensionsålder med mera. Undantag från den generella pensionsålder kommer högst antagligen att begränsas kraftigt och de som av olika orsaker inte kommer att klara av att jobba till pension kommer att vara tvungna att välja förtidspensionering. Jag tar inte ställning om det är bra eller dåligt utan säger bara att det är dit vi kommer att gå.

Den här helgen och den kommande veckan är Ålands intensivaste turist- och evenemangsperiod.
Och det blev en jobbig start för ordningsmakten.
Bland annat upprättades en anmälan om grov misshandel efter att en person knuffats från en brygga.

De vet du bjöd i fredags kväll på en svettig show som gick hem hos de åländska Rockoff-besökarna.

En engångsgrill var orsaken till att brandkåren fick rycka ut och släcka en liten markbrand vid Dalkarby träsk under lördagsförmiddagen.
Räddningstjänsten vill påpeka att eldningsförbud fortfarande råder och att brandrisken är stor trots regnskurarna.

Polisen har ännu ingen misstänkt efter gårdagens brand i Godby igår klcokan 12.30. Man efterlyser ännu upplysningar kring händelsen.

Ålandsbanken har gått in som delägare i Fintechbolaget Dreams. Samtidigt redovisar banken en resultatförbättring med 50 procent jämfört med det andra kvartalet 2017.

Procenten kvinnor jämfört med procenten män som står på Rockoffs scen väcker känslor. Siffran för de manliga akterna är 23 medan siffran för de kvinnliga akterna är 7, något som Ålands Feministparaply gärna skulle se en tydligare dialog kring.

Extremvärmen kräver riklig bevattning i Mariehamn och om man slutar att bevattna i staden skulle allt torka bort.
– Å ena sidan vill sporten ha gröna planer å andra sidan tycker folk att det är lyxkonsumtion att lägga vatten på planerna, säger Jonny Sederström, arbetsledare på idrottsanläggningarna i Mariehamn.

Anders Wiklöf har vid flera tillfällen firat sin födelsedag den 25 juli genom att ge grandiosa konserter gratis för ålänningarna, så också i år.
Men nästa år kan det blir aktuellt med en konsert i Sverige också.
– Vi tittar på det, säger Anders Wiklöf.

De kommande veckorna förväntas polisen få mycket att göra i och med alla evenemang runtom ön. Värmen och intag av alkohol förväntas bidra till ökade insatser.

Ålandsbanken ökade sitt rörelseresultat med 51 procent det andra kvartalet jämfört med samma period i fjol. Vinsten per aktie det andra kvartalet blev 0,38 euro (0,26 euro).

Optinova är ett mycket globaliserat företag, vilket gör att den pågående handelskonflikten påverkar både bolagets försäljning och tillgången på råvaror.
– Tillgången på råvara är det klart största orosmolnet, säger Anders Wiklund, vd för Optinovakoncernen.

70 båtar, hundratals båtentustiaster och tiotusentals hästkrafter. På lördag brummar årets Poker Run-deltagare ut i den åländska skärgården för att samla spelkort, cruisa och ha roligt.
– Det bästa med att åka muskelbåt är ljudet och vinden, säger Morgan Mörn som är med och arrangerar träffen.

Landskapsregeringen, räddningsledningen, Brand- och räddningsförbundet och Landskapsalarmcentralen går i dag ut med en gemensam uppmaning till mycket stor försiktighet när det gäller all aktivitet som kan orsaka gnistor och brand i skog och mark. Här är hela pressmeddelandet:

Fler nyheter