Kommunsammanslagningarna i Finland sparade inga pengar visar en rapport från  Statens ekonomiska forskningscentral, VATT.
Däremot finns en förskjutning av service från tidigare mindre kommuner i de sammanslagna kommunerna.
– Rapporten är jätteintressant, säger kansliminister Nina Fellman (S) som leder arbetet med den åländska kommunreformen.

Kommentarer

Bästa Findus-Fenomen, ett

Bästa Findus-Fenomen, ett begrepp ”undermåttlig” – det finns helt enkelt inte. Förövrigt, hur i hela friden kommer det sig att Ni så iögonfallende verkar känna Er tvungna att marknadsföra Er djupa bitterhet och förtvivlan över att bland andra centern ända från äventyrets början har visat sig ha rätt angående fru ”kommunministerns” gravt undermåliga samhällsstrategi? Och enbart brådskan kan det ju knappast vara som förklarar Er smått ”akademiska” formuleringsförmåga.

sant heter undermålig. Skall

sant heter undermålig. Skall vi slå vad Gräsrot? Om Centern inte kommer att försöka bygga opinion på nämnd undermåliga rapport under denna vecka så skriver jag inte en kommentar i Ålandstidningen på 2 veckor. Om de gör det så sätter du ner lite tid och samlar ihop centerns alla reformförslag som innehåller mål med reformen, förväntad kostnad för reformen samt önskvärt utfall av reformen som de lagt den senaste 2 års perioden. Hit får inte räknas stöd i olika former för sådana förslag har centern lagt massor, mer än sossarna har jag på känn utan att veta. Deal?

Just den här gången, jamen

Just den här gången, jamen lilla vännen – varken centern eller något annat parti i opposition gentemot Landskapsregeringen (LR) behöver längre bilda någon som helst opinion emot fru ”kommunministerns” huvudlösheter. Den sagan är ju med all önskvärd tydlighet all. Och angående reformförslag så har ju oppositionen som sådan, angående just kommunsammanslagningar, inte krävt någon sådan överhuvudtaget. Så varför i hela friden skulle en enkel gräsrot, med samma åsikt som oppostionen i nämnda fråga, lägga någon som helst möda på att försöka sammanställa självklara obefintligheter – som Findus-Fenomenet nu så uppenbart fikar efter? Förövrigt, någon vadslagning angående ämnet i fråga, den är Gräsrot för sin del definitivt inte intresserad av! Men, pallra på Ni bara bäst Ni kan med just den sortens ”väsentligheter”.

Säga vad man vill om JP men

Säga vad man vill om JP men han tar verkligen vara på chansen."Att Ålands landskapsregering valt att stänga både öron och ögon gentemot den åländska vardagen och kommunerna är känt. Om man dessutom väljer att blunda för den ekonomiska forskningens slutsatser är läget mer bekymmersamt. Fast så faktaresistent och verklighetsförnekande kan väl ändå ingen regering vara?"

Instämmer i stort sett. Men

Instämmer i stort sett. Men det har nog ingen betydelse alls längre om allas vår fru "kommunminister" vaknar till besinning, eller fortsätter slumra i sina maktfullkomliga framtidsdrömmar. Oavsett hur ... vid det här laget torde hon vara "sågad" helt enkelt – inte minst av merparten av hennes alldeles "egna".

Mariehamns hamn Ab får tillbaka drygt en miljon euro som man betalade i överlåtelseskatt 2015.
Pengarna ska användas till de stora investeringar som väntar.

Mariehamn sänker inkomstskatten från 17,50 till 17,25 procent. Det beslutade stadsfullmäktige under tisdagskvällens möte.

Ett system för att med tre klick kunna meddela sina kollegor var man befinner sig. Nu kan Västra Saltviks frivilliga brandkår bara minuter efter att ett larm gått ha bemanningsituationen kartlagd.
– Det underlättar mycket. Man har stått här många gånger utan att veta hur många det är som är på väg, säger kårchef Sten-Göte Nyman.

JS aviation kommer sannolikt att på torsdag inleda flygtrafik till Åbo för cancerpatienter. Sedan Nextjet gick i konkurs har det funnits ett stort behov i att skapa en fungerande flygtrafik till Åbo från Åland.

Agneta E Björklund har utsetts till tf vd för Mariehamns Ab. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

I går hölls ett möte i landskapsregeringen om eventuell skyddsjakt på de vargar som blivit skäl till oro bland åländska boskapsinnehavare.

I maj avrådde Världsnaturfonden WWF konsumenter från att köpa torsk från Östersjön, då Östersjöbeståndet anses hotat.
– Beståndet på Åland är jättefint och välmående. Det här kommer att drabba oss torskfiskare riktigt hårt, säger Ben Nylund.

En man som under 2015 och 2016 förskingrade över en miljon euro från sin arbetsgivare i Finland spelade bort en del av pengarna hos Paf.
Paf anmälde kunden till CKP sex gånger på fyra månader.
– Förhoppningsvis – även om vi inte har fått någon återkoppling från CKP – var det vår aktivitet som fick dem att böja nysta i ärendet, säger Pafs kommunikationsdirektör Anders Sims.

En chefstjänst försvinner från Åland Posts frimärksavdelning.
Det är resultatet av de senaste samarbetsförhandlingarna.

Övernattningar som avbokas i sista minut på grund av fullbokade färjor är ett problem på Kumlinge. Den korta sommarsäsongen försämras ytterligare av att turisterna inte kan ta sig över från Brändö till Kumlinge.

En tacka har av allt att döma rivits av en varg i Hammarland.
Det framgår av ett inlägg i Facebook-gruppen Vargobservation på Åland. Detta bekräftas också av jaktförvaltare Robin Juslin.

Ömsen nyttjar sin hembudsrätt och löser in den Alandia-aktie som Wiklöf Holding köpte av Viking Line förra månaden – i en affär som värderade Alandia till 1,5 miljarder euro.
– Vi känner oss trygga i att hembudsklausulen hanterar den här typen av överprissättning, säger Ömsens vd Dan-Erik Woivalin.

Mia Rostedts taxi skrapar i farthindren i Mariehamn och hennes passagerare blir rädda och får ont. Problemen har förvärrats sen hon bytte till nyaste typen av lift för att klara av att få in sina passagerare.
– Jag har gjort allt jag kan men bilen går inte att höja mer eller göra något annat med, säger hon.

Fler nyheter