Är Kommunernas socialtjänst (KST) bara en spelbricka i spelet om kommunstrukturen? Eller är Centerns nya åsikt om ett enda KST bara ett sätt att försöka förhindra kommunreformen?
Det var hela havet stormar i lagtinget i går.

Kommentarer

När en koncern köper upp ett

När en koncern köper upp ett utländskt dotterbolag framhävs ofta att den ena och den andra tjänsten måste produceras inom dotterbolaget. Kunderna kommer aldrig att godkänna att en tjänst produceras utanför dotterbolaget och därtill kan dotterbolaget sin marknad och vet vad sina kunder vill ha. Dessa argument kommer ofta till skam för kunderna bryr sig mindre om var och av vem tjänsten produceras än vad dotterbolaget vill tro. Kunderna ser främst till två faktorer, pris och kvalité. Ju mer global världen blir desto starkare är denna trend. Vad gäller det lilla Åland? Jo våra kommuninvånare kan beställa och beställer säkert redan nu läkemedel, glasögon mm över nätet. Vem har haft störst nytta av denna utveckling? Jo de som bor längst borta i periferin. Det samma gäller nog både KST och kommunreformen. Både politikerna och serviceproducenterna inom den egna kommunen överskattar nog både sin betydelse.

Som Lotta Berner-Sjölunds

Som Lotta Berner-Sjölunds sade "Man gör inte en omorganisering för skojs skull. Det fanns inga andra möjligheter" Man drar inte heller igång en kommunsammanslagning pga politiska visioner och åsikter utan man gör den för att det inte finns några andra alternativ.

Enligt landskapets näringsavdelning är det rimligt att anta att antalet sportfiskare är 20.000-27.000 per år. Det skriver man i en motivering till hur man beräknat de ifrågasatta siffrorna.

Den 22-årige mannen gjorde den 15 juli flera vårdslösa omkörningar och framförde på vissa vägavsnitt personbilen så snabbt som 151 km/h.

Dagsböter om 480 euro samt körförbud till den 17 november blev i går straffet från Ålands tingsrätt.

Flera åländska hemsidor, däribland Ålcoms, Ålands radios och Ålandstidningen, drabbades på torsdagseftermiddagen av en ny DDoS-attack.

Det första stora samarbetsavtalet gällande ombyggnaden av Slottsbanan är nu undertecknat. Det skriver Ålands golfklubb på sin hemsida.

Samtidigt som kärnvapenskramlet och spänningarna på Koreahalvön ökar valde ålänningen och före detta DI-journalisten Mosse Wallén att resa till Nordkorea. Ett besök i kontrast till allt det som rapporteras i media.

– Man insåg att vissa saker var bättre än vad man hade förväntat sig medan andra var sämre.

Kortruttmotståndarnas kritik har fått oproportionerligt mycket uppmärksamhet. Den stora majoriteten Föglöbor tycker faktiskt att landskapsregeringens förslag till kortrutt är det bästa alternativet för att trygga framtiden i Föglö – och i alla andra skärgårdskommuner.

Det säger flera barnfamiljer som Ålandstidningen träffar i Degerby.

Geta kommunfullmäktige beslutade i går att bevilja tilläggspengar för byggnationen av en ny branddepå.

Misshandel och lindrig misshandel, motstånd mot tjänsteman, olovlig körning, trafikförseelse och straffbart bruk av narkotika.
De misstänkta brotten togs upp av Ålands tingsrätt i dag. Svarandena är unga män. Två av dem var minderåriga när händelserna utspelade sig.

Polisen har fått en fingervisning om vilka preskriptionstider som gäller för de många journalintrången vid ÅHS.
– Vi har fått ett utlåtande från åklagaren, mer säger jag inte i nuläget, säger förundersökningsledare Olof Lindqvist.

De statligt anställda tjänade mest av samtliga anställda inom den offentliga sektorn på Åland 2016. Deras lön landade på i genomsnitt 3.563 euro per månad.

Behandlingen av Finlands nya alkohollag inleddes i går i riksdagen. Riksdagsledamot Mats Löfström lyfte under remissdebatten frågan om små bryggerier och gårdsförsäljning.
– Jag tycker att förslaget om gårdsförsäljning från små bryggerier är ett bra förslag. Men i och med att man sätter en gräns snedvrider man konkurrensen.

Ålandstidningens upplaga ökar för tredje året i rad. – Det är väldigt roligt att trenden håller i sig. Vi tackar alla våra läsare för förtroendet, säger Niklas Lampi, vd och chefredaktör.

På Hammarudda såg i Gottby sågar familjen Eriksson till virke som man kanske inte annars hittar i bygghandeln. I helgen slår man upp portarna för Skördefestens besökare.
–Förr i tiden fanns det ett sågverk i nästan alla byar och det är många yngre som inte upplevt det. Det är något vi gärna vill visa upp, säger ägaren Tage Eriksson.

Fler nyheter