Lagtingsledamot Fredrik Fredlund (Ob) åtalas för misshandel. Det skriver landskapsåklagare Peter Rikberg i ett pressmeddelande.

Kommunfullmäktige i Vårdö har fastställt budgeten för nästa år, där resultatet väntas bli ett underskott på 198.636 euro. En arbetsgrupp tillsätts även för att utreda äldreomsorgens framtidsbehov samt jämföra kostnaderna med andra kommuner.

Det kan vara både olagligt och livsfarligt att köpa fyrverkeripjäser på nätet.

144 av de boende på Järsö-Nåtö vill höra till Mariehamn, medan 59 fortsättningsvis vill höra till Lemland, som enligt landskapsregeringens förslag ska bli en del av södra Åland.
Det visar den kommunenkät som landskapsregeringen låtit göra.

På torsdag tar stadsstyrelsen upp ärendet om byggloven för Dennis & Macke Ab:s tomter på Kaptensgatan 13 och 15.
Byggnadsnämnden beviljade byggloven förra veckan. Ordföranden Camilla Hägglund (MSÅ) skriver i sitt pm om rättsläget att stadsstyrelsen inte har rätt att utfärda rivningsförbud.

Det är i nuläget inte aktuellt att börja salta de åländska vägarna. Det beskedet gav trafikminister Mika Nordberg (MSÅ) under lagtingets frågestund i onsdags.

Hälsominister Wille Valve (MSÅ) är kritisk till att starköl och så kallad alkoläsk får säljas i butiker efter årsskiftet.
– Det är bedrövligt att alkoläsken flyttar in i detaljhandeln.

En korrigering av den åländska fastighetsskattelagen ska undanröja de negativa effekterna av Skatteverkets nya tolkning. Det säger finansminister Mats Perämaa (Lib) som räknar med att kunna presentera ett ändringsförslag av lagen för lagtinget efter årsskiftet.

 

Höga borrpålar och en stålvägg av sammanhakade stålspåntar. Den nya kajen i Berghamn, Eckerö som ska skapa en djupare hamnbassäng för ms Eckerös efterträdare börjar ta form.

– Vi ökar djupet från 6,5 meter till 8,5 meter för att kajen ska kunna ta emot större fartyg, säger projektledare Bengt Eriksson.

Ålands producentförbunds livsmedelsstrategi och Orkla ökar samarbetet för att förädla Haraldsbyfabrikens restflöden.
Idealet skulle vara ren kretsloppsgödsel som kunde konkurrera med handelsgödsel, enligt projektledaren Patricia Wiklund.

Mycket folk i rörelse, ordningsstörningar och festande minderåriga. Det rapporterar polisen om under söndagsmorgonen.

Momsundantaget för varor värda mindre än 22 euro försvinner redan 2021. Det beslöt EU:s ministerråd förra veckan.
– Det är betydligt tidigare än vi trott och hoppats, men jag tvivlar på att undantaget verkligen försvinner redan 2021, säger Åland Posts vd Henrik Lundberg.

Den person som har häktats misstänkt för grovt narkotikabrott efter att polisen hittat amfetamin nedgrävt i Mariehamn är samma person som i onsdags dömdes till villkorligt fängelse i den stora knarkhärvan. 
Mannen häktades den 4 december.

I går röstade riksdagen för att försäljning av drycker med upp till 5,5 volymprocent blir tillåten i butikerna. Riksdagen röstade mot social- och hälsoutskottets förslag att lämna alkoholhalten oförändrad. 

Därmed kommer det bli tillåtet för butiker på Åland att sälja exempelvis starköl från och med nästa år.

Fler nyheter