I dag klockan 13.00 presenterar de tre kommunutredarna sina slutrapporter om hur kommunreformen ska genomföras. De säger att reformen är genomförbar, men också att det finns stora utmaningar.
– Vi ser de här rapporterna som manualer till den fortsatta processen, säger utredaren Marcus Henricson.

Kommentarer

Den här regeringen som har

Den här regeringen som har haft som sin huvudmålsättning att nedmontera den åländska landsbygden tvärt emot vad de flesta invånare har motsatt sej,är nog den regering som går till historien som den mest oansvariga o opålitliga regering som suttit under överskådlig tid. Minister Fellman S som inte har heller har haft någon kunskap om politik har fått den äran av LR att försätta kommunerna i en rävsax.Flitigt applåderad av sina kumpaner i LR, M,L. Förhoppningen står till valet i höst för så här tyranniskt som invånare i kommunerna har blivit nedtryckta o förlöjligade av den s.k.makten kan inte ett demokratiskt samhälle fungera. Lägg därtill det kaos som råder, allt ligger i luften, LR stiftar lagar som ej heller dom i enligt med rättssystemet och kommer tillbaka icke godkända.Hoppas att rättvisan och förnuftet småningom skall vinna över makthysterin som vi fått uppleva i fyra år snart.

Att först och främst Nina

Att först och främst Nina Fellmans livsuppgift och framtidsdrömmar gick raka vägen mot nån'ting som skulle visa sig bli något av kronan på verket för ett hela landskapsregeringens fiasko ... det har nog rätt länge stått klart för ålänningen i gemen, det.

Wiklöf Holding köpte i höstas Air Ålands hangar vid flygfältet. Nu har bolaget fått avslag på jordförvärvstillstånd för fastigheten, eftersom tre av sju i styrelsen saknar hembygdsrätt.
– Vi måste följa lagstiftningen och det finns ingen grund för undantag i det här fallet, säger kansliminister Nina Felman (S).

Finlands Meteorologiska Institut (FMI) har utfärdat en varning för gräsbrand på Åland. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus.

Utöver de 30 miljoner som via Paf-medlen fördelades till det åländska samhället 2018-2019 sponsorerar spelbolaget åländska personer, föreningar och evenemang med cirka 400.000 euro årligen.

Flera patienter evakuerades efter en mindre brand i C-huset på sjukhusområdet i morse. Men läget är nu under kontroll och branden är släckt. Sjukhuset befinner sig dock tills vidare i beredskapsläge.

Ålands natur och miljö och Ålands landsbygdscentrum är kritiska till landskapsregeringens beslut att inte införa en åländsk ursprungsmärkning.
– Vi tycker att det är beklagligt att landskapsregeringen väljer att Åland inte ska ingå i ursprungsmärkningen, säger Simon Holmström, kansliledare på Ålands natur och miljö.

De mindre oppositionspartierna sågar under tisdagens plenum landskapsregeringens 10 euro stora höjning av det månatliga ensamförsörjartillägget i barnbidraget
– Landskapsregeringen presenterar det som en stor förbättring, men det handlar om 30 cent per dag, säger Bert Häggblom (Ob).

Samarbetsförhandlingarna vid Åland Post är avslutade. Två tjänster försvinner.

Vice lantrådet Camilla Gunell (S) beslöt förra veckan att avskriva landskapsregeringens kapitallån på 300.000 euro till Air Åland. Detta sedan Ålands tingsrätt beslutat att konkursen förfaller, eftersom konkursboets medel inte räcker till för att betala kostnaderna för konkursförfarandet.

Ålands Näringsliv vill sälja Bergkulla i Lemland. Pengarna ska användas för olika projekt inom handeln.
– Det tycks vara livets gång att man ska avyttra grejer, men för min del kändes det vemodigt när jag såg annonsen i tidningen, säger hedersmedlemmen Rolf Nordlund.

– Jag är en stor vän av EU. Men jag är inte vän av allt EU gör, säger Anton Nilsson som kandiderar på SFP:s lista i EU-valet den 26 maj
Siktet är inställt på en andraplats på listan, och därmed en möjlighet att bli ersättare i Europaparlamentet.

Rederiet Ansgar Ab från Kumlinge tar över trafiken på skärgårdstrafikens norra linje Hummelvik–Torsholma den 1 september.
Landskapsregeringens månadskostnad om 102.000 euro innebär en 38 procent stor inbesparing jämfört med dagens avtal med Nordic Jetline.

Viking Line avslutade under tisdagen samarbetsförhandlingarna som kan beröra så många som 25 landtjänster.
– Nu ska vi fatta vårt slutliga beslut om uppsägningar, säger vd Jan Hanses.

I dag sattes Skarven i torrdocka i Salo hos Teijo-varvet. Men hur länge den är ur trafik är ännu oklart.
– Jag har fått en rapport på skadorna men vi får se när den är tillbaka i trafik, säger Ansgars vd Tomas Lindqvist.

Fler nyheter