Behåll dagens avgångsåldrar för poliser. Det finns inget att spara på genom att höja åldrarna. Det finns inte heller tillräckligt många utredningstjänster för äldre poliser som inte längre mäktar med skiftesarbete på fältet.
Det skriver Ålands polisförening i en skrivelse inför dagens debatt i lagtinget.

Kommentarer

Hur fort springer en äldre

Hur fort springer en äldre polis och hur stark är den äldre polisen , reaktionsförmåga, osv osv .Kanske man skulle låta en läkare eller fysioterapeut lämna ett utlåtande vad som är realistiskt att förvänta sig av en äldre polis .För vi förlitar oss på att polisen skall klara av vissa situationer , eller hur ?

Samma sak gäller dock inom

Samma sak gäller dock inom vården. Hur gör man med sjuksköterskor som inte längre klarar av att lyfta patienterna. Det är rimligt att man gör en översyn då en 60 åring idag generellt är i mycket bättre skick än en 60 åring för 40 år sedan. Vården och medicinerna är så mycket bättre idag. Sen kanske pensionsåldern borde vara lägre för skiftesjobb överlag då dessa sliter ut kroppen tidigare.

Vården får prata för sig. Nu

Vården får prata för sig. Nu gäller de poliserna. Inte pratade någon om polisens löner när vården fick sitt heller. Trotts att polisen nu ovanpå detta visade sig vara underbetald. Så hållas till sakfrågan. Vårdens fack ser nog till deras intressen.

Det är inte arbetande poliser

Det är inte arbetande poliser som betalar pensionerade polisers pensioner utan de går från vår gemensamma pensionsbesparingar. Således behövs det också helhetsanpassade lösningar. Jag tror bransch specifika fack i framtiden kommer att ha minimal möjlighet att påverka pensionsålder med mera. Undantag från den generella pensionsålder kommer högst antagligen att begränsas kraftigt och de som av olika orsaker inte kommer att klara av att jobba till pension kommer att vara tvungna att välja förtidspensionering. Jag tar inte ställning om det är bra eller dåligt utan säger bara att det är dit vi kommer att gå.

Långtidssjukskrivningar och övertidskostnader väntas tynga Räddningsverkets resultat med 50.000 euro i år.
– Långtidssjukskrivningarna är yrkes- och åldersrelaterade, säger tillförordnade räddningschefen Karl Nordlund.

287 personer bänkade sig under lördagskvällen för supé på Arken, när Ålands cancerförening för elfte året i rad ordnade gala till förmån för Rosa Bandet och Blå Bandet.
Efter maten dansade än fler till tonerna av Conny Henrix, Tonfixarna och Sunrize.

En cyklist fördes vid 17.15-tiden på lördagseftermiddagen till sjukhuset efter att ha krockat med en personbil på Lillåkersvägen i Strandnäs.

Tre frivilliga brandkårer släckte under lördagseftermiddagen en 300 kvadratmeter stor markbrand i Bertbyvik, Saltvik.
Två brandkårer släckte samtidigt en mindre markbrand i Tranvik, Sund.

Det blev rena rama Hitchcock-filmen när Viking Line Cinderella passerade Marhällan tidigare i veckan. På grund av den täta dimman flög hundratals fåglar rakt in i fartyget.

Under fredagen anmäldes bland annat klottrande ungdomar samt stökiga hemmafester till polisen.

Formerna vid den nya rondellen på Ålandsplan börjar ta sig. Just nu gjuts den kantsten som ska avskilja körbanan runt hela rondellen. Därefter asfalteras rondellen stegvis.
– Det är lite dominoeffekt över arbetet, säger Aadu Nael, grävmaskinist på Karlssons Schakt & Transport.

Det tidigare vice lantrådet Jörgen Strand har beslutat sig för att ställa upp i lagtings- och kommunalvalet 2019.
– Jag ställer upp för att jag har ett tydligt samhällsintresse.

Air Leap fick sitt eftertraktade och nödvändiga AOC-certifikat av svenska Transportstyrelsen. Nu ska flygbolaget inleda trafik med ett avtalsenligt plan från och med måndag morgon.

Det blir Byggnadsfirma Hans Mattsson Ab som bygger det nya samlingshuset i Jomala. Byggstart sker i november.

Den åländska företagaren övertog lagstridigt en traktor värd minst 25.000 från sitt företag – sex dagar före detsamma försattes i konkurs.
Det skriver konkursförvaltaren, som yrkar att traktorn förs tillbaka till boet.

I går avslutades Viking Lines samarbetsförhandlingar. Tio tjänster försvinner, varav tre i Mariehamn.

Landskapsregeringen vill införa ett stöd för att hämta avställda fordon till skrotning.
– Det är en början på att röja upp bland alla fordon som borde skrotas och avregistreras, säger Mona Kårebring-Olsson på miljöbyrån.

Fler nyheter