Behåll dagens avgångsåldrar för poliser. Det finns inget att spara på genom att höja åldrarna. Det finns inte heller tillräckligt många utredningstjänster för äldre poliser som inte längre mäktar med skiftesarbete på fältet.
Det skriver Ålands polisförening i en skrivelse inför dagens debatt i lagtinget.

Kommentarer

Hur fort springer en äldre

Hur fort springer en äldre polis och hur stark är den äldre polisen , reaktionsförmåga, osv osv .Kanske man skulle låta en läkare eller fysioterapeut lämna ett utlåtande vad som är realistiskt att förvänta sig av en äldre polis .För vi förlitar oss på att polisen skall klara av vissa situationer , eller hur ?

Samma sak gäller dock inom

Samma sak gäller dock inom vården. Hur gör man med sjuksköterskor som inte längre klarar av att lyfta patienterna. Det är rimligt att man gör en översyn då en 60 åring idag generellt är i mycket bättre skick än en 60 åring för 40 år sedan. Vården och medicinerna är så mycket bättre idag. Sen kanske pensionsåldern borde vara lägre för skiftesjobb överlag då dessa sliter ut kroppen tidigare.

Vården får prata för sig. Nu

Vården får prata för sig. Nu gäller de poliserna. Inte pratade någon om polisens löner när vården fick sitt heller. Trotts att polisen nu ovanpå detta visade sig vara underbetald. Så hållas till sakfrågan. Vårdens fack ser nog till deras intressen.

Det är inte arbetande poliser

Det är inte arbetande poliser som betalar pensionerade polisers pensioner utan de går från vår gemensamma pensionsbesparingar. Således behövs det också helhetsanpassade lösningar. Jag tror bransch specifika fack i framtiden kommer att ha minimal möjlighet att påverka pensionsålder med mera. Undantag från den generella pensionsålder kommer högst antagligen att begränsas kraftigt och de som av olika orsaker inte kommer att klara av att jobba till pension kommer att vara tvungna att välja förtidspensionering. Jag tar inte ställning om det är bra eller dåligt utan säger bara att det är dit vi kommer att gå.

Efter att ha varit ordförande i 20 år lämnar Torsten Sundblom kommunstyrelsen i Föglö. Ny ordförande blir Gun-Britt Gullbrandsson.

En utdragen avtalskonflikt kan leda till att beredskapen för Sjöfartsverkets helikopterbesättningar förlängs från 15 till 45 minuter från och med nästa månad.
– Det är klart att det inte är positivt om det blir så, säger Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör vid Viking Line. 

Hela 80 personer dök upp när det på torsdagen hölls ett informationsmöte om Kökarbutikens framtid. 
– När vi frågade om det fanns intresse att teckna aktier i ett aktiebolag räckte alla upp handen, säger tf kommundirektör Johan Rothberg. 

Staden har spolat en uteskridskobana söder om Islandia. Och dragit upp skidspår på löparbanorna på WHA. 
– Det är bara för folk att komma och prova. Men man får ta det för vad det är, säger arbetsledare Jonny Sederström.

Ålandsbördiga Peter och Maria Nikula har sålt delar av Alukin till den svenska båttillverkaren Nimbus. 

– Vi har kommit till en punkt där vi behöver hjälp om vi vill fortsätta expandera, säger vd Maria Nikula.

Fem bilar som stått övergivna i Mariehamn förflyttades i onsdags till en avställningsplats av Mise. En av dem en finskregistrerad bil som enligt uppgifter till Ålandstidningen stått på långtidsparkeringen vid hamnterminalen i flera år.

Med röstsiffrorna 17 mot 13 röstade lagtinget i dag på förmiddagen ned oppositionens misstroendeyrkande. Landskapsregeringen sitter därmed kvar.

Juristen Marcus Måtar dömdes den 29 augusti 2017 till 50 dagsböter för ocker. Åbo hovrätt beslutade i september att på grund av domen ge honom ett tillfälligt uppträdandeförbud. Nu har ett nytt beslut fattats. 
– En sten har fallit från mitt hjärta, säger Marcus Måtar.

 

Den rikssvenska SINK-skatten för utomlands bosatta höjdes vid årsskiftet. Pensionären Knut Karlsson från Jomala är en som berörs.  
– Varför har man inte informerat om det här på förhand, frågar han. 

Fjorton personer har sökt tjänsten som kommundirektör i Lumparland. Om knappt två veckor kan tjänsten vara tillsatt. 

Kan personer yngre än 18 år köpa tobak, trots att lagen inte tillåter det?

Det ska ÅMHM, Fältarna och ett antal samarbetspartners testa under året.

Mariehamns stad och Karlssons schakt och transport Ab undertecknade i går entreprenadavtalet för etapp två av ombyggnaden av Ålandsvägen.

Arbetet omfattar Köpmansgatan–Ålandsplan och Algots gränd, och det drar i gång på onsdag.

Enligt finansminister Mats Perämaa (Lib) får lagtinget ett lagförslag som löser de uppmärksammade problemen med fastighetsskatten på sitt bord i början av mars.

– Tanken är att ge kommunerna en skyldighet att bevilja befrielse till de fastighetsägare som drabbas, sade finansministern under lagtingets frågestund.

Fler nyheter