Kommunsammanslagningarna i Finland sparade inga pengar visar en rapport från  Statens ekonomiska forskningscentral, VATT.
Däremot finns en förskjutning av service från tidigare mindre kommuner i de sammanslagna kommunerna.
– Rapporten är jätteintressant, säger kansliminister Nina Fellman (S) som leder arbetet med den åländska kommunreformen.

Kommentarer

Bästa Findus-Fenomen, ett

Bästa Findus-Fenomen, ett begrepp ”undermåttlig” – det finns helt enkelt inte. Förövrigt, hur i hela friden kommer det sig att Ni så iögonfallende verkar känna Er tvungna att marknadsföra Er djupa bitterhet och förtvivlan över att bland andra centern ända från äventyrets början har visat sig ha rätt angående fru ”kommunministerns” gravt undermåliga samhällsstrategi? Och enbart brådskan kan det ju knappast vara som förklarar Er smått ”akademiska” formuleringsförmåga.

sant heter undermålig. Skall

sant heter undermålig. Skall vi slå vad Gräsrot? Om Centern inte kommer att försöka bygga opinion på nämnd undermåliga rapport under denna vecka så skriver jag inte en kommentar i Ålandstidningen på 2 veckor. Om de gör det så sätter du ner lite tid och samlar ihop centerns alla reformförslag som innehåller mål med reformen, förväntad kostnad för reformen samt önskvärt utfall av reformen som de lagt den senaste 2 års perioden. Hit får inte räknas stöd i olika former för sådana förslag har centern lagt massor, mer än sossarna har jag på känn utan att veta. Deal?

Just den här gången, jamen

Just den här gången, jamen lilla vännen – varken centern eller något annat parti i opposition gentemot Landskapsregeringen (LR) behöver längre bilda någon som helst opinion emot fru ”kommunministerns” huvudlösheter. Den sagan är ju med all önskvärd tydlighet all. Och angående reformförslag så har ju oppositionen som sådan, angående just kommunsammanslagningar, inte krävt någon sådan överhuvudtaget. Så varför i hela friden skulle en enkel gräsrot, med samma åsikt som oppostionen i nämnda fråga, lägga någon som helst möda på att försöka sammanställa självklara obefintligheter – som Findus-Fenomenet nu så uppenbart fikar efter? Förövrigt, någon vadslagning angående ämnet i fråga, den är Gräsrot för sin del definitivt inte intresserad av! Men, pallra på Ni bara bäst Ni kan med just den sortens ”väsentligheter”.

Säga vad man vill om JP men

Säga vad man vill om JP men han tar verkligen vara på chansen."Att Ålands landskapsregering valt att stänga både öron och ögon gentemot den åländska vardagen och kommunerna är känt. Om man dessutom väljer att blunda för den ekonomiska forskningens slutsatser är läget mer bekymmersamt. Fast så faktaresistent och verklighetsförnekande kan väl ändå ingen regering vara?"

Instämmer i stort sett. Men

Instämmer i stort sett. Men det har nog ingen betydelse alls längre om allas vår fru "kommunminister" vaknar till besinning, eller fortsätter slumra i sina maktfullkomliga framtidsdrömmar. Oavsett hur ... vid det här laget torde hon vara "sågad" helt enkelt – inte minst av merparten av hennes alldeles "egna".

Tre personer åkte fram och tillbaka med Viking Lines Rosella under två dagar för att stjäla cigaretter från taxfree-butiken. Nu har de dömts till böter för stöld.

Finns det något i det åländska samhället som skulle kunna fungera bättre?

Svarar du ja på den frågan öppnar sig nu en möjlighet att få till stånd en förändring.

Steg ett är att skriva ner vad som stör dig på sajten stormig.ax

Endast nyheter och aktuella händelser och bara via kabel och IPTV, den kompromissen röstades igenom i rättsliga utskottet i EU-parlamentet i går när EU-kommissionens förslag till förordning om sändningar online togs upp.

Hammarlands kommun vill utreda alternativa lösningar före en utbyggnad av Kyrkby högstadieskola klubbas igenom. En av dem är en ny skola på västra Åland. 

Nyligen togs ett steg mot förverkligandet av en ut- och ombyggnad av Kyrkby högstadieskola. Kostnaden beräknas till närmare 3,1 miljoner euro. 

Ålands gymnasiums förvaltningschef Christian Ivars har i samförstånd med styrelsen avslutat sitt förordnande på grund av privata orsaker. Katarina Sundberg tar över som tillförordnad förvaltningschef.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström har, tillsammans med fyra andra riksdagsledamöter, skickat ett öppet brev till svenska Sjöfartsverket via SVT Opinion där de uppmanar myndigheten att riva upp beslutet om höjda farledsavgifter.

En man som misshandlat tre minderåriga pojkar efter att de stört hans hemfrid döms till tre fall av misshandel och olaga hot.

Det råd för idrott, motion och hälsa som LR vill tillsätta innebär en överbyråkratisering.

Det sade Jörgen Pettersson (C) när det idrottspolitiska programmet debatterades i lagtinget i går. 

En grupp med ungdomar som spottat på golv och skrikit på andra besökare har den senaste tiden härjat i Varuboden city och i Mariehamns stadsbibliotek
   – Stundtals har det varit helt hopplöst, säger Petra Rajalin, butikschef på Varuboden city.

Kvinnor inom privat sektor tjänar 84 procent av männens inkomst. Det är något sämre än hur det såg ut 2014. Den ordinarie månadsinkomsten för en heltidsanställd var förra året 3.285 euro. 

Vid 16.30-tiden inträffade en olycka mellan två personbilar på Nya Godbyvägen i höjd med Svibyavfarten.

Tre personer har förts till sjukhus med lindriga skador.

För nionde gången delade Rädda barnen på Åland ut sitt pris och i år gick det till Ålands sjöfartsmuseum.

Fler nyheter