Kommunsammanslagningarna i Finland sparade inga pengar visar en rapport från  Statens ekonomiska forskningscentral, VATT.
Däremot finns en förskjutning av service från tidigare mindre kommuner i de sammanslagna kommunerna.
– Rapporten är jätteintressant, säger kansliminister Nina Fellman (S) som leder arbetet med den åländska kommunreformen.

Kommentarer

Bästa Findus-Fenomen, ett

Bästa Findus-Fenomen, ett begrepp ”undermåttlig” – det finns helt enkelt inte. Förövrigt, hur i hela friden kommer det sig att Ni så iögonfallende verkar känna Er tvungna att marknadsföra Er djupa bitterhet och förtvivlan över att bland andra centern ända från äventyrets början har visat sig ha rätt angående fru ”kommunministerns” gravt undermåliga samhällsstrategi? Och enbart brådskan kan det ju knappast vara som förklarar Er smått ”akademiska” formuleringsförmåga.

sant heter undermålig. Skall

sant heter undermålig. Skall vi slå vad Gräsrot? Om Centern inte kommer att försöka bygga opinion på nämnd undermåliga rapport under denna vecka så skriver jag inte en kommentar i Ålandstidningen på 2 veckor. Om de gör det så sätter du ner lite tid och samlar ihop centerns alla reformförslag som innehåller mål med reformen, förväntad kostnad för reformen samt önskvärt utfall av reformen som de lagt den senaste 2 års perioden. Hit får inte räknas stöd i olika former för sådana förslag har centern lagt massor, mer än sossarna har jag på känn utan att veta. Deal?

Just den här gången, jamen

Just den här gången, jamen lilla vännen – varken centern eller något annat parti i opposition gentemot Landskapsregeringen (LR) behöver längre bilda någon som helst opinion emot fru ”kommunministerns” huvudlösheter. Den sagan är ju med all önskvärd tydlighet all. Och angående reformförslag så har ju oppositionen som sådan, angående just kommunsammanslagningar, inte krävt någon sådan överhuvudtaget. Så varför i hela friden skulle en enkel gräsrot, med samma åsikt som oppostionen i nämnda fråga, lägga någon som helst möda på att försöka sammanställa självklara obefintligheter – som Findus-Fenomenet nu så uppenbart fikar efter? Förövrigt, någon vadslagning angående ämnet i fråga, den är Gräsrot för sin del definitivt inte intresserad av! Men, pallra på Ni bara bäst Ni kan med just den sortens ”väsentligheter”.

Säga vad man vill om JP men

Säga vad man vill om JP men han tar verkligen vara på chansen."Att Ålands landskapsregering valt att stänga både öron och ögon gentemot den åländska vardagen och kommunerna är känt. Om man dessutom väljer att blunda för den ekonomiska forskningens slutsatser är läget mer bekymmersamt. Fast så faktaresistent och verklighetsförnekande kan väl ändå ingen regering vara?"

Instämmer i stort sett. Men

Instämmer i stort sett. Men det har nog ingen betydelse alls längre om allas vår fru "kommunminister" vaknar till besinning, eller fortsätter slumra i sina maktfullkomliga framtidsdrömmar. Oavsett hur ... vid det här laget torde hon vara "sågad" helt enkelt – inte minst av merparten av hennes alldeles "egna".

Ett bråk ombord på en skärgårdsfärja blev en dyr historia för en man i 50-årsåldern som nu dömts för misshandel och olaga hot.

Enligt en läsare ligger det gummigranulat från konstgräsplanen på Vikingavallen i vattnet i närheten av Dalkarby träsk. Detta har läsaren uppmärksammat bland annat ÅMHM om. 

– Det här kommer att finnas med i vår tillsyn, säger miljöskyddsinspektör Magnus Eriksson.

Skärgårdsfärjan ms Knipan krossade en brygga och drog sönder två vattenledningar vid pensionatet Vuosnaisten meriasema i Osnäs i lördags.

– Den låg och drev, säger pensionatets ägare Mika Porrassalmi.

Enligt den nya smittskyddslagen måste en stor del av personalen vid Ålands hälso- och sjukvård vara vaccinerad mot en rad sjukdomar. För de i personalen som inte vill vaccinera sig är det omplacering eller uppsägning som gäller.
– Det kan bli aktuellt med uppsägningar, men det är inget vi eftersträvar, säger vårdchefen Sirpa Mankinen.

En ny gård väcker nyfikenhet. Det får Rebecka Eriksson och hennes stab på Himmyra gård erfara under Skördefesten.
Bilköerna ringlar långa till gården.
– Det är helt galet, säger hon och skrattar.

Busringningar, fult språk och allmänt stökiga ungdomar. Det har man på bland annat Kotipizza upplevt under en tid. Men i stället för att porta ungdomarna har man valt att göra tvärtom.
– Det har varit enstaka mindre incidenter och jag kände att det kanske var dags att uppmärksamma det, säger Petra-Maria Ramstedt.

Seniorboende, effektiviserat serviceboende och demensboende.
Den arbetsgrupp som tittat på äldreomsorgen i Finström ser flera behov.

Ett trettiotal personer sprang Skördeloppet på Himmyra gård i Hammarland i går. Många av dem var barn.

Åklagaren vill se fängelsestraff för juristen Marcus Måtar i Wirranmålet i hovrätten och yrkar att han döms för grovt ocker, samt att tingsrättsdomen mot krögarparet står fast.

Ett träd blåste i nattens hårda vindar över en parkerad bil på Storagatan i Mariehamn.

Bomarsunds fästning är i stort behov av restaurering. Före sommaren spärrades delar av Brännklintstornet av för att garantera besökarnas säkerhet. Nu inleds förberedelserna inför den största restaureringen i området sedan 1960-talet.
– Det är en smältdegel av byggnadstekniska, antikvariska och arkeologiska frågor och problem som måste lösas, säger överantikvarie Jonas Karlsson.

Obunden samling håller inget styrelsemöte om misshandelsdomen mot partiets lagtingsledamot Fredrik Fredlund före november.
– Jag tänker inte kommentera om han kan fortsätta representera partiet före domen har vunnit lag kraft, säger partiordförande Bert Häggblom.

ÅHS vårdchef Sirpa Mankinen blir tf klinikchef för psykiatrin, och chefläkare Olli-Pekka Lehtonen blir medicinskt ansvarig.
Detta för att lindra den psykiaterbrist som råder.

Fler nyheter