Rockoff-generalen Dennis Jansson är besviken på Mariehamns stad. Anledningen är att staden inte längre ger Rockoff finansiellt stöd.
– Det är inte kul längre, säger Dennis Jansson.

Kommentarer

Stopp på kontantstöd, Bra.

Stopp på kontantstöd, Bra. Att stödja uppbyggande verksamhet med stöd har ett berättigande. Men att år efter år ge kontantstöd till ett evenemang kan inte vara rätt gentemot andra evenemang som inte får bidrag. Har inte evenemang egen bärighet så är det bara att lägga ned. Så funkar det inom övrigt näringsliv. 12,475 euro som staden skänkte evenemanget i hyresavdrag torde även det vara en skänk från ovan.

En liten undran... Hur många

En liten undran... Hur många ekonomiskt positiva kringeffekter har Rockoff i jämförelse med Sjödagarna? Tycker sjödagarna länge redan har känts som ett krystat evenemang, och upplägget borde enligt mig ses över ordentligt för att bli intressant. Rockoff har blivit ett begrepp långt utanför Ålands gränser och är viktigt för Mariehamn/Åland - myyyyyyycket viktigare än Sjödagarna!

Om nu Rockoff är ett begrepp

Om nu Rockoff är ett begrepp och så känt utanför Åland borde det ha bärighet att klara sina ekonomiska förehavande med lätthet själva. Vad gäller Sjödagarna har det helt riktigt gå i stå och behöver utvecklas. Att bygga vidare på konceptet och vidga aktiviteterna utmed hela Östra utfarten vore en bra början.

Rockoff kräver ett stort

Rockoff kräver ett stort utrymme, givetvis. Frågan är om inte stadens torg börjar bli i minsta laget – samtidigt som ingenting torde komma ens i närheten av Rockoff:s betydelse för marknadsföring av ”turiststaden” Mariehamn! Och nu ämnar tydligen stadens beslutsfattare ”pallra” bort också detta sitt i ekonomiskt avseende nutida högst förmodligen främsta kännetecken. Den fyrmastade barken Pommern är förvisso globalt enastående i sitt slag. Den är unik helt enkelt! Dessvärre har en stundvis rent huvudlös debatt förts över dess bevarande. Men inkomsten staden får av detta sitt mångmiljon-projekt – vem har räknat ut den? Om t.ex Gert Sviberg, en handlingens man, skulle få för sig att bygga en för ändamålet passande utomhusarena i Maxinge-trakten ... eller på Möckelö, vad borgar för att staden då inte får känna sig blåst på ytterligare en konfekt? Om dessutom stadens ”pallrande” med Pommer slutar i att också den blir flyttad över Möckelö-viken – då riskerar nog Mariehamns saga så småningom att bli betraktad som all, avslutad. Hur som helst, tack och lov för att man inte är mariehamnare!

Sorgligt nog är man

Sorgligt nog är man Mariehamnare av födsel och ohejdad vana. Men så dåliga beslut som numera tas i Mariehamn har man sällan skådat. Vilka är dom som vill lägga ner all verksamhet i staden ? Vilket är deras syfte ? Är alla utbölingar som ej vill ha ett blomstrande Mariehamn ? Vad sjutton skall man tro ?

Med tanke på att 90 % av

Med tanke på att 90 % av artisterna på Rockoff under de senaste åren är av karaktären Rosella-artister så måste ju överskottet vara enormt för herr Jansson. Såvida inte biljettförsäljningen rasat (men då har ni å andra sidan svaret på varför i första meningen).

Varför skall stadens

Varför skall stadens skattebetalare finansiera hela Ålands nöjesetablissemang under dessa sommardagar? Hela Åland kan väl solidariskt finansiera detta om det nu behövs finansiellt stöd för evenemanget. Annars får man väl lov att sälja biljetter enbart till Mariehamnare och turister. Går festivalen med plus så skall Jansson betala tillbaka stödpengarna. Inte skall vi skattebetalare finansiera en enskild näringsidkare.

Sidor

Stadsfullmäktige har godkänt Mariehamns budget för 2019 och ekonomiplanen för 2020-21.
Under debatten gjordes 17 ändringsförslag, varav 9 godkändes.

Trots regnet sökte många glada människor sig ut till samlingspunkter på Åland för att fira sommaren i gemenskap och hylla högtiden med dans och sång. 

Det blev ingen stångresning i Engelska parken i dag. I stället fick de hugade midsommarfirarna dansa bredvid stången.

Halva nöjet med midsommarfirandet är förberedelserna. Att lägga in silen, löva stången och skapa sin egen blomstrande huvudbonad.
Ålandstidningen bad florist Gerd Karlsson på Blomstallet att visa hur man binder sin egen midsommarkrans.

På torget i Mariehamn inhandlas jordgubbarna och fisken inför midsommarhelgen. Ålandstidningen har pejlat hur jordgubbsshopparna firar midsommar.

Efter flera månaders väntan har invånarna på Kökar äntligen fått en butik igen. Den nybyggda butikslokalen var under torsdagens öppning full av nyfikna besökare.
- Alla var väldigt målinriktade och ville ha en butik, och så blev det, säger Robert Karlman.

Stadsfullmäktige har bordlagt ärendet om ett eventuellt återkallande av stadsstyrelsens förtroendeuppdrag samt val av en ny stadsstyrelse. Det tas upp på nytt vid nästa möte den 28 augusti.

Försöken att syresätta den övergödda Kaldersfjärden pågår inte längre.
– Vi har sagt att det inte är någon idé att köra pumparna eftersom det inte verkar ha den önskade effekten, säger Carina Aaltonen (S), vice ordförande i kommunstyrelsen i Jomala.

Landskapsregeringen bör bjuda in alla berörda parter från Sverige och Finland till Åland i höst, för att säkerställa ålänningarnas tillgång till SVT Play .
– Det gäller bara att hitta ett datum och få det att klaffa, säger infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ).
Han har lett arbetet i mediekommittén, som nu är klar med sitt förslag till mediepolitiskt program.

Landskapsregeringen har konstruerat ett nytt stödsystem för vindkraften.
– Systemet är en morot och en ekonomisk stötdämpare som ska få investerare att fatta beslut om att producera el, säger näringsminister Camilla Gunell (S).

Med undantag för ett par lås, en dörr och några kranar är ritningarna till Jomalas miljövänliga samlingshus nu spikade.
– Byggnaden kommer att uppfylla miljömålen, säger Jonas Larsson, miljösamordnare vid konsulten Sweco.

Mariehamns hamn Ab får tillbaka drygt en miljon euro som man betalade i överlåtelseskatt 2015.
Pengarna ska användas till de stora investeringar som väntar.

Mariehamn sänker inkomstskatten från 17,50 till 17,25 procent. Det beslutade stadsfullmäktige under tisdagskvällens möte.

Fler nyheter