Finström är den enda kommun Getaborna kan tänka sig att gå samman med. Alternativet är att vara självständig kommun.
Det står klart efter att invånarna fått tycka till om kommunens framtid.

Kommentarer

Sanningen är den att Geta

Sanningen är den att Geta helst vill kvarstå som egen kommun. Alternativ 2 är att gå samman med Finström. Artikelns rubrik är alltså felvisande, men så skall det väl vara om man som Ålandstidningen skall vara politiskt korrekt och hålla med landskapsregeringen! Eller hur? Hur blev det förresten med talet om undersökande journalistik? Kommer den att bli lika missvisande som ovanstående rubrik?

Innebörden av

Innebörden av Landskapsregeringens (LR) smått påvliga försök att ”fellman-modifiera” allas vår åländska kommunstruktur – den går från klarhet till klarhet, den! Ett enda bifall – ett tillfälligt bifall, märk väl – en dylik ”folkvilja” fick sig LR till livs från Sunds kommun. Sundsborna besinnade sig dock, och kom därmed till en officiell insikt om verkligheten. Enligt ett sedan länge uttjatat LR:s ”argument” för sin grötmyndigt kommunala bestyrsamhet, det består av att den åländska folkviljan skulle vara liksom kvävd av kommunernas folkvalda företrädare och tjänstemän! Nu med ytterligare ett facit till hands, invånarenkäten i Geta – kan månne nämnda LR:s ”argument” uppfattas som nån’ting annat än rent barnsligt patetiskt? Förövrigt, angående Ingrid Johanssons (Lib) insändare (8 november) under rubriken ”Kommunreform för de äldres skull” – där poängterar hon att, citat: ”demens eller annan kognitiv svikt” inte ingår i KST. Just därför rekommenderas härmed Ingrid Johansson, och hennes gelikar, bekanta sig med SVT:s ’Uppdrag granskning’ igår kväll. (Forts följer)

(Fortsättning) I nämnda

(Fortsättning) I nämnda ’Uppdrag granskning’, angående uppdrag ”Sanne”, där framgick utomordentligt tydligt hur ”behändigt” en totalt värnlös människa – med politiskt bistånd – tillsynes skamlöst tillåts bli bollad myndigheter emellan – 14 gånger per 12 dygn – bara därför att bägge myndigheter anser den andra ha ansvaret. Märk väl, den ”välfärden” har definitivt ingenting med kommunstruktur att göra!

En åländsk företagare som sedan 1998 i flera omgångar lånat pengar av en utländsk affärsman stäms nu för obetalda skulder från det långa skuldförhållandet. Käranden yrkar på att mannen omedelbart ska reglera skulden som uppgår till totalt 447.000 euro.

Den finländska regeringen vill göra en total översyn av våldtäktslagstiftningen, där en samtyckeslag ska ingå.
Det välkomnas av Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.
– Kvinnor och barn måste ha ett grundmurat skydd, säger Löfström.

Alla fast bosatta som Ålands elandelslag känner till eller som anmält fel med eldistributionen borde nu fått tillbaka elen. Det meddelade andelsbolagets vd David Karlsson på tisdagskvällen.

Landskapsregeringen har utsett Viking Lines förre vice vd Andreas Remmer till ny styrelseledamot i Paf.
Han efterträder Danne Sundman som avled i november.

På grund av problem med projekteringen och en entreprenör som prioriterat andra uppdrag dras det planerade bostadsområdet Påsa i Godby med stora förseningar.
– Nu är vi rätt säkra på att det blir färdigt våren 2019, säger Aron Lundström, planerings- och utvecklingschef i Finström.

Det är inte sannolikt att Ålands elandelslags kunder får ersättning för strömavbrotten i samband med stormen Alfrida. Enligt lag befrias elbolag från skyldigheten om till exempel en exceptionellt stark storm slår ut elnätet.
– När man bedömer det får man fråga sig om vi skäligen hade kunnat undvika det här. Jag har svårt att se det, säger ÅEA:s vd David Karlsson.

Släpp inte in män från länder med usel kvinnosyn.
Det är lagtingsledamot Runar Karlssons (C) reaktion på att ett antal män med utländsk bakgrund misstänks för sexuella övergrepp i Finland.
– För min del går kvinnornas väl före att vi har en invandring, säger Runar Karlsson.
– Det är inte Centerns syn, säger partiordförande Veronica Thörnroos.

En man som förorsakade en brand i ett bostadshus ska sinnesundersökas.
Det har tingsrätten beslutat i en mellandom.
Men den åtalade motsätter sig undersökningen.

En lastbil har fått bekymmer med halkan på Grind-Mattesvägen i Mariehamn på måndagskvällen.
Poliser är plats för att dirigera trafiken och bilister uppmanas att följa polismännens tecken.

Torsdagen den 7 februari hålls hovrättsförhandlingen i rättegången mot Paf där statsåklagarens och Pafs besvär över Ålands tingsrätts dom tas upp.

För att förenkla för markägare och för administrationen inför landskapsregeringen ett förenklat anmälningsförfarande för virkesupplag vid vägar efter stormen Alfrida. Beslutet gäller till den 30 juni.

Bussbolag, men också privatpersoner, har reagerat på en ny vägplan och bro över Bomarsund. Nuvarande busshållplats innan bron flyttas enligt planen till Prästö, nedanför Bomarsunds museum.
– Inte kan en av Ålands viktigaste sevärdheter sakna busshållplats, det är helgalet, säger en av de kritiska rösterna.

I samband med stormen Alfrida gjorde vissa personer, instanser och enheter exceptionella insatser. Dessa vill Finströms kommun nu visa sin uppskattning för.

Fler nyheter