I dag klockan 13.00 presenterar de tre kommunutredarna sina slutrapporter om hur kommunreformen ska genomföras. De säger att reformen är genomförbar, men också att det finns stora utmaningar.
– Vi ser de här rapporterna som manualer till den fortsatta processen, säger utredaren Marcus Henricson.

Kommentarer

Den här regeringen som har

Den här regeringen som har haft som sin huvudmålsättning att nedmontera den åländska landsbygden tvärt emot vad de flesta invånare har motsatt sej,är nog den regering som går till historien som den mest oansvariga o opålitliga regering som suttit under överskådlig tid. Minister Fellman S som inte har heller har haft någon kunskap om politik har fått den äran av LR att försätta kommunerna i en rävsax.Flitigt applåderad av sina kumpaner i LR, M,L. Förhoppningen står till valet i höst för så här tyranniskt som invånare i kommunerna har blivit nedtryckta o förlöjligade av den s.k.makten kan inte ett demokratiskt samhälle fungera. Lägg därtill det kaos som råder, allt ligger i luften, LR stiftar lagar som ej heller dom i enligt med rättssystemet och kommer tillbaka icke godkända.Hoppas att rättvisan och förnuftet småningom skall vinna över makthysterin som vi fått uppleva i fyra år snart.

Att först och främst Nina

Att först och främst Nina Fellmans livsuppgift och framtidsdrömmar gick raka vägen mot nån'ting som skulle visa sig bli något av kronan på verket för ett hela landskapsregeringens fiasko ... det har nog rätt länge stått klart för ålänningen i gemen, det.

Irlands ambassadör i Finland Maeve Collins besökte Åland i tisdags för att träffa åländska politiker och besöka åländska företag.
– Åland är med sin unika historiska och nuvarande situation ett intressant exempel för autonomi, säger hon till Ålandstidningen.

Lagom till helgens uppmärksammande av Lövökongressen 300 år presenterar Ålands landskapsarkiv ett unikt fynd. Det handlar om en samtida karta som avslöjar tidigare okända detaljer om Lövökongressen.
– Jakten på kartan pågick i flera år och krävde diskussioner på ambassadnivå, säger landskapsarkivarie Åke Söderlund.

Sam ”Knatte” Palén petas som lagtingskandidat av Ålands framtid.
Det meddelar partiet i ett pressmeddelande. Anledningen är de antifeministiska åsikter Palén givit uttryck för i sociala medier och på sin blogg.

Under ungefär en timme i går kväll kunde man ge bud på byggnaderna på Kaptensgatan 13 och 15 på en försäljningssida på sociala medier. Annonserna togs dock bort på grund av sidans interna regler.

Under helgen utsattes Övernäs skola för skadegörelse och grov stöld.
Nu har polisen identifierat gärningsmannen, gripit denne och dessutom hittat stöldgodset, bland annat flera surfplattor. De flesta av dem var förstörda.

Endast två av 15 berörda kommuner har utsett representanter till styrgrupper i kommunreformfrågan. Flera kommuner bordlägger ärendet i väntan på en ny regering.
– Kommunerna har en lag att förhålla sig till och ställer bara till besvär för sig själva, säger kansliminister Nina Fellman (S).

Hur frispråkig kan en politiker vara och fortfarande ha partiet bakom sig? Den frågan ställer sig Ålands framtid nu då en lagtingskandidat gjort kontroversiella uttalanden på sin blogg.

Det krävs inbesparingar på det sociala området på Föglö. Kostnadssidan tyngs bland annat av kostnader vid ÅHS för vård av klienter som kommunen i nuläget inte har möjlighet att möjlighet att ta hem.

Viking Line redovisar 5,4 miljoner euro i vinst för Q2 2019. Men årets tunga inledning gör att halvårsnettot slutar på -8,8 miljoner euro.

En bedrägerihärva avhandlas för tillfället i Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo. En av de åtalade är en åländsk man som misstänks för grov penningtvätt.
När huvudförhandlingen inleddes i fredags dök den åländska mannen inte upp. Han befinner sig i ett annat land.
Han har nu häktats i sin frånvaro. Åklagaren vill få honom utlämnad från landet han befinner sig i.

Regeringen försöker hantera landskapsägda bolag på liknande sätt som det privata näringslivet fungerar. Detta gäller framför allt tillsättandet av bolagsstyrelser.
– Det är uttryckligen kompetens som avgör. Sedan kan det ibland vara en person som har en politisk tillhörighet samtidigt, säger finansminister Mats Perämaa.

De åländska idrottsanläggningarna är viktiga för turismnäringen – särskilt under lågsäsongen.
– Men det finns fortfarande en större potential att ta tillvara på, säger Björn Wennström vid Visit Åland.

Tio ÅAB-anställda firar på lördagen bankens 100-årsjubileum under blöta former.
– Det är ett sätt att uppmärksamma Östersjön, säger avdelningschef Maud Johans om den 14 sjömil långa simturen från Västerhamn till Östra hamnen.

Fler nyheter