Förslaget om sänkt rösträttsålder i åländska kommunalval förkastas av Högsta domstolen. Lagstiftningsbehörighet i fråga om kommunala val utgör riksbehörighet, skriver man i sitt utlåtande.

Kommentarer

Men skall inte Fellman hota

Men skall inte Fellman hota HD ? Så som hon hotar alla som går emot henne ? Allt hon tar i blir till aska ! Ingenting vad denna regering sysslat med förverkligas,,många tror att inte heller kortrutten förverkligas och kommunsammanslagningen verkar vara mycket dålig planerad,. Så vad har denna regering åstadkommit ? Retat upp folk , det har dom faktiskt lyckats med !

Vatten på min kvarn får jag

Vatten på min kvarn får jag ideligen när jag konstaterar att jag bor på "amatörernas ö". Tror man på allvar att man med självstyrelsen i botten att man kan lagstifta hur som helst ? Tydligen. Är det okunskapen eller inkompetensen som visar sitt fula tryne? Nu har man fått bakläxa gällande Räddningslagen och sänkt röstålder till 16 år. Nu väntar vi även back på tvångsåtgärder inom kommunreformen. (Kommer säkert att sluta i HD) Sedan kommer det säkerligen mera i form av fiskekvoter, klumpsumma, självstyrelserevisionen, kortrutten, m.m.

Litet märkligt tycks det

Litet märkligt tycks det onekligen vara när denna drös av jurister inom landskapsregeringen inte kan korrigera politikerna i deras iver och framfart i reformarbetet. Inte kan det väl vara så att man även på det juridiska fältet är avsaknad av kompetens på sina stolar ?

Se vad en jurist tjänar på LR

Se vad en jurist tjänar på LR och jämför detta med det privata och gör sedan en snabb analys vilka jurister som faktiskt söker jobb på LR. De som kommer direkt från skolan eller de som vill trappa ner i arbetslivet. Det borde vara en nackdel inte en merit bland de sökande om de tidigare har jobbat inom offentlig förvaltning.

I Sverige riktar man

I Sverige riktar man misstroende mot icke kompetenta ministrar, kan inte vi på Åland, rikta ett misstroende mot bl.a. Nina Fellman? Tänk vad mycket arbetstid hon slösar bort för alla tjänstemän, på en massa konstiga ideer hon kommer på, och vad kostar inte alla konsulter och utredningar?

Man kan fråga sig varför

Man kan fråga sig varför Moderaterna sitter still i båten? Är dom sådana ynkryggar att dom tolererar vilka dåraktigheter som helst bara dom får sitta i landskapsregeringen ?Om det sitter en minister i regeringen som hela tiden misskrediterar Åland och dess självstyrelse , varför ingen reaktion ? Ingen i regeringsställning är utan skuld !

Sidor

Vårdö kommunstyrelse har beslutat att kommunen bör inleda en dialog med Lumparland gällande Ängö och Bussö, som landskapsregeringen vill ska avskiljas från Vårdö. Däremot säger kommunen nej till att ingå i en gemensam skärgårdskommun eller delta i några kommunindelningsutredningar.

Vid årsskiftet försvann Veikkaus och dess spel från Åland.
Nu har ålänningarna hittat andra spel att lägga pengarna på.
– Spelet på trav har gått upp mellan 20 och 25 procent, säger Paf:s kommunikationschef Anders Sims.

 

Lantrådet Katrin Sjögren uppmanar regeringen i Helsingfors att ändra sin negativa inställning till fler platser i EU-parlamentet – och ge Finlands extraplats till Åland.
– Det skulle vara en fjäder i hatten för Finland, säger hon.

 

Med minsta möjliga majoritet har stadsstyrelsen beslutat att ställa ut ett förslag till stadsplaneändring för Bruson Invests och Rundbergs bil & services tomter på Villagränd.

 

Dahlmans höjer priset till leverantörer av nöt med start nästa vecka. Höjningen är den tredje som företaget gör på kort tid.

Polisen har beslagtagit en större mängd hasch och gripit tre personer. Detta gjordes i samband med att flera husrannsakningar gjordes den 13 februari. Två personer häktades under fredagen på sannolika skäl misstänkta för grovt narkotikabrott. Det skriver polisen i ett pressmeddelande.

Polisen går i ett pressmeddelande ut med en varning på grund av det kraftiga snöfallet. 

 

Johan Ehn (MSÅ), tidigare utbildningsminister och talman, kandiderar till riksdagen i valet nästa år.

– Jag vill gärna engagera mig i det här sammanhanget, säger Johan Ehn.

Två unga män som misstänks ha smugglat hasch via Ms Eckerö i juni 2015 åtalades på torsdagsförmiddagen för narkotikabrott i Ålands tingsrätt. 

Tingsrätten avskrev samtidigt åtalet mot männens kumpan, som har avlidit sedan åtalet väcktes för 11 månader sedan.

Åländska Malin Thom satt i bilen utanför skolbyggnaden när den tredje dödligaste skolskjutningen i USA:s historia inträffade i Florida i onsdags. Inne i skolan fanns hennes två barn. 
– Det känns hemskt att det finns någon som kan göra något sånt här, säger hon. 

 

Andelsbanken för Åland presenterar ett rörelseresultat på knappt 4,2 miljoner euro för 2017. Det är 18,3 procent bättre än 2016, och det högsta någonsin näst de exceptionella rekordåren 2014 och 2015 då banken sålde flera stora innehav.

 

En person fördes i ambulans till sjukhus för kontroll efter en singelolycka i Östernäs i Mariehamn.

Ålands tingsrätt förkastade två åtal om osann utsaga inför domstol som gällde vittnesmål i rättegången om fornlämningarna i Långbergsöda, Saltvik. Domaren anser att det inte går att bevisa att det inte var ett skämt.

Fler nyheter