Kommunsammanslagningarna i Finland sparade inga pengar visar en rapport från  Statens ekonomiska forskningscentral, VATT.
Däremot finns en förskjutning av service från tidigare mindre kommuner i de sammanslagna kommunerna.
– Rapporten är jätteintressant, säger kansliminister Nina Fellman (S) som leder arbetet med den åländska kommunreformen.

Kommentarer

Bästa Findus-Fenomen, ett

Bästa Findus-Fenomen, ett begrepp ”undermåttlig” – det finns helt enkelt inte. Förövrigt, hur i hela friden kommer det sig att Ni så iögonfallende verkar känna Er tvungna att marknadsföra Er djupa bitterhet och förtvivlan över att bland andra centern ända från äventyrets början har visat sig ha rätt angående fru ”kommunministerns” gravt undermåliga samhällsstrategi? Och enbart brådskan kan det ju knappast vara som förklarar Er smått ”akademiska” formuleringsförmåga.

sant heter undermålig. Skall

sant heter undermålig. Skall vi slå vad Gräsrot? Om Centern inte kommer att försöka bygga opinion på nämnd undermåliga rapport under denna vecka så skriver jag inte en kommentar i Ålandstidningen på 2 veckor. Om de gör det så sätter du ner lite tid och samlar ihop centerns alla reformförslag som innehåller mål med reformen, förväntad kostnad för reformen samt önskvärt utfall av reformen som de lagt den senaste 2 års perioden. Hit får inte räknas stöd i olika former för sådana förslag har centern lagt massor, mer än sossarna har jag på känn utan att veta. Deal?

Just den här gången, jamen

Just den här gången, jamen lilla vännen – varken centern eller något annat parti i opposition gentemot Landskapsregeringen (LR) behöver längre bilda någon som helst opinion emot fru ”kommunministerns” huvudlösheter. Den sagan är ju med all önskvärd tydlighet all. Och angående reformförslag så har ju oppositionen som sådan, angående just kommunsammanslagningar, inte krävt någon sådan överhuvudtaget. Så varför i hela friden skulle en enkel gräsrot, med samma åsikt som oppostionen i nämnda fråga, lägga någon som helst möda på att försöka sammanställa självklara obefintligheter – som Findus-Fenomenet nu så uppenbart fikar efter? Förövrigt, någon vadslagning angående ämnet i fråga, den är Gräsrot för sin del definitivt inte intresserad av! Men, pallra på Ni bara bäst Ni kan med just den sortens ”väsentligheter”.

Säga vad man vill om JP men

Säga vad man vill om JP men han tar verkligen vara på chansen."Att Ålands landskapsregering valt att stänga både öron och ögon gentemot den åländska vardagen och kommunerna är känt. Om man dessutom väljer att blunda för den ekonomiska forskningens slutsatser är läget mer bekymmersamt. Fast så faktaresistent och verklighetsförnekande kan väl ändå ingen regering vara?"

Instämmer i stort sett. Men

Instämmer i stort sett. Men det har nog ingen betydelse alls längre om allas vår fru "kommunminister" vaknar till besinning, eller fortsätter slumra i sina maktfullkomliga framtidsdrömmar. Oavsett hur ... vid det här laget torde hon vara "sågad" helt enkelt – inte minst av merparten av hennes alldeles "egna".

Vårdö kommunstyrelse har beslutat att kommunen bör inleda en dialog med Lumparland gällande Ängö och Bussö, som landskapsregeringen vill ska avskiljas från Vårdö. Däremot säger kommunen nej till att ingå i en gemensam skärgårdskommun eller delta i några kommunindelningsutredningar.

Vid årsskiftet försvann Veikkaus och dess spel från Åland.
Nu har ålänningarna hittat andra spel att lägga pengarna på.
– Spelet på trav har gått upp mellan 20 och 25 procent, säger Paf:s kommunikationschef Anders Sims.

 

Lantrådet Katrin Sjögren uppmanar regeringen i Helsingfors att ändra sin negativa inställning till fler platser i EU-parlamentet – och ge Finlands extraplats till Åland.
– Det skulle vara en fjäder i hatten för Finland, säger hon.

 

Med minsta möjliga majoritet har stadsstyrelsen beslutat att ställa ut ett förslag till stadsplaneändring för Bruson Invests och Rundbergs bil & services tomter på Villagränd.

 

Dahlmans höjer priset till leverantörer av nöt med start nästa vecka. Höjningen är den tredje som företaget gör på kort tid.

Polisen har beslagtagit en större mängd hasch och gripit tre personer. Detta gjordes i samband med att flera husrannsakningar gjordes den 13 februari. Två personer häktades under fredagen på sannolika skäl misstänkta för grovt narkotikabrott. Det skriver polisen i ett pressmeddelande.

Polisen går i ett pressmeddelande ut med en varning på grund av det kraftiga snöfallet. 

 

Johan Ehn (MSÅ), tidigare utbildningsminister och talman, kandiderar till riksdagen i valet nästa år.

– Jag vill gärna engagera mig i det här sammanhanget, säger Johan Ehn.

Två unga män som misstänks ha smugglat hasch via Ms Eckerö i juni 2015 åtalades på torsdagsförmiddagen för narkotikabrott i Ålands tingsrätt. 

Tingsrätten avskrev samtidigt åtalet mot männens kumpan, som har avlidit sedan åtalet väcktes för 11 månader sedan.

Åländska Malin Thom satt i bilen utanför skolbyggnaden när den tredje dödligaste skolskjutningen i USA:s historia inträffade i Florida i onsdags. Inne i skolan fanns hennes två barn. 
– Det känns hemskt att det finns någon som kan göra något sånt här, säger hon. 

 

Andelsbanken för Åland presenterar ett rörelseresultat på knappt 4,2 miljoner euro för 2017. Det är 18,3 procent bättre än 2016, och det högsta någonsin näst de exceptionella rekordåren 2014 och 2015 då banken sålde flera stora innehav.

 

En person fördes i ambulans till sjukhus för kontroll efter en singelolycka i Östernäs i Mariehamn.

Ålands tingsrätt förkastade två åtal om osann utsaga inför domstol som gällde vittnesmål i rättegången om fornlämningarna i Långbergsöda, Saltvik. Domaren anser att det inte går att bevisa att det inte var ett skämt.

Fler nyheter