Lagen om en gemensam kommunal räddningsmyndighet utgör behörighetsöverskridningar och tar inte hänsyn till grundlagens bestämmelser om den kommunala självstyrelsen, det skriver Högsta domstolen i ett utlåtande.
– Vi kommer arbeta fram en ny version där vi förtydligar de punkter som man anmärker på. Vi ska i mål med den här lagen, säger kansliminister Nina Fellman (S).

Kommentarer

Har Fellman en dold agenda ?

Har Fellman en dold agenda ? Är hennes mål att förlöjliga självstyrelsen och gör den omöjlig i alla sammanhang ? Fler påstår att Gunell plockat in Fellman i regeringen för att dom är bästa kompisar.Och att Sjögren är lätt att köra över och saknar eget förstånd vet vi ju vid detta laget.Glöm inte vem som var lantråd när Fellman gjorde tappra försök att förstöra Ålands förmåga att ha en självstyrelse !

Den maktfullkomliga Nina

Den maktfullkomliga Nina Fellman, ser jag som en stor börda och ett hot mot hela vårt kära Åland. Kan inte hon ersättas av någon med politisk erfarenhet o kunnighet? Kanske var hon en duktig (röd) journalist, men att vara minister i vår regering, det klarar hon inte.

Vatten på min kvarn får jag

Vatten på min kvarn får jag ideligen när jag konstaterar att jag bor på "amatörernas ö". Tror man på allvar att man med självstyrelsen i botten att man kan lagstifta hur som helst ? Tydligen. Är det okunskapen eller inkompetensen som visar sitt fula tryne? Nu har man fått bakläxa gällande Räddningslagen och sänkt röstålder till 16 år. Nu väntar vi även back på tvångsåtgärder inom kommunreformen. (Kommer säkert att sluta i HD) Sedan kommer det säkerligen mera i form av fiskekvoter, klumpsumma, självstyrelserevisionen, m.m.

Litet märkligt tycks det

Litet märkligt tycks det onekligen vara när denna drös av jurister inom landskapsregeringen inte kan korrigera politikerna i deras iver och framfart i reformarbetet. Inte kan det väl vara så att man även på det juridiska fältet är avsaknad av kompetens på sina stolar ?

Man förvånas över att inte

Man förvånas över att inte landskapsregeringens lagberedning är bättre påläst och kunnig vad gäller lagstiftningen. Rikets grundlag är även Ålands grundlag, det borde de i alla fall veta. Men nu får vi bara hoppas att den nya kommunindelningslagen går samma öde till mötes som de två nu aktuella lagarna. Men händelsen höjer inte förtroendet för nuvarande landskapsregerings kompetens, den saken är klar.

Tre personer åkte fram och tillbaka med Viking Lines Rosella under två dagar för att stjäla cigaretter från taxfree-butiken. Nu har de dömts till böter för stöld.

Finns det något i det åländska samhället som skulle kunna fungera bättre?

Svarar du ja på den frågan öppnar sig nu en möjlighet att få till stånd en förändring.

Steg ett är att skriva ner vad som stör dig på sajten stormig.ax

Endast nyheter och aktuella händelser och bara via kabel och IPTV, den kompromissen röstades igenom i rättsliga utskottet i EU-parlamentet i går när EU-kommissionens förslag till förordning om sändningar online togs upp.

Hammarlands kommun vill utreda alternativa lösningar före en utbyggnad av Kyrkby högstadieskola klubbas igenom. En av dem är en ny skola på västra Åland. 

Nyligen togs ett steg mot förverkligandet av en ut- och ombyggnad av Kyrkby högstadieskola. Kostnaden beräknas till närmare 3,1 miljoner euro. 

Ålands gymnasiums förvaltningschef Christian Ivars har i samförstånd med styrelsen avslutat sitt förordnande på grund av privata orsaker. Katarina Sundberg tar över som tillförordnad förvaltningschef.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström har, tillsammans med fyra andra riksdagsledamöter, skickat ett öppet brev till svenska Sjöfartsverket via SVT Opinion där de uppmanar myndigheten att riva upp beslutet om höjda farledsavgifter.

En man som misshandlat tre minderåriga pojkar efter att de stört hans hemfrid döms till tre fall av misshandel och olaga hot.

Det råd för idrott, motion och hälsa som LR vill tillsätta innebär en överbyråkratisering.

Det sade Jörgen Pettersson (C) när det idrottspolitiska programmet debatterades i lagtinget i går. 

En grupp med ungdomar som spottat på golv och skrikit på andra besökare har den senaste tiden härjat i Varuboden city och i Mariehamns stadsbibliotek
   – Stundtals har det varit helt hopplöst, säger Petra Rajalin, butikschef på Varuboden city.

Kvinnor inom privat sektor tjänar 84 procent av männens inkomst. Det är något sämre än hur det såg ut 2014. Den ordinarie månadsinkomsten för en heltidsanställd var förra året 3.285 euro. 

Vid 16.30-tiden inträffade en olycka mellan två personbilar på Nya Godbyvägen i höjd med Svibyavfarten.

Tre personer har förts till sjukhus med lindriga skador.

För nionde gången delade Rädda barnen på Åland ut sitt pris och i år gick det till Ålands sjöfartsmuseum.

Fler nyheter