Förslaget om sänkt rösträttsålder i åländska kommunalval förkastas av Högsta domstolen. Lagstiftningsbehörighet i fråga om kommunala val utgör riksbehörighet, skriver man i sitt utlåtande.

Kommentarer

Men skall inte Fellman hota

Men skall inte Fellman hota HD ? Så som hon hotar alla som går emot henne ? Allt hon tar i blir till aska ! Ingenting vad denna regering sysslat med förverkligas,,många tror att inte heller kortrutten förverkligas och kommunsammanslagningen verkar vara mycket dålig planerad,. Så vad har denna regering åstadkommit ? Retat upp folk , det har dom faktiskt lyckats med !

Vatten på min kvarn får jag

Vatten på min kvarn får jag ideligen när jag konstaterar att jag bor på "amatörernas ö". Tror man på allvar att man med självstyrelsen i botten att man kan lagstifta hur som helst ? Tydligen. Är det okunskapen eller inkompetensen som visar sitt fula tryne? Nu har man fått bakläxa gällande Räddningslagen och sänkt röstålder till 16 år. Nu väntar vi även back på tvångsåtgärder inom kommunreformen. (Kommer säkert att sluta i HD) Sedan kommer det säkerligen mera i form av fiskekvoter, klumpsumma, självstyrelserevisionen, kortrutten, m.m.

Litet märkligt tycks det

Litet märkligt tycks det onekligen vara när denna drös av jurister inom landskapsregeringen inte kan korrigera politikerna i deras iver och framfart i reformarbetet. Inte kan det väl vara så att man även på det juridiska fältet är avsaknad av kompetens på sina stolar ?

Se vad en jurist tjänar på LR

Se vad en jurist tjänar på LR och jämför detta med det privata och gör sedan en snabb analys vilka jurister som faktiskt söker jobb på LR. De som kommer direkt från skolan eller de som vill trappa ner i arbetslivet. Det borde vara en nackdel inte en merit bland de sökande om de tidigare har jobbat inom offentlig förvaltning.

I Sverige riktar man

I Sverige riktar man misstroende mot icke kompetenta ministrar, kan inte vi på Åland, rikta ett misstroende mot bl.a. Nina Fellman? Tänk vad mycket arbetstid hon slösar bort för alla tjänstemän, på en massa konstiga ideer hon kommer på, och vad kostar inte alla konsulter och utredningar?

Man kan fråga sig varför

Man kan fråga sig varför Moderaterna sitter still i båten? Är dom sådana ynkryggar att dom tolererar vilka dåraktigheter som helst bara dom får sitta i landskapsregeringen ?Om det sitter en minister i regeringen som hela tiden misskrediterar Åland och dess självstyrelse , varför ingen reaktion ? Ingen i regeringsställning är utan skuld !

Sidor

Kommunerna har olika rutiner för mottagandet av flyktingar, och det är inte optimalt.
Det säger landskapets integrationssamordnare Johanna Fogelström. Hon efterlyser en samlad enhet för integrationsfrågor.
– Man kanske har underskattat det stöd som behövs.

Ålands delegation till Nordiska rådet, med regeringsblockets Mikael Staffas (Lib) och Tony Wikström (S), sa redan i maj nej till finskan som officiellt språk.  Ett utlåtande man fortfarande står bakom.
– Jag har ingen anledning att i dag gå in för att ändra utlåtandet som gavs i maj. Det är delegationens gällande utlåtande, säger Mikael Staffas.

Ulf Grüssner föreslår via ett medborgarinitiativ att staden låter anlägga en kombinerad gäddfarm och fosforfälla i ytteränden av utloppsdiket vid Nabben. 

I enlighet med landskapsregeringens budget för 2017 överförs ÅHS fastigheter till landskapets fastighetsverk.

Ett antal ÅHS-anställda får byta arbetsgivare och ÅHS budgetram minskar med 1,5 miljoner euro.


Projektet Åland sailing robots deltog för två veckor sedan i World Robotic Sailing Championship i Horten, Norge. I går firade man segern i navigationsskolan.
– Jätteroligt. Veckan innan tävlingen trodde jag aldrig att vi skulle ha chans, säger Åland Sailing Robots projektledare Anna Friebe.

 

Här kan du se Ålandstidningens fotograf Theresa Axéns bilder från Skördefesten under lördagen.

Under lördagen fick Åland besök av finska marinens fartyg PGG Hanko. 

– Det rör sig om ett föranmält inspektionsbesök som varar till på söndag, säger talman Johan Ehn.

Nu finns det kommunalt vatten på ÅSS gästhamn Rödhamn. I torsdags fick verksamhetschef Brage Jansson för första gången dricka färskt vatten direkt från kranen ute på bryggan.

Polisen ber alla skördefestbesökare att köra försiktigt och ta hänsyn till de olika provisoriska trafiklösningar som gäller under helgen. Under fredagen fick man in rapporter om att en del trafikanter inte gjorde det. 

Det kan bli trångt på en del ställen, men om alla kör långsamt och hänsynsfullt ska det nog gå bra. 

Johan Ehn (MSÅ) står till förfogande för att fortsätta som talman när lagtingsåret inleds igen. Men enligt en överenskommelse ska Gun-Mari Lindholm (MSÅ) överta klubban. – För mig är det väldigt viktigt att det här fungerar och att överenskommelsen hålls, säger Gun-Mari Lindholm.

Britt Lundberg beskriver sin röst i presidiet på kompromissförslaget som en medveten taktikröst. Under den beslutande sessionen 2 november tänker hon rösta på det finska och isländska förslaget.

– Det förslaget skrev jag ju under på från början.

Skördefesten, för många en av årets höjdpunkter, har inletts. 

Invigningen sker under fredagskvällen på Mattas gårdsmejeri i Finby, Sund, där  Jennifer Sundman och Lars-Johan Mattsson står för värdskapet.

Lagtingsledamot Fredrik Fredlund (Ob) åtalas för misshandel. Det skriver landskapsåklagare Peter Rikberg i ett pressmeddelande.

Fler nyheter