”Det ser positivt ut nu, men i världen ser man flera länder som upplever bakslag. Vi tar försiktiga steg framåt”, säger lantrådet Veronica Thörnroos, till vänster. Till höger förvaltningschef John Eriksson.
Foto: Robert Jansson

Bild

Goda nyheter gällande pandemiläget på Åland

Det var hoppingivande besked som förmedlades under Landskapsregeringens pressinformation i dag, bland annat vad gäller vaccinationstäckningen och incidenstalet på Åland. Däremot befinner sig Åland fortfarande i en spridningsfas.
- Vi tar försiktiga steg framåt, säger lantrådet Veronica Thörnroos.

Incidenstalet på Åland har sjunkit rejält den senaste veckan. Nu ligger det på 57.

- Det är en gynnsam utveckling. Endast ett fall har rapporterats den senaste veckan, i kontrast till veckan före då det var 16 fall. Det går åt rätt håll, men vi är fortfarande i en spridningsfas, säger landskapsläkare Knut Lönnroth

73,9 procent av den åländska befolkningen har fått första dosen vaccin. Under helgen har många fått sin andra dos - där ligger täckningen på 43,9 procent.

- Det ser jättebra ut. För att ta ett exempel ur en åldersgrupp har 83,5 procent av 16 till 19-åringarna fått sin första dos, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen

Transporterna till och från Åland flyter också på väl. 

- Regelbundna möten mellan Traficom och infrastrukturavdelningen börjar hållas från och med början av september, säger Veronica Thörnroos. 

Under den kommande veckan ska ett möte med de åländska medierna hållas för att förstå hur covid-19 har påverkat arbetssituationen. 

- Men också för att få lite tips och råd kring hur landskapsregeringen kan bli bättre på att kommunicera ut viktiga budskap till allmänheten, fortsätter Veronica Thörnroos.

På torsdag väntas landskapsregeringen besluta om nya direktiv gällande offentliga och privata tillställningar, samt om munskyddsrekommendationer. Redan i morgon ska ett utlåtande ges till Finlands social- och hälsovårdsministerium kring restaurangernas öppethållningstider. 

Hittat fel i texten? Skriv till oss