Rockoff-generalen Dennis Jansson är besviken på Mariehamns stad. Anledningen är att staden inte längre ger Rockoff finansiellt stöd.
– Det är inte kul längre, säger Dennis Jansson.

Kommentarer

Stopp på kontantstöd, Bra.

Stopp på kontantstöd, Bra. Att stödja uppbyggande verksamhet med stöd har ett berättigande. Men att år efter år ge kontantstöd till ett evenemang kan inte vara rätt gentemot andra evenemang som inte får bidrag. Har inte evenemang egen bärighet så är det bara att lägga ned. Så funkar det inom övrigt näringsliv. 12,475 euro som staden skänkte evenemanget i hyresavdrag torde även det vara en skänk från ovan.

En liten undran... Hur många

En liten undran... Hur många ekonomiskt positiva kringeffekter har Rockoff i jämförelse med Sjödagarna? Tycker sjödagarna länge redan har känts som ett krystat evenemang, och upplägget borde enligt mig ses över ordentligt för att bli intressant. Rockoff har blivit ett begrepp långt utanför Ålands gränser och är viktigt för Mariehamn/Åland - myyyyyyycket viktigare än Sjödagarna!

Om nu Rockoff är ett begrepp

Om nu Rockoff är ett begrepp och så känt utanför Åland borde det ha bärighet att klara sina ekonomiska förehavande med lätthet själva. Vad gäller Sjödagarna har det helt riktigt gå i stå och behöver utvecklas. Att bygga vidare på konceptet och vidga aktiviteterna utmed hela Östra utfarten vore en bra början.

Rockoff kräver ett stort

Rockoff kräver ett stort utrymme, givetvis. Frågan är om inte stadens torg börjar bli i minsta laget – samtidigt som ingenting torde komma ens i närheten av Rockoff:s betydelse för marknadsföring av ”turiststaden” Mariehamn! Och nu ämnar tydligen stadens beslutsfattare ”pallra” bort också detta sitt i ekonomiskt avseende nutida högst förmodligen främsta kännetecken. Den fyrmastade barken Pommern är förvisso globalt enastående i sitt slag. Den är unik helt enkelt! Dessvärre har en stundvis rent huvudlös debatt förts över dess bevarande. Men inkomsten staden får av detta sitt mångmiljon-projekt – vem har räknat ut den? Om t.ex Gert Sviberg, en handlingens man, skulle få för sig att bygga en för ändamålet passande utomhusarena i Maxinge-trakten ... eller på Möckelö, vad borgar för att staden då inte får känna sig blåst på ytterligare en konfekt? Om dessutom stadens ”pallrande” med Pommer slutar i att också den blir flyttad över Möckelö-viken – då riskerar nog Mariehamns saga så småningom att bli betraktad som all, avslutad. Hur som helst, tack och lov för att man inte är mariehamnare!

Sorgligt nog är man

Sorgligt nog är man Mariehamnare av födsel och ohejdad vana. Men så dåliga beslut som numera tas i Mariehamn har man sällan skådat. Vilka är dom som vill lägga ner all verksamhet i staden ? Vilket är deras syfte ? Är alla utbölingar som ej vill ha ett blomstrande Mariehamn ? Vad sjutton skall man tro ?

Med tanke på att 90 % av

Med tanke på att 90 % av artisterna på Rockoff under de senaste åren är av karaktären Rosella-artister så måste ju överskottet vara enormt för herr Jansson. Såvida inte biljettförsäljningen rasat (men då har ni å andra sidan svaret på varför i första meningen).

Varför skall stadens

Varför skall stadens skattebetalare finansiera hela Ålands nöjesetablissemang under dessa sommardagar? Hela Åland kan väl solidariskt finansiera detta om det nu behövs finansiellt stöd för evenemanget. Annars får man väl lov att sälja biljetter enbart till Mariehamnare och turister. Går festivalen med plus så skall Jansson betala tillbaka stödpengarna. Inte skall vi skattebetalare finansiera en enskild näringsidkare.

Sidor

Butiksägarna i Boreniuska huset på Torggatan 9 är positiva till Ömsens nybyggnadsplaner.
– Det är bara bra om de vill riva det här och bygga nytt, säger Anncatrin Kytömäki som äger Syrrans.

Eriksson Capitals planer för Magazintomten – ett stenkast från centrumfastigheterna som Ömsen nu skissar på – fördröjs av stadens utdragna arbete med delgeneralplanen för centrum.
– Vi måste få ett besked om framtidens parkeringsnorm före vi kan börja projektera. Vi får rum med och kan bygga just över hälften av de parkeringar som krävs enligt dagens norm, säger Eriksson Capitals fastighetsansvarige Magnus Andersson.

I måndags kom Fastighetsverket överens med Tor Kudinoff om att hyreskontraktet för Jan Karlsgårdens värdshus ska upphöra i förtid.

För 50 år sedan köpte en svensk kvinna mark utanför Skarpnåtö i Hammarland. Därefter har hon byggt två stugor och en bastu. Men nu kommer kvinnan högst troligt att bli av med marken.
– Det är ett ganska ovanligt ärende så tillvida att den sökande har sökt tillstånd och fått nej två gånger och sedan inte vidtagit de åtgärder man har anvisat. Det är ovanligt, säger kansliminister Nina Fellman (S).

Landskapet hade möjlighet att förlänga avtalet för den södra linjen med ett år, men valde att inte utnyttja optionen med Nordic Jetline. Nu har LR tecknat ett nytt avtal med samma operatör, till en betydligt högre kostnad.
– I efterhand kan man säga att jo, det var fel gjort, säger infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ).

I dag antog infrastrukturminister Mika Nordberg Nordic Jetline Oy:s anbud för färjetrafiken mellan Långnäs och Galtby.

Sonja Nordenswan har upptäckt att en bergsskreva på Lotsberget verkar ha fungerat som soptipp. Hon tror att en del av soporna kan komma från Lotsstugan.
– Men inte behöver jag veta vem som kastat dit dem, utan vad som går att göra åt soporna.

Starka tillsammans eller handlingskraft framför allt?
Så kan debatten i lagtinget om huruvida landskapet ska ansöka om extra anslag från staten för bron över Spettarhålet och renoveringen av 11 andra broar sammanfattas.

På vattenbyggnationer inriktade Eriksson Bygg Ab redovisar ett rekordresultat på närmare två miljoner euro för 2017.
– Tre fjärdedelar av omsättningen kommer från tre större projekt, säger vd Örjan Eriksson.

Ålands ömsesidiga försäkringsbolag utreder ett stort projekt där flera nya affärsfastigheter kan byggas på Torggatan, bland annat på de tomter där Zeipels och Boreniuska huset står i dag.
– Det skulle göra gott för stadens centrum om tomterna bebyggdes, säger stadsarkitekt Sirkka Wegelius.

Francis Portin är landskapets mest högtflygande trampolingymnast, och den enda som klarar av att landa på fötterna efter fyrdubbla bakåtvolter.
– Hittills har jag aldrig tröttnat på att hoppa. I framtiden hoppas jag på en karriär som stuntman, säger 12-åringen med nästan 24.000 följare på Instagram.

Flera ålänningar samlades i helgen för att samla skräp i Mariehamn under World cleanup day, eller Världsstäddagen.

Sänkt hastighet, ett övergångsställe och flyttad busshållplats.
Det vill flera politiker i Hammarland ha vid infarten till bostadsområdet Öra strand.

Fler nyheter