Landskapsregeringen kritiserades för att inte göra tillräckligt i arbetet med den nya självstyrelselagen.

– Fullständigt orättvist, säger lantrådet Katrin Sjögren (Lib), som dock öppnade för att den nya lagen inte blir klar före 100-årsjubiléet av självstyrelsen.

Kommentarer

"frågan ägs just nu av

"frågan ägs just nu av justitieministeriet " enl Sjögren. Stor del av allmänheten anser att så har fallet varit hela tiden.Nog har man en känsla av att denna regering är hemlighetsfull och rädd för insyn. Har Sjögren ålagts tystnad i övrigt ? Hon är ganska osynliga för att vara " chefen " . Och vad händer inom kommunsammanslagningen, nu vill dom ha två kommuner, man har läst fem eller fyra tidigare ? Och varför är moderaterna så tystlåtna ? Man undrar !

Det här med

Det här med kommunsammanslagning verkar det bli svårt att genomföra. Många förslag har framförts och nu senast kommer ytterligare ett förslag på två kommuner, en för skärgården och en för fasta Åland. Kanske man på allvar skall fundera på att slopa alla kommuner och göra som på Gotland som slog ihop 118 kommuner till en region. På Åland kunde LR ta över och så är saken löst (går förmodligen inte idag med en kommunallag som först måste bort ?) Vad vet jag en helt vanlig människa som börjar tröttna på alla vändningar i detta.

Europaparalamentets konstitutionella utskott har röstat om EU-parlamentets framtida sammansättning. Beslutet innebär att Finland kan få ett mandat till, från 13 till 14 mandat. Ett positivt besked för Åland, enligt EU-ansvariga kansliministern Nina Fellman. 

IFK:s ligaspelare är snabba på fotbollsplan och bra på att göra mål. Men hur snabba är de i köket?
Stressen är påtaglig i Strandnäs skolas hemkunskapskök när spelarna gör upp om segern i en matlagningstävling.
– Det kan gå hur som helst, säger Nicklas Maripuu som bakar sin första blåbärspaj.

Göran Djupsund, professor i statskunskap vid Åbo akademi i Vasa sedan 1986, går i pension i februari.

– Själklart kommer jag att fortsätta kommentera politiken. Jag tycker ju att det är spännande, säger Göran Djupsund.

Antalet beviljade bygglov ökade markant i Jomala förra året. 
– Det är rekord i antal men 2011 hade vi rekord på antal beviljade kvadratmeter, säger byggnads- och miljöinspektör Guy Dannström. 

Den här veckan inleds arbetet med att bygga om etapp två av Ålandsvägen. När stadens representanter träffade stadsborna på måndagskväll var uppslutningen god och den färdiga delen av Ålandsvägen fick en del beröm. Boende på Idrottsgatan befarar att Idrottsgatan blir en smitfil i framtiden. 

För 30 år sedan var Björn Snis en hårsmån från att få följa med det svenska OS-laget i fäktning till Seoul. Nu siktar han i stället på att tillsammans med personalen göra motorfordonsbyrån till Ålands bästa myndighet.

På president Sauli Niinistös kampanjsida inför presidentvalet den 28 januari finns ett överraskande namn angivet som kampanjens kontaktperson på Åland: finansminister Mats Perämaa.

Elever med autism ska inte per automatik gå i specialklass. Det anser skoldirektör Mathias Eriksson.

Därför skissar man på en helhetslösning för hela skoldistriktet.

– Det ska inte vara nödlösningar från år till år, säger han.

Rosella drabbades av ett tekniskt problem efter att ha lämnat Mariehamn i morse.

Om flickan får en bra skolstart har hon alla chanser att klara sig bra i livet. Om inte lurar många potentiella faror.

Föräldrarna är livrädda för vad det kan innebära för dottern att bli försökskanin när Eckerö kommun nu ska börja med specialklassundervisning i egen regi.

I lördags avslutade IFK Mariehamns juniorlag säsongen och samtidigt påbörjades IFK Mariehamns a-lag sin säsong. Det firas traditionsenligt med uppvisning, hand i hand-matcher och prisutdelning. Se Ålandstidningens fotograf Robert Janssons bilder från avslutningen.

Runt 340 gäster bänkade sig för att följa den åländska idrottsgalan. 

Efter att ha varit ordförande i 20 år lämnar Torsten Sundblom kommunstyrelsen i Föglö. Ny ordförande blir Gun-Britt Gullbrandsson.

Fler nyheter