14 polska supportrar greps i samband med gårdagens Champions League-match. Men i övrigt gick allt lugnt till, meddelar polisen.

Kommentarer

Ett stort tack till vår

Ett stort tack till vår polismyndighet samt den utmärkta finska förstärkningen.Således en eloge till alla som medverkat till att matchen kunde genomföras utan fotbollssportens mörkaste konsekvenser. Enbart ungefär 10% av besökande polska supporters hamnade i polisens butka. Hoppas ålänningarna blir färre vid kommande besök i Polen. Lycka till med den åländska fotbollen.

Hur mycket kostade de utökade

Hur mycket kostade de utökade polisiära insatserna för spektaklet oss skattebetalare? Hur mycket inkomster för evenemanget fick åländska hotell, matställen och övriga näringsidkare inom turistbranschen? Var det hela en lönsam affär för det åländska samhället som helhet, eller skulle det vara bättre att avstå från liknande evenemang i fortsättningen?

Avstå.... detta "spektakel"

Avstå.... detta "spektakel" sökte inte Åland. Vårt fotbollslag fick äran att delta i förkvalet på grund av vunna mästerskap i finska ligan. Men det är roande att det finns muntergökar som skattebetalaren. Ju mer du grämer dig och gnäller, desto roligare tycker vi andra tänkande människor att du är.

Behandlingen av Finlands nya alkohollag inleddes i går i riksdagen. Riksdagsledamot Mats Löfström lyfte under remissdebatten frågan om små bryggerier och gårdsförsäljning.
– Jag tycker att förslaget om gårdsförsäljning från små bryggerier är ett bra förslag. Men i och med att man sätter en gräns snedvrider man konkurrensen.

På Hammarudda såg i Gottby sågar familjen Eriksson till virke som man kanske inte annars hittar i bygghandeln. I helgen slår man upp portarna för Skördefestens besökare.
–Förr i tiden fanns det ett sågverk i nästan alla byar och det är många yngre som inte upplevt det. Det är något vi gärna vill visa upp, säger ägaren Tage Eriksson.

En i nuläget okänd mängd fisk dog när Fifax övervakningssystem inte larmade om avvikande värden natten till måndagen. Hur stor fiskdöden är och exakt vad som ligger bakom systemfelet är ännu okänt.

 

Christina Hedman-Jaakkola körde omkull med sin elskoter utanför Mathishallen. 

– Trottoaren är för smal vid avsnittet framför ytterdörren, säger hon. 

– Det är inte meningen att ställa till det för någon. I morgon (läs i dag) ska det vara omfixat, säger Håkan Lindén vid Tekniska verken. 

 

Skyltningen på Ålandsvägen förblir sparsam tills den första etappen av projektet är färdig i slutet av oktober.
– För den just nu öppna delen finns det tillräckligt med skyltning, säger projektchef Håkan Lindén.

Polisen har inte upprättat någon utredning efter Ture Sandholms anmälan om utsläpp från Fifax sommaren 2016.

Om två veckor möter lagtinget ledamöter från Sveriges och Finlands riksdag – på fotbollsplanen.  Vilka politiker som ställer upp är hemligt in i det sista.

– Transferfönstret är fortfarande öppet, säger lagledaren John Holmberg (Lib). 

Polisen fick under måndagskvällen in anmälan om bråk mellan två personer i en lägenhet i Mariehamn. Polisen skjutsade hem den ena personen och därmed var problemet löst.

Ålands natur & miljös återuppväckta kampanj Plastfri september minskar försäljningen av plastkassar i landskapet.
– Men vi hoppas också att kampanjen fungerar som en ögonöppnare. Plast finns nästan överallt, och det är ett systemfel som tar lång tid att åtgärda, säger projektledare Karin Rosenberg-Brunila.

Visit Ålands styrelse ingår i ett förlikningsavtal med sin tidigare ekonomiansvarige som som står åtalad för att ha förskingrat över 400.000 euro från sin arbetsgivare. Det meddelade man i går.

– Jätteskönt. Det är en otrolig lättnad, säger styrelsens ordförande Terese Flöjt.

 

Lagtinget röstade igenom förslaget till nytt landskapsandelssystem. Trots oppositionens försök att förhala processen. – Med det här systemskiftet skapar man extremt stora svårigheter för många kommuner, sa Veronica Thörnroos (C).

Försöket med en tidtabell på Töftöfärjan fortsätter fram till den 31 januari 2018. Syftet är att utreda hur det funkar med tidtabell under lågsäsong.

Leksakstillverkaren Plasto inledde permitteringsförhandlingar i går måndag.
– Det är inte så farligt som det låter, vi vill anpassa kostnadskostymen under två månader, säger vd Kennet Berndtsson.

Fler nyheter