Landskapsregeringen kritiserades för att inte göra tillräckligt i arbetet med den nya självstyrelselagen.

– Fullständigt orättvist, säger lantrådet Katrin Sjögren (Lib), som dock öppnade för att den nya lagen inte blir klar före 100-årsjubiléet av självstyrelsen.

Kommentarer

"frågan ägs just nu av

"frågan ägs just nu av justitieministeriet " enl Sjögren. Stor del av allmänheten anser att så har fallet varit hela tiden.Nog har man en känsla av att denna regering är hemlighetsfull och rädd för insyn. Har Sjögren ålagts tystnad i övrigt ? Hon är ganska osynliga för att vara " chefen " . Och vad händer inom kommunsammanslagningen, nu vill dom ha två kommuner, man har läst fem eller fyra tidigare ? Och varför är moderaterna så tystlåtna ? Man undrar !

Det här med

Det här med kommunsammanslagning verkar det bli svårt att genomföra. Många förslag har framförts och nu senast kommer ytterligare ett förslag på två kommuner, en för skärgården och en för fasta Åland. Kanske man på allvar skall fundera på att slopa alla kommuner och göra som på Gotland som slog ihop 118 kommuner till en region. På Åland kunde LR ta över och så är saken löst (går förmodligen inte idag med en kommunallag som först måste bort ?) Vad vet jag en helt vanlig människa som börjar tröttna på alla vändningar i detta.

Förbundsfullmäktige i Södra Ålands högstadiedistrikt beslutade i går efter röstningsdramatik att återremittera hela budgeten, och förslaget om en om- och tillbyggnad av Kyrkby högstadieskola, till förbundsstyrelsen.

Drygt 13.000 skilsmässor registreras i Finland varje år och den vanligaste åldern att skilja sig är 35–39 år.

– Mitt under småbarnstiden. Det är inte kärleken som är slut, det är energin. Man är trött – men egentligen inte på varandra, säger prästen, familjeterapeuten och programledaren Maria Sundblom Lindberg.

Nu har målsmännen till de barn som kan ha utsatts för olovliga journalintrång fått brev från polisen om saken.

– Vi har gjort ett utskick som gäller drygt hundra barn, säger förundersökningsledare Olof Lindqvist.

Ålandstrafiken meddelar att vinden ställer till med problem för skärgårdstrafiken. Här är deras pressmeddelande:

I dag hålls huvudförhandling i tingsrätten i ett ärende där en man står åtalad för grovt sexuellt utnyttjande av barn. I samma rättegång står en kvinna åtalad för misshandel.

Hammarland och Eckerö säger nej till en utbyggnad av Kyrkby högstadieskola. Kommunerna skulle hellre se en ny skola på Västra Åland och anser att besluten kring tillbyggnaden stressas igenom i för snabb takt. 

 

Lagtingsledamot Harry Jansson är mycket kritisk till att styrelsen för Ålands gymnasium rekryterade Christian Ivars till posten som förvaltningschef. Ivars anställning avslutades i förrgår, efter åtta månader på posten.

– Det finns nog skäl för landskapsrevisorerna att syna hur gymnasiets förvaltning har fungerat den här mandatperioden, säger Harry Jansson.

 

En personbil voltade efter att ha kört av vägen i Haraldsby på onsdagseftermiddagen. Ingen person skadades.

Tre personer åkte fram och tillbaka med Viking Lines Rosella under två dagar för att stjäla cigaretter från taxfree-butiken. Nu har de dömts till böter för stöld.

Finns det något i det åländska samhället som skulle kunna fungera bättre?

Svarar du ja på den frågan öppnar sig nu en möjlighet att få till stånd en förändring.

Steg ett är att skriva ner vad som stör dig på sajten stormig.ax

Endast nyheter och aktuella händelser och bara via kabel och IPTV, den kompromissen röstades igenom i rättsliga utskottet i EU-parlamentet i går när EU-kommissionens förslag till förordning om sändningar online togs upp.

Hammarlands kommun vill utreda alternativa lösningar före en utbyggnad av Kyrkby högstadieskola klubbas igenom. En av dem är en ny skola på västra Åland. 

Nyligen togs ett steg mot förverkligandet av en ut- och ombyggnad av Kyrkby högstadieskola. Kostnaden beräknas till närmare 3,1 miljoner euro. 

Fler nyheter