Förslaget om sänkt rösträttsålder i åländska kommunalval förkastas av Högsta domstolen. Lagstiftningsbehörighet i fråga om kommunala val utgör riksbehörighet, skriver man i sitt utlåtande.

Kommentarer

Men skall inte Fellman hota

Men skall inte Fellman hota HD ? Så som hon hotar alla som går emot henne ? Allt hon tar i blir till aska ! Ingenting vad denna regering sysslat med förverkligas,,många tror att inte heller kortrutten förverkligas och kommunsammanslagningen verkar vara mycket dålig planerad,. Så vad har denna regering åstadkommit ? Retat upp folk , det har dom faktiskt lyckats med !

Vatten på min kvarn får jag

Vatten på min kvarn får jag ideligen när jag konstaterar att jag bor på "amatörernas ö". Tror man på allvar att man med självstyrelsen i botten att man kan lagstifta hur som helst ? Tydligen. Är det okunskapen eller inkompetensen som visar sitt fula tryne? Nu har man fått bakläxa gällande Räddningslagen och sänkt röstålder till 16 år. Nu väntar vi även back på tvångsåtgärder inom kommunreformen. (Kommer säkert att sluta i HD) Sedan kommer det säkerligen mera i form av fiskekvoter, klumpsumma, självstyrelserevisionen, kortrutten, m.m.

Litet märkligt tycks det

Litet märkligt tycks det onekligen vara när denna drös av jurister inom landskapsregeringen inte kan korrigera politikerna i deras iver och framfart i reformarbetet. Inte kan det väl vara så att man även på det juridiska fältet är avsaknad av kompetens på sina stolar ?

Se vad en jurist tjänar på LR

Se vad en jurist tjänar på LR och jämför detta med det privata och gör sedan en snabb analys vilka jurister som faktiskt söker jobb på LR. De som kommer direkt från skolan eller de som vill trappa ner i arbetslivet. Det borde vara en nackdel inte en merit bland de sökande om de tidigare har jobbat inom offentlig förvaltning.

I Sverige riktar man

I Sverige riktar man misstroende mot icke kompetenta ministrar, kan inte vi på Åland, rikta ett misstroende mot bl.a. Nina Fellman? Tänk vad mycket arbetstid hon slösar bort för alla tjänstemän, på en massa konstiga ideer hon kommer på, och vad kostar inte alla konsulter och utredningar?

Man kan fråga sig varför

Man kan fråga sig varför Moderaterna sitter still i båten? Är dom sådana ynkryggar att dom tolererar vilka dåraktigheter som helst bara dom får sitta i landskapsregeringen ?Om det sitter en minister i regeringen som hela tiden misskrediterar Åland och dess självstyrelse , varför ingen reaktion ? Ingen i regeringsställning är utan skuld !

Sidor

Ombildningen har negativa konsekvenser för personalen och det saknas underlag och utredningar för beslutet. Det anser flera i personalen vid ÅMHM som nu lämnat in ett besvär till Ålands förvaltningsdomstol.

– Det är inte i enlighet med ÅMHM-lagen att styrelsen går in och ändrar i organisationsstrukturen, säger miljöskyddsinspektör Erica Sjöström.

Riktlinjer för avbytarstödets nivåer måste finnas inskriven i lag. Det räcker inte med att justera beloppen i en förordning. Nu fäller Högsta domstolen även lagen om en ändring av avbytarstödet.

– Det är bara att konstatera att vi får sätta tillbaka beloppen dit de hör hemma, säger näringsminister Camilla Gunell (S).

Polisen genomförde en rattfyllerikontroll i Eckerö under söndagen. En förare hade vid ett precisionsalkometertest 0,56 promille i blodet och misstänks nu för rattfylleri.

Ska staden utreda en bostadsö i Slemmern först och ta fram en plan för Svinö holme sedan? Eller ska man göra tvärt om? Eller borde man skippa bostadsön helt och hållet?
Bland stadens tjänstemän och beslutsfattare råder olika syn på saken.

Under lördagseftermiddagen invigdes den 41:a upplagan av Alandia Cup. Ålandstidningen var på plats och fotade. Mer om invigningen går att läsa i söndags- och måndagstidningarna.

Ett markområde på Badhusberget började vid 16.30-tiden på lördagen brinna.

Centerns Harry Jansson, som var den som slog larm om den nya skattetolkningen i vintras, säger att Mats Perämaa får ta på sig ansvaret för att det inte blir någon räddningsplanka för ålänningarna innan 2019.

Polis fick under fredagsnatten rycka ut tre gånger om efter att ha uppmärksammats om våldsbrott.

Finansminister Mats Perämaa (Lib) har inte stora förhoppningar på att avvärja hotet om en skattechock för åländska fastighetsägare efter att Högsta domstolen underkänt en ändring av den åländska fastighetsskattelagen.
– Jag kommer att samla lagberedningen inkommande vecka men det finns inga lätta vägar kvar att gå inom lagstiftningen.

En ny, större, helikopter kommer att ge möjlighet för vård i direkt i helikoptern och möjlighet för transport av svårt sjuka. Det meddelar ÅHS:s styrelse efter att en ny upphandling blivit klar.

Ärendet om Harry Janssons (C) spörsmål gällande de höjda arvodena till Pafstyrelsen togs upp på nytt av lagtinget på fredagen.

Ådas resultat för 2017 landade slutligen på 300.000 minus. Det negativa resultatet var delvis en följd av oväntade kostnader samt ÅHS val återta sin drift- och supportfunktion.

Tomten hade många intressenter, vinnande budet lades av Rafaels Export Ab genom Jesper Blomsterlund. På bilden är Ålands skogsindustriers VD Joakim Blom.

I drygt femtio år fungerade industritomten i Möckelö som en flisanläggning. Nu har tomten sålts till Rafaels Export Ab, som ämnar att använda hamnen för leveranser. 

Fler nyheter